FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 23 september 2014

[BL] Paderborn verliest koppositie aan Bayern

SC Paderborn mag zich niet langer de koploper van de Bundesliga noemen. De promovendus werd dinsdag met 4-0 verslagen door Bayern München, dat daardoor de eerste plaats overneemt. Mario Götze scoorde twee keer. Robert Lewandowski en Thomas Müller maakten de andere treffers. Arjen Robben speelde de hele wedstrijd mee.

Bayern komt door de overwinning na vijf wedstrijden op elf punten. FSV Mainz, dat met 2-2 gelijkspeelde tegen Eintracht Frankfurt, staat nu tweede. Paderborn zakt naar de vierde plaats, net achter Hoffenheim, dat een puntje pakte tegen SC Freiburg: 3-3.

Schalke 04 boekte een overtuigende 3-0 overwinning uit bij Werder Bremen. Max Meyer, Roman Neustädter en Tranquillo Barnetta scoorden. Klaas-Jan Huntelaar gaf bij de 0-1 en de 0-3 de assist.

[Vid] Kazachse teams verpletteren concurrentie op Asian Games

Op dag vier van de Asian Games in het Zuid-Koreaanse Incheon konden vooral fans van de diverse vrouwenteams uit Kazachstan regelmatig juichen. De teams in het waterpolo, basketbal en volleybal wisten namelijk allemaal een enorme zege bij te schrijven.

De Kazachse waterpolovrouwen, de nummers elf van de wereld, maakten gehakt van het twee plekken lager genoteerde Singapore. Al na een kwart stond het 7-0, waarna Singapore in het tweede kwart de enige twee treffers maakte. De arme Seet Teng Lo, de keepster van Singapore, kon in het restant van de wedstrijd nog veel vaker vissen: 27-2, waarmee Singapore na de 26-3 tegen China opnieuw afgedroogd werd. Het slechste team zijn ze trouwens niet, dat is Hong Kong: Zij verloren al met 2-20, 1-25 en 3-27.

De basketbaldames uit Kazachstan namen het op tegen de vrouwen uit Nepal, die dit jaar voor het eerst op internationale toernooien uitkomen. Na het eerste kwart, 29-4, was de wedstrijd al wel gespeeld, maar in de resterende kwarten konden de Nepalese dames enigszins standhouden.

Het werd uiteindelijk 106-35, maar toch wisten zowel Preeti Tulachan als Anusha Malla namens Nepal in de dubbele cijfers terecht te komen. De eindstand is nog best knap als gedacht wordt aan het feit dat Kazachstan de nummer 49 van de wereld is, terwijl het Nepalese team - gemiddeld nog geen 1,55 meter lang - nog maar sinds enkele maanden serieus bestaat.

Een deel van de wedstrijd Kazachstan - Nepal, waarin de kleine Nepalese meiden relatief goed standhouden (Bron: YouTube)

Ook de volleybalvrouwen uit Kazachstan mochten opdraven en wel tegen een land dat hier al eerder besproken is: De Maldiven. Het was weliswaar het B-team van Kazachstan, het A-team speelde de openingswedstrijd van het WK tegen Nederland, maar toch kostte het geen enkele moeite om te winnen: Na 52 minuten was de wedstrijd beslist in 25-6, 25-10, 25-10. Het was voor de jonge meiden uit de Maldiven een beter resultaat dan in de eerste wedstrijd, want tegen Chinees Taipei konden ze maar 21 punten maken.

Niet alleen Kazachstan was op dreef, ook China kende een prima dag met opvallende scores. Beachvolleybalsters Wang Fan en Yue Yuan, een internationaal topduo, kenden geen genade met Shaknoza Nazirova en Malika Dilovarshoeva uit Tajikistan: 21-2, 21-9. De honkballers hadden Mongolië binnen vijf innings op de knieën: 15-0.

In het volleybaltoernooi waren zowel de Chinese mannen als de vrouwen binnen een uur klaar. De vrouwen lieten met 25-10, 25-12 en 25-7 weinig heel van Hong Kong. De Turkmeense mannen deden het iets beter en verloren 'slechts' met 25-15, 25-8 en 25-10, wat alsnog een zeer groot verschil is. 

De Maldiven, waarover eerder nog zo veel tegenvallend nieuws te melden was, hebben inmiddels ook een keer mogen juichen. Adnan Abdul Hameed en Ibrahim Adhil, twee ervaren beachvolleyballers, wisten in de groepsfase te winnen van Mukhsini Rustamzoda en Sharif Yorzoda. De zege voor de Maldiven ging nog makkelijk ook: 25-15, 25-15 binnen 25 minuten.

[League Cup] Southampton verslaat Arsenal, Liverpool door na penalties

Southampton heeft voor een stunt gezorgd in de League Cup. Op bezoek bij Arsenal was de ploeg van Ronald Koeman met 1-2 te sterk voor de Londenaren.

Southampton-manager Ronald Koeman koos er niet voor om zijn belangrijke spelers rust te geven in de League Cup, zodat bijvoorbeeld Dusan Tadic, Graziano Pellè en Morgan Schneiderlin gewoon in de basis startten tegen Arsenal. Arsène Wenger had wel basisplaatsen ingeruimd voor bankzitters, onder wie Francis Coquelin en Isaac Hayden.

The Gunners startten prima in het eigen Emirates Stadium en na veertien minuten namen zij de leiding. Sterspeler Alexis Sánchez mocht vanaf twintig meter aanleggen uit een vrije trap en de Chileen liet doelman Fraser Forster kansloos met een schitterende uithaal. Lang kon Arsenal echter niet genieten van de voorsprong.

Tomás Rosicky beging een overtreding op Sadio Mané, waarna scheidsrechter Strouk naar de stip wees. Tadic wist hier wel raad mee en verschalkte doelman David Ospina vanaf elf meter. Vijf minuten voor rust kwamen The Saints zelfs op voorsprong en de wijze waarop was werkelijk formidabel.

Nathaniel Clyne besloot om op dertig meter van het doel aan te leggen en dit bleek een goede beslissing. Zijn kanonskogel was onhoudbaar voor Ospina en sloeg via de onderkant van de lat binnen. Na rust probeerde Arsenal van alles, maar de ploeg van Koeman hield prima stand. Southampton bekert zo verder en voor Arsenal is de kans op deze prijs al verkeken.

Liverpool kreeg Middlesborough op bezoek. Na negentig minuten stond het 1-1 en na de verlening 2-2. Het werd een lange strafschoppenserie. Liverpool wist uiteindelijk de serie met 14-13 te winnen en mag door naar de volgende ronde. Slechts twee strafschoppen werden gemist.


Liverpool heeft zich geplaatst voor de vierde ronde van de League Cup door te winnen van Middlesbrough. Anfield Road werd al vroeg in de wedstrijd in extase gebracht door Jordan Rossiter. De 17-jarige jongeling strafte een fout van de Middlesbrough-defensie af en schoot van afstand de openingstreffer van het duel binnen. Apathisch Liverpool speelde in de rest van de eerste helft apathisch.

Er was geen wil om te scoren en dat werd de club na de rust fataal dankzij Adam Reach. Uit een vrije trap kon hij met een kopbal Liverpool-doelman Simon Mignolet verschalken. Na de rust ging Liverpool op zoek naar een tweede treffer, maar de Reds hadden weinig geluk in de afronding. Er moest een verlenging aan te pas komen om beslissing te brengen. Daarin was invaller Suso beslissend. De aanvaller profiteerde van slecht wegwerken door de Middlesbrough-defensie en bracht zijn ploeg de winst.

Slotminuten Patrick Bamford zorgde voor een stunt door Middlesbrough in de slotminuten de 2-2 op het scorebord te zetten. Daardoor moesten penalty's verlossing brengen. Na 29 strafschoppen ging Liverpool er met de winst vandoor. Het werd 14-13 voor Liverpool, slechts drie strafschoppen werden gemist.

Liverpool gaf een vervolg aan een onzekere start van het seizoen. Ook in de Premier League weet de ploeg geen overtuigende resultaten te boeken. De ploeg van trainer Brendan Rodgers staat op dit moment elfde in de Engelse competitie.


Uitslagen League Cup ronde III 23/09/2014 

Fulham FC (2) 2-1 Doncaster Rovers (3)
Arsenal 1-2 Southampton
Cardiff City (2) 0-3 Bournemouth (2)
Derby County (2) 2-0 Reading FC (2)
Leyton Orient (3) 0-1 Sheffield Utd (3)
Liverpool wns 2-2 Middlesborough (2)
Milton Keynes Dons (3) 2-0 Bradford City (3)
Shrewsbury (4) 1-0 Norwich City
Sunderland 1-2 Stoke City
Swansea City 3-0 Everton FC

'112-gesprek juweliersvrouw geeft vollediger beeld'

Het gesprek dat de juweliersvrouw uit Deurne na de fatale overval in maart had met 112 is vrijgegeven omdat dit de situatie beter schetst dan de beelden alleen. Dat zei hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen dinsdag in Nieuwsuur.

Het gebeurt zelden dat justitie een met 112 gevoerd gesprek vrijgeeft. "De beveiligingsbeelden zonder geluid zouden overkomen als vrij kille en emotieloze handelingen", zei Nieuwenhuizen. Met het geluid erbij wordt volgens hem duidelijk dat de vrouw in blinde paniek handelde. In het audiofragment dat justitie dinsdag vrijgaf zegt de hevig geëmotioneerde juweliersvrouw dat er een overval is geweest en dat de daders in de winkel dood liggen te gaan.

Eerder werd al bekend dat de vrouw niet wordt vervolgd voor dubbele doodslag omdat ze handelde uit noodweer. Dinsdag werd bekend dat haar man, die bij de overval in zijn hand werd geschoten en op zijn hoofd werd getrapt, wel wordt vervolgd. Hij had namelijk geen vuurwapen mogen hebben.

'Entourage Chris Brown zorgt voor steekpartijen'

Het lijkt erop dat de entourage van Chris Brown wel erg vaak op plekken komt waar mensen worden mishandeld. Dat zegt een bron binnen de politie van Los Angeles tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Het laatste incident was een steekpartij, maandagavond, tijdens een afterparty van Drake en Lil Wayne.

Vlak nadat Brown klaar was met zijn optreden op het feest gingen enkele mensen met elkaar op de vuist waarbij iemand werd neergestoken. Het slachtoffer werd afgevoerd naar het ziekenhuis maar lijkt goed te herstellen.

"Altijd als Brown en zijn mensen ergens opduiken, weten we dat er iets gebeurt", zegt een woordvoerder van de politie. "Het bezorgt ons grote kopzorgen." Vorige maand werden drie mensen neergeschoten tijdens een optreden van Brown in een club in New York.

De politie heeft niemand gearresteerd omdat geen van de aanwezigen wilde getuigen. Bronnen zeggen dat de politie enkele nachtclubs in het geheim heeft gevraagd voortaan Brown en zijn kornuiten te weigeren. Daar is echter geen gehoor aan gegeven, waarschijnlijk omdat Brown met zijn feestjes voor een flinke omzet zorgt.

'Piet blijft zwart'

De meeste Nederlandse gemeenten zwichten niet voor de zeurpieten en laten Zwarte Piet gewoon zwart. Dat schrijft NRC Handelsblad.

NRC maakte een rondgang langs de vier grootste gemeenten van alle twaalf provincies. Vrijwel geen enkele gemeente is van plan iets te veranderen rondom de intocht van Sinterklaas. Zwarte Piet blijft zwart, en behoudt zijn pruik en gestifte lippen.

De meeste gemeenten beschouwen het gezanik over het uiterlijk van de olijke helper van Sinterklaas als een puur Amsterdamse aangelegenheid. Toch wachten enkele comités op de uitspraak van de Raad van State over het eventuele discriminerende uiterlijk van Zwarte Piet.

In enkele andere gemeenten wordt gewacht op een eventuele landelijke richtlijn. Deze richtlijn zou dan van minister van Integratie Lodewijk Asscher moeten komen, maar volgens zijn woordvoerder gebeurt dat niet. Ook de NTR, die de landelijke intocht en het Sinterklaasjournaal uitzendt, zou een dergelijke richtlijn kunnen bepalen. De omroep doet vooralsnog echter geen uitspraak over hoe de intocht eruit komt te zien.

De gemeente Assen wacht niet af en pakt dit jaar groots uit met de intocht van de goedheiligman. Maar liefst vierhonderd Zwarte Pieten zullen Sinterklaas vergezellen bij zijn aankomst in de Drentse plaats. "Onze Sinterklaasintocht zal dit jaar in zijn meest oorspronkelijke vorm zijn en groter dan ooit, met 400 Zwarte Pieten en 9 praalwagens. We willen laten zien dat wij niet om willen buigen voor protest. We zijn niet doof voor de geluiden en hebben begrip voor iedereen, maar dat moet ook wederzijds zijn. Het gemieter over de kleur van Zwarte Piet kennen wij niet", aldus Lodewijk Osse, voorzitter van de Stichting Sinterklaasintocht Assen.

Zwarte Piet blijft Sinterklaas in de meeste gemeenten vergezellen (Foto: Novum)
Zwarte Piet blijft Sinterklaas in de meeste gemeenten vergezellen (Foto: Novum)

Uitslagen tweede ronde KNVB-Beker 23/09/2014

Vanavond worden er vijftien wedstrijden gespeeld in de tweede ronde van de KNVB-Beker. In dit bericht vind je de uitslagen, doelpuntenmakers, rode kaarten en eventueel andere bijzonderen. 

17.00 uur

Rijnsburgse boys - Sparta Rotterdam 0-3
 19' Dogan 0-1
 71' Mahmudov 0-2
 73' Verhaar 0-3

Scheveningen - FC Lisse 4-1
 23' Koorndijk 1-0
 65' Peters 2-0
 68' Peters 3-0
 83' Monteny 3-1
 85' Aldogan 4-1 


VVSB - Vitesse 1-2
 21' Traoré 0-1
 72' Van der Slot 1-1
 90' Ibarra 1-2

Capelle - FC Volendam 0-1 
 78' Brands 0-1

18.30 uur

Spakenburg - NAC Breda 3-4
 18' Tol 1-0
 25' Matic 1-1
 44' De Kamps 1-2
 64' Seuntjens 1-3
 71' Buijtenhuis 2-3
 75' Sarpong 2-4
 80' De Lange 3-4

20.00 uur 

VVV-Venlo - FC Eindhoven 0-0 wns

Excelsior Maassluis - FC Emmen 1-4
 23' Rozema 0-1
 34' Vink 1-1
 61' Pedro 1-2
 85' Almeida 1-3
 85' Bergkamp 1-4

Kozakken Boys - Sportlust'46 1-2 nv
 50' Irilmazbilek 1-0
 90' Van Baaren 1-1
 101' Demeijer  (pen) 1-2

Flevo Boys Emmeloord - DOS'37 1-0
 23' De Klein 1-0

Ajax (Ama.) - N.E.C. Nijmegen 2-2 wns
 21' Ars 0-1
 31' Eloisghiri 1-1
 99' Metzemaekers 2-1
 101' Jahanbakhsh 2-2

HHC - RKC Waalwijk 1-0
 58' Penterman 1-0
 68' Van Weert (RKC)

Deltasport - Willem II 2-1
 36' Boulfalfal 1-0
 53' Sahar 1-1
 90+1' Boulfalfal 2-1

ONS Boso Sneek - FC Dordrecht 0-3
 12' Lieder 0-1
 34' Koolwijk (pen) 0-2 
 70' Pisas 0-3

Almere City FC - ADO Den Haag 2-2 wns
 43' Van Duinen 0-1
 65' Janssen 1-1
 71' Derijck (ADO)
 112' Janssen 2-1 
 115' Keller (Almere City)
 117' Kristensen (pen) 2-2

20.45 uur

Roda JC Kerkrade - sc Heerenveen 2-1
 24' Cicilia 1-0
 85' Thorsby 1-1
 86' Paulissen 2-1 

Ontslagen man schiet baas dood

Een man die maandag was ontslagen, heeft dinsdagochtend twee mensen doodgeschoten in een kantoor van pakketdienst UPS in Birmingham in de Amerikaanse staat Alabama. Een van de twee is zijn vroegere leidinggevende. De man maakte daarna een einde aan zijn leven, zo meldde de krant Birmingham News.

De 45-jarige man kwam dinsdag in dienstkleding het kantoor binnen. Honderden agenten rukten uit na de melding van het voorval. Leerlingen van scholen in de buurt werden geëvacueerd.

Smeekbede IS-gijzelaar naar echtgenote gestuurd

De vrouw van een Britse man die is ontvoerd door terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft een geluidsbestand ontvangen waarin haar man smeekt om zijn leven. Dat schrijft Barbara Henning in een verklaring, aldus de BBC.

Henning werkt voor een liefdadigheidsorganisatie en werd vorig jaar december ontvoerd tijdens een missie in Syrië. IS dreigt hem te onthoofden, net als eerder gebeurde met twee journalisten, als Groot-Brittannië zijn steun voor de luchtaanvallen op IS niet intrekt.

Barbara Henning vraagt IS genade te tonen en haar man vrij te laten en zegt niet te begrijpen waarom het IS nota bene op haar man, een hulpverlener, heeft gemunt. "Hij werkte samen met moslims om de kwetsbaarste mensen in Syrië te helpen. We kunnen niet begrijpen waarom de leiders van IS hem met de dood blijven bedreigen."

Dood drie jihadisten bevestigd door terrorismebestrijder

Bij de Amerikaanse luchtaanvallen op de Islamitische Staat (IS) in Syrië zijn inderdaad drie Nederlandse jihadisten omgekomen. Het was bekend dat ze naar Syrië waren vertrokken, stelt nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof volgens de NOS.

De dood van Nederlandse jihadisten werd eerder dinsdag gemeld door een jihadstrijder die in de Syrische stad Aleppo zegt te verblijven. De strijder, Muhajiri Sháám, plaatste ook video's waarin hij voor een vernietigd gebouw praat over de aanval.

Sháám riep ook op 'een stevige daad' tegen Nederland te verrichten. Ook waarschuwt hij op Twitter voor vergelding. "Als het westen wordt opgeschrikt met een aanslag die zijn weerga niet kent. Onthoud dan dat dat komt door dit soort misdaden tegen de moslims!", schreef hij.

Justitie heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. De jihadist noemt dat 'hypocriet' en stelt dat de Tweede Kamer beter kan worden onderzocht omdat die in meerderheid de bombardementen van de VS steunt.

De Verenigde Staten en vijf Arabische landen zijn dinsdag begonnen met luchtaanvallen op doelen van de extremistische organisatie IS. Tot nu toe vielen de VS alleen doelen van IS aan in Irak.

Nog eens 130 ebolapatiënten Sierra Leone

In Sierra Leone zijn sinds het land afgelopen drie dagen hermetisch werd afgesloten nog eens 130 ebolabesmettingen vastgesteld. Van zeventig mogelijke patiënten worden de resultaten van het labonderzoek nog afgewacht.

De zes miljoen inwoners van Sierra Leone kregen de opdracht drie dagen binnenshuis te blijven, om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Tienduizenden hulpverleners gingen de afgelopen dagen van deur tot deur om mensen te onderzoeken. Bij die rondgang werden ook nog eens 92 lichamen gevonden.

Door het afsluiten van het land is in Sierra Leone een flinke slag gemaakt, zegt dokter David Heymann, een expert op het gebied van ebola. Doordat veel mensen thuis waren kon er informatie over de ziekte worden verspreid, iets waar in veel landen een schrijnend gebrek aan is, waardoor de wildste geruchten de ronde doen.

