Ganzen landelijk de gaskamer in

Vanaf juni mogen ganzen in heel Nederland worden vergast als zij voor overlast zorgen. Deze methode mocht voorheen alleen worden gebruikt in een straal van 20 kilometer rondom Schiphol.

Dat de ganzen straks overal mogen worden vergast is het gevolg van een wetswijziging door de Europese Commissie. Het gebruik van koolstofdioxide (CO2) is daardoor niet meer verboden als methode om ganzen te doden. Andere methoden zoals onthoofding waren niet verboden. Vergassing wordt als diervriendelijkere en efficiëntere methode gezien.

Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten zullen het vergassen toestaan in de door hun beheerde gebieden. Daarvoor willen ze wel een toezegging vanuit de provincies dat de overwinterende ganzen met rust worden gelaten. Ook landbouwers zullen blij zijn met de uitspraak, ganzen kunnen namelijk erg veel schade aan gewassen toebrengen.

Om ganzen te vergassen worden de dieren eerst gevangen om ze vervolgens in een kooi te stoppen. Deze kooi wordt vervolgens afgedicht waarna het CO2 gas naar binnen wordt gelaten. Door inandeming van het gas zullen de ganzen vrij snel stikken door zuurstofgebrek.

Ganzen (Foto: Novum)
Ganzen (Foto: Novum)