FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 3 januari 2016

16 geweldige foto's van het WK darts

Vanavond eindigde het WK darts met een mooie finale tussen Gary Anderson en Adrian Lewis. De Schot Anderson trok aan het langste eind waarmee er een eind kwam aan het belangrijkste darttoernooi van het jaar. Toch genieten we nog even na met de 16 leukste, mooiste, meest bijzondere en grappigste foto's van het afgelopen WK. Darts en dartspelers leveren namelijk prachtige foto's op.

Geen Premier League voor Jelle Klaasen

Ondanks zijn plek in de halve finale op het wereldkampioenschap darts is Jelle Klaasen niet geselecteerd voor de komende editie van de Premier League. Dit heeft Beary Hearn, de eindbaas van de PDC, zojuist bekendgemaakt. Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld zijn wel van de partij. 

De Premier League is een competitie met tien darters, dat vanaf februari normaal gesproken heel Groot-Brittanië door gaat. Dit jaar gaan ze voor het eerst overzees en doen ze Rotterdam aan. Op 12 mei zullen de darters in actie komen in een uitverkocht Ahoy. 

De beste vier van de wereldranglijst, Michael van Gerwen, Gary Anderson, Adrian Lewis en Phil Taylor, waren automatisch geplaatst. De PDC kon vervolgens vier darters selecteren en Sky Sports mocht de laatste twee darters aanwijzen. De PDC koos voor Peter Wright, James Wade, Robert Thornton en Michael Smith. Van Barneveld en Dave Chisnall completeren de deelnemerslijst. Het zijn de tien beste darters van de PDC die mogen deelnemen aan het reizende dartscircus. Klaasen staat na dit WK veertiende op de wereldranglijst. 

De Premier League begint op 4 februari in Leeds. De laatste speelronde van de reguliere competitie is op 12 mei in Ahoy. Een week later wordt de Premier League afgesloten met de play-offs. Anderson zal zijn titel willen verdedigen. Hij versloeg vorig jaar Michael van Gerwen in de finale. 

Ook Van Barneveld gaat weer op jacht naar de titel in de Premier League (Pro Shots / Action Images)
Ook Van Barneveld gaat weer op jacht naar de titel in de Premier League (Pro Shots / Action Images)

Noorwegen zesmaal op podium bij derde etappe Tour de Ski

Ook op de derde dag bij de Tour de Ski in Lenzerheide was de dominantie van Noorwegen weer zeer groot. Noorwegen bezette bij de mannen- en vrouwenwedstrijd het gehele podium. De wedstrijd bij de mannen bestond uit tien kilometer langlaufen in de vrije stijl, de vrouwen moesten vijf kilometer afleggen in de vrije stijl waarbij het dus geoorloofd is om schaatsbewegingen uit te voeren. De wedstrijden werden gehouden met een handicapstart: de leider in het klassement start als eerste en de anderen starten het aantal seconden dat de deelnemer achterstand heeft op de klassementsleider. 

Hoewel de Noorse dominantie niet echt verrassend te noemen is, was de uitslag van de vrouwenwedstrijd dat wel. Therese Johaug, die in de etappe van gisteren de leiding had gepakt en dus als eerste mocht starten, kon de leiding niet behouden. Niet Johaug maar haar landgenoot Ingvild Flugstad Østberg kwam als eerste over de finish. Bekend is dat Johaug niet de snelste is in de sprint, maar de winnares van 2014 werd juist tijdens het klimmen door Østberg eraf gereden. Johaug kwam negen seconden na Østberg over de streep. Heidi Weng kwam -net als gisteren- als derde over de finish. Ze kon haar achterstand op haar landgenoten echter niet verkleinen: haar achterstand is nu meer dan twee minuten terwijl het gisteren nog 1:45.2 minuten was.

Bij de mannen ging de zege, niet geheel onverwacht, naar Martin Johnsrud Sundby. Sundby vergrootte zijn voorsprong op Petter Northug door zes seconden sneller te skieën dan zijn landgenoot. Samen met de vijf bonificatieseconden die de Noor op de streep haalde is zijn voorsprong nu 1:30.2 minuten. Sundby en Northug waren niet de snelsten van de dag, ze zetten respectievelijk de 22e en 29e tijd neer. De Noor Finn Hågen Krogh skiede meer dan twintig seconden sneller dan Sundby en was daarmee de snelste. Krogh neemt ook de derde plaats in het klassement over van Didrik Toenseth. Toenseth zette pas de 43e tijd van de dag neer en was meer dan 45 seconden slomer dan Krogh.

Vandaag was niet de eerste keer dat Noorwegen het gehele podium bezette. Bij de mannen behaalde Noorwegen al vijf keer eerder een 'clean sweep'. Bij de vrouwen bezette Noorwegen 'pas' twee keer eerder het gehele podium. De dominantie van Noorwegen komt niet uit de lucht vallen, Noorwegen behaalde vorig jaar vijf 'clean sweeps' bij de mannen en veertien bij de vrouwen. Op het WK in 2015 gingen negen van twaalf medaille naar Noorwegen.

Flikkerende lampen door 'lijndansen'

Mensen in het noorden van het land kunnen zondagavond de gevolgen van de vorst zelfs binnenshuis merken: hun lampen flikkeren. Het komt door korte stroomstoringen die veroorzaakt worden door zwiepende hoogspanningslijnen. Officieel heet het 'lijndansen'.

Volgens een woordvoerster van elektriciteitstransporteur TenneT is het een bijzonder fenomeen, dat zich in Nederland niet vaak voordoet. "Door de vorst krijgen de hoogspanningslijnen een soort vleugels en gaan ze bewegen door de wind die eronder komt." Als de lijnen dan dicht bij elkaar komen, kan er heel even kortsluiting ontstaan en valt de hoogspanningsverbinding even weg.

Er is niet zo veel aan te doen, volgens de woordvoerster. TenneT heeft medewerkers naar het gebied gestuurd om de situatie te bekijken. Ook op het forum wordt er geklaagd over de stroomonderbrekingen. 

Flikkerende lampen door 'lijndansen'
Flikkerende lampen door 'lijndansen' (Foto: ANP)

Saudi-Arabië verbreekt banden met Iran

Saudi-Arabië heeft zondag aangekondigd de diplomatieke banden met Iran te verbreken. Het land trekt alle diplomaten terug uit Iran en heeft Iraanse vertegenwoordigers 48 uur de tijd gegeven om hetzelfde te doen in Saudi-Arabië.

De breuk is een reactie op de bestorming van de Saudische ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran zaterdagavond. Daarbij stichtte een menigte demonstranten brand in het gebouw. Het protest was een reactie op de executie van de prominente sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr in Saudi-Arabië.

Er waren al langer spanningen tussen het overwegend soennitische Saudi-Arabië en het sjiitische Iran, dat eerder op de dag nog opriep tot kalmte. President Hassan Rohani veroordeelde zowel de executie als de bestorming, waarbij hij beloofde de daders te vervolgen.

Saudi-Arabië verbreekt banden met Iran
Saudi-Arabië verbreekt banden met Iran (Foto: ANP)

WK Darts: Anderson prolongeert wereldtitel na spannende finale

Gary Anderson mag zich een jaar langer wereldkampioen darts noemen. In een zeer spannende en gelijkopgaande finale wist de titelverdediger Adrian Lewis te verslaan. Het werd 7-5. 

Anderson moest even op gang komen en zag Lewis de eerste set met 3-1 winnen, maar Anderson won vervolgens set twee met 3-0. De Schot ging vrolijk door en trok ook de derde set naar zich toe (3-1).  Anderson opende set vier met een 121-finish, maar het werd 2-2. Een keurige 77-finish van Lewis zorgde ervoor dat het weer gelijk stond. 

Anderson opende vervolgens met een break, maar een 131-finish van Lewis maakte dat direct weer ongedaan. Jackpot kon vervolgens zijn begonnen set met 3-2 winnen om ook 3-2 in sets voor te komen. Het werd vervolgens 3-3 gelijk. Beide darters waren zeer aan elkaar gewaagd. Beide spelers hadden halverwege de wedstrijd een gemiddelde van honderd. Daarmee zaten beide heren onder het gemidddelde van de laatste wedstrijden. 

Titelverdediger Anderson kon vervolgens met 3-1 weer set van Lewis afsnoepen en kwam 4-3 voor. Op 2-0 voor Anderson in de achtste set een gek moment. Anderson stond op 86, maar gooide 96 en zich daarmee dood. Het was al de tweede miscalculatie van deze wedstrijd voor de Schot. Hij won de leg even later wel om 5-3 in sets voor te komen. 

Speeddarts van Lewis in de negende set. Hij raasde als een malle met 3-0 naar de setwinst. Één break voor Anderson bleek echter genoeg om de tiende set te winnen (3-0). The Flying Scotsman had nog één set te winnen om zijn titel te prolongeren. Opnieuw was het weer speeddarts van Lewis en trok de elfde set met 3-0 naar zich toe. 

Lewis brak Anderson in het begin van set twaalf, maar werd via 64 teruggebroken. Anderson gooide daar een 170-finish overheen. Het was al de zesde maximale finish dit wereldkampioenschap. Een leg later maakte Anderson het direct af en prolongeerde daarmee zijn wereldtitel. 

Anderson mag 300.000 Britse pond bijschrijven, zo'n 409.000 euro. Hij blijft wel tweede van de wereld. Lewis moet het doen met de helft en zal een plaatsje stijgen op de ranking. Hij is de nieuwe nummer drie ten koste van Phil Taylor. 

Gary Anderson is blij na zijn wereldtitel. (PRO SHOTS/Action Images)
Gary Anderson is blij na zijn wereldtitel. (PRO SHOTS/Action Images)

Degenkolb droomt van Ronde van Vlaanderen

John Degenkolb won vorig jaar Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix en wil dit seizoen ook die andere grote voorjaarsklassieker winnen, de Ronde van Vlaanderen. "Het is mijn droom om de 'triple' te volmaken", zei de Duitse kopman van Giant-Alpecin in de zondageditie van de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Degenkolb won in maart vorig jaar zijn eerste wielermonument, Milaan-Sanremo. Nadat hij in de Ronde van Vlaanderen genoegen had moeten nemen met de zevende plek, zegevierde de Duitser ook in Parijs-Roubaix. "Voor dit seizoen zijn de klassiekers opnieuw mijn grote doelen", zei de bijna 27-jarige Duitser zondag. "Milaan-Sanremo, Roubaix en Vlaanderen. Het zou geweldig zijn om ze alle drie op mijn erelijst te hebben."

Degenkolb droomt van Ronde van Vlaanderen
Degenkolb droomt van Ronde van Vlaanderen (Foto: ANP)

Argentinië wil praten over Falkland-eilanden

Argentinië gaat weer een poging wagen de Falkland-eilanden aan zijn grondgebied toe te voegen. De regering van het Zuid-Amerikaanse land liet zondag weten met Groot-Brittannië te willen praten over de juridische status van de eilandengroep die sinds 1833 in Britse handen is. Beide landen voerden in 1982 een kortstondige oorlog uit over de eilandengroep in de Atlantische Oceaan, op zo'n 400 kilometer uit de kust van het zuiden van Argentinië. Bij die oorlog vielen destijds zo'n 900 doden.

"Argentinië onderstreept de wil om tot een vreedzame oplossing te komen voor het conflict en nodigt Groot-Brittannië uit om de gesprekken te hervatten", aldus het Argentijnse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag.

De bewoners van de eilandengroep spraken zich bij een enquête in 2013 in ruime meerderheid uit om bij Groot-Brittannië te blijven. De eilandengroep, in het Spaans Malvinas genoemd, heeft een oppervlakte van ruim 12.000 vierkante kilometer en telt zo'n 3.000 inwoners.

Argentinië wil praten over Falkland-eilanden
Argentinië wil praten over Falkland-eilanden (Foto: ANP)

Jochie dreigt ongelovige Britten met IS-aanvallen

De zogenaamde Islamitische Staat heeft gedreigd met een aanval op het Verenigd Koninkrijk, in een nieuwe video waarin ogenschijnlijk vijf mensen worden geëxecuteerd die volgens IS spionnen waren. Een man en een jongetje met een Brits accent dreigen met het vermoorden van ongelovigen en spreken van een "invasie van jullie land."

Ook wordt premier David Cameron 'geprezen' omdat die het aandurfde "de macht van IS uit te dagen". Het UK Foreign Office onderzoekt de echtheid van de tien minuten durende video, meldt de BBC.

In het filmpje worden vijf mannen die op hun knieën zitten met een schot in het achterhoofd geëxecuteerd door gemaskerde strijders. IS claimt dat de vijf bekend hebben te spioneren. Sommige IS-strijders zeggen in het filmpje dat ze uit Raqqa in Syrië komen, een ander zegt dat hij afkomstig is uit Benghazi, Libië. Geen van hen zegt uit Groot-Brittannië te komen.

