Bijna 90.000 meldingen vuurwerkoverlast

Bij het Meldpunt Vuurwerkoverlast zijn rond de jaarwisseling bijna 90.000 klachten binnengekomen, ongeveer 18.000 meer dan een jaar geleden. Dit heeft de initiatiefnemer, het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte, zondagmiddag laten weten. Volgens de politicus is het hogere aantal mogelijk te verklaren door het feit dat het meldpunt deze keer vijf dagen langer open was.

De meeste klachten gaan over harde knallen door vuurwerkbommen (78 procent), gevolgd door vuurwerkstress bij huisdieren (12 procent) en gevaarlijke situaties en schade door vuurwerk (5 procent).

De ingekorte afsteektijden (pas vanaf 18.00 uur op oudejaarsavond) hebben volgens het meldpunt effect gehad: op oudejaarsdag overdag was het aantal klachten relatief laag. Ook de vuurwerkvrije zones hebben volgens Bonte goed gewerkt.

Het meldpunt is op z'n zachtst gezegd nogal omstreden. Zo blijkt het kinderlijk eenvoudig een enorme lading klachten in te dienen in heel Nederland. Er vindt geen enkele verificatie plaats, wat resulteerde in honderden meldingen op de afsluitdijk en vele tientallen meldingen in weilanden, de Maas en dorpen als Schin op Geul. Ook bleek maar liefst 97% van de klachten in Horst nep te zijn.

Bijna 90.000 meldingen vuurwerkoverlast
Bijna 90.000 meldingen vuurwerkoverlast (Foto: ANP)