Belgen: 'Te veel migranten in ons land'

Een ruime meerderheid van de Belgen vindt dat er te veel migranten in hun land wonen. Uit een enquête van Ipsos blijkt dat 61 procent die mening is toegedaan, schrijft Het Laatste Nieuws. Slechts 12 procent van onze zuiderburen vindt dat migranten een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van het land.

De enquête is gehouden onder 17.533 inwoners van 24 ontwikkelde landen. Nederland zat daar niet tussen, veel andere Europese landen wel; Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Hongarije, Spanje, Polen en Rusland bijvoorbeeld. Het is de vierde keer, na 2011, 2013 en 2014, dat het onderzoek is uitgevoerd.

In België namen zo'n 500 respondenten tussen de 16 en 64 jaar deel. Een meerderheid van de Belgen, 58 procent, vindt dat immigratie een negatieve invloed heeft op het land. Door de nieuwkomer is het moeilijker om een baan te vinden, denkt 52 procent. De stelling dat migranten de dienstverlening van de overheid belasten krijgt 56 procent steun.

Migrant-onvriendelijk
België scoort hoog in de lijst van migrant-onvriendelijke landen. Alleen in Turkije, Italië, Rusland en Zuid-Afrika vinden meer mensen dat er te veel immigranten zijn. In de 24 onderzochte landen vindt gemiddeld 20 procent dat migranten een positieve invloed hebben; in België is dat, zoals gezegd, amper 12 procent.

In 2011 oordeelde 50 procent van de Belgen dat er te veel migranten zijn. In vier jaar tijd is dat percentage dus met 11 procentpunt gestegen. In Duitsland vindt 43 procent dat er te veel immigranten zijn; het land kent de grootste toestroom van migranten in Europa. In 2013 was de migratie in de wereld opgelopen tot 230 miljoen mensen, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. In 1990 waren het nog 150 miljoen mensen.