FOK! sportfoto-onderschrift week 53

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was HeadbangendeBanaan met het volgende onderschrift: "Van der Laan heeft pas na afloop van de wedstrijd zijn eerste bal-contact"

Stoke-manager Mark Hughes haalt vreemde toeren uit aan de zijlijn in de wedstrijd tegen Manchester United. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)
Stoke-manager Mark Hughes haalt vreemde toeren uit aan de zijlijn in de wedstrijd tegen Manchester United. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)

Horrorwinter: geen treinen tussen Groningen en Assen

Waar bijna heel Nederland van een tropische winter geniet, heeft Winter des Doods flink huisgehouden in het noordoosten van Nederland. Zo rijden er helemaal geen treinen tussen Groningen en Assen. De NS heeft goed ingespeeld op deze horrorwinter en zet bussen in. De vertraging bedraagt zeker een uur.

Tussen Groningen en Bad Nieuweschans, Veendam Delfzijl, Leeuwarden en Roodeschool zijn slechts enkele Arriva-treinen uitgevallen.

Waarschuwing voor gladheid in noordoosten

Het verkeer in het noordoosten van het land moet maandag in de ochtendspits rekening houden met gladheid, zo waarschuwt Rijkswaterstaat. In Groningen, Friesland, Drenthe en de kop van Overijssel moeten automobilisten rekening houden met bevriezing van natte weggedeelten en mogelijk ook sneeuwval.

Ook zondagavond en -nacht kan het in het noordoosten glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers de rijstijl aan te passen aan de omstandigheden: dus voldoende afstand houden en de snelheid matigen. Ook maandagmiddag en -avond is er opnieuw kans op gladheid in het noordoosten van het land.

Rijkswaterstaat zal maandag net als zaterdagavond en zondag volop zout strooien. Tot nu toe is sinds zaterdagavond in het noordoosten ongeveer 400 ton zout gestrooid.

Waarschuwing voor gladheid in noordoosten
Waarschuwing voor gladheid in noordoosten (Foto: ANP)

'Prost wordt teambaas van Renault'

Volgens steeds sterker wordende geruchten zal Alain Prost teambaas gaan worden van Renault. De viervoudig wereldkampioen gaf vorige maand toe dat hij in gesprek was met Renault-topman Carlos Ghosn, maar wilde niet zeggen om welke functie het zou gaan. Prost heeft reeds ervaring met het runnen van een team. In 1997 nam hij het befaamde raceteam van Guy Ligier over en werd hij de baas van Prost Grand Prix. Het leidde allemaal tot niets. Vijf seizoenen later ging het team alweer op de fles, zonder sportieve hoogtepunten.

Volgens Renault's Cyril Abiteboul behoort de authentieke en allesbepalende teambaas, overigens tot het verleden. "De baan van teambaas is niet langer de taak van één man," stelt hij. "Kijk maar naar Mercedes waar de verantwoordelijkheden gedeeld worden tussen Toto Wolff, Paddy Lowe en Niki Lauda. Dat is de juiste structuur voor een modern Formule 1-team en ik denk dat dat bij Renault ook het geval zal zijn." Of Prost daadwerkelijk de rol van teambaas zal gaan vervullen, blijft voorlopig nog even afwachten. Ghosn heeft eerder reeds gemeld volgende maand in Parijs de plannen te zullen ontvouwen.

Voor het eerst hele dag vorst deze winter

In het Groningse dorp Nieuw-Beerta komt het kwik zondag de hele dag niet boven het nulpunt uit. 3 januari is daardoor de eerste lokale ijsdag van deze winter in Nederland, aldus de meteorologische dienst weeronline.

Op het warmste moment, aan het begin van de nacht, was het in Nieuw-Beerta (gemeente Oldambt) -0,5 graden. Overdag was het -1 tot -2 graden, en het blijft in de loop van de avond vriezen, aldus de meteorologen van weeronline.

De laatste ijsdag in Nederland was 23 februari 2015, toen het in Oost- en Midden-Nederland de hele dag bleef vriezen.

Voor het eerst hele dag vorst deze winter
Voor het eerst hele dag vorst deze winter (Foto: ANP)

Terry dolblij met terugkeer Hiddink

De terugkeer van Guus Hiddink heeft Chelsea goed gedaan. Volgens aanvoerder John Terry leeft iedereen bij de Engelse kampioen op onder de oud-bondscoach van Oranje, die vorige maand werd aangesteld als opvolger van de ontslagen José Mourinho. "Vanaf het moment dat hij hier weer binnenstapte, is Guus geweldig. We waren down en terneergeslagen, maar hij heeft iedereen opgebeurd", zei Terry zondag na de winst bij Crystal Palace (0-3). "Het is jammer dat dit niet eerder in het seizoen is gebeurd."

Terry maakte tussen de regels door wel duidelijk dat de spelers van Chelsea helemaal klaar waren met Mourinho, die mede vanwege een verstoorde relatie met zijn selectie moest vertrekken op Stamford Bridge. "Jammer wat allemaal is gebeurd", zei de Engelse verdediger. "Dit is een nieuw jaar met een nieuwe start. Tegen Crystal Palace zagen we weer het Chelsea van vorig seizoen. We hebben in moeilijke omstandigheden top gevoetbald. Het is nu zaak dat we blijven winnen en langzaam omhoogklimmen op de ranglijst."

Terry dolblij met terugkeer Hiddink
Terry dolblij met terugkeer Hiddink (Foto: ANP)

Sauber-coureurs zijn geen vrienden van elkaar

Van het Mercedes-duo Lewis Hamilton en Nico Rosberg was het al langer bekend, maar volgens Marcus Ericsson zijn ook hij en Sauber-teammaat Felipe Nasr niet de beste vrienden van elkaar. Hoofdreden daarvan lijkt de onderlinge rivaliteit tijdens hun gezamenlijke GP2-periode. Ericsson fronste dan ook zijn wenkbrauwen toen hij vorig jaar het nieuws vernam dat Nasr het team zou komen versterken. "Toen we aan het jaar begonnen wist ik niet hoe we met elkaar om zouden gaan," stelt de 25-jarige Zweed. "Felipe en ik hebben immers een geschiedenis met elkaar vanuit de GP2."

"We hebben stevige duels uitgevochten," gaat Ericsson verder. "En in alle eerlijkheid zijn we ook niet de beste vrienden. Ik denk ook niet dat dat nodig is om goed samen te kunnen werken. We kunnen goed met elkaar praten en dat doen we normaal gesproken na iedere sessie dan ook. Dat is heel belangrijk, zeker bij een kleiner team omdat wij niet de financiële middelen hebben om maar van alles op de wagen te smijten."

De twee hadden wel een aanvaring met elkaar op het circuit van Austin, tijdens de Grand Prix van Amerika. Na afloop hebben ze met elkaar gezeten om de lucht te schonen. "In Amerika hadden we een meningsverschil. Na de race hebben we dat uitgepraat en alles is 100% in orde. Dat is ook een kwaliteit. Ik ben dan ook blij dat Felipe is gebleven en we volgend jaar weer samen zullen werken."

Ondanks de goede samenwerking en een krachtige Ferrari-motor kwam Sauber vorig jaar overigens niet verder dan een achtste plaats in het WK met slechts 36 punten.

Massale vechtpartij Duitse asielzoekers

Bij een massale vechtpartij in een asielzoekerscentrum in Duitsland zijn zondag vier mensen gewond geraakt. Zo'n vijftig vluchtelingen gingen met elkaar op de vuist in een centrum in Ellwangen, nabij Stuttgart. Ze gebruikten daarna ijzeren staven, brandblussers en stenen. Ook een politieauto werd bekogeld met stenen. De aanleiding van de vechtpartij is onduidelijk. Het centrum is met enkele duizenden bewoners een van de grootste van de deelstaat Baden-Württemberg.

Het is niet het eerste incident in een asielzoekerscentrum in Zuid-Duitsland. Maandag gingen veertig mensen in Eschbach im Breisgau elkaar met stokken te lijf na een ruzie in de gemeenschappelijke keuken. Op kerstavond raakten twee mensen zwaargewond bij een vechtpartij in Wertheim.

In Keulen werd zaterdagavond een asielzoekerscentrum bekogeld met vuurwerk. De Duitse politie arresteerde kort na het incident twee mannen van 21 en 25 jaar die fakkels zouden hebben gegooid naar het onderkomen in de wijk Mülheim. De schade bleef beperkt tot een gebroken ruit. Niemand raakte gewond.

Massale vechtpartij Duitse asielzoekers
Massale vechtpartij Duitse asielzoekers (Foto: ANP)

Stroetinga pakt zesde marathontitel

Arjan Stroetinga heeft zondag op de Jaap Edenbaan in Amsterdam de Nederlandse titel marathonschaatsen op kunstijs veroverd. De 34-jarige rijder van Royal A-ware/Fonterra zegevierde na 150 ronden in de eindsprint van een kopgroep van negen man. Evert Hoolwerf eindigde als tweede en Simon Schouten kwam als derde binnen. Voor Stroetinga, wereldkampioen op de massastart, was het zijn zesde titel op dit onderdeel.

Stroetinga pakt zesde marathontitel
Stroetinga pakt zesde marathontitel (Foto: ANP)

Ter Mors verovert shorttracktitel

Jorien ter Mors heeft zondag voor de vijfde keer in haar loopbaan de nationale titel shorttrack veroverd. De afsluitende superfinale over 2000 meter werd gewonnen door Rianne de Vries. Ter Mors gleed als tweede over de finish, ruim genoeg om haar leidende positie in het klassement te behouden. Suzanne Schulting finishte als derde, ze werd tweede in het eindklassement. Het brons was voor De Vries, die titelverdedigster Lara van Ruijven net van het podium hield.

Ter Mors was eerder tussen 2011 en 2014 vier keer op rij Nederlands kampioen.

Ter Mors verovert shorttracktitel
Ter Mors verovert shorttracktitel (Foto: ANP)

Van der Wart heeft titel al binnen

Freek van der Wart kan met de superfinale over 3000 meter nog voor de boeg de titel bij de NK shorttrack al niet meer ontgaan. Van der Wart won zondag het goud op de 1000 meter en is door de concurrentie niet meer te achterhalen. Dat komt ook omdat de nummer twee, Daan Breeuwsma, op de 1000 meter al niet meer uitkwam wegens ziekte en knieklachten.

Van der Wart hield op de 1000 meter Dennis Visser en Itzhak de Laat achter zich. In de superfinale gaat het dus nog om zilver en brons. Achter Breeuwsma staan Visser en Adwin Snellink.

Bij de vrouwen nam Jorien ter Mors dankzij winst op de 1000 meter de leiding over van Lara van Ruijven. Ter Mors versloeg Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof. Van Ruijven was al vroeg in de race onderuitgegaan. Schulting is nu tweede in het klassement, Van Ruijven zakte naar plaats drie.

Van der Wart heeft titel al binnen
Van der Wart heeft titel al binnen (Foto: ANP)

'Twintig Russen in beeld voor neerhalen MH17'

Ongeveer twintig Russische militairen weten wie van hen op 17 juli 2014 de Buk-raket afvuurde op vlucht MH17. Dat zegt volgens de NOS Eliot Higgins, de oprichter van Bellingcat in een interview met de omroep. Bellingcat is een platform voor onderzoeksjournalistiek op basis van open bronnen.

Volgens de NOS spoorde Bellingcat de militairen op via sociale media en andere openbare internetbronnen.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft de bevindingen ontvangen. Deze zullen "serieus worden bekeken, onderzocht en beoordeeld op bruikbaarheid voor het strafrechtelijk onderzoek", citeert de NOS een woordvoerder. Het OM leidt het Joint Investigation Team (JIT) dat het strafrechtelijk onderzoek doet naar de ramp met de MH17.

'Twintig Russen in beeld voor neerhalen MH17'
'Twintig Russen in beeld voor neerhalen MH17' (Foto: ANP)

Hiddink boekt eerste zege met Chelsea

Guus Hiddink heeft zijn eerste winst te pakken met Chelsea. De derbyconfrontatie met Crystal Palace eindigde in 0-3 en was te danken aan effectief voetbal. Het eerste bedrijf werd gedomineerd door Palace, maar door een moment van onoplettendheid werd de thuisploeg te kijk gezet. Terwijl Frazier Campell voorin kansen onbenut liet, kon Chelsea al counterend gevaarlijk wél worden.

Cesc Fabregas kon met een diepe bal Diego Costa bereiken, die vervolgens met een mooie beweging zijn bewaker Damien Delaney kon afschudden. De international van Spanje behield vervolgens het overzicht en bracht Oscar in stelling brengen: 0-1. Een voorsprong voor de manschappen van Hiddink.