Sommige hulpverleners in Sierra Leone hoorden de afgelopen dagen geruchten dat de zeep die aan mensen werd uitgedeeld giftig was. In andere gevallen werden hulpverleners aangevallen omdat mensen dachten dat zij juist de ziekte verspreiden. In Guinee werd vorige week zelfs een team hulpverleners vermoord.

De uitbraak van ebola in West-Afrika heeft al aan meer dan 2800 mensen het leven gekost, vooral in Liberia, Sierra Leone en Guinee. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt echter dat het werkelijke dodental mogelijk veel hoger ligt.

Van Rijn: campagne over veranderingen in zorg

Met een 'massieve campagne' gaat de overheid Nederlanders vanaf komende maand informeren over de grootschalige veranderingen die 1 januari worden doorgevoerd in de zorg. Dat heeft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) dinsdagavond gezegd tijdens het debat over de Wet langdurige zorg (Wlz).

"Er komt een vrij massieve campagne om zoveel mogelijk mensen te kunnen voorlichten over de veranderingen in de zorg", zei Van Rijn. "In oktober start een massacampagne via radio en televisie, er komen informatiefolders beschikbaar en er wordt een informatiepunt langdurige zorg ingericht met een gratis telefoonnummer."

Ook zullen mensen die op dit moment gebruik maken van de langdurige zorg persoonlijk worden ingelicht door gemeente, zorgkantoor of zorgverzekeraar. Van Rijn wees er verder op dat op dit moment al de website 'Hoe verandert mijn zorg?' bestaat met informatie over de veranderingen van de zorg in 2015.

De Tweede Kamer buigt zich momenteel over het sluitstuk van de grootschalige hervormingen in de zorg. De Wlz moet vanaf 2015 de zorg voor de kwetsbaarste groepen regelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om ouderen en gehandicapten die 24 uur per dag zorg nodig hebben.

De wet heeft als uitgangspunt mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Daarmee denkt Van Rijn niet alleen tegemoet te komen aan de wensen van steeds meer mensen, maar hoopt hij ook flink wat geld te besparen. De wet vervangt grotendeels de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten.

'Zet de landbouw van Nederland in de etalage'

Er moet een veel sterkere samenwerking komen tussen overheden, bedrijven en ontwikkelingsorganisaties om het klimaatprobleem wereldwijd aan te pakken. Dat is de boodschap die minister president Mark Rutte in New York gaat overbrengen tijdens de klimaattop.

Rutte bezoekt samen met staatssecretaris Wilma Mansveld (infrastructuur en milieu) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) in New York de klimaattop. Ook koningin Maxima is aanwezig bij een ontmoeting met secretaris-generaal Ban Ki-Moon. Zij is in New York in haar rol als adviseur van Ban Ki-Moon.

Rutte stelde dat hij Nederland goed in de etalage gaat zetten, ,,met onze kennis van water en landbouw".

Abbas komt donderdag met VN-resolutie

De Palestijnse president Mahmoud Abbas wil donderdag een resolutie bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties indienen voor de terugtrekking van Israëlische militairen van Palestijns grondgebied. Abbas wil de resolutie direct na zijn toespraak in de Algemene Vergadering indienen, zei hij dinsdag.

De Palestijnen beseffen zich dat een dergelijke resolutie welhaast zeker geblokkeerd zal worden door de Verenigde Staten, die een veto hebben in de Veiligheidsraad. De VS vinden dat onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen de enige manier zijn om tot een oplossing voor het conflict te komen.

Abbas gaf maandag al aan dat als zijn verzoek bij de VN wordt genegeerd, hij zal proberen aansluiting te vinden voor de Palestijnen bij andere internationale instanties. Volgens medewerkers van Abbas moet daarbij worden gedacht aan bijvoorbeeld het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dit zou de Palestijnen de mogelijkheid bieden Israël aan te klagen bij het hof voor oorlogsmisdaden, iets waar al eerder op is gezinspeeld.

Verstappen test weer met WSR-bolide

Max Verstappen zal morgen op de Red Bull Ring in Spielberg voor de tweede maal gaan rijden met een auto uit de World Series by Renault. Red Bull wil hem zoveel mogelijk rondes laten rijden ter voorbereiding op zijn debuut in de Formule 1 volgend jaar.

Verstappen reed op 12 augustus al met een WSR-auto, maar omdat het die dag stortregende bleef het bij in totaal dertig ronden. De voorspellingen voor morgen zijn stukken beter, waardoor veel ronden kunnen worden gedraaid. De Nederlander doet dit ter voorbereiding op het rijden van de eerste vrije training voor de Formule 1-race van Japan, al moet autosportfederatie FIA hem nog een superlicentie verstrekken.

Verstappen: "Gelukkig blijft het droog, want dat maakt alles een stuk gemakkelijker. Het grootste verschil met een natte baan is dat ik dan harder door de bochten kan gaan en op die manier kan ervaren hoe een Formule Renault 3.5-auto dan reageert. Het doel is om zoveel mogelijk kilometers te maken. Veel rijden in deze snellere auto is de beste manier van trainen."

Max Verstappen voor de tweede maal in actie in een WSR-bolide (Foto: Red Bull)

Nicky Hayden maakt in Aragon zijn rentree in de MotoGP

Nicky Hayden maakt komend weekend in Aragon zijn rentree in de MotoGP. De Aspar-coureur stond vier race's langs de zijlijn toe te kijken, na zijn operatie aan zijn rechterpols in juli. 

De 33-jarige Amerikaan had al een tijdje last van zijn pols, na een valpartij tijdens de Franse Grand Prix op LeMans. "Ik ben erg blij dat ik dit weekend weer van de partij kan zijn. Racen is niet alleen mijn werk, maar ook mijn passie. Het was niet gemakkelijk voor me om zoveel races te moeten missen," zegt de wereldkampioen van 2006. "Ik heb hard gewerkt om zo snel mogelijk terug te keren, maar je kunt pas echt zeggen of je weer fit genoeg bent, als je het weer hebt geprobeerd. Ik heb de laatste tijd wel veel geoefend met een dirttrack-motor."

De Grand Prix van Duitsland was de laatste race waar Nicky Hayden bij aanwezig was.

[vid] Onderzoek naar filmpje jihadstrijder

Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar een Nederlands sprekende jihadstrijder die in een video oproept 'een stevige daad' tegen Nederland te verrichten. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM dinsdagavond naar aanleiding van berichtgeving bij RTL Nieuws.

Het filmpje is verspreid via Facebook. Daarop zou schade van de Amerikaanse bombardementen ten westen van Aleppo zijn te zien. De bombardementen vonden plaats in de nacht van maandag op dinsdag.

'Overheveling maakt jeugdzorg niet goedkoper'

De kans is klein dat de overheveling van de jeugdzorg naar de gemeenten op korte termijn beter en goedkoper wordt. Het tegenovergestelde is eerder het geval: het wordt juist duurder voor gemeenten. Dat schrijven de rekenkamers van de vier grote steden (G4) Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De vier grote steden hebben de afgelopen twee jaar in kleiner verband kunnen experimenteren met de nieuwe manier van werken. "In alle G4-gemeenten zijn risico's gesignaleerd die het onzeker maken of de besparingen en verbeteringen binnen de jeugdzorg op korte termijn worden gerealiseerd", constateren de rekenkamers. "Zo vergt het een aantal jaren voordat de verhoogde inzet op preventie en het stimuleren van eigen kracht kan resulteren in een afname van de zorgvraag."

Op korte termijn is het tegenovergestelde zelfs het geval. Doordat wordt ingezet op 'het zo vroeg mogelijk signaleren van jeugdigen met problemen' kan de vraag naar zorg groeien, en 'daarmee extra kosten voor gemeenten' veroorzaken. Bovendien, zo constateren de rekenkamers, moet er ook fors worden geïnvesteerd in het opzetten van het lokale zorgaanbod en ict-systemen.

De vier rekenkamers pleiten er daarom voor de nieuwe jeugdwet niet na vijf jaar, maar na twee jaar te evalueren. Daarvoor is het volgens de rekenmeesters wel vereist dat landelijke afspraken worden gemaakt over de manier waarop gemeenten de vraag naar zorg registreren. "In de G4-gemeenten is de juistheid, volledigheid en kwaliteit van de gegevens in de eigen registratiesystemen nog niet op orde."

De gemeenten zijn vanaf 1 januari verantwoordelijk voor alle jeugdzorg. Met de overheveling van de taken krijgen de gemeenten gezamenlijk de beschikking over zo'n vier miljard euro. De gemeenten hebben daarbij de opdracht in 2015 120 miljoen euro te besparen. Dat bedrag moet in 2017 zijn opgelopen tot 450 miljoen euro. Gemeenten moeten bijvoorbeeld meer inzetten op preventie.

Man doodgeschoten in Rotterdam

Bij een schietpartij in Rotterdam is dinsdagavond een man omgekomen. Hij werd rond 18.15 uur neergeschoten op de Mathenesserweg, meldt de politie.

Over de aanleiding van de schietpartij valt volgens de politiewoordvoerder nog niks te zeggen. Hoe de dader is gevlucht, kon de woordvoerder nog niet zeggen. "Het is een uur geleden gebeurd en onze eerste zorg is uitgegaan naar het slachtoffer, dat helaas is overleden."

Ooggetuigen hebben volgens RTV Rijnmond meerdere schoten gehoord. De woordvoerder kon dit niet bevestigen.

Rutte: begrip voor bombardement Syrië

Nederland heeft begrip voor de bombardementen in Syrië die de Verenigde Staten in de nacht van maandag op dinsdag hebben uitgevoerd. Dat zei minister-president Mark Rutte dinsdag in New York. Rutte woont daar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij. "Ik heb de verschrikkelijke beelden gezien van de situatie aan de grens tussen Syrië en Turkije", verklaarde hij.

Nederland beziet op dit moment welke bijdrage het kan leveren in de strijd tegen Islamitische Staat. Een brief van het kabinet met een voorstel daarover is in de maak. "Daarin zullen we uiteraard ook ingaan op het volkenrechtelijk mandaat", zei Rutte. "Of dat er wel of niet is, maakt de kwestie ingewikkelder."

De premier wil niet zeggen wanneer hij een beslissing neemt. "Wij staan niet alleen, het gaat om een grote groep landen die samenwerken. We hebben tijd nodig. Als je mogelijk militairen uit Nederland om een bijdrage vraagt in de strijd tegen IS, dan moet dat zeer zorgvuldig."

Ambitieuze plannen op klimaattop

Wereldleiders hebben dinsdag afgesproken in 2030 een einde te hebben gemaakt aan ontbossing. Een belangrijke speler in dit verhaal, Brazilië, waagde zich echter niet aan toezeggingen. De Europese Unie, Canada en de Verenigde Staten behoren wel tot de ondertekenaars.

De verklaring om ontbossing uit te bannen werd getekend in New York, waar een klimaattop van de Verenigde Naties werd gehouden. Het plan bestaat er onder meer uit dat er tegen 2030 ruim 2,5 miljoen vierkante kilometer aan bos bijkomt. De wereldleiders kwamen daarnaast een, niet-bindend, akkoord overeen om ten minste vijf miljard dollar te steken in duurzaamheid.

De EU wil de uitstoot van broeikasgassen door haar lidstaten in 2030 hebben teruggedrongen tot veertig procent onder het niveau van 1990. Daarnaast wil de Unie het gebruik van duurzame energie opstuwen tot 27 procent van het gebruik en de energiebesparing met dertig procent vergroten. Ontwikkelingslanden kunnen ondertussen gebruik maken van een fonds met drie miljard euro om hun economie duurzamer te maken.

"Vandaag moeten we een nieuwe koers uitstippelen", zei secretaris-generaal Ban Ki-moon. "Klimaatverandering is de bepalende kwestie van deze tijd. Het definieert het heden en onze reactie zal de toekomst vormgeven."

De Amerikaanse president Barack Obama zei in zijn toespraak dat de VS hun bijdrage zullen leveren aan het terugdringen van klimaatverandering, maar dat geen enkel land zich aan zijn verantwoordelijkheid kan onttrekken. De VS willen in 2020 hun CO2-uitstoot met zeventien procent hebben teruggedrongen, vergeleken met 2005.

Steve-O zet kroonjuwelen in etalage

Steve-O heeft weinig op met mannelijke beroemdheden die hun naaktfoto's online proberen te beschermen. De doldrieste stuntman van de Jackass-clan heeft zijn hele zaakje in zijn cloud gezet. Hij daagt alle mensen ter wereld uit de kiekjes te downloaden.

"Ik heb net al mijn naaktfoto's op iCloud gezet", twittert Steve-O trots over zijn zes jaar aan vieze plaatjes. "Nu eens kijken hoe goed die hackers werkelijk zijn."

"Ik wil kijken of die hackers nu zo slim zijn, of die gehackte mensen zo dom", schrijft hij ook. Steve-O mag dan vooral bekend zijn van Jackass, sinds 2008 heeft hij de drugs en drank afgezworen en probeert hij zich vooral te profileren als rechtgeaard komiek.

Stone wil Gordon-Levitt als Edward Snowden

Oliver Stone heeft zijn zinnen gezet op Joseph Gordon-Levitt als vertolker van NSA-klokkenluider Edward Snowden. De film wordt gebaseerd op Snowdens boek Time of the Octopus. De opnames gaan in december van start in München, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Time of the Octopus gaat over de vlucht van de Amerikaanse klokkenluider naar Rusland, waarna hij met zijn advocaat de Russen moet overhalen hem asiel te verlenen. Stone, die de film in elk geval gaat coproduceren, heeft ook de filmrechten op het boek The Snowden Files: The Inside Story of the World's Most Wanted Man, van Guardian-journalist Luke Harding.

Snowden, oud-contraspionagetrainer bij de CIA, publiceerde vorig jaar geheime documenten van de NSA. Die gingen voornamelijk over afluisterpraktijken van de NSA, in samenwerking met telecommunicatiebedrijven over de hele wereld. De documenten zwengelden wereldwijd de discussie aan over massasurveillance en de bescherming van de privacy van gewone burgers.

De bekendmaking van Snowden viel ook op door de enorme hoeveelheid documenten die hij vrijgaf. Dat was in de Verenigde Staten niet meer voorgekomen sinds Daniel Ellsberg de Pentagon Papers onthulde tijdens de oorlog in Vietnam. Snowden wordt door sommigen gezien als een held, door anderen als een landverrader.


Stone wil Gordon-Levitt als Edward Snowden (Foto: Novum)

In januari mogelijk miljoen ebolapatiënten

Eind januari kunnen er al tussen de 550.000 en 1,4 miljoen ebolapatiënten in West-Afrika zijn. Deze schatting gaven de Amerikaanse Centra voor Ziektebeheersing en Preventie (CDC) dinsdag.

De CDC meldden in een rapport dat de schatting van 1,4 miljoen patiënten rond 20 januari 2015 ervan uitgaat dat het huidige aantal patiënten enorm wordt onderschat. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft tot nu toe van bijna 5900 gevallen melding gemaakt. De schattingen over de verspreiding van de epidemie tot in januari zijn volgens de CDC gebaseerd op cijfers uit augustus.

De CDC vormen een instituut met een lange geschiedenis in de bestrijding van epidemieën. Het instituut werd in 1946 opgericht, oorspronkelijk om de verspreiding van malaria in het zuiden van de VS tegen te gaan

Aanval in Syrië voorkwam aanslag al-Qaida

De VS hebben samen met bondgenoten luchtaanvallen in Syrië uitgevoerd omdat een tak van al-Qaida er op het punt stond een aanval te ondernemen. Die terroristen hadden zich maandenlang voorbereid op een aanslag of aanval in Europa of de VS, zeiden medewerkers van het Witte Huis in Washington dinsdag.

Het Pentagon (Amerikaanse ministerie van Defensie) heeft laten weten dat er met groot succes aanvallen zijn uitgevoerd op doelen van Islamitische Staat (IS) en die aanvallen waren nog maar het begin. Het gaat om meer dan 160 raketten of projectielen, vrijwel allemaal precisiewapens die doel troffen.

Aanval in Syrië voorkwam aanslag al-Qaeda
Aanval in Syrië voorkwam aanslag al-Qaida (Foto: ANP)

Sheen sluit terugkeer Two and a Half Men niet uit

Charlie Sheen staat open voor een terugkeer in de komedieserie Two and a Half Men. "Als zij het willen doen, is de kans dat ik het doe honderd procent", zegt de acteur, die in 2011 uit de serie moest vertrekken vanwege zijn onhandelbare gedrag, tegen entertainmentzender E!

De 49-jarige Sheen zou 'met stijl' terug willen keren in de serie. "Ik wil dat het past in de huidige vorm van de show en dat het ook eert hoe het was toen ik er was", legt de acteur uit. Sheen denkt dat de producenten en schrijvers van Two and a Half Men ook wel oor hebben naar een reünie. "Ik weet zeker dat ze nu iets proberen te regelen. Als iets niet goed gedaan wordt, hoeft het niet te worden gedaan. Het is een slimme groep mensen en ik weet zeker dat ze iets bedenken."

Maandag verscheen een interview in het Amerikaanse blad TV Guide waarin Sheen zei al in gesprek te zijn over een terugkeer. De acteur ontkende later dat dit het geval was. Ook producenten van Two and a Half Men zeiden van niets te weten.

Sheen werd in de tv-serie vervangen door Ashton Kutcher, die echter wel een ander personage vertolkt. De twaalfde en laatste reeks van de show wordt vanaf 30 oktober uitgezonden in de Verenigde Staten.


Sheen sluit terugkeer Two and a Half Men niet uit (Foto: Novum)

Beschonken stewardess betrapt door politie

Op Schiphol is maandag een stewardess betrapt op alcoholgebruik. Ze heeft een boete van vijfduizend euro gekregen, meldt de politie.

De luchtvaartpolitie en de marechaussee controleerden tussen 07.00 en 13.00 uur 173 piloten en 387 overige medewerkers van het boordpersoneel. Alleen de 38-jarige stewardess had te veel gedronken. Ze zat op één promille, twee keer zo veel als de grens die geldt om mee te mogen vliegen.

Luchtvaartpersoneel mag tien uur voorafgaand aan een vlucht helemaal geen alcohol drinken. Dat geldt ook voor stewardessen, omdat die bijvoorbeeld uitleg moeten geven over veiligheidsvoorschriften en in een noodsituatie snel moeten kunnen handelen.

Ontvoerd Duits gezin dood in Jemen

Drie leden van een Duits gezin dat vijf jaar geleden in Jemen werd ontvoerd zijn dood. Dat heeft het Duitse ministerie van buitenlandse zaken laten weten, zei een woordvoerder van de familie.

De ouders werkten in het noorden van Jemen voor een christelijke hulporganisatie. Volgens de woordvoerder zijn de ouders vermoord en is hun zoontje overleden aan een infectie. De twee dochters van het stel werden in 2010 na bemiddeling door Saudi-Arabië vrijgelaten en wonen bij familieleden in Duitsland.

Wie het gezin heeft ontvoerd of wanneer de ouders en hun zoon zijn omgekomen is niet bekendgemaakt.

Een Duitse man die twee jaar geleden in Somalië werd ontvoerd werd dinsdag vrijgelaten, meldde der Spiegel. De man was een freelancer voor het blad. Het Duitse ministerie van buitenlandse zaken bevestigde het bericht.

