Meer landen op Jeugdspelen dan op 'echte' Spelen Lillehammer

Tijdens de Jeugd Olympische Winterspelen (Jeugd OWS) zullen 71 landen vanaf volgende week hun opwachting maken in Lillehammer. Dat zijn er vier meer dan tijdens de 'echte' Olympische Winterspelen in de Noorse stad in 1994. 

"Dit zijn hele goede getallen", aldus Jostein Buraas van de organisatie van Lillehammer 2016. Tijdens de eerste editie van de Jeugd OWS waren vier jaar geleden in Innsbruck nog 69 landen van de partij. "Meer landen zijn inmiddels op de hoogte van de Jeugdspelen en dus geven meer landen hun atleten de kans zich te plaatsen", zegt Buraas. 

De meeste atleten komen uiteraard uit landen met een wintersporttraditie: Noorwegen, Rusland, de VS, Canada, Zwitserland, Tsjechië en Duitsland zijn de landen met minstens veertig deelnemers. Nederland doet met dertien sporters mee in Lillehammer. Er zijn echter ook een aantal exotische landen bij. Nepal wordt vertegenwoordigd en namens Oost-Timor doet alpineskiër Alexi Gonçalves Goutt mee, het jongere broertje van olympiër Yohan. Jamaica heeft een bobsleeër aan de start staan en voor Kenia doet een in Duitsland woonachtige skiester mee. Brazilië spant de kroon onder de exotische landen: het groen en geel zal door maar liefst tien atleten vertegenwoordigd worden in de Noorse sneeuw.