Game of Thrones - Kill the Boy

Rustig ademen is er dit seizoen niet bij. De serie dendert in een sneltreinvaart door naar een niet te vermijden noodlot. In deze aflevering wordt King's Landing opzij geschoven en ligt de focus op het Noorden, omringd door een aantal indringende scènes in en op weg naar Mereen.

Deze aflevering bevatte nogal wat grote momenten. Vier momenten wil ik uit de aflevering toelichten. De eerste daarvan is het plan van Daenerys. Ze heeft moeite het regime in stand te houden na haar actie twee weken terug en gaat daarom nogal op de initimidatietoer. We werden getrakteerd op een lesje BBQ voor draken. Eerst je vlees goed warm maken, wachten tot het een beetje krokant wordt en dan in één keer naar binnen slikken. Tevens misbruikte Dany deze BBQ direct om een romantisch moment te creeëren: ze vroeg Hizdahr om haar te trouwen. Tringeling! Een bruiloft? Om het te vieren worden de fighting pits in ieder geval weer open gegooid. Dat kan nooit een fout iets zijn voor ons tv-kijkers.

Game of Thrones 5X05 screen 1

Vervolgens kreeg Jon de opdracht om 'de jongen te laten gaan en een man te worden'. Een peptalk van een oude maester was kennelijk precies wat Jon nodig had. Jon deelt zijn plan met de mannen van de Night's Watch en dit gaat uiteraard gepaard met onenigheid. Jon wil feitelijk de Wildlings amnestie verlenen en ze aan zijn leger toevoegen. Dit zal ook ten goede komen aan de strijd met Stannis. Stannis wordt ondertussen ongeduldig en besluit alvast op Winterfell aan te marcheren. We zitten echter al in aflevering 5 van dit seizoen, dus als die in aflevering 7 aankomt kan in de 9e aflevering de eerste aanval gestart worden. Ik ruik een cliffhanger voor dit seizoen.

In Winterfell vinden ondertussen de heerlijkste scènes plaats. Ramsay Bolton is een heerlijke vijand om te haten maar toch ook om naar te kijken. Zijn verknipte gedachtegang is (hoe ziek misschien ook) vermakelijk in beeld gebracht. Hoe hij zijn vriendin manipuleert om hem trouw te blijven is haast beangstigend. Toch weet ze hem wel even te bijten, maar dat deert onze Ramsay niet. Ondertussen herkent Sansa Théon. Dit levert wat mindgames van de familie Bolton op. Uiteraard moest Ramsay even vragen hoe zijn vader zeker wist dat zijn vrouw zwanger was. Reek mag uiteindelijk Sansa weg gaan geven op de bruiloft van Sansa en Ramsay (hee, nog een bruiloft).

Game of Thrones 5: Peter Dinklage als Tyrion Lannister

En dan die slotscène. Tyrion ziet de draak. Een moment wat we eigenlijk al gezien hadden op de posters van dit seizoen maar nu toch echt op het beeld werd getoond. Na het varen door Valyria (schitterend in beeld gebracht) worden de twee zonderlingen ook aangevallen door de Stone Men. Persoonlijk had ik niet verwacht dat deze passage nog langs zou komen, maar in deze hervertelling was het een bijzonder aangenaam moment. Eens te meer bewijst Game of Thrones dat je fantasy-momenten nooit uit moet sluiten en deze Stone Men zijn een mooie toevoeging op het toch al rijke aanbod van vreemde wezens. Het feit dat eerder dit seizoen greyscale voldoende is aangehaald als ziekte doet ons ten volle de impact van deze scène beseffen zodat dit een waardevolle cliffhanger is. Zeker als blijkt dat ser Jorah Mormont is besmet...

De afleveringen lopen dit seizoen lekker en ook dit was weer een goede aflevering. De focus lag in het middendeel volledig op het Noorden, wat omlijst werd door scènes in de meer exotische oorden. Een mooie balans wat leidt tot een sterke aflevering met veel twists en turns! Keep them coming!