Ménez: "PSG zit vol met neppe buitenlanders"

Jérémy Ménez kijkt met een gemengd gevoel terug op zijn tijd bij Paris Saint-Germain. De Franse aanvaller zag de club in rap tempo veranderen. Ménez behoorde in 2011 tot de eerste generatie topspelers die naar Parijs kwam, toen Paris Saint-Germain net was overgenomen door Qatar Sports Investment en de grote plannen werden ontvouwd. Echt onbetwist was de Frans international echter nooit en deze zomer mocht hij transfervrij naar AC Milan vertrekken.

"PSG kocht me in 2011 voor acht miljoen euro van AS Roma en ik deed het goed in mijn eerste twee seizoenen. In het laatste ging het iets minder, maar ik was nog steeds beslissend", zegt Ménez tegen Franse media. "Als je naar de statistieken kijkt, ben ik beter dan behoorlijk wat PSG-spelers. Daarnaast heb ik geschiedenis geschreven met mijn doelpunt tegen Lyon waardoor we de titel in 2013 wonnen", klopt de 27-jarige Fransman zichzelf op de borst. "Als je mij vergelijkt met anderen en naar prijs/kwaliteit kijkt, was ik toch niet zo slecht?"

"Kijk naar Lucas, die zit er nu twee jaar en heeft drie goals gemaakt. Maar hij kostte veertig miljoen meer. Maar hij is Braziliaan en vandaag de dag is het misschien beter om buitenlander te zijn bij PSG", bromt Ménez verder. "Ik ben Frans en Parijzenaar. Ik heb geen Twitter of Instagram waarop ik berichten of mooie foto's zet. Ik maak ook geen films voor social media. Ik zeg niet: Lang leve Parijs! Lang leve Parijs!, om mezelf meer geliefd te maken. Zo ben ik niet."

Ménez wil hiermee zeggen dat er veel spelers zijn bij PSG met gemaakte clubliefde. "Ik houd namelijk wel van mijn club. Maar ik ben niet nep. Er zijn bij PSG veel buitenlanders die hun clubliefde acteren om zich geliefd te maken."

PSG-trainer Laurent Blanc had dinsdag nog wel een opmerking over de uitspraken van zijn voormalig speler. "Dat is zijn mening, die mag hij hebben. Maar het is makkelijk praten en ik denk dat Jérémy beter vooruit kan kijken dan achterom."

Van Gelder: "Het gaat nu om teamresultaat"

Over anderhalve week begint het WK turnen in China. Tegelijkertijd zal Yuri van Gelder zijn vakantie vieren in Portugal. Van Gelder, voormalig wereldkampioen aan de ringen, werd gepasseerd op weg naar de mondiale titelstrijd waar de Nederlanders een goed resultaat zullen moeten neerzetten om de mogelijkheid om als team naar de Zomerspelen in Rio in 2016 open te houden. 

Het zou voor Van Gelder de eerste stap zijn richting Rio de Janeiro. "Aanvankelijk was ik wel boos. Het is pijnlijk. Je traint hier het hele jaar voor en het ging bovendien erg goed. Ik heb een nieuwe oefening met een perfecte afsprong."

Allrounder Boudewijn de Vries liep een blessure op. Zijn inzetbaarheid werd onzeker en daardoor moest bondscoah Mitch Fenner de keuze maken om een turner in te zetten die op meerdere toestellen kan presteren. "Ik snap het in ieder geval wel. Het gaat nu om het teamresultaat. We moeten als land bij de beste 24 eindigen om onze kansen om als team naar de Spelen te gaan te behouden. Omdat met Bart (Deurloo) al een goede allrounder was weggevallen en Boudewijn mogelijk beperkt inzetbaar is, moest er een turner bijkomen die op alle toestellen kan uitkomen. Dat gaat helaas ten koste van mij.”

Het slechte nieuws werd op een persoonlijke manier bij Van Gelder gebracht. "Mijn coach Bram van Bokhoven stond vorige week 's avonds bij me op de stoep. Ik had er, hoewel ik erbij was toen Boudewijn zich blesseerde, geen rekening mee gehouden dat dat me mijn plaats kon kosten. Maar toen ik Bram zag wist ik genoeg.Alle energie stroomde uit mijn lichaam. Ik heb wel even nodig gehad om het te verwerken. Maar ik heb wel grotere tegenslagen meegemaakt. Ik heb nu mijn doelen gesteld. In maart begint het wedstrijdseizoen weer voor mij.”

De 31-jarige Waalwijker hoeft niet alleen thuis te zitten. "Mijn Braziliaanse vriendin ging toch al naar Portugal tijdens het WK. Nu ga ik mee. Ik kan daar trainen en zal er het WK volgen. Natuurlijk wil ik dat ze het goed doen. Het vergroot ook mijn kans op deelname aan de Spelen.”

Yuri van Gelder
Yuri van Gelder (PRO SHOTS/Jan Kanning)

'Bolleboos' verkozen tot jubileumwoord Van Dale

Het woord 'bolleboos' is verkozen tot het mooiste woord dat de afgelopen 150 jaar in de Van Dale-woordenboeken heeft gestaan. Bij de verkiezing die werd gehouden vanwege het 150-jarige bestaan van Van Dale werden 12.500 stemmen uitgebracht, meldt de uitgever dinsdag. Van 28 augustus tot 22 september kon worden gestemd op 150 woorden, een woord uit ieder jaar.

'Bolleboos' komt uit het Hebreeuws en betekent oorspronkelijk heer des huizes. In het Nederlands kwam het terecht met de betekenis 'uitblinker'. Het woord werd voor het eerst in 1866 aangetroffen.

De tweede plaats wordt bezet door 'regelneef', een woord dat in 1977 voor het eerst werd genoteerd. 'Bekokstoven', voor het eerst in het woordenboek in 1900, staat op de derde plaats. 'Selfie' (2013), eerder nog verkozen tot woord van het jaar, en 'prima' (1868) completeren de top vijf.

Samaras: geen derde steunpakket voor Griekenland

Griekenland heeft geen extra steunpakket nodig van de overige eurolanden. Dat zei premier Antonis Samaras dinsdag in Berlijn na een gesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. In juni gaf de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble nog aan dat Griekenland wel een derde pakket nodig heeft.

Samaras zei in februari al dat Griekenland geen extra steun nodig heeft. Hij benadrukte dinsdag dat Griekenland 'weer op zijn eigen benen kan staan'. Ook kondigde hij nieuwe hervormingsplannen aan die ervoor moeten zorgen dat het economisch herstel voorloopt op de eisen die de eurolanden hebben gesteld.

Sinds 2010 kreeg Griekenland twee steunpakketten toegekend van in totaal 237 miljard euro. De betalingen van de eurolanden stoppen eind dit jaar en de steun van het IMF vervalt in 2016.

Deskundigen verwachten dat de Griekse economie zich na zes jaar gaat herstellen. De Griekse economie groeit dit jaar voor het eerst sinds de crisis. De economie is echter nog steeds een kwart kleiner dan zes jaar terug en de werkloosheid bedraagt nog steeds 27 procent.

VS: luchtaanvallen op IS nog maar het begin

De luchtaanvallen die de Verenigde Staten en vijf Arabische landen maandag uitvoerden op stellingen van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) waren nog maar het begin. Dat heeft het ministerie van defensie laten weten.

De aanvallen in Syrië, en de bombardementen die eerder al op IS in Irak werden uitgevoerd, zijn het begin van een 'houdbare en een aanhoudende' campagne om Islamitische Staat te verzwakken en uiteindelijk te vernietigen, zei generaal William Mayville.

De VS maakten de luchtaanvallen eerder dinsdag bekend. "Amerika is trots om schouder aan schouder te staan met deze landen", zei president Barack Obama, doelend op Bahrein, Jordanië, Qatar, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. De strijd tegen IS zal niet snel voorbij zijn, aldus Obama, maar is cruciaal voor de veiligheid in de Verenigde Staten, het Midden-Oosten en de rest van de wereld.

Hasselhoff genoot van samenwerking met Bieber

David Hasselhoff heeft zich afgelopen weekeinde enorm vermaakt met Justin Bieber. "We hadden heel veel lol, het is een toffe gast", zegt de acteur, die een rolletje heeft in de nieuwe videoclip van de zanger, in het Amerikaanse tijdschrift People.

De 62-jarige wil Hasselhoff verder niets kwijt over hoe de clip eruit gaat zien. "Je gaat er meer over horen, maar we houden nu onze mond erover omdat het een hele gave video is en we het heel erg leuk hebben gehad."

Hasselhoff vindt dat de 20-jarige Bieber, die geregeld in aanraking met justitie komt, er goed aan doet om flink te feesten. "Je betaalt later de prijs en we zijn maar een keer jong", legt hij uit. "Zet de bloemetjes buiten en trek je niets aan van wat iedereen zegt."

Topman Deutsche Bank aangeklaagd voor fraude

Jürgen Fitschen, een van de twee topmannen van Deutsche Bank, wordt verdacht van bedrog. Fitschen zou tegen rechters hebben gelogen in de jarenlange juridische vete tussen de bank en de nabestaanden van mediamagnaat Leo Kirch. De rechtbank in München moet bepalen of het tot een proces komt.

Naast Fitschen - die samen met Anshu Jain bestuursvoorzitter is bij Deutsche Bank - worden ook twee oud-toplieden van de bank van betrokkenheid bij de zwendel. Het gaat daarbij om voormalig president-commissaris Rolf Breuer en oud-topman Josef Ackermann. Fitschen heeft eerder al ontkend schuldig te zijn.

De drie zouden hun valse verklaringen hebben afgelegd in een poging de aantijgingen van Kirch af te wimpelen. Volgens de inmiddels overleden Duitse mediamagnaat zou Breuer zijn bedrijf opzettelijk kapot hebben gemaakt. Breuer twijfelde tijdens een televisie-interview openlijk aan de kredietwaardigheid van het concern, bekend van Duitse commerciële zenders Prosieben en Sat1.

Bryan Singer regisseert vierde X-Men

Bryan Singer gaat X-Men: Apocalypse regisseren. De film moet in het voorjaar van 2016 in de bioscoop draaien. Dat schrijven Amerikaanse filmmedia. Het is de vierde film uit de reeks stripverfilmingen waarvoor de Amerikaan in de regisseursstoel plaatsneemt.

De 49-jarige Singer regisseerde in 2000 de film X-Men. Ook het vervolg X2 nam hij op zich. De derde film X-Men: The Last Stand werd echter geregisseerd door Brett Ratner, maar Singer was wel verantwoordelijk voor de productie daarvan.

Voor het vierde deel, X-Men Days of Future Past, keerde hij weer terug als regisseur. Die film verscheen dit voorjaar.


Bryan Singer regisseert vierde X-Men (Foto: Novum)

Vlamingen zetten kunstenaars in tegen foutparkeren

De Vlaamse overheid zet kunstenaars in om het foutparkeren op plaatsen voor gehandicapten tegen te gaan. De creatievelingen gaan met gehandicapten plaatsen versieren om zo meer aandacht te vragen voor de gevolgen van asociaal parkeergedrag. De eerste 'parkeerkunst' is dinsdag gepresenteerd in Gent.

"Door het visueel tastbaar maken van het belang van parkeerplaatsen hoopt de Vlaamse overheid bij foutparkeerders het geweten aan te scherpen", zegt minister van gelijke kansen Liesbeth Homans tegen de Belgische persdienst Belga.

Jaarlijks wordt in Vlaanderen veertigduizend euro aan boetes uitgedeeld aan automobilisten die onterecht parkeren op een plaats voor invaliden.

[WK] Van Dijk verliest titel tijdrijden

Ellen van Dijk is dinsdag onttroond als wereldkampioen tijdrijden. De Woerdense kwam in het Spaanse Ponferrada niet verder dan de zevende plaats. Van Dijk gaf een minuut en elf seconden toe op de Duitse Lisa Brennauer, die over de 28,5 kilometer een winnende tijd van 38.48 minuten noteerde.

Chantal Blaak werd dertiende, op ruim anderhalve minuut van Brennauer. Hanna Solovej uit Oekraïne werd tweede en de Amerikaanse Evelyn Stevens derde. In het nadeel van Van Dijk sprak, dat ze in tegenstelling tot enkele concurrentes, haar tijdrit in de stromende regen voltooide.

Kamer wil opheldering over moordonderzoek Van Gogh

Het kabinet moet uiterlijk donderdag opheldering verschaffen over het onderzoek naar de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed Bouyeri. Aanleiding is de uitspraak van hoofdofficier van justitie Frits van Straelen dat de moordenaar van Van Gogh niet alleen handelde. Een verzoek van PVV-leider Geert Wilders hierover kreeg dinsdag brede steun in de Tweede Kamer.

"Ik ben ervan overtuigd dat Mohammed Bouyeri niet alleen gehandeld heeft", zei Van Straelen maandag. Hij was tien jaar geleden verantwoordelijk voor de vervolging van Mohammed Bouyeri . "Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat er mensen de route van Theo van Gogh zijn nagegaan en voor het vuurwapen hebben gezorgd."

Theo van Gogh werd tien jaar geleden in de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost vermoord door Bouyeri. Voor de brute moord kreeg de moslimextremist levenslang opgelegd.

'Werkomstandigheden pakketbezorgers bar en boos'

De arbeidsomstandigheden bij de acht grootste koeriersbedrijven van Nederland zijn ondermaats en moeten worden verbeterd. Het werk van pakketbezorgers is 'zwaar belastend' omdat de werkdruk en de fysieke belasting groot zijn. Vooral freelance koeriers hebben het moeilijk, zo concludeert de Inspectie SZW dinsdag na gesprekken met 31 koeriers.

Pakketbezorgers die als zelfstandig ondernemer worden ingehuurd door koeriersbedrijven werken doorgaans tussen de vijftig en zestig uur per week, zo blijkt uit de inventarisatie van de vroegere Arbeidsinspectie. De zzp'ers hebben door de werkdruk nauwelijks tijd voor pauze en wanneer ze ziek zijn moeten ze zelf een vervanger zoeken.

Over loon valt bovendien niet of nauwelijks te onderhandelen. Ook moeten de zelfstandige koeriers zich aan een hoop regels van het koeriersbedrijf houden. Van opdrachtgever veranderen - of ander werk gaan doen - is in veel gevallen echter onmogelijk, omdat veel zelfstandigen een eigen autobus hebben gekocht of een langlopend leasecontract hebben afgesloten.

De Inspectie stelt daarom dat er 'extra aandacht' voor de koerierssector nodig is. De acht bedrijven, waaronder PostNL, DHL en TNT Express, moeten bovendien een plan van aanpak maken om de arbeidsomstandigheden te verbeteren.

Udenaar aangehouden voor drugslab met twee doden

Een 26-jarige man uit Uden is aangehouden voor betrokkenheid bij een drugslaboratorium waarin in april twee doden werden aangetroffen. Hij werd maandag in zijn woning gearresteerd, meldt de politie dinsdag.

Het Udense lab was ingericht voor de productie van xtc. Er stonden vaten met honderden liters chemicaliën. De lichamen die in het pand lagen waren van een 28-jarige man uit Roermond en een 35-jarige man uit Heythuysen. Ze droegen beiden een gasmasker.

De lichamen werden aangetroffen toen de eigenaar zijn pand aan de Nijverheidsstraat in de Brabantse plaats niet meer in kon. Hij liet zijn deur openboren, waarop hij de twee lichamen vond.

Dordrecht neemt Danso in genade aan

FC Dordrecht heeft Erixon Danso weer in genade aangenomen. De aanvaller is per direct aangetrokken om de voorlopig afwezige Giovianni Korte te vervangen. Danso maakte vorig seizoen dertien goals voor Dordrecht, maar werd om disciplinaire redenen weggestuurd.

Volgens technische man Marco Boogers beginnen beide partijen met een 'schone lei'. "Door de blessure van Korte moesten we snel handelen. Aan de voetbalkwaliteiten van Danso hebben we nooit getwijfeld. De issues uit het verleden zijn uitgesproken." Korte is met een gebroken kuitbeen volgens Dordrecht twee maanden uit de roulatie.

Belgische versie Mannenharten in de maak

De Vlaamse acteur Filip Peeters gaat een remake van Mannenharten maken. De romantische komedie werd eerder al in Duitsland gemaakt, waarvan vorig jaar een Nederlandse versie verscheen. De film wordt in het najaar van 2015 verwacht, schrijft de VRT maandagmiddag.

De 51-jarige Peeters, bekend als acteur in series als Penoza en Tatort, en volgend jaar te zien in het Nederlandse historische drama Michiel de Ruyter, maakt met Mannenharten zijn regiedebuut. "Het voelt als een logische maar heel spannende stap, terug een jonge hond te zijn die een groot wild dier te lijf gaat", zegt hij.

De cast van Mannenharten wordt momenteel samengesteld. De opnames gaan volgend voorjaar van start in en om Gent.


Belgische versie Mannenharten in de maak (Foto: Novum)

'Kamer raffelt wetsvoorstel leenstelsel af'

De Tweede Kamer wil de mogelijke invoering van een leenstelsel 'afraffelen'. Dat stelt de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) dinsdag in een persbericht.

Volgens de LSVb laat de Tweede Kamer te weinig ruimte voor een nauwkeurige behandeling van het wetsvoorstel, omdat de politiek er graag voor de kerst mee klaar wil zijn. "Het is onverantwoord hoe de Tweede Kamer de grootste bezuiniging op studenten in 20 jaar er nu haastig doorheen wil drukken," aldus Tom Hoven, voorzitter van de LSVb. "Juist met het kritische advies van de Raad van State en de grote maatschappelijke weerstand tegen het leenstelsel zou de tijd moeten worden genomen om dit wetsvoorstel goed te behandelen."

De maatschappelijke weerstand tegen het leenstelsel blijkt uit de grootschalige manifestatie tegen het leenstelsel op 14 november die 14 organisaties, waaronder de LSVb gisteren aankondigden. De LSVb roept alle scholieren en studenten op hierbij aanwezig te zijn om hun onvrede over het leenstelsel te uiten.

China sluit 'separatist' levenslang op

Een prominente Oeigoerse intellectueel is door een rechtbank in Xinjiang tot levenslang veroordeeld. De 44-jarige Ilham Tohti zou tot separatisme hebben aangespoord.

Tohti is een voormalige economieprofessor aan de Minzu Universiteit in Beijing. In 2006 begon hij de website Uygur Online, bedoeld als platform voor Oeigoeren en Han-Chinezen om over etnische problemen te discusiëren, schrijft The Guardian. De site werd twee jaar later geblokkeerd.

"Hij behekste jonge etnische studenten en dwong ze om voor de website te schrijven, en zette zo een criminele organisatie op", aldus de rechtbank in het vonnis. De econoom wordt er verder van beschuldigd het gebruik van geweld te hebben aangemoedigd, en te streven naar onafhankelijkheid voor Xinjiang.

In die de provincie in het noordwesten zijn de Oeigoeren, een Turks moslimvolk, steeds meer in de minderheid gekomen door de export van Han-Chinezen daarheen. Er is inderdaad een stijgend aantal voorbeelden van geweld tussen Oeigoeren en Han-Chinezen. Acties van eerstgenoemden worden door Beijing steevast onder de noemer 'radicaal moslimextremisme' geschaard.

Tohti en zijn advocaten houden echter vol dat de doelstellingen van website louter vreedzaam waren. De EU en de VS roepen China op om Tohti vrij te laten. Volgens zijn advocaat gaat het om een gevangenisstraf tegen de vrijheid van meningsuiting. Er is hoger beroep aangetekend.

Nieuwe AZ-directeur: "Dit hoort erbij"

Robert Eenhoorn treedt officieel pas op 1 oktober in dienst bij AZ. De nieuwe directeur heeft nu echter al te maken met de onrust in Alkmaar.

