Nederlands rolstoelschermtalent (15) kiest voor Turkije

De Nederlandse rolstoelschermster Elke Lale van Achterberg heeft besloten om voortaan voor Turkije uit te komen. De 15-jarige Nederlandse wordt gezien als groot talent en haalde bij de junioren al diverse medailles. Haar verandering van nationaliteit is al goedgekeurd door IWAS, de internationale federatie voor sporters in een rolstoel of met amputaties. Ook de Nederlandse schermbond heeft de beslissing geaccepteerd.

Van Achterberg verwacht in Turkije meer steun en kansen te krijgen dan in Nederland, zegt ze over het land van haar opa. "Mijn doel is om de beste rolstoelschermster ter wereld te worden en om paralympisch goud te winnen", aldus Van Achterberg, die al uitkomt voor het Turkse Nilüfer Belediyespor. "Ik weet dat ik met 15 jaar nog heel erg jong ben, maar als je je doelen wilt bereiken moet je er vol voor gaan en alle kansen die je krijgt met beide armen aanpakken. Het Turks Paralympisch Comité geeft mij de kans om vol voor mijn droom te gaan", verklaart ze haar switch.

In 2014 pakte Van Achterberg zowel individueel als met het Nederlandse team brons op de World Junior Games. Ook op de WK's onder 23 en onder 17 haalde ze al meerdere bronzen medailles in de afgelopen twee jaar. "Elke is er heel erg trots op dat ze het land van haar opa mag gaan vertegenwoordigen", beweert moeder Gaby. "De transfer opent veel nieuwe wegen voor haar en ik wil IWAS dan ook bedanken voor de hulp die ze hierbij geboden hebben." De schermster blijft ondanks haar 'transfer' wel wonen en studeren in Nederland.