Bremen: SPD verliest, burgemeester weg

Bij parlementsverkiezingen in de Duitse deelstaat Bremen is de sociaal-democratische SPD zondag de grootste partij gebleven. De partij verloor wel terrein, maar behaalt een kleine 33 procent van de stemmen, blijkt uit exit-polls. De huidige coalitie van burgemeester Jens Böhrnsen met de Groenen zou een krappe meerderheid behouden.

De SPD haalde vier jaar geleden nog ruim 38 procent van de stemmen, maar zakt nu naar 32,9 procent. Coalitiegenoot De Groenen verliezen ruim 7 procent en zijn met 15,3 procent de derde partij van Bremen. De CDU van bondskanselier Angela Merkel boekt 2,2 procent winst en komt op 22,6 procent. Oppositiepartij Die Linke boekte eveneens winst en komt op 9,2 procent. De liberale FDP haalt 6,5 procent van de stemmen en keert daarmee na 4 jaar afwezigheid terug in het deelstaatparlement.

Krappe meerderheid
Ook de partij Alternative für Deutschland heeft de kiesdrempel van 5 procent gehaald. De anti-EU- en anti-immigratiepartij komt op 5,5 procent en krijgt 4 zetels in het deelstaatparlement. SPD (30) en de Groenen (14) hebben samen 44 van de 83 zetels. De CDU komt op 20. De verkiezingen kenden een opkomst van slechts 50 procent: de laagste score ooit in een West-Duitse deelstaat.

De stadstaat Bremen, die bestaat uit Bremen en Bremerhaven, is de kleinste deelstaat van Duitsland. De Hanzestad staat er financieel niet al te best voor en het werkloosheidscijfer is er 11,1 procent; het hoogste van alle Duitse deelstaten. Böhrnsen is sinds 8 november 2005 burgemeester en senaatspresident van de Vrije Hanzestad Bremen.

Update 14:10 uur:
Burgemeester Jens Böhrnsen heeft zijn aftreden aangekondigd, meldt Der Spiegel. Hij neemt zijn verantwoordelijkheid vanwege het slechte verkiezingsresultaat van de SPD. De partij boekte de slechtste uitslag sinds 1946. Het opstappen van Böhrnsen komt als een verrassing. Wie hem opvolgt, is onduidelijk.  Volgens Radio Bremen zou het vertrek van Böhrnsen de kans op een coalitie van SPD en CDU vergroten.