Eenhoorn, die de laatste jaren werkzaam was voor de Nederlandse honkbalbond, meldt zich de laatste tijd wekelijks bij AZ. De voormalig profhonkballer wordt in Alkmaar de opvolger van algemeen directeur Toon Gerbrands, die onlangs naar PSV vertrok.

In het AFAS-stadion krijgt Eenhoorn meteen met veel ophef en media-aandacht te maken. "De weg naar succes gaat gepaard met hobbels. Dit is er zo eentje", zegt hij tegen De Telegraaf. "Ik denk dat als de pers de afgelopen veertien jaar boven op het honkbal had gezeten, dan hadden ze er ook wel een paar gevonden."

Volgens Eenhoorn is de onrust groter door alle media-aandacht. "Als er dingen gebeuren, dan wordt dat breed uitgemeten. Dat hoort erbij, dat heeft me niet verbaasd."

Ondertussen is de soap rond AZ nog niet ten einde, want Alex Pastoor gaat zijn ontslag bij de club aanvechten. De gewezen Amsterdammer is nog steeds van plan om zijn tweejarige contract in Alkmaar uit te dienen.

Kamer in debat over terminale thuiszorg

De Tweede Kamer gaat praten over de inzet van zzp'ers in de thuiszorg. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg kreeg dinsdagmiddag brede steun voor zijn verzoek. De Belastingdienst wil een eind maken aan de werkzaamheden van zelfstandigen in de thuiszorg. Daardoor zou met name de zorg voor terminale patiënten in gevaar komen.

Het debat wordt gehouden met minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA), minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) en staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA). Ook moeten de bewindslieden de Kamer binnen twee weken een brief sturen waarin ze oplossingen aandragen.

De Kamer gaf dinsdagmiddag aan dat de maat wat hen betreft vol is. In mei werd ook al gedebatteerd over de inzet van zzp'ers in de thuiszorg. De Kamer nam toen een motie aan waarmee het kabinet de opdracht kreeg om een oplossing te zoeken voor de zelfstandigen.

Moties die worden aangenomen, moeten worden uitgevoerd, zo stelde het leeuwendeel van de Kamer. "We zijn er mee bezig, is het enige wat we te horen krijgen", aldus Van Weyenberg. Groenlinks-Kamerlid Linda Voortman voegde daaraan toe dat ze een debat met drie bewindspersonen normaal gesproken wat veel vindt, 'maar omdat het zo lang duurt, steun ik dit debat van harte'.

Najib Amhali en Ali B gaan Mocro Maffia verfilmen

Najib Amhali en Ali B. hebben met hun productiebedrijf North Sea Camel de filmrechten gekocht van het nog te verschijnen boek Mocro Maffia. Dat heeft uitgeverij Lebowski dinsdag bekendgemaakt. Het boek van journalisten Wouter Laumans en Marijn Schrijver gaat over de 'nieuwe generatie' criminelen in Amsterdam.

Het boek komt op 1 oktober uit. "Het boek leent zich bij uitstek voor een serieachtige verfilming", staat te lezen in de persverklaring. In welk stadium de filmplannen zich bevinden, is niet bekend. North Sea Camel maakt onder meer de programma's Ali B en de Muziekkaravaan en Maurits & Mimoun Vragen Om Problemen.

De review van het boek is binnenkort te lezen op FOK!.

Ronde van Peking verdwijnt van wielerkalender

De internationale wielrenunie (UCI) schrapt vanaf volgend seizoen de Ronde van Peking. Dit heeft de voorzitter van de UCI, Brian Cookson, in een gesprek met L'Équipe laten weten.

"Zij hebben andere doelstellingen en wij willen ook weer andere dingen doen", aldus Cookson aan het Franse medium. Enkele weken geleden doken al geruchten op, dat de licentie van de Ronde van Peking hoogstwaarschijnlijk niet verlengd zou worden. "We hebben wel enkele gesprekken gehad, maar we gaan nu op zoek naar andere partners om andere evenementen mee te organiseren."

Cookson is er overigens niet rouwig om, dat het evenement van de wielerkalender verdwijnt. Volgens hem heeft de ronde zijn successen gehad, maar is schrappen ook geen ramp. De laatste editie van de Ronde van Peking wordt van 10 tot en met 14 oktober verreden.

Derde DLC Dark Souls II uitgesteld

Het derde deel van de Lost Crowns-trilogie van Dark Souls II, Crown of the Ivory King, is uitgesteld. Dat maakte From Software gisteren bekend.

De DLC stond gepland voor release op 24 september, maar dit wordt nu 30 september voor Steam en Xbox 360, en 1 oktober voor PlayStation 3. Een reden voor de vertraging is niet opgegeven. 

Crown of the Ivory King is het laatste deel uit de DLC-trilogie van Dark Souls II. Er zijn tot op heden nauwelijks details bekendgemaakt over dit deel. De eerste twee delen, Crown of the Sunken King en Crown of the Old Iron King, werden zeer goed ontvangen. 

'Bol.com moet oppassen voor Amazon'

Klanten vinden de Amerikaanse webshop Amazon steeds beter worden ten opzichte van Bol.com. Bol.com is nog altijd de meest gewaardeerde online winkel, maar Amazon steekt Bol.com op sommige punten al de loef af. Dat concludeert adviesbureau OC&C op basis van onderzoek onder drieduizend Nederlandse consumenten.

Bol.com heeft net als afgelopen jaren het hoogste cijfer, dit jaar een 8,1. Amazon staat met een 7,6 voor het eerst in de top vijf van Nederlandse webshops. Vorig jaar scoorde Amazon nog een 7,4.

Klanten vinden dat het assortiment van Amazon steeds beter wordt. De prijzen zijn bij Amazon ook scherper, vinden consumenten. De Amerikaanse webshop krijgt voor zijn prijzen een 7, terwijl Bol.com het met een 6,2 moet doen.

Toch heeft Amazon geen Nederlandse website en kan niet met iDeal worden betaald. Ook is het Nederlandstalige assortiment volgens de onderzoekers karig. Als Amazon zich op Nederland zou richten, zou de webshop in korte tijd een belangrijke speler op de Nederlandse onlinemarkt kunnen worden, stelt OC&C.

Blessure Labyad valt mee

Bij Vitesse slaakt men een zucht van opluchting. De blessure van Zakaria Labyad lijkt alleszins mee te vallen. De aanvaller van de Arnhemmers werd in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen (1-1) namelijk in de rust naar de kant gehaald.

Nader onderzoek in het ziekenhuis heeft uitgewezen, dat Labyad een verrekking in zijn hamstring heeft opgelopen. Aanvankelijk werd echter gevreesd voor een kwetsuur, waardoor hij minstens enkele weken niet in actie kon komen.

Labyad mist in elk geval de bekerwedstrijd tegen VVSV uit Noordwijkerhout, die vanavond op de rol staat. Of de 21-jarige Marokkaan op tijd fit is voor het treffen met FC Dordrecht van komend weekend, moet nog blijken.

PvdA wil loonsverhoging in bedrijfsleven

Het kabinet moet er bij het bedrijfsleven op aandringen de lonen te verhogen als zij daar de mogelijkheid toe hebben. Dat heeft PvdA-Kamerlid Henk Nijboer dinsdag gezegd in de Tweede Kamer. Hij vindt ook dat werknemers in de private sector moeten profiteren van de aantrekkende economie.

Nijboer zegt er woensdag tijdens de algemene financiële beschouwingen bij minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) op aan te dringen hier werk van te maken. "Ik ga minister Dijsselbloem vragen om met werkgevers en werknemers aan tafel te zitten voor enkele procenten loonstijging waar dat kan", aldus Nijboer. "Er zijn bedrijven die nog nooit zo veel spaartegoeden hebben gehad als nu."

Boer staat voor officieel debuut bij Ajax

Frank de Boer heeft zijn basisopstelling voor het bekerduel tegen hoofdklasser JOS Watergraafsmeer al bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat Diederik Boer zijn officiële entree bij de Amsterdammers zal maken.

Boer kwam aan het einde van de afgelopen transferperiode over van PEC Zwolle, aangezien Kenneth Vermeer voor een avontuur bij aartsrivaal Feyenoord koos. Saillant detail: Boer won vorig seizoen de KNVB beker met zijn vorige werkgever. Ajax werd toen met liefst 5-1 verslagen.

Opstelling Ajax tegen JOS Watergraafsmeer:
Boer; Van Rhijn, Van der Hoorn, Denswil, Riedewald; Klaassen, Viergever, Duarte; Kishna, Milik, Andersen

Sierra Leone tevreden over ebola-huisbezoeken

De autoriteiten in Sierra Leone overwegen het land nogmaals enkele dagen huisarrest op te leggen in het kader van de strijd tegen ebola. President Ernest Bai Koroma zei dinsdag 'grotendeels tevreden' te zijn over een eerder uitgaansverbod. Mensen moesten van vrijdag tot en met zondag thuisblijven, terwijl speciale teams bij meer dan een miljoen huishoudens langs gingen om voorlichtingsmateriaal over de ziekte uit te delen en mogelijk zieke mensen hulp aan te bieden.

Zonder specifieke aantallen te noemen zei Koroma dat tijdens de huisbezoeken veel ebolapatiënten zijn ontdekt. Ook werden lichamen van overledenen gevonden; zulke lijken zijn een gevaarlijke bron van besmetting.

De huidige ebola-uitbarsting in West-Afrika is de ergste tot nog toe. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn meer dan 5800 mensen besmet geraakt, van wie meer dan 2800 zijn overleden. De WHO zegt dat deze schattingen aan de lage kant zijn en dat de aantallen in werkelijkheid waarschijnlijk veel hoger zijn.

Dragon arriveert bij ISS met 3D-printer

Een Dragon-capsule van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft dinsdag een 3D-printer afgeleverd bij het internationale ruimtestation ISS.

Na twee dagen geleden te zijn gelanceerd van de lanceerbasis bij Cape Canaveral in Florida arriveerde de Dragon dinsdag bij het ISS. De Duitse astronaut Alexander Gerst gebruikte een robotarm om de capsule aan het ruimtestation te koppelen.

De Dragon heeft naast de 3D-printer nog zo'n 2500 kilo aan lading aan boord. Muizen en vlooien voor biologisch onderzoek, accu's voor de ruimtepakken en een instrument om oceaanwinden te meten.

NASA betaalt SpaceX om het ruimtestation te bevoorraden. Vorige week wist het bedrijf ook een contract binnen te slepen om astronauten naar het ISS te brengen.

De Dragon blijft nu ongeveer een maand aan het ISS gekoppeld. In die tijd wordt de capsule gevuld met wetenschappelijke experimenten die teruggestuurd worden naar aarde. De Dragon is de enige onbemande capsule die spullen terug naar aarde kan brengen. Al vijf keer eerder werd een Dragon aan het ISS gekoppeld.

Over enkele dagen arriveert er nog een capsule bij het ISS. Het is een Russische Sojoez-capsule met aan boord drie nieuwe bemanningsleden.

Miljoenenboete voor Barclays

Barclays heeft dinsdag een boete van 37,7 miljoen pond (48 miljoen euro) gekregen. De Britse bank is onzorgvuldig omgegaan met geld van zakelijke klanten, stelt waakhond FCA. Volgens Barclays zijn de problemen bij de toezichthouders gemeld en ondertussen opgelost.

De bank hield niet bij welke financiële producten eigendom waren van welke zakelijke klant. Bovendien had de bank geen geldige overeenkomst met de bedrijven. Het gaat volgens de Britse financiële waakhond om de hoogste boete die ooit is opgelegd voor dergelijke onzorgvuldigheden.

Barclays heeft niet geleerd van eerdere straffen en waarschuwingen vanuit de industrie, zeggen toezichthouders. De boete is uitgeschreven voor overtredingen tussen november 2007 en januari 2012.

Schaatsteam Clafis niet naar eerste wereldcups

Team Clafis, de nieuwe schaatsploeg van coach Jillert Anema, zal niet meedoen aan de eerste wereldbekerwedstrijden. De wedstrijden in Obihiro (Japan, 14-16 november) en Seoul (Zuid-Korea, 21-23 november) passen niet in het schema.

Anema was bij de teampresentatie in Heerenveen duidelijk over het missen van de wedstrijden. "De inspanning is nog te doen, maar de jetlag en het reizen over de hele wereld niet. Het is volledig incorrect om de kalender zo in te delen. Er is geen tijd om te trainen na de NK afstanden door de jetlag en als je er heen zou gaan kan je ook daarna niet goed trainen. Ik heb vaak genoeg gezien dat jongens die die reis wel maken eind december weinig niveau meer hebben."

De coach wil zijn team in december fris hebben voor het NK allround en de plaatsingswedstrijden voor het WK afstanden. Dat geldt ook voor de Amerikaanse formatie, zo meldde Heather Richardson. Ook zij zullen de trip naar Azië mijden.

Zuid-Korea wil terug op F1-kalender

Zuid-Korea wil terug op de Formule 1-kalender. De eerste race stond in 2010 op het programma, maar bleek geen succes te zijn. Door de financiële problemen op het Yeongam-circuit keerde het circus het land vorig jaar de rug toe. Nu wil hoofdstad Seoul het met een nachtrace proberen.

Volgens de krant Today kijkt Zuid-Korea naar het succes dat Singapore met de nachtrace heeft en wil het land dit kunstje nadoen. Het doel is om in 2016 Zuid-Korea weer op de kalender te krijgen. Promotor Chung Yung-cho, die in eerste instantie ook achter het project in Yeongam zat, is in gesprek met Formule 1-baas Bernie Ecclestone die het voorstel wel lijkt te zien zitten.

Schotland eerste horde voor Oranjevrouwen

De Nederlandse voetbalsters moeten op weg naar plaatsing voor het WK eerst zien af te rekenen met Schotland. Dat wees de loting dinsdag uit. De winnaar van het tweeluik treft vervolgens in de finale van de play-offs Italië of Oekraïne. Inzet is een plek op het WK.

Nederland begint eind oktober met een uitwedstrijd in Schotland. De Oranjevrouwen plaatsten zich nog nooit voor een WK. Wel werd op een EK tweemaal meegespeeld.

Curvers en Timmers verlengen bij Giant

Roy Curvers en Albert Timmers blijven ook de komende jaren voor Giant-Shimano rijden. De coureurs hebben tot eind 2016 bijgetekend, meldt Giant dinsdag. Timmer en Curvers zijn al sinds 2008 actief bij de Nederlandse wielerploeg.

Giant verlengde ook de contracten van de Belg Bert De Backer (tot 2017) en de Fransman Thierry Hupond (tot 2015). Ook zij zijn sinds 2008 in Nederlandse dienst.

Ploegleider Rudi Kemna is blij met de verlenging van vier belangrijke pionnen. "Roy speelt een belangrijke rol als wegkapitein. Bert is nog in ontwikkeling, maar een belangrijke man in de klassiekers en voorbereiding van de sprints. Ook Albert en Thierry laten zien nog in ontwikkeling te zijn, getuige hun sterke resultaten dit seizoen.

Juwelier Deurne vervolgd voor vuurwapenbezit

De juwelier die eind maart in zijn winkel in Deurne werd overvallen door twee mannen wordt vervolgd voor vuurwapenbezit. Dat heeft hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen dinsdag gezegd tijdens een persconferentie. Het duo werd in de zaak doodgeschoten door de vrouw van de juwelier.

De vrouw wordt niet vervolgd voor dubbele doodslag omdat zij handelde uit noodweer, zo werd eerder al bekend.

Nu al kampeerders bij Apple Store Amsterdam

Hoewel niet zo vroeg als in New York, zijn ook in Amsterdam reeds de eerste kampeerders voor de Apple Store gesignaleerd. Uiteraard liggen zij daar om als één van de eersten in Nederland de nieuwe iPhone te kunnen bemachtigen.

Het moge bekend zijn dat het merk Apple hele trouwe fans heeft. Bij elke opening van een Apple Store zijn er legio fans die voor de deuren kamperen. Hetzelfde geldt bij elke release van een nieuwe iPhone, iPad en in de toekomst waarschijnlijk de Apple Watch. Zo ook dit jaar weer.

Vrijdag aanstaande komen in Nederland de iPhone 6 en 6+ uit. De nieuwe iPhones hebben een aantal verbeteringen ten opzichte van de laatste versie (de 5s). Het meest in het oog springende is uiteraard de ingebouwde NFC chip, die Apple gaat gebruiken voor hun versie van een digitale portemonnee. Apple Pay geheten. Uiteraard is dit een feature die al jaren in Android toestellen te vinden is, maar Google heeft er tot op heden nog geen succes van kunnen maken. Het is afwachten of Apple dit wel lukt, net zoals ze met de tablet (iPad) en de smartphone (iPhone) hebben gedaan.

Dit jaar zal ondergetekende afreizen naar de Apple Store in Haarlem, om live te gaan bekijken waar nou alle heisa over gaat bij de kampeerders.

Geschorste Santos nieuwe bondscoach Portugal

Fernando Santos is de nieuwe bondscoach van Portugal. De 59-jarige Portugees is de opvolger van Paulo Bento, die twee weken geleden werd ontslagen vanwege teleurstellende resultaten. Opvallend is dat Santos nog een schorsing van acht wedstrijden heeft staan wegens wangedrag op het WK.

Santos kreeg de schorsing wegens het verbaal beledigen van wedstrijdofficials in de kwartfinale van Griekenland tegen Costa Rica. De coach werd in de verlenging naar de tribune gestuurd en zag de Grieken vervolgens na strafschoppen verliezen. Santos was als clubcoach werkzaam bij onder meer Benfica, FC Porto, AEK Athene en Panathinaikos.

Portugal begon de EK-kwalificatiecampagne met een thuisnederlaag tegen Albanië. Half oktober wacht de volgende interland tegen Denemarken.

Criminelen schieten verkeerde dood

Schouderophalend zeggen dat ze vooral moeten doorgaan met 'mekaar afmaken' lijkt niet echt meer van toepassing op de onderwereldoorlog in Amsterdam. Alles wijst erop dat de 30-jarige Stefan Regalo Eggermont die op 13 juli werd gedood, slachtoffer is van een persoonsverwisseling.

Dat het grove geweld waarmee de laatste jaren in de hoofdstad wordt geliquideerd, niet eerder onschuldige slachtoffers eiste, mag een wonder heten. Onderwereldfiguren vinden vaak midden in woonwijken de dood, soms op klaarlichte dag. Het liefst met veel kogels, niet alleen om er zeker van te zijn maar vermoedelijk ook voor het afschrikwekkende effect. Een welgemikt schot in een oude loods, met een pistool met geluidsdemper, dat is iets voor ouderwetse zachtmoedige watjes.

Volgens de Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter Jaap Aalbersberg is Eggermont het eerste onschuldige slachtoffer van de liquidatiegolf die de hoofdstad teistert.  "Hij was tot zijn dood geen bekende van ons. We hebben hem op geen enkele manier kunnen linken aan de liquidatiegolf", aldus Aalbersberg tegen AT5.

Vermoed wordt dat het eigenlijke doelwit de broer is van ene Youssef Lkhorf. Die werd in december 2012 in de Staatsliedenbuurt met veel geweld om het leven gebracht. Hij en een kompaan werden toen met kogels uit kalasjnikovs doorzeefd. Die twee kunnen in bepaalde zin ook als onschuldige slachtoffers worden aangemerkt, want het waarschijnlijke doelwit van die aanslag wist te ontkomen.