Opzoek naar de gelijkmaker moesten de gastheren ruimte toe staan. De maker van de eerste goal, Oscar, kreeg in de 60e minuut teveel ruimte, waarna hij Willian de mogelijkheid bood om voor de beslissende goal te zorgen: 0-2. Toen Diego Costa een paar minute later ook nog eens de 0-3 op het scorebord schoot, was het verzet van de Londense stadsgenoot gebroken.

Jongens spelen overvallertje in Kruidvat: politie rukt groots uit

In de Amsterdamse wijk Nieuw West zijn zaterdag drie jongens door de politie opgepakt. Maar na een gesprek met de recherche zijn ze weer op vrije voeten gesteld. Het bleek namelijk om een kwajongensstreek te gaan, aldus de sterke arm.

De politie kreeg het drietal via een cameraverbinding in beeld en rukte bij het zien van de bivakmuts gelijk groots uit. Zeker vier wagens arriveerden bij de Kruidvat aan het Lambertus Zijlplein, waarop de jongens door meerdere agenten werden ingerekend, schrijft Het Parool.

Volgens de krant zijn de kwajongens vervolgens door de politie 'ernstig toegesproken'. De agenten vonden het een misplaatste grap omdat de drogisterij niet lang geleden echt is overvallen.

Emma Watson blij met donkere Hermelien

Emma Watson heeft haar steun geuit voor de keuze van een zwarte actrice voor de rol van Hermelien Griffel in het toneelstuk Harry Potter and the Cursed Child. De actrice gaat het stuk zeker bekijken.

"Ik kan niet wachten om dit jaar Noma Dumezweni op het toneel te zien in de rol van Hermelien", twitterde Watson. Achter de tekst plaatste de actrice een rits aan hartjes.

Toen anderhalve week geleden werd bekendgemaakt dat een zwarte actrice in de huid van Hermelien zou kruipen, ontstond er ophef. Sommige Potterfans zagen het niet zitten, maar schrijfster J.K. Rowling sloeg op Twitter terug: "Bruine ogen, krullend haar en heel slim. Lichte huid heb ik nooit gezegd. Rowling houdt van de zwarte Hermelien."

Harry Potter and the Cursed Child speelt zich af negentien jaar na de laatste Harry Potter-film.

'Varoufakis begint linkse Europese beweging'

De voormalige Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, begint volgende maand in Berlijn een linkse Europese beweging. Die beweging gaat Democracy in Europe Movement 2025 heten, aldus Duitse media.

Varoufakis zal op 9 februari zijn beweging aankondigen, die zich naar verluidt gaat inzetten voor meer democratie in Europa en het stoppen van wat hij noemt de sluipende Europese fragmentatie. De omstreden Varoufakis trad in juli vorig jaar af als minister van Financiën. Hij was fel tegenstander van de harde voorwaarden van het nieuwe Europese reddingspakket voor Griekenland.

'Varoufakis begint linkse Europese beweging'
'Varoufakis begint linkse Europese beweging' (Foto: ANP)

Bosz in gesprek met Maccabi Tel Aviv

Coach Peter Bosz van Vitesse heeft zondag bevestigd dat hij tijdens de winterstop een gesprek heeft gehad met technisch directeur Jordi Cruijff van Maccabi Tel Aviv. Foto's van het onderhoud in Israël verschenen onlangs in verschillende media. "Ik praat wel met meer clubs. Maar daar zijn geen foto's van", liet Bosz zondag na de eerste training in het nieuwe jaar op Papendal weten bij Omroep Gelderland.

Volgens Bosz was de directie van Vitesse op de hoogte van het overleg met de Israëlische landskampioen, die na het recente vertrek van coach Slavisa Jokanovic (naar Fulham) op zoek is naar een nieuwe hoofdtrainer. Bosz wilde op Papendal niet ingaan op de inhoud van het gesprek met Cruijff. "Dat zijn zaken die op dit moment niemand wat aangaan."

De gewaardeerde Bosz is bezig aan zijn derde seizoen bij Vitesse. Zijn eenjarige contract loopt komende zomer in Arnhem af. Tijdens het komende trainingskamp in Spanje praat Bosz met de directie van Vitesse over een mogelijke contractverlenging.

Bosz in gesprek met Maccabi Tel Aviv
Bosz in gesprek met Maccabi Tel Aviv (Foto: ANP)

President Iran veroordeelt aanval Saudische ambassade

De Iraanse president Hassan Rohani heeft beloofd de buitenlandse ambassades in Teheran te beschermen en de mensen die de Saudische ambassade hebben aangevallen te vervolgen. Hij schreef dat zondag in een reeks Twitterberichten.

De ambassade werd zaterdagavond bestormd in een reactie op het nieuws dat Saudi-Arabië de sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr had geëxecuteerd.

Rohani veroordeelde die executie, die hij een schending van "mensenrechten en islamitische waarden" noemde. Hij beschuldigde Riyad ervan "sektarische politiek te bedrijven die de regio de laatste jaren instabiel maakt".

President Iran veroordeelt aanval ambassade
President Iran veroordeelt aanval Saudische ambassade (Foto: ANP)

Schouten nieuwe marathonkampioene op kunstijs

Schaatsster Irene Schouten is de nieuwe marathonkampioene op kunstijs. Ze volgde in Amsterdam de gestopte Mariska Huisman op als titelhoudster. Schouten was zondag na tachtig ronden op de Jaap Edenbaan onbetwist de sterkste in de massasprint. Ze bleef haar rivaal Janneke Ensing met een verrassingsaanval ruim voor. Het brons was voor Iris van der Stelt.

Schouten was veel dank verschuldigd aan ploeggenote Carien Kleibeuker, die zich in de slotfase opofferde en hard op kop bleef rijden om de favoriete goed af te zetten voor de sprint.

Schouten nieuwe marathonkampioene op kunstijs
Schouten nieuwe marathonkampioene op kunstijs (Foto: ANP)

Schansspringer Prevc verstevigt leiding in Vierschansentournee

Peter Prevc lijkt ook tijdens de derde wedstrijd van de Vierschansentournee weer dé te kloppen man. De 23-jarige Sloveen sprong van de Bergiselschanze in Innsbruck naar 125 meter, goed voor een score van 130.8 punten.

De leider in de tournee gaat zo ook in Innsbruck na de eerste ronde aan de leiding. De Noor Kenneth Gangnes, vierde in de tournee, sprong met 127.1 punten naar de tweede plek halverwege de competitie. De derde plaats is op het moment voor de Duitser Severin Freund, tweede in de tournee en tijdens de oefenronde in Innsbruck nog ten val gekomen. 

De nummer drie in de tournee, de Oostenrijker Michael Hayböck, moest met 119.2 punten genoegen nemen met de zevende plek na de eerste ronde in Innsbruck. Gangnes lijkt daardoor in uitstekende positie te liggen om de derde plek in het algemeen klassement over te nemen van Hayböck, terwijl Prevc en Freund voorin nog altijd geen al te grote concurrentie lijken te krijgen om de eerste twee plekken.

De finaleronde op de Bergiselschanze begint om 15.15 uur en is live te zien op Eurosport en het Duitse ZDF. In het schansspringtopic op FOK! kan uiteraard meegepraat worden. 

Update 16.15 uur

Prevc heeft in de finaleronde zijn dominantie nog maar eens bevestigd. Hij liet opnieuw veruit de beste sprong van allemaal zien en met 132 meter pakte hij een ruime zege. Freund deed in de beslissende ronde eveneens uitstekende zaken en sprong over Gangnes naar de tweede plek, maar wel op ruime achterstand ten opzichte van Prevc. Achter het leidende duo was het Gangnes die zijn derde plek nog nipt wist te verdedigen, voor landgenoot Johann André Forfang. Hayböck steeg dankzij een goede sprong naar plek vijf, maar zag zijn derde plek in de tournee vooralsnog verloren gaan.

In het klassement heeft Prevc uiteraard een nog grotere leiding genomen, hij staat nu bijna twintig punten voor op Freund. De Duitser heeft op zijn beurt meer dan twintig punten voorsprong op Gangnes, die tijdens de laatste wedstrijd in Bischofshofen 1,2 punten moet verdedigen tegenover Hayböck. De rest maakt normaal gesproken geen kans meer op het podium.

Prevc domineert de Vierschansentournee 2016 (PRO SHOTS/GEPA)
Prevc domineert de Vierschansentournee 2016 (PRO SHOTS/GEPA)

Uitslag Innsbruck

# Springer Punten
1 Peter Prevc (Slovenië) 269.5
2 Severin Freund (Duitsland)  258.4 
3 Kenneth Gangnes (Noorwegen) 251.5
4 Johann André Forfang (Noorwegen) 249.7
5 Michael Hayböck (Oostenrijk) 247.5
6 Andreas Wellinger (Duitsland) 239.5
7 Noriaki Kasai (Japan) 236.8
8 Daiki Ito (Japan) 235.8
9 Andreas Wank (Duitsland) 235.4
10 Richard Freitag (Duitsland) 233.3

Tussenstand Vierschansentournee na 3 van de 4 wedstrijden

# Springer Punten
1 Peter Prevc (Slovenië) 842.1
2 Severin Freund (Duitsland)  822.4
3 Kenneth Gangnes (Noorwegen) 800.2
4 Michael Hayböck (Oostenrijk)  799.0
5 Johann André Forfang (Noorwegen)  779.3
6 Anders Fannemel (Noorwegen)  769.1
7 Noriaki Kasai (Japan)   758.4
8 Stefan Kraft (Oostenrijk) 758.2
9 Richard Freitag (Duitsland)  753.4
10 Andreas Wank (Duitsland)  731.7

De springers kennen nu één rustdag, voor de tournee op dinsdag verdergaat in Bischofshofen. Op woensdag staat daar dan de allesbeslissende wedstrijd op het programma, die om 17.00 uur van start gaat.

Bijna 90.000 meldingen vuurwerkoverlast

Bij het Meldpunt Vuurwerkoverlast zijn rond de jaarwisseling bijna 90.000 klachten binnengekomen, ongeveer 18.000 meer dan een jaar geleden. Dit heeft de initiatiefnemer, het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte, zondagmiddag laten weten. Volgens de politicus is het hogere aantal mogelijk te verklaren door het feit dat het meldpunt deze keer vijf dagen langer open was.

De meeste klachten gaan over harde knallen door vuurwerkbommen (78 procent), gevolgd door vuurwerkstress bij huisdieren (12 procent) en gevaarlijke situaties en schade door vuurwerk (5 procent).

De ingekorte afsteektijden (pas vanaf 18.00 uur op oudejaarsavond) hebben volgens het meldpunt effect gehad: op oudejaarsdag overdag was het aantal klachten relatief laag. Ook de vuurwerkvrije zones hebben volgens Bonte goed gewerkt.

Het meldpunt is op z'n zachtst gezegd nogal omstreden. Zo blijkt het kinderlijk eenvoudig een enorme lading klachten in te dienen in heel Nederland. Er vindt geen enkele verificatie plaats, wat resulteerde in honderden meldingen op de afsluitdijk en vele tientallen meldingen in weilanden, de Maas en dorpen als Schin op Geul. Ook bleek maar liefst 97% van de klachten in Horst nep te zijn.

Bijna 90.000 meldingen vuurwerkoverlast
Bijna 90.000 meldingen vuurwerkoverlast (Foto: ANP)

'Getinten tuigen meisjes af, redder ontslagen'

In de nacht van dinsdag 29 december 2015 op woensdag 30 december 2015 heeft een groep getinte mannen drie meisjes zwaar mishandeld op de Rotterdamse Coolsingel. Een man die wist te voorkomen dat er doden te betreuren zouden vallen, is nu door zijn werkgever ontslagen. Dit meldt de man zelf op zijn facebookaccount.

De redder in kwestie is Ovidiu van den Berg. Hij was die bewuste nacht werkzaam bij de McDonald's op de Coolsingel. "Omstreeks 3.30 escaleerde een conflict tussen een groep getinte mannen en 3 blanke meisjes", vertelt hij op Facebook. "Een van de meisjes kreeg vuistslagen in haar gezicht. Vervolgens stapte de groep op de andere twee meisjes af."

"Eén van de twee meisjes werd verschillende malen in het gezicht gestompt terwijl de andere bij de haren werd gepakt en zo vaak in het gezicht geslagen werd dat ze bezweek en op de grond viel. Op dat moment ging de groep over op schoppen."

Ovidiu bedacht zich gelukkig niet. "Bij mij gingen toen alle alarmbellen rinkelen", vervolgt hij. "Ik wist dat als ik niet in zou grijpen ze waarschijnlijk doodgeschopt zou worden. Ik ben naar het meisje gerend en heb haar aan haar benen uit de groep gesleurd. Toen ben ik gevraagd haar in veiligheid te brengen in de crew room. Vervolgens heb ik mijn werk met een naar gevoel herpakt."

