Oud-toptennisster over matchfixing: "Britten hadden kijkcijfers nodig"

Oud-tennisster Dinara Safina heeft hard uitgehaald naar de aantijgingen van matchfixing in het internationale tennis. Buzzfeed en de BBC kwamen onlangs naar buiten met het nieuws dat zeker zestien spelers verdacht zouden worden van het opzettelijk verliezen van partijen. Het merendeel hiervan zou in de afgelopen tien jaar in de top-50 van de wereld hebben gestaan en ondanks de verdachtmakingen zouden de spelers gewoon door hebben mogen spelen van de tennisautoriteiten. 

Safina, voormalig nummer één van de wereld, vindt het allemaal echter maar onzin. "Ik weet niet waarom de Britse media hier ineens iets over zijn gaan roepen", zegt de Russische tegenover persbureau TASS"Het lijkt wel alsof ze in een soort cyclus zitten en elk half jaar een nieuw schandaal willen bedenken. Wellicht had de BBC hogere kijkcijfers nodig."

Met de aantijgingen zelf is ze het dan ook niet eens. "De beschuldigingen tegen toppers uit de tenniswereld zijn echt absurd. Dit is een individuele sport en iedereen wil winnen", zo gebruikt ze een weinig valide argument om aan te geven dat matchfixing in het tennis toch echt niet voorkomt bij de toppers. "Zeker als je in de top-100 staat wil niemand het risico nemen, want als je gepakt zou worden is dat het einde van je carrière."

Zelfs een gesprekje met een bookmaker zat er volgens Safina niet in. "We mochten niet eens met iemand van een wedkantoor praten. Iedereen die daarop betrapt werd zou zelfs al gediskwalificeerd worden en in de problemen komen", legt de Russische uit, voorbijgaand aan het feit dat het doorgaans niet de wedkantoren zijn die spelers om proberen te kopen. "Dit is gewoon uit het niks ineens opgedoken, puur om een nieuwe hype te creeëren." Safina haalde zelf drie Grand Slam-finales en is de jongere zus van tweevoudig slamwinnaar Marat Safin.