Alberda: WK met pieken en dalen

Een toernooi met pieken en dalen. Zo omschrijft technisch directeur Joop Alberda van zwembond KNZB de wereldkampioenschappen in Kazan voor de Nederlandse ploeg. "Op dit examen voor de Olympische Spelen hebben we heel veel goede prestaties gezien, maar ook dingen die beter kunnen", zei Alberda. "We kunnen hier wel een paar punten uithalen waarmee we de volgende stap kunnen zetten."

De zwemmers nemen zeven medailles mee uit Kazan, allemaal zilver van kleur. "We hebben in het open water heel goed gepresteerd en dat werd gevolgd door een goede eerste dag in het zwembad. Daarna bleef de 'vibe' echter achterwege, we kregen te maken met een kleine inzinking omdat de prestaties niet zo constant waren. Gelukkig zorgde Ranomi Kromowidjojo op de slotdag met zilver voor een mooie afsluiting. Intern hadden we wel op iets meer medailles gehoopt, maar zeven is een mooie oogst", aldus Alberda.

Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal pakten in het open water beiden individueel zilver en met Marcel Schouten in de landenwedstrijd. Van Rouwendaal was vervolgens ook op de openingsdag in het zwembad succesvol (zilver 400 vrij), net als de estafettevrouwen op de 4x100 vrij. Ondanks behoorlijk wat finaleplaatsen wist Oranje de medailleoogst pas op de laatste twee dagen uit te breiden, met zilver voor de gemengde estafetteploeg 4x100 vrij en Kromowidjojo op de 50 vrij.

"Uit de statistieken blijkt dat iemand die op de WK goud wint een jaar later die prestatie zelden kan evenaren op de Spelen. De druk is dan zó hoog. Wat dat betreft is die zilvervloot vanuit strategisch oogpunt dan ook niet zo slecht", zei Alberda met een knipoog. "Nergens zijn we ver weg van waar we in Rio naartoe willen."

Alberda: WK met pieken en dalen
Alberda: WK met pieken en dalen (Foto: ANP)