Lkhorfs broer woont in dezelfde buurt als Stefan Regalo Eggermont en rijdt in eenzelfde soort auto, aldus de politie. Dat hij na de dood van Eggermont het hazenpad koos en naar het buitenland verkastte kan als een teken aan de wand worden gezien. De broer wordt niet als grote speler gezien. "'Kennelijk is het nu al voldoende dat je tot een bepaald kamp gerekend wordt om het doelwit te zijn van een liquidatie", aldus een betrokkene in Het Parool.

'Nederland in top 4 rijkste landen ter wereld'

Nederland is het op drie na rijkste land ter wereld, gemeten naar vermogen per inwoner. Alleen Zwitsers, Amerikanen en Belgen steken Nederlanders wat nettovermogen betreft de loef af. Dat blijkt dinsdag uit een jaarlijkse ranglijst van verzekeraar Allianz over vijftig landen.

Nederlanders hadden vorig jaar gemiddeld een vermogen van 71.430 euro. Dat is 3,8 procent meer dan een jaar eerder. Zwitsers hebben een gemiddeld vermogen van 146.540 euro. De Verenigde Staten volgen met 119.570 euro, België met 78.300 euro.

Alle huishoudens in de onderzochte landen samen zijn goed voor een nettovermogen van 118 biljoen euro, een stijging van bijna tien procent in vergelijking met 2012. In West-Europa was de stijging op jaarbasis 5,2 procent.

Hoewel de Verenigde Staten hoog op de lijst prijken, tekenen de onderzoekers wel aan dat de rijkste tien procent daar in verhouding tot de rest van de samenleving steeds rijker wordt. Maar ook bij lijstaanvoerder Zwitserland en landen als Frankrijk, Ierland en Italië is de ongelijkheid afgelopen jaar toegenomen, aldus de verzekeraar.

Tilburger steekt uitzendbureau in brand

Een 54-jarige man uit Tilburg is dinsdagochtend aangehouden voor een brand bij een uitzendbureau in zijn woonplaats. Het gaat volgens Omroep Brabant om een boze uitzendkracht. Hij wordt verdacht van brandstichting en poging tot doodslag of moord, laat de politie weten.

De Tilburger goot volgens de omroep een jerrycan benzine over de bureaus van de medewerkers van het filiaal van Randstad en stak het aan. Er vielen geen gewonden. Wel moesten drie mensen worden nagekeken vanwege ademhalingsproblemen.

De verdachte werd later op aanwijzen van omstanders in de buurt van het uitzendbureau aan de Schouwburgring aangehouden.

PKK-leider: alle Koerden opstaan tegen IS

Alle Koerden moeten opstaan tegen de terroristische organisatie Islamitische Staat. Dat heeft de leider van de Koerdische Arbeiderspartij PKK, Abdullah Öcalan, maandagavond gezegd. In Syrië vechten Koerdische strijders al tegen IS.

"Ik roep het Koerdische volk op zich te verzetten tegen deze intense oorlog", liet Öcalan via zijn advocaat weten in een boodschap. "Niet alleen de mensen in Rojava (Syrisch Koerdistan, red.) maar ook de mensen in het noorden (Turkije, red.) en andere delen van Koerdistan moeten in actie komen."

De oproep van Öcalan deed hij enkele uren voordat de Verenigde Staten en vijf Arabische landen dinsdag luchtaanvallen uitvoerden op IS-strijders in Syrië.

Öcalan zit een levenslange gevangenisstraf uit op een eiland bij Istanbul. De PKK strijdt al lange tijd voor autonomie en heeft banden met de Koerdische partij in Syrië. De gewapende tak van die partij strijdt in het noorden van Syrië tegen IS.

Jihadist meldt Nederlandse doden bij aanval Syrië

Bij de Amerikaanse luchtaanvallen op verblijfplaatsen van strijders van de Islamitische Staat (IS) in Syrië zijn ook enkele Nederlandse jihadisten omgekomen. Dat twittert een jihadstrijder die in de Syrische stad Aleppo verblijft. Een ander meldt zeker drie Nederlandse doden.

"Luchtaanvallen door Amerika op onze verblijfplaatsen. In West-Aleppo. Onder anderen Nederlandse moedjahedien als martelaren gevallen", schrijft Muhajiri Sháám. Sinds zijn verblijf in Syrië heeft hij 'niet zoiets verwoestend' meegemaakt.

Of Sháám zich daadwerkelijk in Aleppo bevindt is onduidelijk. Wel berichtte hij de afgelopen weken vaker over het geweld in Syrië.

Hoeveel Nederlanders er in het aangevallen gebied verblijven, is niet duidelijk. Sinds 2012 zijn zeker 130 Nederlandse jihadstrijders naar het land afgereisd. Zo'n dertig zijn er inmiddels terug.

De Verenigde Staten en vijf Arabische landen zijn dinsdag begonnen met luchtaanvallen op doelen van de extremistische organisatie IS. Tot nu toe vielen de VS alleen doelen van IS aan in Irak.

NFF promoot Nederlandse filmmuziek met Buma

Het Nederlands Film Festival en muziekauteursrechtenorganisatie Buma gaan samenwerken. De twee organisaties willen zo meer aandacht generen voor de Nederlandse film en de muziek die daarin een rol speelt. Een van de thema's van het NFF dit jaar is muziek.

Het plan is om muziek voortaan een blijvend onderdeel te laten zijn van een breder georiënteerd NFF. Dit jaar biedt het filmfestival in Utrecht de bezoekers een uitgebreid muziekprogramma met onder meer de NFF Soundtrack Show, live uitvoeringen door grote orkesten, en vragenrondes met prominente componisten van filmmuziek.

Volgens directeur Frank Helmink van Buma Cultuur, de tak die zich bezighoudt met het promoten van Nederlandse muziek, is deze samenwerking logisch. "Tijdens het NFF is de hele filmindustrie in Utrecht. Muziek is een uitermate belangrijk onderdeel van een film. Dat wordt nog wel eens vergeten. Alleen daarom is het goed dat er tijdens een festival als het NFF aandacht is voor de componisten van deze filmmuziek."

"Muziek bepaalt voor een belangrijk deel het succes van een film", vindt ook Willemien van Aalst, directeur van het NFF. "Het verdient de aandacht die wij er tijdens deze en toekomstige edities aan geven. Met Buma kunnen wij de krachten bundelen om deze producten van Nederlandse bodem meer bekendheid en draagvlak te geven."


NFF promoot Nederlandse filmmuziek met Buma (Foto: Novum)

Philips splitst zich in tweeën

Philips splitst zich op in twee bedrijven. Het nieuwe Philips Healthtech wordt een combinatie van de onderdelen Healthcare en Consumer Lifestyle. Philips Lighting wordt verzelfstandigd. Philips maakte dat dinsdag bekend. Met de strategiewisseling wil Philips inspelen op 'fundamentele marktveranderingen'.

Beide bedrijven blijven het merk Philips gebruiken. De afdelingen Healthcare en Consumer Lifestyle, oftewel gezondheid en consumenten, waren vorig jaar samen goed voor een omzet van vijftien miljard euro. De lichttak zette zeven miljard om.

"We onderkennen de impact van de beslissing. Het is echter tijd om de volgende strategische stap te nemen", aldus bestuursvoorzitter van Philips Frans van Houten in een verklaring. Van Houten wil van beide bedrijven marktleiders in hun sector worden. Hij is van mening dat zowel klanten, werknemers als aandeelhouders er door de splitsing op vooruitgaan. "Beide bedrijven zullen in staat zijn de benodigde investeringen te doen om groei en winst te vergroten", zegt Van Houten.

De afdeling Lighting is door de verzelfstandiging volgens Philips beter gewapend tegen fundamentele veranderingen in de mondiale lichtmarkt. Volgens Philips verandert de waarde van de sector van individuele producten naar systemen en diensten. Door op eigen benen te staan is Philips Lighting sneller en beter in staat te innoveren. In de loop van volgend jaar maakt Philips meer bekend over de plannen.

Ook Healthtech heeft na de samenvoeging meer mogelijkheden om te groeien, denkt Philips. Ook de gezondheidsmarkt verandert omdat consumenten 'hun eigen gezondheid in toenemende mate willen controleren'. Door de samenvoeging kan Healthtech 'nieuwe modellen ontwikkelen die uiteindelijk tot goedkopere en betere zorg moeten leiden'.

Philips verwacht volgend jaar door de maatregel honderd miljoen euro te besparen, en in 2016 nog eens tweehonderd miljoen euro. De herstructurering kost tussen 2014 en 2016 waarschijnlijk vijftig miljoen euro.

Uur gameplay Lords of the Fallen

In een interview met Videogamer heeft Tomasz Gop verklaard dat Lords of the Fallen op 900p draait op de Xbox One. PlayStation 4 krijgt wel een 1080p-resolutie mee. Dit vermoeden hadden wij al. Verder zijn de twee versies 'pretty much similar' volgens Gop. Hier is een uurtje gameplay met Gop.

Gop geeft heel veel informatie en tips in de video over Lords of the Fallen. Ook wordt de eerste secret in de game gevonden, dat wel erg handig is om te hebben. Verder is het spel al goedgekeurd in de VS voor de PlayStation-release. “It’s really, really close to completion” , zei Gop.

Lords of the Fallen komt 31 oktober uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

'Zuidoost-Brabant snelste groeiregio'

Van alle regio's in Nederland groeit het zuidoosten van Brabant dit jaar het snelst. De economie van het gebied rond Eindhoven neemt in 2014 met 1,4 procent toe, zo stelt het economisch bureau van ING dinsdag in een raming. Die koppositie dankt de streek vooral aan de industrie, handel en transport.

Zuidoost-Brabant presteert daarmee aanmerkelijk beter dan Nederland als geheel. De Nederlandse economie groeit dit jaar namelijk met 0,6 procent, zo verwachten de ING-economen. Ook voor volgend jaar voorzien de onderzoekers een toename van het bruto binnenlands product in de Brabantse regio van 1,4 procent.

Dat het zuidoosten van Brabant sneller herstelt dan alle andere Nederlandse regio's heeft de streek vooral te danken aan de 'bovengemiddelde aanwezigheid van de industrie', zo schrijven de economen. Waar bedrijven in de metaal-, machine- en transportmiddelenindustrie dit jaar groeien, zien ook de bouw en detailhandel de eerste tekenen van herstel. Hun krimp komt dit jaar ten einde.

Polen wil F-16-raketten kopen van VS

Polen is van plan om raketten voor hun F-16 gevechtsvliegtuigen aan te schaffen bij de Verenigde Staten. Dat heeft de Poolse minister van defensie Tomasz Siemoniak dinsdag gezegd. De hoop is dat nog dit najaar de overeenkomst kan worden getekend.

Polen zet vaart achter de modernisering van zijn leger, omdat het zich zorgen maakt over de Russische agressie in Oekraïne. Dat komt nog eens bovenop de gevoelens van onveiligheid die al langer heersen in Oost-Europa.

Een eventuele koopovereenkomst voor de raketten moet worden voorgelegd aan het Congres. Als die hobbel genomen is, kan het nog eens tot twee jaar duren voordat de raketten daadwerkelijk geleverd kunnen worden.

FIFA overweegt rust voor hersenschuddingcontrole

De gezondheidscommissie van de FIFA overweegt een rustpauze van drie minuten in te voeren om spelers te laten controleren op hoofdletsel. De organisatie wil zo het protocol voor hersenschuddingen verbeteren. De uitvoerende commissie buigt zich donderdag over het voorstel.

De UEFA voerde de drieminutenmaatregel vorige week in. Dit protocol wordt vanaf volgende week van kracht bij alle Champions League-wedstrijden.

Volgens de FIFA hebben incidenten op het afgelopen WK aangetoond dat 'de rol van teamartsen versterkt moet worden om mogelijke gevallen van hersenschudding vast te stellen'. Tijdens de finale speelde de Duitse middenvelder Christoph Kramer veertien minuten door voordat hij gewisseld werd. Hij was toen duidelijk gedesoriënteerd.

AS Roma maand zonder De Rossi

AS Roma moet het enkele weken stellen zonder Daniele De Rossi. Medische tests wezen dinsdag uit dat de middenvelder waarschijnlijk een maand buitenspel staat met een kuitblessure. De Rossi liep de kwetsuur zondag op tegen Cagliari.

De Rossi mist drie competitieduels, de Champions League-ontmoeting met Manchester City en waarschijnlijk ook de EK-kwalifciatieduels van Italië tegen Azerbeidzjan en Malta, op respectievelijk 10 en 13 oktober.

Roma heeft te kampen met een ware blessuregolf. Juan Iturbe, Davide Astori, Leandro Castan, Kevin Strootman, Federico Balzaretti en Marco Borriello zitten ook in de lappenmand.

Nederland schendt nog steeds kinderrechten

Nederland voldoet op veel punten nog niet aan het VN-Kinderrechtenverdrag. Dat staat in een rapport van het Nederlandse Kinderrechtencollectief dat woensdag wordt gepresenteerd in Genève. Vooral op het gebied van armoedebeleid, de aanpak van kindermishandeling en in migratieprocedures schiet Nederland te kort.

Het collectief, dat onder meer bestaat uit Unicef, Defence for Children en Terre des Hommes, vindt dat de overheid meer moet doen om de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité uit 2009 op te volgen en zo het kinderrechtenbeleid te verbeteren. Een minister van Jeugd zou al deze beleidsmaatregelen en aandachtspunten kunnen coördineren, vinden de organisaties.

Door structurele bezuinigingen komen voorzieningen voor kinderen onder druk te staan, zo staat in het rapport. Het Kinderrechtencollectief vraag de overheid om de gevolgen voor kinderen te beperken, met extra aandacht voor kindermishandeling, jeugdparticipatie en jeugdzorg. Ook is extra ondersteuning nodig voor kinderen uit arme gezinnen, vooral in Caribisch Nederland.

Op enkele punten is overigens wel vooruitgang geboekt. Zo is met de komst van een Kinderombudsman en het College voor de Rechten van de Mens een belangrijke stap gezet in het versterken van het toezicht op de naleving van het VN-Kinderrechtenverdrag.

Ziek zijn is leuker dan vroeger

Kan je je nog die tijd herinneren, dat je als kind ziek thuis was? Altijd kwam dat omslagpunt dat je nog te ziek was om al buiten te spelen of naar school te gaan, maar net goed genoeg voelde om weer iets te willen doen. Maar daar zat je dan in het begin van de jaren ’90 om half tien ’s morgens op de bank, terwijl je moeder na het poetsen een boek ging lezen. Je had al een kwartier gelezen tot je hoofd niet meer kon. De verveling sloeg toe. Met wat geluk was er nog Schooltv-weekjournaal op de Nederlandse tv of Teletubbies op de BBC, maar verder kon je het bekijken. Dat is nu toch zoveel beter.

Bandidos-lid aangehouden voor wapenbezit

In IJmuiden is maandag een lid van motorclub Bandidos aangehouden voor verboden wapenbezit. Naast de 44-jarige Heemskerker werden in hetzelfde onderzoek een 28-jarige vrouw uit IJmuiden, twee mannen van 24 en 27 uit IJmuiden, een 26-jarige Haarlemmer en een 22-jarige man uit Velsen-Noord aangehouden.

De zes verdachten zijn maandagochtend aangehouden in hun woningen, meldt de politie dinsdag. Ze worden allemaal verdacht van het in bezit hebben van wapens en munitie. Die werden bij doorzoekingen in het hele land aangetroffen en zijn in beslag genomen.

Tijger doodt man in dierentuin

In een dierentuin in de Indiase stad New Delhi is dinsdag een man omgekomen nadat hij werd aangevallen door een witte tijger. Volgens de dierentuin was hij over een hek geklommen en vervolgens in het roofdierenverblijf gesprongen.

Ondanks meerdere waarschuwingen dat hij niet te dicht bij de omheining moest komen klom de man over een kniehoog hekje en kleine heggetjes om vervolgens zes meter naar beneden te springen, een veiligheidsgracht in, aldus een woordvoerder van de dierentuin. De tijger zou hem in de gracht te grazen genomen hebben. Volgens de politie was het slachtoffer ongeveer 20 jaar oud.

Indiase media hebben een andere lezing. Het slachtoffer zou een schooljongen zijn, die door ontoereikende beveiliging naar beneden was gevallen.

De autoriteiten wisten de tijger uiteindelijk in een hok te krijgen. Het slachtoffer, wiens lichaam twee uur na de aanval nog steeds in het buitenverblijf lag, was overleden tegen de tijd dat hulp arriveerde.

De dierentuin was dinsdagmiddag nog altijd open. Wel werd na enige tijd het verblijf van de tijger afgezet.

Serena Williams geeft op in Wuhan

Het tennistoernooi van Wuhan is opnieuw een titelfavoriet kwijtgeraakt. Serena Williams staakte dinsdag in haar tweederondepartij tegen Alizé Cornet na elf games de strijd omdat ze zich niet goed voelde. De Amerikaanse, de nummer een van de plaatsingslijst, leidde op dat moment met 6-5.

Eerder op de dag verliet Simona Halep (2) het toernooi door een nederlaag tegen Garbine Muguruza. Petra Kvitova is nu de hoogst ingeschaalde speelster.

Hiljemark tot winterstop uitgeschakeld

PSV verliest opnieuw een speler voor langere tijd. Oscar Hiljemark wordt vrijdag in Zweden aan beide heupen geopereerd en staat minimaal tot aan de winterstop buitenspel. Eerder zagen de Eindhovenaren Memphis Depay ookal enkele weken wegvallen.

Hiljemark heeft al langer klachten aan zijn gewrichten, waaraan hij nu dus geholpen zou worden. Vandaag reist de middenvelder al af naar Zweden. Aanstaande vrijdag staat de ingreep in Götenborg gepland.

De voetballer is bezig aan zijn derde seizoen in Eindhoven. Tot nu toe speelde hij 42 competitiewedstrijden. Daarin trof hij tot op heden twee keer doel.

Nederlands kampioene Slappendel weg bij Rabo

Iris Slappendel heeft een nieuwe ploeg gevonden. De Nederlands kampioene op de weg verruilt Rabobank Liv voor Bigla Cycling. Slappendel reed drie seizoenen voor de bankiersploeg. Ze volgt haar ploeggenote Annemiek van Vleuten, die vorige week dezelfde overstap wereldkundig maakte.

Slappendel had ook bij Rabobank kunnen blijven. "Het klinkt misschien wat vreemd om een een contractverlenging van de beste ploeg ter wereld naast je neer te leggen en voor een wat onzekerder avontuur te kiezen. Maar ik ben niet bang om (voor sommigen) verrassende keuzes te maken, ik denk zelfs dat dat mij fris en gemotiveerd houd."

Jongens presteren minder goed op middelbare school

Jongens scoren op de middelbare school gemiddeld minder goed dan op basis van hun Citotoets-score mag worden verwacht. Meisjes doen het juist beter. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Na drie jaar middelbare school volgt ruim 24 procent van de jongens een lager onderwijstype, terwijl ongeveer dertig procent van de meisjes juist hogerop klimt. Vooral jongens met laagopgeleide ouders doen het minder goed op school. Kinderen van hoogopgeleide ouders dalen het minst vaak in onderwijstype.

Het opleidingsniveau van de vader hangt sterk samen met de behaalde Citoscore, stelt het CBS verder. Kinderen van laagopgeleide vaders scoren lager dan de kinderen van vaders met een hogere opleiding. Ook na drie jaar middelbare school is dat verschil nog steeds te zien.

De kinderen van laagopgeleide vaders volgen vaker dan gemiddeld de laagste leerweg binnen het vmbo terwijl kinderen van een vader met een hoge opleiding het vaakst naar het vwo gaan.