Vervolgens ging hij naar huis en lag maar te woelen in bed. De volgende ochtend wachtte Ovidiu echter een nare verrassing. "De volgende ochtend werd ik door de restaurantmanager van de Mc Donald's gebeld dat ik ONTSLAGEN was, omdat ik volgens hen onjuist gehandeld had."

Eén van de slachtoffers is in het ziekenhuis opgenomen. Zij heeft een zware hersenschudding opgelopen. "Het andere meisje is er dankzij mijn hulp alleen vanaf gekomen met ernstig lichamelijk letsel", besluit de held.

Update 16.10:
 McDonald's heeft inmiddels via Facebook op de situatieschets van Ovidiu gereageerd. Hierin beweren ze dat het gaat om het stopzetten van een proeftijd en dat dit totaal niet gerelateerd is aan het hierboven opgetekende incident. Dat het de ochtend erna was en hij per direct niet meer hoeft te komen is allemaal puur toeval, als we de McDonald's moeten geloven

Reactie McDonald's
Reactie McDonald's

 

#DELEN AUB #DELEN #DELENIn de nacht van dinsdag 29 december 2015 op woensdag 30 december 2015 was ik werkzaam in de...

Geplaatst door Ovidiu van den Berg op zaterdag 2 januari 2016

Update 4-1-2016:
Het werkelijke verhaal lijkt toch iets genuanceerder dan het verhaal van Ovidiu en de facebookreactie doet vermoeden. McDonald's Nederland heeft FOK! per mail de volgende reactie toegestuurd:
"McDonald’s Nederland betreurt de onjuiste berichtgeving waarbij een vervelend incident tussen gasten onderling bij McDonald’s restaurant Rotterdam Coolsingel 44 ten onrechte is gekoppeld aan het beëindigen van de proeftijd van een medewerker van datzelfde restaurant.
Uit respect voor de privacy betreffende medewerker, willen we niet in detail treden over zijn functioneren gedurende zijn proefperiode. Er zijn echter diverse voorvallen geweest, gedurende zijn proeftijd, waardoor het management heeft gemeend, de proeftijd niet te verlengen. De medewerker is gekend in deze voorvallen en heeft schriftelijk ingestemd met deze aantekening. De medewerker van het restaurant heeft voorts ingestemd met de beëindiging van de proeftijd en heeft zonder onvertogen woord afscheid genomen.
Dat de betreffende medewerker eveneens samen met andere medewerkers, managers en een bewaker een einde heeft gemaakt aan het handgemeen tussen gasten, dat in de nacht van 29 op 30 december in het restaurant ontstond, staat geheel los van het beëindigen van de proeftijd van de medewerker. Deze medewerkers en managers zijn op de dag van vandaag in dienst van het restaurant."

Toch een ietswat andere situatie als op Facebook opgeschreven is. Wat de waarheid is.... Wie het weet mag het zeggen, daar praten we graag over in de reacties!

Beste jaar ooit voor bioscoopverkopen

De wereldwijde verkoop van bioscoopkaarten heeft in 2015 meer dan 38 miljard dollar (35 miljard euro) opgeleverd, waarmee het beste jaar ooit werd neergezet. Dat meldde media-onderzoeker Rentrak zondag.

Volgens Rentrak kwamen in 2015 zeer sterke films uit in de bioscoop, geleid door Jurassic World met een wereldwijde opbrengst van bijna 1,7 miljard dollar, Furious 7 (1,5 miljard dollar), Avengers: Age Of Ultron (1,4 miljard dollar), de vorige maand uitgebrachte Star Wars: The Force Awakens (meer dan 1,3 miljard dollar) en Minions (ruim 1,1 miljard dollar). Ook de nieuwe Bondfilm Spectre deed het goed in de bioscoop, net als de laatste film uit de reeks The Hunger Games en The Martian.

Bioscopen in Noord-Amerika behaalden vorig jaar voor het eerst een opbrengst van 11 miljard dollar. Rentrak baseert zich op gegevens van meer dan 25.000 bioscopen wereldwijd.

Beste jaar ooit voor bioscoopverkopen
Beste jaar ooit voor bioscoopverkopen (Foto: ANP)

Arib slikt geen 'nepparlement'

PvdA-Kamerlid Khadija Arib zal als Kamervoorzitter "niet accepteren" dat PVV-leider Geert Wilders nog een keer spreekt van 'nepparlement'. Dat zei ze in het televisieprogramma Buitenhof. Arib heeft zich opnieuw kandidaat gesteld voor het voorzitterschap.

Bij de vorige voorzittersverkiezing verloor Arib van Anouchka van Miltenburg (VVD), die nu is opgestapt wegens kritiek op haar functioneren, vooral in de nasleep van de Teeven-deal. De liberaal kreeg onder meer verwijten van met name D66 omdat ze niet ingreep bij de uitdrukking 'nepparlement'. Zo'n term kan volgens Arib niet in de Kamer "waar iedereen is gekozen".

Ze beseft dat de PVV niet op haar zal stemmen, omdat ze ook Marokkaanse is. Maar haar familie werkt al "vier generaties lang keihard" in Nederland. Het is triest als mensen niet op hun kwaliteiten worden afgerekend maar op hun afkomst, aldus Arib. Er wordt ook wel gesproken over haar accent, maar ze kan zich niet voorstellen dat dat wordt meegewogen.

De Tweede Kamer kiest op 13 januari de nieuwe voorzitter. Kamerleden kunnen zich tot 12 januari kandidaat stellen. Madeleine van Toorenburg van het CDA heeft dit ook al gedaan.

Arib slikt geen 'nepparlement'
Arib slikt geen 'nepparlement' (Foto: ANP)

Duits bedrijfsleven erg positief over Iran

Het Duitse bedrijfsleven ziet grote kansen in Iran na het opheffen van de economische sancties tegen het land. "Iedereen staat in de startblokken", aldus de Duitse Industrie- en Handelskamer (DIHK) tegen het Duitse persbureau DPA.

De verwachting is dat de Duitse export naar Iran dit jaar een dubbelcijferige groei zal laten zien. In drie jaar tijd kan het handelsvolume tussen Duitsland en Iran verdubbelen tot 5 miljard euro, denkt de DIHK. Over vijf tot zeven jaar is een volume mogelijk van 10 miljard euro. Duitse machinebouwers, autofabrikanten, farmaceuten en levensmiddelenproducenten zullen naar verwachting goede zaken kunnen doen in het land.

Het Duitse logistiekconcern DB Schenker spreekt van een "soort goudkoorts" rond Iran. Dat bedrijf is van plan direct weer zaken te gaan doen in Iran na het opheffen van de westerse sancties.

Machines en technologie
Iran behoorde in het verleden tot de belangrijkste internationale exportmarkten van Duitsland. Dat toont volgens de DIHK aan hoe belangrijk het land met circa 80 miljoen inwoners in potentie kan zijn voor het Duitse bedrijfsleven. Omdat veel machines in Iran verouderd zijn, denkt de brancheorganisatie dat er veel vraag zijn naar machines en technologie van Duitse makelij.

Afgelopen zomer was al een Duitse handelsdelegatie afgereisd naar Teheran om de economische en politieke banden met Iran aan te halen.

Duits bedrijfsleven erg positief over Iran
Duits bedrijfsleven erg positief over Iran (Foto: ANP)

Knegt en Breeuwsma missen slotdag NK

Shorttrackers Sjinkie Knegt en Daan Breeuwsma slaan de slotdag van de Nederlandse kampioenschappen over. Dat liet bondscoach Jeroen Otter weten. Knegt, sportman van het jaar 2015, is nog steeds ziek. De 26-jarige Fries ontbrak daardoor zaterdag al tijdens de eerste dag van de strijd om de Nederlandse titels in Amsterdam. Vorig jaar won Knegt alle afstanden en de overalltitel.

Breeuwsma meldde zich zondagochtend af. Hij is net als Knegt ziek en heeft bovendien knieklachten. De 28-jarige Fries laat zich na de EK van later deze maand in Sotsji opereren aan de knie waar hij al een tijdje last van heeft. ",Er is een scherpe rand ontstaan op mijn knieschijf waar de aanhechting van een pees overheen schuurt", vertelde Breeuwsma zaterdag. "In die pees zijn scheurtjes ontstaan. Het doet veel te veel pijn, ik kan niet goed trainen."

Breeuwsma veroverde desondanks zaterdag de nationale titel op de 1500 meter. Freek van der Wart was vervolgens op de Jaap Edenbaan de beste op de 500 meter en greep tevens de leiding in de strijd om de allroundtitel. Door het afhaken van Breeuwsma ligt de weg naar het goud open voor Van der Wart. Zondag staan de 1000 meter en de superfinale over 3000 meter op het programma.

Breeuwsma heeft vier tot zes maanden nodig om te herstellen van de knieoperatie die hij binnenkort ondergaat. De shorttracker, onderdeel van de Nederlandse ploeg die in 2014 de wereldtitel greep op de aflossing, mist daardoor het WK in Seoul.

Knegt en Breeuwsma missen slotdag NK
Knegt en Breeuwsma missen slotdag NK (Foto: ANP)

Doodgaan in de film maar toch doorgaan

Tijdje terug op tv: R.I.P.D. - Rest In Peace Department. Geen briljante film maar hier en daar toch best aardig. De hoofdrol is voor Ryan Reynolds maar Jeff Bridges steelt de show.

Het gaat over de slechtste en laatste dag uit het politieleven van ene Nick Walker. Want hij legt al gelijk aan het begin het loodje. Veel te spoileren valt er niet: het is met dank aan Kevin Bacon.

Maar wat gebeurt er nou als je doodgaat? Niet noodzakelijk in het echt of volgens een of ander geloof, maar met de fantasie van het witte doek? Kevin Spacey had het er al eventjes over in het veel betere American Beauty: tijd bestaat niet meer. En dat wordt in R.I.P.D. best aardig uitgebeeld.


Voor de dood


Na de dood

Ken je meer schemerzone-scenes uit de filmwereld? Deel het hieronder.

Eerste etappe Dakar afgelast door aanhoudend noodweer

De organisatie van de Dakar heeft besloten de eerste special stage voor de motoren en quads te neutraliseren vanwege het slechte weer. Eerder werd de start een uur uitgesteld om eventuele verbetering af te wachten, maar nu is besloten om gezamenlijk naar het bivak in Villa Carlos Paz te rijden.

In de aanloop van de rally werd er door El Niño al gevreesd voor slecht weer. De route door Peru is hierdoor al komen te vervallen. De organisatie had voor de complete neutralisatie al besloten om het eerste deel van de proef te neutraliseren en bij het eerste checkpoint veranderingen in het weer af te wachten. Of de beslissing ook gevolgen heeft voor de auto's en trucks is nog onbekend.

Update 14.14:
Inmiddels heeft de organisatie bevestigd dat ook de proef voor de auto's en trucks is afgelast door het slechte weer. Er wordt nu rechtstreeks naar het bivak in Villa Carlos Paz gereden.

Eerste etappe Dakar afgelast door aanhoudend noodweer (Pro Shots / Dppi)
Eerste etappe Dakar afgelast door aanhoudend noodweer (Pro Shots / Dppi)

Europese sportpers vindt Schippers de beste

De Europese sportpers heeft Dafne Schippers uitgeroepen tot beste sportvrouw van Europa in 2015. De 23-jarige atlete schreef afgelopen jaar historie bij de WK in Peking, met goud op de 200 meter en zilver op de 100 meter. Sportjournalisten uit Europa, verenigd in de AIPS, beloonden Schippers daarvoor zondag met de zogeheten Evgen Bergant-trofee. Zwemster Inge de Bruijn mocht zich in 2000 de beste sportvrouw van Europa noemen, vorig jaar ging die eer naar de Wit-Russische biatlete Daria Domratsjeva.

Bij de mannen werd tennisser Novak Djokovic voor de derde keer uitgeroepen tot Europees sportman van het jaar. De Serviër was in 2011 en 2012 ook al de beste. Vorig jaar ging de Frank Taylor-trofee naar Manuel Neuer, de voetballer die met Duitsland de wereldtitel veroverde. Pieter van den Hoogenband won deze prestigieuze prijs als eerste en vooralsnog enige Nederlander in 2000.

Europese sportpers vindt Schippers de beste
Europese sportpers vindt Schippers de beste (Foto: ANP)

Dakar 2016 Etappe 1: Rosario - Villa Carlos Paz

De proloog was gisteren al, maar vandaag gaat de Dakar dan echt van start. De deelnemers gaan van start in Rosario, van daar is het 345km tot het dorp Carnerillo, de startplaats van de special stage. De special stage is 258km voor de auto's en trucks en 244km voor de quads en bikes, en loopt van Carnerillo via de Rio Segundo naar het dorp Despeñaderos.

