Marseille met Rekik verliest openingsduel, trainer Bielsa neemt direct ontslag

Met de van PSV overgekomen Karim Rekik in de basis is Olympische Marseille het nieuwe seizoen slecht begonnen. De nummer vier van vorig jaar verloor het openingsduel in Ligue 1 zaterdag thuis met 0-1 van het bescheiden SM Caen dat vorig seizoen dertiende werd. Andy Delort maakte na krap een half uur het enige doelpunt in het Stade Velodrome.

Trainer Marcelo Bielsa heeft zaterdagavond zijn ontslag ingediend bij voorzitter Vincent Labrune van Olympique Marseille. De Argentijnse voetbaltrainer, bijgenaamd El Loco (de gek), reageerde daarmee op de nederlaag in de eerste competitiewedstrijd tegen Caen. "Ik heb net mijn baan als coach van OM ter beschikking gesteld", citeerde de Zuid-Franse club Bielsa via Twitter. "Ik ben er klaar mee hier, ik ga naar huis."

Onenigheid over de verlenging van zijn contract vormde de reden voor zijn vertrek. Bielsa tekende vorig jaar een tweejarig contract bij l'OM, maar een akkoord over verlenging bleef lang uit.

"Ik kan deze instabiliteit niet aanvaarden", lichtte hij toe. "We hadden een akkoord over dit seizoen en tot 2017, maar woensdag moest ik opeens op gesprek komen bij de technisch directeur en de advocaat van de club. Ze wilden wat dingen wijzigen in het contract. Ik heb niet onderhandeld, geluisterd en mijn beslissing genomen."

AS Monaco, vorig jaar derde, won de Derby de la Côte d'Azur op bezoek bij OGC Nice met 2-1. De thuisploeg kwam in de zevende minuut op voorsprong via Valère Germain, maar moest verder met tien man toen Olivier Boscagli kort voor rust zijn tweede gele kaart kreeg. De bezoekers uit het prinsdom profiteerden snel van het overtal toen Bernardo Silva kort na rust gelijkmaakte. Tien minuten later bezorgde Layvin Kurzawa Monaco de winst.

FC Nantes won in de slotfase met 1-0 van En Avant Guingamp. Jérémy Sorbon maakte in de 89e minuut een eigen doelpunt. De van Ajax overgekomen IJslander Kolbeinn Sigthórsson viel na een uur in bij de thuisploeg.

Het gepromoveerde Gázelec Ajaccio, niet te verwarren met stadgenoot AC Ajaccio uit Ligue 2, debuteerde op het hoogste niveau met een doelpuntloos gelijkspel bij Troyes. SC Bastia won op Corsica met 2-1 van Stade Rennes en eindigde met tien man na rood voor Brandão een kwartier voor tijd. Montpellier verloor thuis met 2-0 van Angers.

Paris Saint-Germain won vrijdag al met 1-0 bij Lille OSC door een goal van Lucas na een klein uur spelen. De Parijzenaars speelden ruim een uur met tien man na twee gele kaarten voor Adrian Rabiot.