Coming Out Dag in teken van biseksualiteit

De Coming Out Dag staat dit jaar in het teken van biseksualiteit. Dat maakte homobelangenvereniging COC, die in Nederland invulling geeft aan de dag, dinsdag bekend. De Coming Out Dag 2014 staat gepland voor vrijdag 10 oktober.

Ongeveer een derde van de bijna twee miljoen Nederlandse biseksuelen zit in de kast, zo blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Onder lesbiennes en homo's is dat aandeel met zo'n twee procent veel lager.

Biseksuelen krijgen te maken met specifieke problemen, zegt het COC. Zo wordt hun seksuele voorkeur vaak niet serieus genomen. Ze ervaren bovendien relatief veel problemen op het werk, voelen zich minder geaccepteerd dan lesbiennes en homo's en er zijn weinig biseksuele rolmodellen.

Het COC vraagt Nederlanders op 10 oktober een speciale poster op te hangen om bij te dragen aan de acceptatie van biseksuelen. De homobelangenvereniging verspreidt de komende dagen honderdduizenden van deze posters.

Op Coming Out Dag wordt overal ter wereld aandacht gevraagd voor de positie van lesbiennes, homo's, bi's en transgenders. Eerdere thema's waren onder meer acceptatie in de sport en op het werk.

'Online bestedingen eerste halfjaar gestegen'

De online bestedingen zijn in de eerste zes maanden van 2014 met zes procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De stijging wordt veroorzaakt door de zeventien procent omzetgroei van webwinkels. De online bestedingen in diensten, zoals het boeken van een vakantie, daalde echter met drie procent. Dat concludeert onderzoeksbureau GfK uit onderzoek in opdracht van Thuiswinkel.org.

GfK verwacht ook over het hele jaar een stijging in online bestedingen van zes procent ten opzichte van vorig jaar. Waar de bestedingen in het eerste halfjaar 6,58 miljard euro bedroegen, verwacht GfK over het hele jaar een bedrag van 13,5 miljard euro. Er zijn in het eerste halfjaar 53 miljoen aankopen gedaan, wat volgens GfK aan het eind van 2014 110 miljoen zal zijn.

Het succes van webwinkels is volgens de onderzoekers opvallend, omdat fysieke winkels hun verkoop met vier procent zagen dalen. Vooral het aantal mobiele kopers neemt toe. In de eerste helft van dit jaar heeft 34 procent van de online kopers iets besteld met een tablet of smartphone.

Vrouw opgepakt voor schietpartij in Rhoon

Bij een schietpartij in Rhoon is dinsdagochtend een man gewond geraakt. Een vrouw is aangehouden voor betrokkenheid, laat de politie weten. Hun identiteit is nog niet bekendgemaakt.

De schietpartij vond plaats in een woning aan de Kwartslaan in de Zuid-Hollandse plaats. De politie heeft er een vuurwapen gevonden en in beslag genomen. Het slachtoffer is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht.

IS zet nieuwe video Britse gijzelaar online

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft dinsdag een nieuwe video van de Britse gijzelaar John Cantlie op het internet geplaatst. In het filmpje, dat 'Leen mij uw oren' heet, vertelt de journalist dat de Verenigde Staten een grote fout maken door IS in Irak en Syrië aan te vallen. "We hebben sinds Vietnam niet meer zo'n potentiële puinhoop aanschouwd", aldus Cantlie.

De verslaggever zegt dat de mujahedin sterker dan ooit zijn. Het Westen heeft blijkbaar niets geleerd uit het verleden door zich weer in alle haast in een grootschalige oorlog te storten, aldus Cantlie. De journalist vertelt dat Washington en zijn bondgenoten eerder dit jaar zaten 'te slapen' toen zij volledig overvallen werden door de snelle groei van IS.

"Obama noemde de Irakoorlog van Bush eerder een 'domme oorlog'", aldus Cantlie. "Nu mengt hij zich opnieuw in het land om het pro-Amerikaanse marionettenbewind in Bagdad te hulp te schieten. Maar de halfslachtige betrokkenheid van de VS bewijst dat Obama IS helemaal niet echt wil verslaan."

Cantlie zei zich in de steek gelaten te voelen door zijn regering. De journalist werd in juli 2012 samen met de Nederlandse fotograaf Jeroen Oerlemans door IS ontvoerd in Syrië. Het Vrije Syrische Leger, een gematigde strijdgroep die wordt gesteund door de VS, wist het tweetal te bevrijden. Enkele maanden later werd Cantlie opnieuw gevangengenomen.

NAVO-chef Rasmussen zwaait na vijf jaar af

Vijf jaar geleden kwam Anders Fogh Rasmussen aan het roer bij de NAVO. Het bondgenootschap worstelde met een groeiende opstand in Afghanistan en sommigen voorspelden dat het niet lang meer zou duren voordat het dezelfde weg zou gaan als het Warschaupact, de vijand uit de Koude Oorlog. Nu zijn termijn als twaalfde secretaris-generaal van de NAVO ten einde loopt, maken de Verenigde Staten, Canada en hun Europese bondgenoten zich op voor een nieuwe krachtmeting met Rusland en wordt de westerse veiligheid van meer kanten bedreigd dan ooit.

"Wij moeten voorbereid zijn om ze allemaal het hoofd te bieden, of het nu een conventionele bedreiging is van ons grondgebied, of wat ik hybride-oorlogvoering zou noemen zoals in Oekraïne - een verfijnde Russische mix van conventionele militaire operaties en informatie- en desinformatiecampagnes - of terrorisme zoals in Irak, cyberaanvallen of raketaanvallen", aldus Rasmussen in een afscheidsinterview met AP. "Dit alles maakt deel uit van de tegenwoordige veiligheidsomgeving en de NAVO moet klaar staan om onze samenlevingen en onze bevolkingen tegen deze bedreigingen te beschermen."

De 61-jarige Deen zwaait 30 september als hoogste civiele functionaris van de NAVO af. De Noorse oud-premier Jens Stoltenberg volgt hem op.

Onder Rasmussen zette de NAVO de langste en uitgebreidste militaire operatie uit haar 65-jarig bestaan voort in Afghanistan, een campagne die eind december wordt afgesloten.

Ook bood de NAVO luchtsteun aan de opstandelingen die de Libische dictator Moammar Gadhafi ten val brachten. Een belangrijke les uit dat conflict en de chaos die er op volgde, zegt Rasmussen, was dat de internationale gemeenschap zich sneller met de zaken moet bemoeien als een repressief regime omver wordt geworpen, om de kans op een wenselijk en stabiel resultaat te vergroten.

Eerder dit jaar, toen Rusland sluipenderwijs de Krim bezette en annexeerde en vervolgens een 'stiekeme invasie' van Oost-Oekraïne begon, luchtte Rasmussen luidkeels en meermaals zijn woede. Voor en achter de schermen werkte hij hard aan het smeden van transatlantische eenheid en een effectief en geloofwaardig militair antwoord.

De crisis in Oekraïne maakte duidelijk dat de oorspronkelijke taak van de NAVO - bescherming van de eigen lidstaten tegen Russische agressie - nog zeer relevant was. Rasmussen greep de gelegenheid aan om de NAVO weer op de kaart te zetten, zegt Margriet Drent, onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen.

Onder Rasmussen zijn talrijke veranderingen doorgevoerd, zoals het in 2010 aangenomen nieuwe 'strategisch concept' en het initiatief van 'slimme defensie', dat grotere samenwerking tussen de 28 lidstaten om militaire capaciteiten te verwerven moet bevorderen. De tijd moet uitwijzen hoe effectief ze zijn.

Evenzo is het moeilijk de toekomst van Afghanistan te voorspellen, waar de oorlog tegen de Taliban na dertien jaar nog altijd voortduurt en twee rivaliserende kandidaten hebben afgesproken het door hen betwiste presidentschap te delen.

Sommigen vragen zich af of de NAVO voldoende gedaan heeft om de expansionistische ambities van de Russische president Vladimir Poetin te ontmoedigen.

Rasmussen zegt dat hij gedaan heeft wat hij kon en dat hij nergens spijt van heeft.

"Wij hebben ons bondgenootschap hervormd, structuren gestroomlijnd. Het is fair om te zeggen dat wij onder mijn bewind als secretaris-generaal vet hebben weggesneden en spieren hebben gekweekt."

Klopjacht na willekeurige steekpartijen in Spanje

Zo'n honderd politiemensen maken jacht op een man die maandag in de Spaanse stad Lleida vijf mensen heeft neergestoken. Zijn slachtoffers - een Chinees, een Marokkaan, een Pakistaan, een Spanjaard en iemand uit een niet nader genoemd Zuid-Amerikaans land - werden in een uur tijd op klaarlichte dag aangevallen.

De aanvaller lijkt volgens de politie zijn slachtoffers willekeurig uitgekozen te hebben. Een motief had hij waarschijnlijk niet. Vermoed wordt dat het om een buitenlander gaat.

Een van de vijf slachtoffers verkeert in kritieke toestand. De andere vier hebben ernstige verwondingen. Het mes liet de dader achter in het lichaam van zijn laatste slachtoffer.

Gepikeerd Brazilië wijst anti-ontbossingsplan af

Hoewel het land een belangrijke rol speelt in de bescherming van het Amazonewoud, is Brazilië niet voornemens een anti-ontbossingsplan te steunen dat op de klimaattop van de Verenigde Naties gepresenteerd wordt. Brazilië zegt voor het plan niet geraadpleegd te zijn. De VN ontkennen dat.

Volgens de Braziliaanse minister van milieu Izabella Teixeira was haar land 'niet uitgenodigd om mee te doen aan de voorbereiding' van de verklaring. In plaats daarvan zou Brazilië een afschrift van de tekst voorgelegd hebben gekregen met het verzoek die te onderschrijven, zonder de mogelijkheid wijzigingen voor te stellen.

De VN zeggen dat er wel pogingen ondernomen zijn om met de Brazilianen in overleg te treden, maar dat zij daar nooit op gereageerd hebben. De organisatie noemt Brazilië de belangrijkste speler in de strijd tegen ontbossing.

Teixeira zegt dat Brazilië bezorgd is dat de verklaring botst met de nationale wetgeving, die gecontroleerde houtkap in het Amazonewoud en andere bossen toestaat. "Er is een verschil tussen legale ontbossing en illegale ontbossing. Ons nationale beleid is dat wij illegale ontbossing willen stoppen."

De bosverklaring is nog niet gepubliceerd, maar wordt vermoedelijk gesteund door vele landen, bedrijven en grote milieuorganisaties. Het is een van de belangrijkste documenten van de klimaattop van dinsdag.

Katie Melua op Night of the Proms

Katie Melua treedt in november op tijdens Night of the Proms in Ahoy. Dat heeft de organisatie van het van oorsprong Belgische muziekevenement, dat van 20 tot en met 22 november plaatsvindt, dinsdag bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat Melua optreedt op het feest.

Eerder werd al bekendgemaakt dat Cee Lo Green, Nile Rodgers en de Letse accordeonist Ksenija Sidorova van de partij zijn bij de 25e editie. Binnenkort worden meer namen onthuld.

Night of the Proms werd in 1985 voor het eerst georganiseerd in Antwerpen en wordt naast Nederland ook gehouden in onder meer Duitsland, Denemarken en Zweden. In juni vond de eerste editie in de Verenigde Staten plaats.

900.000 mensen met 'kleine baan'

Elf procent van de mensen met een baan werkte in het tweede kwartaal minder dan twaalf uur per week. Het gaat om negenhonderdduizend personen, die in de meeste gevallen zo weinig uren maken omdat ze een studie of opleiding volgen. Ruim zestig procent van de mensen met een kleine baan is tussen de 15 en 25 jaar. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag.

De groep met een baan van minder dan twaalf uur per week wordt in de statistieken van het CBS niet meegerekend als werkzame beroepsbevolking. Zo'n 7,2 miljoen personen werkten wekelijks meer dan twaalf uur.

Sinds 2004 is het aandeel mensen met een kleine baan nauwelijks veranderd. Wel zijn het steeds vaker jongeren die, vaak als bijbaantje naast de studie of school, kleine baantjes bezetten. Dit jaar was 62 procent tussen de 15 en 25. In 2004 was dat 53 procent.

Driekwart van de mensen met een kleine baan wil niet meer dan twaalf uur werken. Dat komt bij de jongere groepen vooral omdat ze studeren. Boven de 35 jaar worden andere redenen genoemd. Zorg dragen voor het huishouden en ziekte of arbeidsongeschiktheid worden in de groepen boven de 35 aangevoerd. Personen tussen de 55 en 65 geven prepensioen op als reden voor een kleine baan.

Veertig procent van de kleine banen worden in de sectoren horeca, handel en vervoer vervuld, met name door jongeren. Vrouwen werken relatief vaak in de overheid en zorg voor minder dan twaalf uur per week.

McGinley: "Europa favoriet voor Ryder Cup"

Europa is in alle opzichten aldus de captain van het Europese team Paul McGinley. Hij waakt welvoor overmoed. "We zijn eerder licht dan zwaar favoriet", aldus McGinley. Team Europa heeft vier spelers uit de top zes van de wereldranglijst in zijn team. De statistieken zijn ook in het voordeel van Europa. 

Europa won zeven van de laatste negen edities van in de prestigieuze tweejaarlijkse golfstrijd met de Verenigde Staten. Amerika heeft bovendien de laatste 21 jaar niet gewonnen op Europese bodem.

"We hebben misschien wel het sterkste Europese team ooit, maar je mag onze tegenstander niet onderschatten. Neem de gemiddelde ranking op de wereldranglijst; die van Amerika is zestien en die van ons achttien", zei McGinley op de persconferentie maandag. Vrijdag begint de veertigste editie van de Ryder Cup. Er zal gespeeld worden op de PGA Centenary Course van Gleneagles in Schotland.

De grote ster van het Europese team is Rory McIlroy. De Noord-Ier won dit jaar al twee Majors en is de aanvoerder van de wereldranglijst. McGinley. Ook de Spanjaard Sergio García (3), de Zweed Henrik Stenson (4) en de Engelsman Justin Rose (6) zijn in vorm.

Jim Furyk is met plaats vijf de hoogst geplaatste Amerikaan op wereldranglijst. Team USA zal het moeten stellen zonder de geblesseerde Tiger Woods. Captain Tom Watson van de Amerikanen wil revanche in Gleneagles. Negen van de twaalf Amerikaanse spelers waren er twee jaar geleden ook bij. Europa kwam spectaculair van een 6-10 achterstand terug om  uiteindelijk in Medinah met één punt verschil te winnen. "Ik heb de jongens duidelijk gemaakt dat dit een trip van de verlossing is. Zij kunnen alles weer rechtzetten."

De bookmakers zijn het overigens met McGinley eens. Een Europese zege levert maximaal 1,5 keer de inzet op, wat betekent dat Europa volgens hen ruim 65% kans op de overwinning heeft. Een inzet op de VS levert tot 2,8 keer de inzet op.

Ryder Cup 2012: The Mircale of Medinah. (Bron: YouTube)

[WK Volleybal] Nederland begint met zege

De Nederlandse volleybalvrouwen zijn uitstekend begonnen aan het WK in Italië. In Verona werd met 3-0 afgerekend met de tegenstanders uit Kazachstan, die alleen in de derde set serieuze tegenstand konden bieden.

In de eerste set ging het lang gelijk op en kwam Nederland zelfs op een kleine achterstand. Al snel werd dat echter omgedraaid, waarna de dames van bondscoach Gido Vermeulen langzaam uit konden lopen en de set met 25-21 wisten te winnen. De tweede set ging een stuk makkelijker. Nederland liep snel uit naar 13-7 en via 19-12 werd de set met 25-17 eenvoudig gewonnen.

Kazachstan leek in de derde set ineens iets extra's gevonden te hebben, want al snel konden ze Nederland op een 9-3 achterstand zetten. Het duurde even, maar dankzij een reeks goede services van Yvon Beliën, speelster van de Duitse topclub Schweriner, kwam Nederland weer op 14-14. Vanaf 20-20 liep Oranje uit en met 25-21 pakten ze de derde set en dus de wedstrijd.

De volgende wedstrijd staat woensdag op het programma. Om 20.00 uur speelt Nederland dan tegen de dames van Thailand. De wedstrijd zal net als alle andere wedstrijden live te zien zijn op de site van de NOS.

Nintendo 125 jaar!

125 jaar geleden werd in Kyoto, Japan op 23 september 1889 door Fusajiro Yamauchi Nintendo opgericht. Een hele mooie mijlpaal!

In het begin begonnen ze met het maken van handgemaakte hanafuda-kaarten. In de twintigste eeuw begon het bedrijf ook te kijken naar andere producten zoals speelgoed en spelmachines. Toen in 1977 Shigeru Miyamoto bij Nintendo kwam werken begon het grote werk. In 1980 werd de eerste draagbare console uitgebracht: Nintendo Game & Watch en daarna de bekende Famicon-console.

Nintendo

De echte doorbraak kwam toen in 1985 de NES gelanceerd werd in het Westen. Vanaf dit moment is Nintendo niet meer weg te denken uit de gamesindustrie. Het is een begin van een tijdperk waarin hele generaties Mario en Zelda grijs gespeeld hebben. De vele consoles en handhelds die nog volgden zijn inmiddels wel bij iedereen bekend.

Nintendo

De laatste jaren heeft Nintendo het wat moeilijker, maar Nintendo heeft nog heel veel financiële reserves om de komende jaren actief te blijven op de markt. Op naar de volgende 125 jaar dan maar!

Nintendo
Nintendo

Pokémon gebundeld met transparante 2DS

Pokémon Alpha Sapphire en Omega Ruby krijgen een bundel met een transparante Nintendo 2DS. Uiteraard zullen deze rood zijn voor Omega Ruby en blauw voor Alpha Sapphire

Daarnaast heeft Nintendo bekendgemaakt dat er vanaf 15 oktober een speciale demo zal worden verspreid voor de twee games. Het lijkt erop dat dit zal gebeuren op eenzelfde manier als de Super Smash Bros.-demo, namelijk door het versturen van codes naar Club Nintendo-leden. 

De volledige versies van de remakes en de bundels verschijnen op 28 november. De transparante 2DS-systemen verschijnen ook los op 7 november.

Transparante Nintendo 2DS

'Final Fantasy XV meer gericht op casuals'

In een interview met Eurogamer heeft Final Fantasy-director Hajime Tabata aangegeven dat Final Fantasy XV van nature meer casual wordt. Zo wordt de combat versimpeld en kan het reizen door de wereld worden geautomatiseerd.

De reden van deze insteek lijkt de Japanse markt te zijn. Tabata geeft aan dat steeds meer Japanse gamers de voorkeur geven aan games die casual gespeeld kunnen worden. Tabata: ''With Final Fantasy 15, I do want to make it more casual. Of course the depth of the game is going to be there, but I want to make it so players can easily experience the satisfaction of the depth of the game. There's an option to set that car to drive itself, allowing players to sit back and take in the sights - although there is also an option to drive it manually, should they want to engage more fully with the world.''

Over de gevechten in Final Fantasy XV heeft Tabata het volgende te melden: ''It'll basically be a one-button action, and the AI intuitively outputs an action that kind of satisfies, gives you that instant gratification, and it connects with the simple touch of a button.''

Ben jij fan van deze nieuwe aanpak of is dit juist een slechte zet?