Een groot deel van de dag zullen de deelnemers onderweg zijn vanaf het bivak in Rosario naar het startpunt in Carnerillo. Carnerillo is een klein, tweeduizend inwoners-tellend dorpje in de provincie Córdoba. Het dorpje zelf wordt niet aangedaan, het benzinestation vlak voor het dorp is het laatste wat de deelnemers zien voor er rechtsaf het zand op wordt gestuurd.

Het eerste deel van de special stage zal net zoals de proloog van gisteren bestaan uit een zandpad tussen landbouwland, geen enorm grote uitdaging. De eerste waypoint ligt op slechts 20km afstand vanaf het beginpunt, wat al een kleine navigatie-uitdaging vormt. Spoeding na deze waypoint wordt de autoweg RN36 overgestoken en wordt koers gezet richting de Embalseese meren.

Het uitzicht over de meren
Het uitzicht over de meren

Vlak voor de meren wordt het landschap ruwer; de wegen gaan meer slingeren en het reliëf neemt toe. Vlak voor dit ruwere terrein zal het tweede en laatste checkpoint liggen. De uitdaging wordt groter naarmate de coureurs dichter bij de meren komen door de toenemende begroeiing en het afnemen van het zicht. Uiteindelijk steken de deelnemers de Rio Grande over, vlak naast een grote stuwdam die het landschap domineert. Deze stuwdam is één van de velen in dit gebied, dat grotendeels bestaat uit de ontstane stuwmeren.

Het uitzicht vanaf de stuwdam over de route
Het uitzicht vanaf de stuwdam over de route

Na de meren passeren de deelnemers het 400 koppen tellende gehucht Amboy, en wordt de hoofdweg 23 ingeruild voor de smallere zandweggetjes, welke de verder de bergen in gaan. De route wordt hier opgeplitst voor de verschillende voertuigen, zodat er geen gevaarlijke inhaalacties kunnen ontstaan. De routes komen weer samen vlak voor de Rio Segundo, waarlangs de deelnemers gezamelijk over de bergen richting het eindpunt gaan.

De eerste motoren zouden oorspronkelijk om 12.00 starten aan de special stage, maar door slecht weer is deze start uitgesteld tot 13.00. De eerste quads zullen met deze vertraging om 14.04 vertrekken, de auto's om 16.18 en de trucks vertrekken om 18.35. De verwachting is dat de eerste deelnemers rond 16.00 aan de finish komen, en de laatste trucks rond 23.30.

Voor meer informatie over de Dakar-rally, zie de FOK!sport rallygids.
Voor vragen, discussie en het laatste nieuws over etappe 1, zie het forumtopic.

PSV legt talent uit Peru vast

PSV heeft de talentvolle aanvaller Luiz Beto da Silva uit Peru aangetrokken. Het negentienjarige talent komt transfervrij over van Sporting Cristal, een van de grote clubs in Peru, en ondertekende zondag in Eindhoven een contract tot medio 2018. De verbintenis bevat een optie om die met twee jaar te verlengen.

Da Silva, die zowel op het middenveld als in de aanval uit de voeten kan, maakte indruk tijdens een stage in Eindhoven. De jeugdinternational van Peru speelde 21 wedstrijden voor Sporting Cristal, waarin hij zes doelpunten maakte. Hij sluit in Eindhoven aan bij Jong PSV, waarmee hij maandag op trainingskamp gaat naar Spanje.

De PSV-aanwinst hoopt in de voetsporen te treden van Jefferson Farfán, zijn landgenoot die zeer succesvol was in Eindhoven. "Hij is een fantastische voetballer en heeft het hier erg goed gedaan", zei Da Silva.

PSV legt talent uit Peru vast
PSV legt talent uit Peru vast (Foto: ANP)

Prins Charles: ik raak over m'n houdbaarheidsdatum heen

De Britse prins Charles vindt dat hij "over de uiterste verkoopdatum" raakt. Hij zei dat in een ITV-documentaire over zijn benefietorganisatie Prince's Trust.

Charles kreeg de vraag of zijn zoons William en Harry ook bij de goededoelenorganisatie voor jongeren betrokken raken. "Ik hoop dat een van hen er een belang in krijgt, want ik ben zo langzamerhand waarschijnlijk over de uiterste verkoopdatum", zei hij.

Charles zette de Prince's Trust in 1979 op met een paar duizend pond om plaatselijke initiatieven voor jongeren te steunen. Inmiddels bestaat het fonds veertig jaar en heeft het meer dan 825.000 jongeren geholpen.

De 67-jarige kroonprins had het met zijn uitspraak dus niet over de troonopvolging waar hij al zijn hele leven op wacht. Zijn moeder, koningin Elizabeth II, wordt dit voorjaar 90 jaar. Naar verwachting zal zij als vorstin haar laatste adem uitblazen. Volgende maand zit ze 64 jaar op de Britse troon.

Prins Charles: ik ben over de verkoopdatum
Prins Charles: ik raak over m'n houdbaarheidsdatum heen (Foto: ANP)

Groei economie Indonesië valt tegen

De economische groei van Indonesië, de grootste economie van Zuidoost-Azië, heeft in 2015 niet aan de verwachtingen van de regering voldaan, onder druk van de afzwakkende wereldeconomie. Dat liet het Indonesische ministerie van Financiën zondag weten.

De groei bedroeg 4,7 procent, terwijl door de overheid op 5,7 procent was gemikt. Het land heeft te kampen met de gedaalde prijzen van grondstoffen zoals metalen en olie. De regering van president Joko Widodo probeert de economie aan te zwengelen door meer te investeren in infrastructuur en de bureaucratie te verminderen.

Het begrotingstekort van Indonesië komt over 2015 naar verwachting uit op 2,8 procent. Hier werd een doelstelling van 1,9 procent gehanteerd.

Groei economie Indonesië valt tegen
Groei economie Indonesië valt tegen (Foto: ANP)

'Miley Cyrus zoent met ex Liam op festival'

Het lijkt erop dat Miley Cyrus en Liam Hemsworth weer een stelletje zijn, schrijft de Australische krant The Sunday Telegraph. De twee werden zoenend op een festival in de Australische plaats Byron Bay gezien.

Miley en Liam zouden de afgelopen dagen samen met Liams familie hebben doorgebracht in de kustplaats. In de nacht van zaterdag op zondag werd het stel knuffelend en zoenend in het VIP-gedeelte van het Falls Music Festival gezien. Ook Liams broers Chris en Luke en hun vrouwen waren aanwezig.

Hemsworth en Cyrus ontmoetten elkaar in 2009 op de set van hun film The Last Song. In 2013 gingen de twee uit elkaar, na geruchten dat hij was vreemdgegaan met actrice January Jones. Sindsdien gaan er wel vaker geruchten dat het stel hun romance nieuw leven in lijkt te blazen. De laatste keer was vorig jaar april.

'Miley Cyrus zoent met ex Liam op festival'
'Miley Cyrus zoent met ex Liam op festival' (Foto: BuzzE)

Winter eist tientallen levens in Polen

Door koud weer zijn deze winter in Polen al 27 mensen om het leven gekomen. Dit weekend stierven negen mensen door bevriezing, meldt de Poolse nieuwszender TVP zondag. Daarnaast overleed een gezin van drie personen aan koolmonoxidevergiftiging, vermoedelijk door een kapotte kachel.

In de hoofdstad Warschau wees de thermometer zondagochtend -16 graden aan.

Winter eist tientallen levens in Polen
Winter eist tientallen levens in Polen (Foto: ANP)

Cameron: 40 miljoen pond tegen overstromingen

De Britse premier David Cameron heeft 40 miljoen pond (54 miljoen euro) toegezegd voor maatregelen tegen overstromingen.

Delen van Noord-Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland werden eind december getroffen door overstromingen, nadat zware regenval de rivieren buiten hun oevers had laten treden.

Het geld is niet alleen bedoeld voor de waterwerken, maar ook voor hulp aan mensen die slachtoffer zijn geworden van de overstromingen.

De Britse regering ligt onder vuur omdat ze te zwaar zou hebben bezuinigd op de waterwerken in het land. De krant The Observer publiceerde zondag uit een regeringsdocument, waaruit blijkt dat het land minder heeft geïnvesteerd in waterwerken, ondanks het feit dat Groot-Brittannië "de vijf natste jaren sinds 2000"heeft gehad.

Cameron: 40 miljoen pond tegen overstromingen
Cameron: 40 miljoen pond tegen overstromingen (Foto: ANP)

Jay Z: ik maak van Harry Styles een megaster

Jay Z heeft grootse plannen met Harry Styles. De rapper en man van Beyoncé denkt dat hij de aangewezen persoon is om de solocarrière van de zanger van de grond te krijgen nu One Direction een pauze heeft ingelast.

"Harry heeft geen hulp nodig bij het creëren van naamsbekendheid, iedereen ter wereld weet wie hij is", zegt Jay Z in een interview met Daily Star Sunday. "Maar hij kan wel hulp gebruiken bij de overstap van groepslid naar individuele artiest."

De nieuwe manager van Styles vervolgt: "Ik kan ervoor zorgen dat hij met grotere artiesten en de belangrijkste producers gaat samenwerken en dat hij binnen een jaar de grootste ster ter wereld is."

Jay Z zou Harry ook graag een contract aanbieden bij zijn platenlabel Roc Nation. Maar de Britse zanger staat momenteel nog onder contract bij Simon Cowell. "Ik zou Harry dolgraag binnenhalen, maar Simon wil ongetwijfeld ook met hem blijven samenwerken. We zouden een samenwerking kunnen overwegen. We hebben allebei goede en nuttige kwaliteiten."

Jay Z: ik maak van Harry Styles een megaster
Jay Z: ik maak van Harry Styles een megaster (Foto: BuzzE)

Pieters: "Doe niet onder voor Riedewald en Kongolo"

Erik Pieters tekende onlangs een nieuw contract bij Stoke City. De Nederlandse verdediger doet het naar behoren in de Engelse Premier League, maar blijft buiten beeld bij Oranje.

Tegenover de NOS zegt Pieters te balen van het feit dat hij tot nog toe niet is opgeroepen door bondscoach Danny Blind. "Ik weet niet wat de achterliggende gedachte van de bondscoach is. In mijn ogen ben ik goed bezig. Misschien komt het omdat ik voor Stoke City speel en springt dat minder in het oog", vraagt de verdediger zich hardop af.

"Maar Stoke is al lang niet meer een rugbyclub die alleen maar de lange bal hanteert. We spelen goed voetbal en zijn niet voor niets in de voorgaande twee seizoenen negende geworden."

Pieters is teleurgesteld en ziet het spelen voor het Nederlands elftal als een droom. "Ik ben ook nooit gebeld. Dat zou wel fijn zijn, want dan weet ik wat ik misschien nog moet verbeteren. Ik doe in mijn ogen niet onder voor Riedewald en Kongolo."

"Met alle respect, maar spelen in de Eredivisie of Premier League, dat is wel een verschil", vervolgt Pieters. "Ik denk dat ik een waardige linksback ben voor Oranje, met veel ervaring. Bert van Marwijk vond mij wel goed genoeg voor Oranje toen ik nog bij PSV zat. Nu ben ik een betere speler, maar vindt de bondscoach mij niet goed genoeg. Het blijft een keuze van de trainer."

Pieters in duel met Sissoko (Pro Shots / Action Images)
Pieters in duel met Sissoko (Pro Shots / Action Images)

Eurocommissaris: Polen onder toezicht stellen

De Duitse eurocommissaris Günther Oettinger wil dat Polen onder toezicht komt te staan. Aanleiding voor de maatregel is de omstreden nieuwe mediawet die Polen heeft aangenomen. Oettinger (Media) stelt in de krant Frankfurter Allgemeine dat Polen stemrecht in Brussel kan verliezen als het land zich niet voegt. Hij gaat dat volgende week voorstellen in de Europese Commissie.

Volgens de Poolse mediawet, die het parlement op de valreep van het jaar gehaast accepteerde, kan de regering directie en hoofdredactie van de publieke omroep zelf benoemen en ontslaan. "Onze grootste zorg is dat de publieke omroep zijn belangrijkste functie verliest, namelijk de burgers onafhankelijk te informeren", zegt de eurocommissaris.

Het is niet de eerste nieuwe wet van de in oktober gekozen regering die onder vuur ligt. Onlangs tekende de president van Polen een wet die de macht en onafhankelijkheid van het Grondwettelijk Hof indamt. Door de wet dient het Grondwettelijk Hof niet langer als controleorgaan van de regering. Ook daarover uitte de Europese Commissie haar bezorgdheid en waarschuwde ze voor een uitholling van de rechtstaat.

Eurocommissaris: Polen onder toezicht stellen
Eurocommissaris: Polen onder toezicht stellen (Foto: ANP)

Onderzoek naar Chris Brown na mishandeling

De politie van Las Vegas heeft een onderzoek ingesteld naar Chris Brown nadat er een klacht was binnengekomen over een vermeende mishandeling en diefstal. De zanger ontkent het voorval tegenover The Hollywood Reporter.

