40 jaar sinds 'beste afdaling ooit' op Olympische Spelen Innsbruck

Het is vandaag, 5 februari 2016, precies veertig jaar geleden dat op de Olympische Spelen van 1976 in Innsbruck de afdaling bij de mannen geskied werd. Een mooie dag dus voor ons om er even kort op terug te blikken en hoe beter dat te doen dan via YouTube?

Regerend kampioen Bernhard Russi uit Zwitserland had de snelste tijd neergezet op het moment dat de Oostenrijkse held Franz Klammer als laatste favoriet naar beneden ging. Der Kaiser ging in zijn kenmerkende, zeer aanvallende stijl van de Patscherkofel naar beneden en vloog meerdere malen bijna van de piste af. Bij het laatste tussenpunt lag hij nog achter op zijn rivaal, maar nadat hij de finishlijn overschreed barste nagenoeg heel Oostenrijk in juichen uit: de Klammer Express was na een toen al legendarische dollemansrit olympisch kampioen op de afdaling en het leven in Oostenrijk stond even stil.

Klammer werd op dat moment overigens al gezien als mogelijk de beste afdaler aller tijden en dat is sindsdien niet meer veranderd. Naast olympisch goud won hij maar liefst vijf keer de World Cup op de afdaling, inclusief een reeks van tien zeges achter elkaar. De Spelen in eigen land konden op geen beter moment komen, want vooral van 1975 tot en met 1977 was Klammer ongekend dominant. In drie seizoenen won hij negentien afdalingen, een aantal waar de meesten zelfs in tien jaar niet bij in de buurt komen.

De legendarische gouden afdaling van Klammer, inclusief het originele Oostenrijkse commentaar (Bron: YouTube)