Van der Mark lonkt via Superbike naar MotoGP

Michael van der Mark is even oud als Marc Márquez, maar de erelijst van de 21-jarige Rotterdamse motorracer steekt nu nog wat pover af tegen die van de wereldkampioen van de MotoGP. Toch heeft de wereldtitel in de Supersport hem ineens het perspectief gegeven op zijn ultieme droom: racen tegen het Spaanse racewonder in de koningsklasse van de motorsport. Het grote Japanse motormerk Honda heeft de succesvolle Nederlander deze week namelijk opgenomen in het fabrieksteam.

De komende twee seizoenen mag Van der Mark zich bewijzen op de motoren met een vermogen van 1000cc in het WK Superbike. "Het is de bedoeling van Honda dat ik daarna de overstap maak naar de MotoGP. Ja, dat is natuurlijk het mooist denkbare vooruitzicht, maar ik wil er nu echt nog niet te veel bij stilstaan. Eerst maar eens laten zien wat ik kan in de Superbike."

Van der Mark volgt de weg der geleidelijkheid. "Vind ik niet erg. Dan duurt het maar iets langer voor ik Márquez tref", zegt de Rotterdammer, die het motorracen in de genen heeft. Hij is de zoon van Henk van der Mark, oud-winnaar van de 24 Uur van Le Mans.

Van der Mark probeerde de weg naar de top eerst via het WK 125cc te bereiken. Hij reed in 2010 de nodige grand prixraces in de lichtste WK-klasse, de huidige Moto3. "Dat traject heb ik bewust afgesloten. Je moet zelf erg veel geld meenemen om in dat kampioenschap te kunnen meedoen en dat geld had ik niet. Ik ben toen gaan racen in de Superstock. In het tweede jaar veroverde ik de Europese titel en dat leverde mij een plek op in het raceteam van Ten Kate in de Supersport. Het eerste jaar ging al goed, maar dit jaar heb ik mezelf echt overtroffen."

Van der Mark verzekerde zich twee races voor het einde al van het kampioenschap in de Supersport, een klasse van 600cc-motoren die internationaal telt. Hij is de eerste Nederlandse wereldkampioen in een soloklasse sinds Henk van Kessel in de 50cc in 1974. "Ik was vooral heel constant dit jaar. Ik viel weliswaar uit in de eerste race, maar daarna eindigde ik steeds als eerste of tweede."

De stap naar het WK Superbike is een logische stap. "Ik ben wel heel blij met het vertrouwen van Honda. Het geeft mij rust en zekerheid, want financieel is alles perfect geregeld. Ik kan me volledig concentreren op het racen." Angst voor de zware monsters heeft 'Magic Michael' niet. "Ik kan die motor prima bedwingen. Ik won al op deze motor voor Honda de 8 uur van Suzuka. Ik zal straks alleen wat moeten wennen aan de elektronica."

Favoriete Halep direct onderuit in Wuhan

Simona Halep is al in de tweede ronde van het sterk bezette toernooi in Wuhan uitgeschakeld. De Roemeense nummer twee van de plaatsingslijst moest op het Chinese hardcourt haar meerdere erkennen in Garbine Muguruza. Halep won nog wel de eerste set, maar zag daarna haar Spaanse opponent de regie voeren: 6-2, 2-6 en 3-6.

Halep had in de eerste ronde een bye en speelde zodoende haar eerste wedstrijd. Ook Sara Errani sneuvelde. De Italiaanse (11) verloor met tweemaal 6-4 van de Amerikaanse Alison Riske.

PSV bezorgd om gladde grasmat

Met het spel zit het wel snor, maar bij PSV maakt men zich zorgen om de grasmat. Marcel Brands is op de hoogte van het probleem. Afgelopen weekend maakte Leonard Nienhuis op ongelukkige wijze kennis met de gladde ondergrond in het Philips Stadion.

De doelman van SC Cambuur ging onderuit, precies op het moment dat een voorzet van Jetro Willems in zijn richting zeilde. De bal vloog over Nienhuis heen en verdween in het doel. Na afloop gaf Nienhuis aan dat het gladde veld debet was aan zijn blunder. Brands beseft dat er iets moet gebeuren. "Het had ook iemand van ons kunnen zijn die zo een goal weggeeft", zegt de technisch manager in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Over de oorzaak tasten de Eindhovenaren in het duister. Vorig jaar kampte PSV met hetzelfde probleem, waarop in de zomer een nieuwe grasmat werd neergelegd. De problemen waren daarmee echter niet opgelost. "We vragen ons af hoe het komt. Iedereen die ons veld ziet denkt: fantastisch matje, maar de bovenlaag lijkt net te zacht."

Mogelijk speelt de intensieve besproeiing een rol. "Dat gebeurt voor de aftrap en ook in de rust", aldus Brands, die zag dat niet iedere speler er last van heeft. "Het zijn vaak dezelfde spelers. Misschien dat ook het schoeisel invloed heeft."

PSV probeert het veld minder te belasten door Jong PSV te laten uitwijken naar een alternatief onderkomen. "En vanaf deze week plaatsen we ook weer lampen boven het gras om de groei te bevorderen. Hopelijk haalt dat wat uit."

Pastoor wil baan terug via arbitragecommissie

Alex Pastoor stapt naar de arbitragecommissie van de KNVB als hij zijn baan als assistent-trainer bij AZ niet terugkrijgt. Dat zegt Louis Everard, de directeur van de VVCS, die Pastoor bijstaat, dinsdag in De Telegraaf. Pastoor was de beoogde nieuwe hoofdtrainer nadat Marco van Basten had besloten een stapje terug te doen, maar werd ontslagen als gevolg van een integriteitskwestie.

Aanvankelijk werd gesuggereerd dat Pastoor aan de kant was geschoven omdat hij nieuws over de gezondheidstoestand van Van Basten zou hebben gelekt, maar volgens AZ waren de problemen van andere aard. "De club voelde zich na oncollegiale acties en uitlatingen van Pastoor richting AZ en enkele collega's genoodzaakt per direct afscheid van elkaar te nemen."

"Dit is een merkwaardige ontwikkeling", aldus Everard. "Want in de eerste aantijgingen werd hier nooit over gerept. Bovendien is dit op zichzelf geen reden om Pastoor te ontslaan."

Het kamp Pastoor denkt dat er nauwelijks of geen argumenten meer zijn om hem zijn baan niet terug te geven. "Met deze ontwikkeling is de hele basis om de arbeidsovereenkomst te ontbinden komen te vervallen. AZ heeft nu iets gekunstelds in elkaar geknutseld", stelt Everard.

Pastoor kwam afgelopen zomer in het kielzog van Van Basten mee naar AZ en tekende een contract voor twee jaar. De verwachting is dat John van den Brom eind van deze week wordt aangesteld als nieuwe hoofdcoach van AZ.

Componist Erik van der Wurff (69) overleden

Componist Erik van der Wurff is maandagavond op 69-jarige leeftijd overleden. Dat laat Herman van Veen, met wie de muzikant jaren samenwerkte, dinsdagochtend weten op zijn website. Van der Wurff stierf aan de gevolgen van kanker en was al geruime tijd ziek.

De componist leerde Van Veen kennen op het Utrechtse conservatorium. "52 jaar waarin ik zijn zanger was en hij mijn pianist. 52 jaar zongen we voor onze vaders, onze moeders. Als liefde zo veel jaar kan duren", dicht de zanger over zijn goede vriend.

Naast Van Veen begeleidde hij ook geregeld Simone Kleinsma, Vera Mann, Gerard Cox en Robert Long op de piano. Ook speelde Van der Wurff, die drie albums uitbracht, soloconcerten met zijn eigen werk.

Van der Wurff schreef ook muziek voor musicals, televisie en theater. Hij was verantwoordelijk voor de soundtrack van films als Ciske de Rat en Van de Koele Meren des Doods. De muzikant kreeg voor zijn werk meerdere prijzen. Zo ontving hij onder meer een Edison, een Gouden Harp en de Gouden Notekraker.

Sheen sluit terugkeer Two and a Half Men niet uit

Charlie Sheen staat open voor een terugkeer in de komedieserie Two and a Half Men. "Als zij het willen doen, is de kans dat ik het doe honderd procent", zegt de acteur, die in 2011 uit de serie moest vertrekken vanwege zijn onhandelbare gedrag, tegen entertainmentzender E!

De 49-jarige Sheen zou 'met stijl' terug willen keren in de serie. "Ik wil dat het past in de huidige vorm van de show en dat het ook eert hoe het was toen ik er was", legt de acteur uit. Sheen denkt dat de producenten en schrijvers van Two and a Half Men ook wel oor hebben naar een reünie. "Ik weet zeker dat ze nu iets proberen te regelen. Als iets niet goed gedaan wordt, hoeft het niet te worden gedaan. Het is een slimme groep mensen en ik weet zeker dat ze iets bedenken."

Maandag verscheen een interview in het Amerikaanse blad TV Guide waarin Sheen zei al in gesprek te zijn over een terugkeer. De acteur ontkende later dat dit het geval was. Ook producenten van Two and a Half Men zeiden van niets te weten.

Sheen werd in de tv-serie vervangen door Ashton Kutcher, die echter wel een ander personage vertolkt. De twaalfde en laatste reeks van de show wordt vanaf 30 oktober uitgezonden in de Verenigde Staten.

Frisse start van de herfst

De herfst is dinsdagochtend fris begonnen. In grote delen van het land lag de temperatuur rond de 4 of 5 graden. Aan de grond vroor het zelfs bijna. In het oosten werd het precies 0 graden. Dat meldt weeronline.nl.

Volgens het weerbureau is het lang geleden dat het zo koud was. Op 30 mei daalde de temperatuur voor het laatst tot 4,1 graden in Twente.

De astronomische herfst deed dinsdagochtend om 04.29 uur zijn intrede. Van echt herfstweer is overigens nog geen sprake. Hoewel het dinsdag en woensdag overwegend grijs is en er regen kan vallen ligt de temperatuur nog rond de 17 of 18 graden.

Dat de herfst er aan zat te komen was dit jaar al veel eerder te zien. Begin september bleek dat de bladeren van veel boomsoorten al verkleurden. Dat was zo'n drie tot vier weken eerder dan normaal, meldde de Wageningen University. Oorzaak is waarschijnlijk de lage temperatuur in augustus in combinatie met de zeer vroege start van het voorjaar.

'Nederlander verdrinkt in Spaanse jachthaven'

Een 60-jarige Nederlander is in de nacht van maandag op dinsdag verdronken nadat hij in het water was gevallen op een jachtclub op Mallorca. Dat meldt de Spaanse krant Diario de Mallorca dinsdag op haar website.

Hulpdiensten troffen de man, een advocaat, rond 01.30 uur levenloos in het water aan. Waarschijnlijk was de man ten val gekomen toen hij zijn boot probeerde te betreden. Hij kwam vervolgens in het water tussen twee boten terecht en kon niet meer op eigen kracht op de kant komen.

Het stoffelijk overschot werd na de vondst onderzocht. Volgens de politie zijn er geen tekenen van geweld en wordt daarom uitgegaan van een ongeval.

'Ontvoerders Israëlische tieners gedood'

Twee Palestijnen die verdacht werden van de dodelijke ontvoering van drie Israëlische tieners in juni zijn omgekomen bij een vuurgevecht. Dat heeft een woordvoerder van de Israëlische krijgsmacht dinsdag bekendgemaakt. Ze werden op de Westelijke Jordaanoever gedood bij een schotenwisseling met militairen.

Het vermoedelijke brein van de ontvoering was eerder al opgepakt, maar de twee andere hoofdverdachten, Marwan Qawasmeh en Amer Abu Aisheh, waren nog voortvluchtig. De verantwoordelijkheid voor de ontvoeringen werd opgeëist door Hamas.

De ontvoering van de Israëlische tieners op de Westoever leidde tot een enorme klopjacht waarbij honderden aanhangers van Hamas werden opgepakt. Het was uiteindelijk de aanleiding voor een zomer lang oorlog in Gaza. Drie weken na de ontvoering werden de lichamen van de jonge Israëliërs gevonden. De Palestijnen die dinsdag werden gedood zouden de kidnappings en moorden hebben uitgevoerd.

VS openen de aanval op Islamitische Staat in Syrië

De Verenigde Staten en vijf Arabische landen zijn dinsdag begonnen met luchtaanvallen op doelen van de extremistische organisatie Islamitische Staat in Syrië. Dat heeft het Pentagon bekendgemaakt. Tot nu toe vielen de VS alleen doelen van IS aan in Irak.

Volgens Damascus was de Syrische vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties vooraf van de aanvallen op de hoogte gebracht. In een korte verklaring spreekt Damascus van aanvallen op Raqqa, de hoofdstad van het door IS uitgeroepen kalifaat.

De luchtaanvallen werden uitgevoerd met een mengeling van bemande vliegtuigen - straaljagers en bommenwerpers - en Tomahawk kruisraketten. Rond 02.30 uur Nederlandse tijd werd het vuur geopend. Naast de VS werken Bahrein, Qatar, Saudi-Arabië, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten aan de aanvallen mee.

De eerste ronde van beschietingen duurde ongeveer negentig minuten. Volgens een anonieme bron in Washington zal de operatie echter nog enkele uren langer voortduren. Amerikaanse militairen zeggen dat de militanten commando- en controleposten, bevoorradingsfaciliteiten, trainingskampen en andere belangrijke logistieke doelen aanvallen.

Doden in Chinese vuurwerkfabriek na explosie

Bij een ontploffing in een vuurwerkfabriek in zuidelijk China zijn maandag twaalf mensen om het leven gekomen en 33 personen gewond geraakt. Dat hebben de lokale autoriteiten dinsdag bekendgemaakt. Twee mensen worden vermist.

Wat de oorzaak was van de explosie bij Nanyang Export Vuurwerkfabriek is niet bekendgemaakt. De fabriek staat in Liling in de provincie Hunan. Het provinciebestuur spreekt van een arbeidsveiligheidsincident. De fabriek heeft de juiste vergunningen, staat in de verklaring.

Arbeidsongevallen komen in China vaak voor omdat de veiligheidsregels niet goed worden nageleefd. Die regels worden wel aangescherpt.

China is de grootste vuurwerkproducent ter wereld. Het grootste deel van de productie gaat de lucht tijdens het Chinese nieuwjaar. Dat feest valt in 2015 in februari.

Inbrekers Miley Cyrus de bak in

Het duo dat in juni inbrak in de woning van Miley Cyrus moet de gevangenis in. Een rechter oordeelde maandag dat de man vijf jaar moet brommen en de vrouw een jaar. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. De man moet langer de bak in omdat hij al een strafblad heeft en tijdens de inbraak gewapend was.

De twee wisten peperdure sieraden, tassen, kleding en een auto van de popster te stelen toen ze op tournee was in Europa. De man en vrouw werden opgepakt nadat ze waren herkend op beelden van de bewakingscamera's. Cyrus kreeg haar spullen kort na de diefstal weer terug.

'Google gaat datacenter bouwen in Eemshaven'

Google gaat een groot datacenter bouwen in de Eemshaven. Het Amerikaanse techbedrijf investeert honderden miljoenen euro's in het project, dat in de provincie Groningen tot extra werkgelegenheid moet leiden. Dat meldt De Telegraaf dinsdag. Het datacenter wordt ruim zeventig voetbalvelden groot.

De komst van Google levert de regio honderd tot tweehonderd directe nieuwe banen op. De toenemende bedrijvigheid door de komst van Google is daarnaast goed voor een fors aantal indirecte banen.

De komst van de techreus naar Nederland wordt dinsdagochtend in aanwezigheid van minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) bekendgemaakt. Google is volgens de krant al sinds halverwege 2012 op zoek naar een geschikte plek om het datacenter te bouwen. Google heeft al een klein datacenter in de Eemshaven, met een capaciteit van 20 megawatt. Het nieuwe project is goed voor 120 megawatt.

Families krijgen schadevergoeding na dug-outongeluk

De families die getroffen zijn door het dug-outongeluk in Twijzel in mei hebben met de gemeente Achtkarspelen overeenstemming bereikt over een schadevergoeding. Dat schrijft Omrop Fryslân. De rechtszaak die in november gepland staat is echter nog niet van de baan.

De advocaat van de families laat de zaak pas vallen als vergoeding is overgemaakt, zegt ze tegen de omroep. De slachtoffers willen ook nog weten hoe het kan dat de gemeente niet wist dat de dug-out beschadigd was geraakt bij een storm.

De Friese gemeente, die eigenaar is van het sportveld waarop het ongeluk gebeurde, liet eerder deze maand al weten de aansprakelijkheid voor de gevolgen van het instorten van de dug-out te erkennen. Justitie onderzoekt nog of strafrechtelijk gezien sprake is van schuld.

Bij het ongeluk kwam een meisje van 10 om het leven. Vijf andere kinderen raakten gewond. Ze deden mee aan een schoolkorfbaltoernooi.

Xbox One uitgesteld in China

De Xbox One zou eigenlijk deze maand moeten verschijnen in China, maar dit is uitgesteld naar het einde van dit jaar.

Microsoft heeft tegenover Reuters bevestigd dat de console is uitgesteld in China, maar waarom is niet bekendgemaakt. Op dit moment loopt er een groot anti-trust onderzoek tegen Microsoft in China voor hun OS en de Office software. De console kwam eerder deze maand nog uit in Nederland. 

Xbox One China
Xbox One China

[PD] Valencia wint simpel van Getafe

Valencia blijft bovenin meedoen in de Primera Division. De ploeg uit de Spaanse sinaasappelstad won maandag op bezoek bij Getafe met 3-0. Met tien punten uit vier duels staat Valencia tweede op twee punten van koploper Barcelona. Getafe heeft pas drie punten en staat zestiende.

Paco Alcacer opende in de zevende minuut de score voor Valencia. De bezoekers maakten er in de twintigste minuut vervolgens 2-0 van. De derde goal kwam in de 72e minuut uit een strafschop. Die werd door Rodrigo Moreno, die eerder de voorzet gaf waaruit Alcacer doel trof, binnengeschoten. De Braziliaan kreeg vlak daarna zijn tweede gele kaart en moest naar huis.

PlayStation TV op 14 November in de winkels

Vanaf 14 november is PlayStation TV te koop in de winkels.  De nieuwste Sony-gadget is te koop voor een bedrag van 99,99 Euro.

Met PlayStation TV kun je digitale PS1-, PSP- en Vita-spellen spelen. Ook zal het apparaat fysieke PlayStation Vita spellen afspelen. De andere optie is om PlayStation 4 spellen te streamen op een andere TV in je huis. Uiteraard heb je daarvoor wel een PlayStation 4 nodig. De volledige lijst met games kun je hier vinden.

Afrikaanse bonden steunen Blatter

De Afrikaanse voetbalbonden hebben nogmaals hun volledige steun uitgesproken aan zittend FIFA-president Sepp Blatter. De 78-jarige Blatter is van plan om volgend jaar opnieuw gekozen te worden en zo aan zijn vijfde termijn als president van de wereldvoetbalbond te kunnen beginnen.

Het is al langer geen geheim dat de voetbalbonden in Afrika achter de man staan die belangrijk was voor het toewijzen van het WK 2010 aan Zuid-Afrika. De Afrikaanse overkoepelende bond CAF heeft het standpunt na een sessie van het uitvoerend comité nog eens benadrukt. 

"Afrika zal bij de volgende verkiezingen voor de president van de FIFA unaniem achter Blatter staan", zo liet secretaris-generaal Hicham el-Amrani van CAF weten tijdens een persconferentie. Het is geen bindend statement en dus zijn alle 54 lidstaten vrij om te kiezen, maar de kans lijkt klein dat ze op iemand anders dan Blatter zouden stemmen. Dat zal waarschijnlijk ook vrij moeilijk worden, want vooralsnog heeft Blatter in Jerome Champagne slechts één tegenstander.