De politie reageerde zaterdag op een melding van een vrouw die zei mishandeld te zijn door Brown. Het slachtoffer was aanwezig op een feestje in een hotelkamer toen er ruzie ontstond over een telefoon. De vrouw claimt dat Brown op haar in begon te slaan toen ze haar telefoon tevoorschijn haalde en een foto van hem probeerde te maken.

De bodyguards van Chris pakten haar telefoon af en gooiden de vrouw uit de hotelkamer. De beveiliging van het Palms Casino Resort zette haar vervolgens uit het hotel.

Een woordvoerder van Chris noemt de aantijgingen 'ondubbelzinnig onwaar'. De vrouw zou uit de hotelkamer zijn gezet vanwege haar 'verstorende en uit de hand gelopen gedrag'. ''Het verhaal dat ze haar telefoon in haar bezit had tijdens de afterparty en een foto kon maken waardoor een ruzie ontstond met Chris Brown, is volledig verzonnen. Dit is een overduidelijk geval van wraak nadat haar ego is gekrenkt'', aldus de zegsman van de 26-jarige zanger.

Onderzoek naar Chris Brown na mishandeling
Onderzoek naar Chris Brown na mishandeling (Foto: BuzzE)

Rentree Curry bij Warriors van korte duur

De rentree van basketbalvedette Stephen Curry bij Golden State Warriors is van korte duur geweest. De meest waardevolle speler (MVP) van afgelopen seizoen keerde zaterdagavond tegen Denver Nuggets terug in de ploeg, maar kreeg in het tweede kwart weer last van zijn linkerbeen. Door een blessure aan hetzelfde been miste Curry de laatste twee wedstrijden van de Warriors.

De 27-jarige uitblinker van de NBA-kampioen keerde in de tweede helft van het duel met Denver Nuggets niet meer terug op de vloer. Curry zag vanaf de kant in de Oracle Arena van Oakland hoe zijn ploeggenoten worstelden met de Nuggets. Golden State Warriors had een verlenging nodig om de bezoekers te verslaan: 111-108. Draymond Green nam de rol van Curry over met een zogeheten triple-double: 29 punten, 17 rebounds en 14 assists. Met 31 overwinningen tegenover slechts twee nederlagen staan de Warriors aan kop in de Western Conference.

Niet alleen Curry viel geblesseerd uit, ook Kenneth Faried van de Nuggets haalde het einde van de wedstrijd niet. Faried kreeg een elleboog in zijn nek en botste vervolgens op een teamgenoot. Met een nekbrace om verliet hij per brancard de zaal voor nader onderzoek in het ziekenhuis.

LeBron James leidde Cleveland Cavaliers, koploper in de Eastern Conference, met 29 punten langs Orlando Magic (104-79). San Antonio Spurs versloeg Houston Rockets met 121-103. Opvallend genoeg bleef Tim Duncan, de 39-jarige veteraan van de Spurs, voor het eerst in zijn lange carrière in de NBA puntloos. Kevin Durant bezorgde Oklahoma City Thunder met 29 punten de winst tegen Charlotte Hornets (109-90).

Alle uitslagen:
Boston - Brooklyn 97 - 100
Sacramento - Phoenix 142 - 119
Charlotte - Oklahoma 90 - 109
Indiana - Detroit 94 - 82
Cleveland - Orlando 104 - 79
Minnesota - Milwaukee 85 - 95
Dallas - New Orleans 98 - 105
San Antonio - Houston 121 - 103
Utah - Memphis 92 - 87 (na verlenging)
Gold.State - Denver 111 - 108 (na verlenging)
LA Clippers - Philadelphia 130 - 99

Rentree Curry bij Warriors van korte duur
Rentree Curry bij Warriors van korte duur (Foto: ANP)

Bertens klopt Hogenkamp in Auckland

Tennisster Kiki Bertens heeft zondag trainingsmaatje Richel Hogenkamp verslagen in de kwalificaties voor het WTA-toernooi in Auckland. De 24-jarige Westlandse versloeg Hogenkamp in de tweede kwalificatieronde met 6-3 en 6-2. Vorige maand stonden de twee beste tennissters van Nederland ook al tegenover elkaar in de finale van het NK, toen zegevierde Hogenkamp.

Bertens en Hogenkamp trekken sinds kort samen op, in gezelschap van coach Raemon Sluiter. Ze volgen de komende maanden hetzelfde programma. Pikant genoeg moesten Bertens en Hogenkamp zondag in Auckland onderling uitmaken wie verder gaat richting het hoofdtoernooi. De Westlandse won en strijdt maandag met de 22-jarige Amerikaanse Lauren Davis, die 88e staat op de wereldranglijst, om een plek in het hoofdschema.

Nederlands kampioene Hogenkamp vervolgt haar voorbereiding op de Australian Open in Hobart.

Bertens klopt Hogenkamp in Auckland
Bertens klopt Hogenkamp in Auckland (Foto: ANP)

Ter Mors bouwt nog op naar WK's

Jorien ter Mors pakte zaterdag haar derde Nederlandse titel in een week tijd. Na twee titels op de lange baan, kwam daar nog de titel op 1500 meter shorttrack bij. Het is het bewijs dat de alleskunner weer terug op niveau is, al kan het volgens haar allemaal nog een stuk scherper.

"Ik heb een goede lijn te pakken, maar ik ben nog aan het opbouwen. Ik herstel na een race nog niet zoals het moet, ik merk het aan hoe moe ik ben na een race. Fysiek kan er nog een stapje bij en de techniek moet nog wat stabieler", analyseert ze haar eigen verbeterpunten na een jaar van afwezigheid. Kort samengevat: na een olympische titel op de 1500 meter in 2014 raakte Ter Mors overtraind en moest ze heel het seizoen 2014-2015 laten lopen.

Ze is echter terug, bewees ze dit seizoen vooral op de lange baan met een Nederlands record op de 1000 meter, goede prestaties op de 500 en twee nationale titels in Heerenveen. Dit weekend moet daar liefst de nationale allroundtitel shorttrack bij komen, ook na een val op de 500 meter. "Ja, daar kan ik niks aan doen. Ik werd uitgeschakeld en krijg ook nog eens onterecht een penalty", had ze een duidelijke mening over haar botsing en val met Suzanne Schulting. Geen tweede NK-titel in één dag dus, maar blauwe plekken. "Ach, dat moet niet erg zijn."

Roofbouw

Toch is dat het gevaar van een vol programma. Twee NK's in ruim een week tijd klinkt wellicht als roofbouw. Maar Ter Mors let goed op dat ze niet te veel doet. In het begin van het seizoen liet ze regelmatig afstanden schieten en wereldbekerwedstrijden links liggen. Alles draait uiteindelijk om drie WK's: shorttrack, afstanden en sprint. Keuzes maken is daarom het devies.

De WK afstanden bijvoorbeeld vallen tegelijk met de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Dordrecht. "Ja, je kan niet alles", is Ter Mors duidelijk. Nog zo'n keuze: ze laat het EK shorttrack schieten voor het NK sprint. Dat is nodig voor plaatsing voor het WK sprint. "Dat vind ik leuk, het prikkelt weer. Het is een nieuwe uitdaging en dat houdt me scherp."

"Ik ben nu al heel tevreden hoe het gaat. Aan het einde ben ik tevreden met het podium op een WK. Liefst het WK afstanden. Of op de sprint, maar dat is nog niet zo gemakkelijk", bekijkt ze de rest van het seizoen. Hoe ze het volgend seizoen benadert en welke discipline ze voorrang geeft, weet ze nog niet. "Dat kijk ik per jaar aan. Dit jaar overlapt er veel, maar ik weet dat waar ik voor heb gekozen. Daar moet ik het mee doen", berust Ter Mors in haar status als alleskunner.

Ter Mors bouwt nog op naar WK's
Ter Mors bouwt nog op naar WK's (Foto: ANP)

Awesome Games Done Quick gaat van start

Games Done Quick is een initiatief waarin diverse speedrunners samenkomen en, uiteraard, games zo snel mogelijk uitspelen. Dit doen ze twee keer per jaar: één keer in januari en één keer in de zomer. 

Door dit te streamen via onder andere Twitch en prijzen beschikbaar te stellen, proberen ze via donaties zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel. Tijdens Summer Games Done Quick (vorige zomer) werd er ruim een miljoen dollar opgehaald voor Artsen Zonder Grenzen. Tijdens Awesome Games Done Quick 2016 is het goede doel de Prevent Cancer Foundation.

Games die deel uitmaken van het evenement zijn onder andere Super Mario 64Rayman Legends, Spyro the Dragon, Super Metroid, Castlevania en nog veel meer. De complete lijst (en tijden waarop ze ongeveer plaatsvinden) vind je hier.

Vanmiddag om 17:30 uur Nederlandse tijd begint de pre-show, waarna om 18:00 uur de eerste speedrun begint. Het evenement eindigt volgende week zondag rond 18:00 uur. De speedruns zijn hier te kijken via de website van Games Done Quick of hier via hun Twitch-kanaal.

Om je een indruk te geven van wat er kan gebeuren, vind je hieronder één van de meest indrukwekkende games op het gebied van speedrunning: Yoshi's Island door TriHex. Pro-tip: ga naar 2:06:33 voor één van de moeilijkste skips van de game.

 

Twee Israëliërs aangeklaagd voor dood baby

Twee Israëliërs zijn zondag aangeklaagd voor de moord op een achttien maanden oude baby en zijn ouders. De drie slachtoffers vielen in juli in Duma op de Westelijke Jordaanoever door brandstichting in de woning van de Palestijnse familie. Een vierjarige zoon overleefde de brand, maar raakte zwaargewond.

De aanslag veroorzaakte internationale ontzetting, zeker toen later beelden naar buiten kwamen van extremistische Joden die de dood van het kind vierden.

Een volwassene is aangeklaagd wegens moord en de tweede verdachte, een minderjarige, wegens medeplichtigheid.

Twee Israëliërs aangeklaagd voor dood baby
Twee Israëliërs aangeklaagd voor dood baby (Foto: ANP)

Peuter verdronken voor Griekse kust

Een tweejarige jongetje is verdronken voor de kust van het Griekse eiland Agathonisi. De peuter is daarmee het eerste vluchtelingenslachtoffer van het nieuwe jaar.

Het jongetje zat met 39 mensen op een overvolle boot, toen die op de rotsen voer en verscheidene passagiers overboord sloegen.

Het rubberbootje was zaterdagochtend vertrokken vanuit Turkije, meldt The Guardian zondag. De overlevenden, onder wie de moeder van het kind, zijn naar Pythagorio op Samos gebracht.

Ondanks het slechte weer proberen nog altijd grote aantallen migranten via de Egeïsche Zee Europa te bereiken. Vorig jaar vluchtten bijna een miljoen mensen via Turkije of Noord-Afrika, meestal vanuit oorlogsgebieden in Syrië, Afghanistan of Irak. Meer dan 3600 mensen kwamen daarbij door verdrinking om het leven.

Peuter verdronken voor Griekse kust
Peuter verdronken voor Griekse kust (Foto: ANP)

Skiërs breken val kind uit skilift

Een Nederlandse en een Australische skiër hebben op nieuwjaarsdag een Russisch meisje behoed voor ernstige verwondingen toen zij in Kaprun in Oostenrijk uit een stoeltjeslift viel. Het tweetal kon volgens de Oostenrijkse krant Krone niet verhinderen dat het vijfjarig kind de grond raakte, maar ze braken haar val van 6 meter zodanig dat het meisje slechts lichtgewond raakte.

De skilerares van het meisje kon niet voorkomen dat het kind uit het zitje gleed, ook al was de veiligheidsbeugel gesloten. De 52-jarige lerares kon het meisje net lang genoeg vasthouden, tot de Nederlander en de Australiër onder de lift stonden om haar op te vangen. Het meisje is vervolgens naar het ziekenhuis gebracht.

Skiërs breken val kind uit skilift
Skiërs breken val kind uit skilift (Foto: ANP)

NOS viert zestig jaar journaal

Het NOS Journaal pakt de komende week uit met jubileumuitzendingen en het Festival van het Nieuws om met de kijkers te vieren dat het televisienieuws zestig jaar bestaat.

Het eerste journaal dateert van 5 januari 1956. De eerste uitzendingen van het toenmalige NTS Journaal waren een aaneenschakeling van zwart-witfilmpjes, zonder presentator. Buitenlands nieuws was in het begin dominant. Het kwam in filmblikken per vliegtuig. Bij mist bleven de kijkers verstoken van nieuws uit andere landen.

"Niet alleen de techniek is in de afgelopen zes decennia sterk verbeterd, vooral de manier waarop we het nieuws brengen is totaal veranderd", schetst hoofdredacteur Marcel Gelauff een van de belangrijkste ontwikkelingen. "Presentatoren van nu vertéllen het nieuws aan het publiek in plaats dat ze een saaie, zakelijke tekst voorlezen. Ook berichten we nu minder over instituties en leggen we de kijkers meer uit wat het nieuws voor hen betekent."

Kijkcijfers
Van alle journaals is het uitgebreide televisiejournaal van 20.00 uur het populairst. De uitzending is acht van de tien keer het best bekeken programma van de avond en trekt gemiddeld 2,1 miljoen kijkers. Gelauff: "De kijkcijfers van het Achtuurjournaal zijn recent alleen maar gestegen. Dat bewijst dat online- en televisienieuws prima naast elkaar kunnen bestaan." Met de reguliere journaals op televisie gaat het minder goed.

De NOS is zelf een grote aanbieder van onlinenieuws. De website trekt dagelijks 700.000 unieke bezoekers en de app begint de site met gebruikersaantallen in te halen, zegt Gelauff. Om nieuwe generaties te bereiken, experimenteert de NOS op bijvoorbeeld Instagram en Snapchat. "Daar spreken we een andere taal, om jongeren te bedienen."

Oude bekenden
Tijdens het journaaljubileum op dinsdag 5 januari presenteren oude bekenden als Eef Brouwers, Pia Dijkstra, Henny Stoel en Noortje van Oostveen de dagbulletins. Gelijktijdig met het journaal van 20.00 uur laat Annechien Steenhuizen op NPO 2 zien wat er allemaal achter de schermen gebeurt in het programma De Achterkant van het NOS Journaal. In de talkshow Villa NOStalgia duikt Dionne Stax aan de hand van oude journaalbeelden terug in de tijd.

Tijdens het Festival van het Nieuws op zondag 10 januari is het publiek welkom in Hilversum. Bezoekers kunnen zowel in de JT Bioscoop als in Beeld en Geluid terecht voor films en workshops en ze kunnen ervaren hoe het is om journaalpresentator te zijn.

NOS viert zestig jaar journaal
NOS viert zestig jaar journaal (Foto: ANP)

Aanklacht tegen Wayne Rogers niet ingetrokken

Een rechtszaak tegen de Amerikaanse acteur Wayne Rogers, die bekend werd door zijn rol in de hitserie M.A.S.H., is ondanks zijn overlijden nog niet van de baan. Rogers was voor de rechter gesleept door Melinda Naud (55), die volgens de Los Angeles Daily News onder meer wilde aantonen dat hij de vader was van haar ernstig zieke zoon.

Rogers zou jarenlang een relatie hebben gehad met de actrice, maar verliet haar in 1985 toen ze zwanger werd. De gewezen acteur zou later heben beloofd de jongen financieel te steunen, maar kwam volgens de ex-vriendin de afspraken vaak niet na. In 2013 stapte ze naar de rechter. Rogers overleed echter voordat de zaak kon worden afgerond.

De acteur trouwde in 1988 met Amy Hirsch, die hij volgens de aanklacht nooit heeft verteld over zijn relatie met Naud en het bestaan van zijn zoon. Rogers zou zijn ex-vriendin hebben gesmeekt om de identiteit van hun zoon geheim te houden. Zijn vrouw, die zelf dolgraag een kind wilde, zou het nieuws niet kunnen verwerken. Rogers kon niet meer voor nageslacht zorgen omdat hij zich voor zijn huwelijk met Hirsch zou hebben laten steriliseren.

De rechter buigt zich volgens de advocaat van Melinda Naud op 10 maart over de vaderschapskwestie.

Aanklacht tegen Wayne Rogers niet ingetrokken
Aanklacht tegen Wayne Rogers niet ingetrokken (Foto: BuzzE)

Is het niet eens tijd om twintig-zestien te gaan zeggen?

In de Engelstalige wereld zegt men al een paar jaar twenty something. Vanaf ongeveer twenty ten. Nu is het dan ook twenty sixteen. Maar in Nederland zeggen we nog altijd tweeduizend-nogwat. Zodat het nu tweeduizend-zestien is.

Maar met twintig-zestien sparen we wel een lettergreep uit. Hoewel dat toegegeven minder is dan de twee lettergrepen die we vorige eeuw uitspaarden door negentien te zeggen in plaats van negentienhonderd.

Dus wat ga jij nou dit jaar zeggen: twintig-zestien of tweeduizend-zestien?

Code oranje voor gladheid in noordoosten

Automobilisten in het noordoosten van Nederland moeten zondagochtend rekening houden met gladheid. Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor Groningen, Friesland en Drenthe.

De gladheid wordt volgens een KNMI-woordvoerster vooral veroorzaakt door de ijzel. "Het is er nu onder nul en er valt wat neerslag. Dat bevriest dan gelijk op het wegdek." De waarschuwing geldt vooral voor Groningen, maar volgens het KNMI kan het ook in het noordoostelijke deel van Friesland en Drenthe op "uitgebreide schaal"glad worden.

Code oranje voor gladheid in noordoosten
Code oranje voor gladheid in noordoosten (Foto: ANP)

VS bang voor onrust na executies Saudi-Arabië

De Amerikaanse regering vreest dat de executie van de prominente sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr zal leiden tot meer onrust in het Midden-Oosten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken riep leiders uit de hele regio op meer te doen om dat te voorkomen.

De executie van de geestelijke en 46 anderen door Saudi-Arabië leidde onder onder meer tot woedende reacties in het overwegend sjiitische Iran. Een boze menigte bestormde de ambassade van Saudi-Arabië in de Iraanse hoofdstad Teheran. In Washington klonken ondertussen waarschuwende geluiden aan het adres van de Saudische regering.

"We herhalen onze oproep aan de regering van Saudi-Arabië om de mensenrechten te beschermen en respecteren", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. "We zijn bezorgd dat de executie van al-Nimr kan leiden tot meer sektarische spanningen, op een moment waarop die juist dringend moeten worden gereduceerd", zei een woordvoerder van het departement.

VS bang voor onrust na executies Saudi-Arabië
VS bang voor onrust na executies Saudi-Arabië (Foto: ANP)

Beierse premier: maximaal 200.000 migranten

De Beierse premier Horst Seehofer vindt dat Duitsland jaarlijks maximaal 200.000 migranten moet toelaten. "Uit ervaring kan ik zeggen: in Duitsland hebben we geen probleem met de toestroom van 100.000 tot 200.000 vluchtelingen per jaar", zei de CSU-leider tegen de krant Bild am Sonntag.

De komst van meer asielzoekers is volgens Seehofer onwenselijk. Zijn Beierse CSU, de zusterpartij van het CDU van bondskanselier Angela Merkel, riep al eerder op het aantal vluchtelingen te beperken. De meeste migranten komen Duitsland via Beieren binnen. Dat leidde vorig jaar tot spanningen tussen de christendemocratische leiders Merkel en Seehofer.

De CSU-leider vreest dat het aantal vluchtelingen zonder maatregelen in 2016 nog hoger zal uitvallen dan vorig jaar. Hij noemde het een hoofddoel om de toestroom te beperken. Het afgelopen jaar zijn volgens de autoriteiten in Beieren meer dan een miljoen vluchtelingen aangekomen. In december arriveerden gemiddeld vierduizend migranten per dag in de deelstaat.

Beierse premier: maximaal 200.000 migranten
Beierse premier: maximaal 200.000 migranten (Foto: ANP)

Burgemeester Mexico dag na aantreden gedood

Een Mexicaanse burgemeester is een dag na haar aantreden omgebracht. Gisela Mota Ocampo werd vrijdag ingezworen als burgemeester van de stad Temixco. Een dag later werd ze door gewapende mannen gedood in haar huis, berichtte CNN zondag.

De daders drongen zaterdagochtend de woning van de burgemeester binnen. Op dat moment was ook de familie van Ocampo aanwezig, zei een hoge veiligheidsbeambte op een persconferentie. Het bestuur van de deelstaat Morelos omschreef de burgemeester in een verklaring als een "eerlijke en toegewijde ambtenaar".

Twee van de vermeende daders werden later doodgeschoten in een vuurgevecht met de politie. Ook werden twee volwassenen en een minderjarige verdachte opgepakt, zei de procureur-generaal van de deelstaat. Het motief voor de moord is nog onbekend.

Burgemeester Mexico dag na aantreden gedood
Burgemeester Mexico dag na aantreden gedood (Foto: ANP)

Overlast door brand in kelder hotel Ugchelen

Een brand in de kelder van een hotel in Ugchelen (Gelderland) heeft in de nacht van zaterdag op zondag voor overlast gezorgd. De gasten moesten uit voorzorg hun kamers verlaten en werden opgevangen in een ander deel van het gebouw.

De brand brak uit in een meterkast en was snel onder controle. Het wegblazen van de rook bleek echter nog een hele opgave te zijn. "Er zijn wat kleine gangetjes, het is lastig om het daar weer uit te krijgen", zei een woordvoerster van de veiligheidsregio. De brandweer liet daarom onder meer grote ventilatoren aanrukken, om het gebouw weer rookvrij te krijgen.

Voor zover bekend veroorzaakte de brand vooral veel overlast. "Voor de zekerheid kwam een ambulance ter plaatse, maar er is voor zover bekend niemand gewond", zei de woordvoerster. Het is nog onduidelijk hoeveel gasten aanwezig zijn in het hotel.

Overlast door brand in kelder hotel Ugchelen
Overlast door brand in kelder hotel Ugchelen (Foto: ANP)

Olympische geschiedenis in het kort - 6

Veel sporters zijn al volle bak bezig met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, die in augustus 2016 van start gaan. Ook bij FOK!sport zijn we in voorbereiding en dat gaan we onder meer doen met deze nieuwe rubriek. In de aanloop naar Rio komen we elke zondagochtend met een tiental statistieken, weetjes, korte verhaaltjes en meer uit de bijzonder rijke olympische geschiedenis, vaak geholpen door de enorme hoeveelheid informatie van Sports-Reference. Een vaste lijn zit er niet in: we houden geen chronologische volgorde aan en dus kan een statistisch weetje uit 2012 zomaar onder een opmerkelijke anekdote uit 1896 staan, maar we blijven zoeken naar opmerkelijke wetenswaardigheden. Let the Games begin!

De 20 kilometer snelwandelen bij de vrouwen leek in Sydney in 2000 een Australische winnares te krijgen. Bij het ingaan van het stadion voltrok zich voor Jane Saville echter een van de meest iconische dramamomenten uit de olympische geschiedenis. De Australische was een meter of 100 verwijderd van het winnen van goud voor eigen publiek, maar werd bij het ingaan van het stadion gediskwalificeerd voor 'liften', met twee voeten van de grond komen. Wang Liping uit China won, Saville zei na afloop één ding nodig te hebben: "Een wapen om mezelf door mijn hoofd te schieten." Overigens was Saville de tweede die in leidende positie moest stoppen: een kwartiertje voor de finish werd ook de Italiaanse Elisabetta Perrone als leidster uit de race genomen.

Tijdens de IOC-sessie van 2005 werd honkbal uit het olympisch programma van 2012 gestemd. Het was de eerste keer dat een sport van het programma gestemd werd sinds men besloot om op de Spelen van 1936 geen polotoernooi meer te houden.

Snelwandelen bij de vrouwen op de Spelen van 2000. Op 6:20 is de binnenkomst in het stadion van leidster Saville te zien, die tot ongeloof van alle Aussie's gediskwalificeerd wordt (Bron: YouTube)

De winnaars van gouden medailles op de Spelen van 1936 in Berlijn kregen van Adolf Hitler een jonge eikenboom mee naar huis. Een aantal van deze inmiddels volwassen bomen bestaan nog altijd, bijvoorbeeld in Groot-Brittannië en de VS. Van de vier bomen die de legendarische Jesse Owens won leeft er in elk geval nog één. Deze staat bij de Rhodes High School in Cleveland, waar Owens trainde. Het is een soort pelgrimsoord voor jonge lokale atleten, die bij een bezoekje steevast een foto onder de 'Boom van Hitler' nemen. 

Noorwegen domineerde de noordse combinatie tijdens de eerste Winterspelen: in 1924, 1928, 1932 en 1936 pakten de Noren goud, zilver en brons. Twee keer werd ook nog de vierde plek veroverd. Na de oorlog was dat beeld anders. Noorwegen won nog wel medailles, zelfs van goud, maar een sweep is sindsdien nooit meer gelukt. 

Op de lijst van voorgestelde sporten van de eerste Olympische Spelen, in 1896 in Athene, stond ook 'patinage', schaatsen. Het is echter niet bekend of daarmee het ons zo bekende langebaanschaatsen of het kunstschaatsen werd bedoeld. Gezien de tijdsgeest lijkt kunstschaatsen het meest logisch, maar er werd met betrekking tot 1896 nooit meer over gesproken. In 1908 stond het in Londen voor het eerst op het olympisch programma en vanaf 1924 was het een onderdeel van de Winterspelen.

Jim Hines (VS) wint olympisch goud op de 100 meter in Mexico in 1968. Zijn electronisch geklokte tijd kwam uit op 9,95 seconden, waarmee hij officieel de eerste is die de 10-secondengrens doorbroken heeft (Bron: YouTube)

De Fransman Frantz Reichel haalde in 1896 de finale op de 110 meter horden. Hij kon die finale echter niet lopen, want hij was te druk met het assisteren van zijn jongere landgenoot Albin Lermusiaux. Deze liep de marathon, waarin hij overigens 8 kilometer voor de finish uitviel. De finale kende daardoor slechts twee deelnemers: Thomas Curtis uit de VS versloeg de Brit Grantley Goulding met enkele centimeters.

De oudste atleet ooit die een olympische medaille won is de Zweed Oscar Swahn. De schutter won in Antwerpen in 1920 op 72-jarige leeftijd het zilver in de landenwedstrijd '100 meter rennend hert met dubbele schoten' (waarbij overigens niet op echte herten werd geschoten). Het was zijn zesde en laatste medaille, nadat hij in 1908 (twee) en 1912 ook al goud had gewonnen.

Roeier Henry Pearce uit Australië hield tijdens zijn kwartfinale op de Spelen van Amsterdam in 1928 de riemen even stil. De reden? Een moedereend en haar kroost kwam voorbij en Pearce wilde ze niet overvaren. Nadat de eenden gepasseerd waren ging hij verder, won hij zijn kwartfinale en ging hij uiteindelijk op weg naar goud. 

FOK! Wat een weer: bewolking en vrieskou

De bewolking overheerst vandaag door het hele land en het regengebied van gisteren trekt vandaag langzaam richting het nooroosten. Aangezien het in het uiterste noordoosten maximaal -3 graden wordt, kan de neerslag hier vallen als sneeuw. Ook is er hier ijzel of ijsregen mogelijk aldus het KNMI. In het zuidwesten klimt de temperatuur op tot ongeveer 9 graden. de wind waait nog steeds uit het oost tot zuidoosten. 

Zon op: 08.48 uur
Zon onder: 16.41 uur

Van qltel kreeg ik onderstaande foto's die hij maakte tijdens een wandeling van Slot Wissen richting Weeze en weer terug. 

Slot Wissen / Weeze (Duitsland)  (Foto: qltel)
Slot Wissen / Weeze (Duitsland) (Foto: qltel)

Slot Wissen / Weeze (Duitsland)  (Foto: qltel)
Slot Wissen / Weeze (Duitsland) (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1976 trok een enorm zware storm over West-Eiuropa heen. In Leeuwaarden waaide de toren van de Bonifatiuskerk af, en langs de gehele Noordzee kust heerst de alarmtoestand. 

* In 2008 ontwikkelde het Britse GlaxoSmithKline een vaccin tgen het vogelgriepvirus H5N1

* In 1925 kondige Mussolini aan dat hij de dictator van Italië zou worden. 

* In 1521 werden Maarten Luther en zijn volgelingen geëxcommuniceerd door Paus Leo X. In 1962 onderging Fidel Castro hetzelfde lot, uitgesproken door Paus Johannes XXIII.

De Boer: "Ik maak het half jaar af bij Ajax"

Frank de Boer gaat Ajax dit seizoen niet tussentijds verlaten. Zijn naam werd genoemd bij Swansea City, maar de trainer gaat nergens naar toe.

Van mogelijke interesse uit de Engelse Premier League weet 45-jarige trainer niks. "Nee, ik maak het half jaar af bij Ajax", vertelde De Boer tegen FOX Sports. Wel hoopt hij dat er mogelijk nog een spits naar Amsterdam komt. "We zijn in ieder geval wel aan het kijken, maar dan moet het wel een hele goede zijn."

"En anders doen we het met deze groep. Er is nog genoeg tijd om te kijken, wie weet wat we gaan doen." De Boer heeft wel een eisenpakket voor de spits. "We spelen steeds vaker tegen tegenstanders die zich ingraven, dan moet je een aanspeelpunt hebben."

"Tuurlijk moet hij ook scoren. Als je die combinaties hebt, dan ben je een topspits. Die komen meestal niet naar Nederland toe." Ajax scoorde in de eerste seizoenshelft het meest van alle Eredivisieploegen (45) en staat daarmee halverwege het seizoen bovenaan.

De Boer: "Ik maak het half jaar af bij Ajax" (Pro Shots / Ronald Bonestroo)
De Boer: "Ik maak het half jaar af bij Ajax" (Pro Shots / Ronald Bonestroo)

Topfavorieten grijpen fenomenaal de leiding in Tour de Ski

In de tweede etappe van de Tour de Ski hebben de twee topfavorieten in Lenzerheide gemakkelijk de leiding overgenomen. Therese Johaug won bij de vrouwen de vijftien kilometer in de klassieke stijl en nam daarbij de leiding over van landgenote Maiken Caspersen Falla. Bij de mannen was Martin Johnsrud Sundby afgetekend de sterkste in een wedstrijd over dertig kilometer in de klassieke stijl.

In de wedstrijd bij de vrouwen greep de Noorse Johaug meteen de leiding. Doordat ze het tempo in het begin zo hoog legde, kon niemand uit het peloton haar volgen. Na 800 meter lag de winnares van 2014 alleen voorop en ze verslapte in de overige kilometers niet meer. Achter de ongenaakbare Johaug vormden zich groepjes die na verloop van tijd steeds kleiner werden. Het groepje dat Johaug lange tijd achtervolgde bestond uit de Noorsen Heidi Weng en Ingvild Flugstad Østberg. Weng moest tegen het einde van de race echter haar landgenote laten gaan. Østberg kwam na 37 seconden als tweede over de finish, Weng kwam binnen na 1 minuut en 16 seconden. Achter de Noorsen finishten de Finsen Anne Kylloenen en Kertu Niskanen op respectievelijk de vierde en de vijfde plek. Uiteindelijk bestond de top tien uit negen Scandinavische skiesters, de Oostenrijkse Teresa Stadlober die als achtste eindigde was de enige niet-Scandinavische.

De Noorse Therese Johaug wint gemakkelijk de vijftien kilometer klassiek (Bron:YouTube)

Ook bij de mannen was de winnaar niet verrassend. Sundby die gisteren in de sprintwedstrijd al liet zien in uitstekende vorm te verkeren, was in de dertig kilometer klassiek de allersterkste. De Noren hielden vanaf de start het tempo hoog zodat er steeds meer skieërs uit het peloton moesten lossen. Na twintig kilometer kon niemand de winnaar van de afgelopen twee jaar volgen en skiede hij zonder problemen als eerste over de finish.

'Best of the rest' was de Noor Petter Northug, hij finishte 34 seconden achter Sundby. De Noorse langlaufer die immens populair is in zijn thuisland won nog nooit het eindklassement van de Tour de Ski. Hij hoopte dit keer dat hij een voorsprong zou hebben die groot genoeg zou zijn om de eindzege tijdens de laatste klimetappe naar de Alpe Cermis veilig te stellen. Vanwege de opgelopen achterstand lijkt van een zege voor Northug geen sprake meer te zijn. Ook de derde en de vierde plaats gingen naar Noorwegen: Didrik Toenseth en Sjur Roethe eindigden op de plekken drie en vier.

Martin Johnsrud Sundby komt als eerste over de finish (Bron:YouTube)

In het algemeen klassement staat Johaug nu 4,5 seconden voor Østberg die vanwege haar tweede plek in de sprintwedstrijd bonusseconden pakte. Weng volgt op 1:45.2 minuten. Bij de mannen lijkt niemand meer een eindzege voor Sundby te kunnen wegkapen, de voorsprong voor de Noor is nu 1:18.4 minuten op Northug. Toenseth staat derde op 1:30.6 minuten.

Morgen volgt een etappe met een zogenaamde 'handicapstart', iedereen start het aantal minuten dat de deelnemer achterstand heeft op de klassementsleider. Bij de mannen vindt de wedstrijd over tien kilometer plaats in de vrije stijl, de vrouwenwedstrijd duurt vijf kilometer.   

Saudische ambassade in Iran bestormd

Boze Iraniërs hebben zaterdagavond de ambassade van Saudi-Arabië in Teheran bestormd. Ze drongen het gebouw binnen en staken delen in brand, zo meldden ooggetuigen. Veiligheidstroepen zouden de situatie intussen onder controle hebben.

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de demonstranten opgeroepen hun woede niet meer te koelen op de Saudische ambassade.

De demonstranten zijn boos over de executie in Saudi-Arabië van de prominente sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr en 46 anderen. Iran is een sjiitisch land, tegenover het overwegend soennitische Saudi-Arabië.

Saudische ambassade in Iran bestormd
Saudische ambassade in Iran bestormd (Foto: ANP)

WK Darts: Anderson walst over Klaasen heen

Gary Anderson heeft zich zeer eenvoudig geplaatst voor de finale van het wereldkampioenschap darts van de PDC. Hij versloeg in de tweede halve finale van de avond Jelle Klaasen met 6-0. De titelverdediger treft in de finale Adrian Lewis. 

Anderson was op alle fronten superieur. Hij gooide in de eerste set zelfs een negendarter. In de derde set kwam Klaasen nog tot 2-2, maar met een 142-finish haalde de Schot dan toch de set binnen. Op de beslissende momenten stond Anderson er. Hij haalde dan ook een gemiddelde van 107,3 en gooide bijna 50% op de dubbels. Klaasen noteerde bijna 95 gemiddeld en 35% op de dubbels. 

Klaasen mag met zijn plek bij de laatste vier 70.000  Britse pond (95.000 euro) bijschrijven. Anderson gaat zondag strijden om de hoofdprijs van 300.000 pond (408.000 euro). De verliezend finalist moet het doen met de helft. 

Klaasen en Anderson na afloop van de wedstrijd. (PRO SHOTS/Action Images)
Klaasen en Anderson na afloop van de wedstrijd. (PRO SHOTS/Action Images)

Megastunt op Lakeside; Zijlstra verslaat Dobromyslova

In de schaduw van het wereldkampioenschap darts van de PDC is ook Lakeside begonnen. Het grootste toernooi bij de BDO. In de eerste ronde bij de dames was er direct een megastunt te melden. Anca Zijlstra was in drie sets te sterk voor drievoudig wereldkampioene Anastasia Dobromyslova. 

Zijlstra begon voortvarend aan de partij en noteerde meteen een finish van 95. Ze won de eerste set met 3-2. De tweede set ging uiteindelijk naar Dobromyslova, waardoor er een beslissende set gespeeld most worden. 

In de beslissende set kwam Zijlstra met 2-0 achter, maar op wonderbaarlijke wijze gooide ze 122 uit en kwam terug in de wedstrijd. Beide speelsters misten in de alles beslissende leg maar liefst zeven wedstrijdpijlen, maar de achtste voor Zijlstra was raak en won daarmee de partij. 

Bij de heren kwam ook één Nederlander in actie. Debutant Matthew Medhurst verloor met 3-0 van de Canadees Jeff Smith. 

Proloog Dakar afgelast vanwege zwaar ongeluk

Volgens nog onbevestigde berichten op Twitter is de Dakar-proloog bij de auto's stilgelegd omdat één van de deelnemers het publiek in is gereden. Er zouden meerdere gewonden zijn en om de hulpdiensten snel bij de plaats van het ongeluk te laten komen is de proloog stilgelegd. De geruchten kwamen naar boven nadat er ruim een kwartier geen deelnemer meer aan de finish was gekomen, wat inhoudt dat er niet meer gestart wordt.

Ten tijde van de stillegging waren 58 van de 110 deelnemers aan de finish van de special stage gekomen. Bernard ten Brinke lijkt zijn eerste etappeoverwinning te boeken, de Nederlander staat op een eerste plaats en de directe concurrentie is reeds gefinisht. De proloog voor de quads en motoren is al gefinisht, die van de trucks zou om 22.50u beginnen, maar dat lijkt nu niet meer haalbaar.

Update 22.51:
Volgens coureurs die nog aan de start van de proloog staan heeft de organisatie besloten om de proloog af te gelasten. De hulpdiensten zijn inmiddels aangekomen bij het parkoers.

Update 23.18:
Diverse media melden dat er acht gewonen zijn gevallen, waaronder drie kinderen en een zwangere vrouw. Drie van de slachtoffers zouden zwaargewond zijn.

Update 00:06:
Argentijnse media melden dat er bij het ongeluk geen doden zijn gevallen. Dat zou door dor secretaris gezondheid van Arrecifes zijn gezegd. In totaal zijn er tien gewonden gevallen bij het ongeval met de Mini van de Chinees Guo Meiling.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.