'VS informeerden Syrië over luchtaanvallen'

De Verenigde Staten hebben maandag al tegen een Verenigde Naties-afgevaardigde in Syrië gezegd dat ze luchtaanvallen zouden gaan uitvoeren op Islamitische Staat (IS). Daarbij werd bekendgemaakt dat de stad Raqqa het doelwit zou zijn. Dat heeft het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag bekendgemaakt op de Syrische staatstelevisie.

De VS begonnen dinsdagochtend vroeg met bombardementen op IS-doelen in Syrië. Een Amerikaanse functionaris zei dat onder meer hoofdkantoren van de soennitische terreurbeweging en wapenopslagplaatsen doelwit waren. Na eerdere luchtaanvallen op doelen in Irak, waren dit de eerste bombardementen in Syrië.

'VS informeerden Syrië over luchtaanvallen'
'VS informeerden Syrië over luchtaanvallen' (Foto: ANP)

Nederland staat stil bij tiende sterfdag Hazes

Op allerlei plekken wordt dinsdag stilgestaan bij de dood van André Hazes. De Amsterdamse volkszanger overleed precies tien jaar geleden op 53-jarige leeftijd aan een hartstilstand en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Zo worden bloemen neergelegd bij zijn standbeeld op de Amsterdamse Albert Cuypmarkt en is op radiozender Sterren.nl een Hazes Top 50 te horen.

Dat de zanger een onuitwisbare indruk op veel mensen heeft gemaakt, was tien jaar geleden al merkbaar tijdens zijn afscheid. Vier dagen na zijn overlijden werd Hazes door bijna vijftigduizend fans en belangstellenden herdacht in de Amsterdam Arena. Tijdens de ceremonie, die op tv door ongeveer zes miljoen mensen werd bekeken, hielden onder anderen voormalig burgemeester Job Cohen, Johan Cruijff en André Hazes junior een toespraak.

Ook postuum weet Hazes nog steeds hits te scoren. Zo werd Zij Gelooft in Mij een nummer 1-hit en wisten ook de liedjes Vaag en Stil opnieuw de hitlijsten binnen te dringen. Eerder deze maand verscheen nog een box met alle 26 officiële albums van de zanger. Van de collectie zijn duizend exemplaren gemaakt.

Vorig jaar werd voor het eerst de concertreeks Holland Zingt Hazes georganiseerd in de Amsterdamse Ziggo Dome. Artiesten als Jeroen van der Boom, Gerard Joling en Danny de Munk brachten tijdens de shows zijn hits ten gehore. Ook Hazes' kinderen André en Roxeanne traden op. De reeks kreeg dit jaar een vervolg en vindt ook volgend jaar plaats.

Niet alleen de muziek van de volkszanger krijgt nog voldoende aandacht. De musical Hij Gelooft in Mij, die in januari stopt, trekt al ruim twee jaar volle zalen in het Amsterdamse Delamar Theater. Het turbulente leven van de zanger wordt daarnaast verteld in de film Bloed, Zweet & Tranen, die volgend voorjaar in de bioscoop moet verschijnen. SBS ging in een gelijknamige talentenjacht op zoek naar de nieuwe André Hazes. Van de show, waarin ook de kinderen van Hazes te zien waren, komt ook een tweede reeks.

Hazes' weduwe Rachel en hun twee kinderen eerden de volkszanger met versieringen op hun lichaam. Zij lieten, net als een paar vrienden van Hazes, tatoeages zetten waarin de inkt met de as van de zanger werd vermengd. Een jaar na zijn dood werd een deel van zijn as met tien vuurpijlen de lucht ingeschoten vanaf het strand van Hoek van Holland. Hazes jr. liet eerder dit jaar ook een deel uit de tekst van zijn vaders nummer Ik Leef M'n Eigen Leven vereeuwigen.

Duitsland belegt conferentie over vluchtelingen

Duitsland organiseert een internationale conferentie over de vluchtelingencrisis als gevolg van de conflicten in Syrië en Irak. De bijeenkomst staat volgens het Duitse ministerie van buitenlandse zaken gepland voor 28 oktober, 'aangezien wij er niet van uit kunnen gaan dat de situatie in Syrië in de komende maanden beter zal worden'.

Het is nog niet bekend waar de conferentie zal worden gehouden.

De aankondiging komt nadat Turkije meedeelde dat in de afgelopen vier dagen 130 duizend mensen de grens zijn overgestoken, op de vlucht voor de oprukkende extremistische groep Islamitische Staat (IS) in Syrië. In de afgelopen drie jaar zijn meer dan een miljoen mensen van Syrië naar Turkije uitgeweken.

Cameron houdt spoedberaad over belofte aan Schotten

De Britse premier David Cameron heeft een aantal kopstukken van zijn Conservatieve Partij bijeengeroepen om de onvrede te sussen over de beloofde concessies aan Schotland. Het gezelschap overlegt maandag op Chequers, het buiten van de premier.

Om de Schotten te weerhouden van een keuze voor onafhankelijkheid beloofden de drie grote partijen in het parlement hun meer bevoegdheden over te dragen van Londen naar Edinburgh. Schotland stemde vervolgens voor een toekomst binnen het Verenigd Koninkrijk.

De Conservatieven in het Lagerhuis krabbelen nu terug en willen voorwaarden aan die decentralisering verbinden. Schotse Lagerhuisleden zouden bijvoorbeeld niet langer mogen meebeslissen over zaken die alleen Engeland aangaan. Ook willen zij dat andere delen van het koninkrijk dezelfde zelfbestuursrechten krijgen als Schotland.

Een op vijf jongeren heeft schulden

Een op de vijf jongeren tussen de 18 en 24 jaar heeft schulden. Dat meldt het Nibud dinsdag op basis van eigen onderzoek. Het budgetinstituut, dat onderzoek deed onder jongeren van 12 tot 24 jaar, zegt geschrokken te zijn dat zo'n grote groep op zo'n jonge leeftijd zijn geldzaken niet op orde heeft.

Van alle jongeren heeft elf procent vaak geld te kort. Bij jongeren onder de 18 is dat meestal een paar euro maar boven de 18 jaar hebben jongeren veel vaker een schuld door bijvoorbeeld openstaande rekeningen voor de zorgverzekeraar, onbetaalde boetes en betalingsachterstanden bij de Belastingdienst.

Bij twee op de vijf 18-plussers gaat het om een bedrag van minder dan honderd euro maar bij twintig procent is de betalingsachterstand zelfs 2500 euro of meer. Zeventien procent van de ondervraagden leent bij familie, vrienden of zijn bank.

Volgens het Nibud zijn betalingsachterstanden te voorkomen als jongeren betere voorlichting krijgen. "De uitdaging is om jongeren bewuster te maken van wat lenen is en wat het maken van schulden voor gevolgen kan hebben", stelt het instituut.

Lionel Richie met al zijn hits naar Nederland

Lionel Richie komt volgend jaar met zijn grootste hits naar Nederland. Met zijn All the Hits All Night Long-tournee staat Richie op 5 februari in de Amsterdamse Ziggo Dome. Kaarten voor het concert zijn vanaf vrijdagochtend te koop, maakte concertorganisator Mojo maandag bekend.

"Ik kan niet wachten om terug te komen naar Nederland", blikt Richie vooruit in een verklaring. De 65-jarige zanger, bekend van hits als Hello, Dancing on the Ceiling en Say You, Say Me, was in 2012 voor het laatst in Nederland. Ook toen stond de Amerikaan in de Ziggo Dome.

Richie trapt het Europese deel van de All the Hits All Night Long-tournee volgend jaar af in Amsterdam. Momenteel trekt de zanger met zijn grootste hits door de Verenigde Staten.

Rutte: nog geen mandaat over bestrijding IS

Nederland hoeft tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties deze week nog geen knoop door te hakken over de bijdrage aan de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Dat zei premier Mark Rutte (VVD) maandagnacht tijdens een informele persconferentie in New York.

Rutte gaf aan deze week uitgebreid te zullen praten met internationale partners in de strijd tegen IS, vooral in en rond de zitting van de Veiligheidsraad over terrorisme woensdag. Er hoeft deze week echter nog geen mandaat te komen, zei hij.

Vrijdag benadrukte de premier de noodzaak van een volkenrechtelijk mandaat voor Nederlandse actie in Irak en Syrië. Dat werd later die dag nog eens specifiek genoemd door minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) die in de Veiligheidsraad sprak over de voortgang van het onderzoek naar de ramp van vlucht MH17 in Oekraïne.

Of het mandaat voor Nederland in de vorm van een resolutie van de Veiligheidsraad moet zijn, daar wilde Rutte niet op ingaan. "Dat is te gevoelige materie". Hoewel landen als Frankrijk en de Verenigde Staten al militaire acties uitvoeren tegen IS wil Rutte eerst achter de schermen spreken met andere landen. De premier sprak over het ontwikkelen van een 'totaalconcept' waar duidelijk in staat wat de doelen zijn in de strijd tegen IS en waarin gedacht is aan de gevolgen van de regio. "Je kunt niet zomaar als westers land die regio ingaan zonder dat je een plan hebt."

Met betrekking tot de vliegramp van MH17 liet Rutte weten dat hij in New York hetzelfde doel nastreeft dat hij al sinds 17 juli heeft: "dat we veilig het rampgebied in Oost-Oekraïne binnen kunnen". De premier gaf aan informeel 'met alles en iedereen' te zullen praten en 'druk uit te oefenen' bij de betrokken partijen. Of dat ook met Rusland zal gebeuren en in welke vorm is onduidelijk. Rutte gaf aan in ieder geval een-op-eengesprekken te zullen hebben met de Maleisische en Australische premiers over de voortgang van de repatriëringsmissie in het conflictgebied.

Patiënt onderzocht op mogelijke ebolabesmetting

In het Radboudumc in Nijmegen wordt een patiënt die mogelijk besmet is met ebola onderzocht. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag. De patiënt heeft eerder een gebied waar ebola heerst bezocht en werd bij terugkomst ziek.

De patiënt is volgens het Eindhovens Dagblad een man uit Eindhoven. Hij wordt onderzocht op verzoek van zijn huisarts. Dat gebeurt in een speciaal daarvoor ingerichte isolatiekamer.

Volgens het RIVM zijn de afgelopen weken ongeveer vijftien patiënten onderzocht die klachten kregen na terugkeer uit een risicogebied voor ebola. Die bleken allemaal geen ebola te hebben.

Ebola kan worden overgedragen via direct onbeschermd contact met een besmettelijke patiënt of lichaamsvloeistoffen van die patiënt. Ziekteverschijnselen zijn koorts, bloedingen en diarree. Mensen die direct contact hebben gehad met een zieke ebolapatiënt worden 21 dagen gevolgd om te kijken of zij ook ziek worden. De contacten van de patiënt die wordt onderzocht in het ziekenhuis in Nijmegen worden momenteel nog niet gevolgd, aangezien dat pas gebeurt als inderdaad sprake blijkt van een ebolabesmetting.

Zondag werd nog bekend dat een van de twee Nederlandse artsen die mogelijk in Sierra Leone besmet zijn geraakt met ebola, weer is opgenomen in het ziekenhuis. De hulpverlener had klachten gekregen, maar uit onderzoek bleek dat die het gevolg zijn van malaria. Om uit te sluiten dat de arts ook ebola heeft, zijn extra tests gedaan. De uitslag daarvan volgt pas dinsdag.

Frankrijk: IS wil burgers in Westen aanvallen

De extremistische organisatie Islamitische Staat (IS) heeft gedreigd met aanvallen op burgers in landen die meedoen aan de internationale coalitie tegen de terreurbeweging. Dat heeft de Franse minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve maandag gezegd. De bewindsman zegt ervan overtuigd te zijn dat zijn land tegen de terreurdreiging is opgewassen.

Volgens Cazeneuve bewijst 'dit dreigement om burgers te doden, samen met de massamoorden en de executie van gijzelaars, eens te meer hoe barbaars deze terroristen zijn'. Hij zei dat Frankrijk niet bang is omdat het 'klaar is om op hun dreiging te reageren'.

Vorige week voerde Frankrijk voor het eerst luchtaanvallen uit in Irak tegen IS. De Verenigde Staten hebben de terreurbeweging al eerder gebombardeerd. Beide landen nemen deel aan een coalitie die IS uit Irak en Syrië wil verdrijven.

Acties piloten Air France houden aan

De piloten van Air France blijven voorlopig staken, ondanks de handreiking van moederbedrijf Air France-KLM. Het uitstellen van de uitbreidingsplannen voor Transavia is namelijk niets meer dan 'een rookgordijn', zo meldt pilotenvakbond SNPL maandag aan Reuters. De bond wil echter harde toezeggingen van de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij.

Volgens de werknemersclub verandert het opschorten van de plannen niets aan de situatie waarin beide partijen terecht zijn gekomen. De piloten kondigden eerder al aan ook deze week door te gaan met staken. De hele vorige week werd al actiegevoerd door de verkeersvliegers van de Franse bedrijfstak.

Vervolg The Maze Runner verschijnt al volgend jaar

Het vervolg op de avonturenfilm The Maze Runner is al in de maak. Filmmaatschappij Twentieth Century Fox heeft de première van The Maze Runner: Scorch aangekondigd voor volgend jaar september, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

De films zijn gebaseerd op de gelijknamige boeken van James Dashner. Hij schreef ook een derde boek, The Death Cure, dat wellicht als volgende wordt verfilmd.

The Maze Runner gaat over een groep jongeren wier geheugen is gewist en die ontdekken dat ze in een immens doolhof zijn beland. Alleen door samen te werken kunnen ze overleven en het doolhof verlaten.

The Maze Runner ging op 19 september in première in de Verenigde Staten. Sindsdien heeft de film, gemaakt voor een 'schamele' 34 miljoen dollar, wereldwijd al ruim 81 miljoen dollar opgehaald.

Blair: luchtaanvallen niet genoeg tegen IS

Luchtaanvallen alleen zijn niet genoeg om de terroristische groep Islamitische Staat (IS) te verslaan. Westerse landen moeten ook bereid zijn grondtroepen tegen de 'fanatieke' extremisten in te zetten. Dat schrijft de Britse oud-premier Tony Blair in een essay op de website van zijn Faith Foundation.

Het is beter als troepen uit de regio zoals Iraakse of Koerdische strijders de strijd aangaan, maar dit is mogelijk niet genoeg, schrijft Blair.

"Er zijn reële aanwijzingen dat landen in het Midden-Oosten nu bereid zijn hun verantwoordelijkheid te nemen en ik aanvaard volledig dat niemand in het Westen trek heeft in grondinzet", stelt Blair. " Maar wij moeten die in de toekomst niet uitsluiten, als die absoluut noodzakelijk is."

De Verenigde Staten en Frankrijk hebben luchtaanvallen uitgevoerd om de groep te verzwakken.

"Je kunt dit extremisme niet verdelgen als je het niet bij zijn oorsprong aanpakt en bestrijdt", aldus Blair, wiens laatste jaren als premier in het teken stonden van de veel bekritiseerde Britse deelname aan de Irak-oorlog. Diplomatie en humanitair werk zullen niet genoeg zijn om IS te bestrijden, zegt Blair. "Tenzij ze vergezeld gaan van fysieke strijd, zullen wij het probleem alleen verzachten, niet overwinnen."

"Omdat de vijand waar wij tegen vechten fanatiek is, omdat ze bereid zijn te doden en te sterven, bestaat er geen oplossing waarin geen geweld wordt toegepast met de bereidheid slachtoffers te incasseren om de strijd tot het einde toe te voeren", schrijft Blair.

In het programma Today van BBC Radio 4 reageerde Blair op de kritiek dat hij vanwege zijn aandeel in de invasie in 2003 in Irak wel de laatste is naar wie moet worden geluisterd. "Het soort terroristische krachten waar wij in 2006-07 in Irak mee te maken hadden was precies hetzelfde waar wij nu in 2014 mee geconfronteerd worden."

Watch Dogs 2 krijgt veranderingen

Ubisoft heeft een aantal gebreken in Watch Dogs erkend en is op radicale manieren op zoek om ze aan te pakken in het vervolg. Dat zegt Ubisoft Montreal's vice president, Lionel Raynaud.

In een interview geeft hij aan dat Watch Dogs net als de eerste Assassin's Creed commercieel een succes is, maar mankementen vertoont en ook mensen op het verkeerde been heeft gezet door de ondertussen gewraakte demo die op E3 2013 is getoond.

"We hadden veel gebreken in de herspeelbaarheid van gameplay loops en je kon voelen dat het spel een eerste iteratie was. In die tijd was er duidelijk potentieel, maar het was niet gemakkelijk om te weten dat het de franchise geworden is zoals we die vandaag kennen", zegt Lionel Raynaud over Assassin's Creed. "Het is hetzelfde met Watch Dogs: het was moeilijk om alles te doen op het juiste niveau, dat is de reden waarom we meer tijd namen. De tijd die we namen was zeker nuttig - het liet ons toe om de game uit te brengen, zonder compromissen en alles te doen wat we wilden. We hielden ook delen van het spel die we niet vonden passen bij het origineel voor het vervolg."

Hij belooft in het interview de gebreken te tackelen en spelers te verrassen in een vervolg. De ambitie is om het beter te maken door bijvoorbeeld minder scripted events. Het betekent wel dat het team nieuwe technologieën moet ontwikkelen die ze bij de eerste game nog niet hadden.

Watch Dogs

Honderden lijken geborgen na straatgevechten Sanaa

In de Jemenitische hoofdstad Sanaa zijn nog eens tweehonderd lijken geborgen. Het dodental van de gevechten tussen sjiitische rebellen en regeringstroepen van afgelopen week komt daarmee op minstens 340.

Veel van de stoffelijke overschotten lagen al dagen op straat en zijn al half vergaan. Ambulances konden ze niet bereiken omdat het geweld bijna een week onophoudelijk voortduurde. Volgens ooggetuigen waren veel lichamen bovendien verminkt of uiteengereten door de zware straatgevechten.

De regering en de opstandelingen sloten zondag een vredesovereenkomst. Die maakte een einde aan het geweld en de opmars van de sjiitische Hawthi-rebellen, die de afgelopen dagen grote delen van Sanaa veroverden.

'Ambtenarensalarissen stijgen 1,25 procent'

De lonen van ambtenaren en ander overheidspersoneel stijgen volgend jaar naar verwachting met 1,25 procent. Dat blijkt maandag uit antwoorden van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) op vragen over zijn begroting.

"In 2015 nemen de contractlonen bij de overheid naar verwachting met 1,25 procent toe", schrijft de bewindsman. Dit percentage komt overeen met de verwachte inflatie volgend jaar. Koning Willem-Alexander kondigde vorige week op Prinsjesdag al aan dat de nullijn voor leraren, politieagenten, militairen en ander overheidspersoneel van tafel is.

Ontsporingsrisico bij Oost-Europese kindmigranten

Sommige Poolse, Bulgaarse en Roemeense kinderen die naar Nederland zijn verhuisd kunnen ontsporen vanwege de problemen waar zij hier tegenaan lopen. Vooral tieners lopen risico als gevolg van hun gebrekkige leefomgeving en taalachterstand. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Armoede, illegale huisvesting, slechte woonomstandigheden en gebroken gezinnen komen veel voor bij Poolse, Bulgaarse en Roemeense migranten. Dat heeft veel gevolgen voor het welzijn van hun kinderen, stellen deskundigen in het rapport.

Kinderen lopen onder meer leerachterstanden op doordat hun ouders vaak heen en weer pendelen tussen Nederland en het herkomstland. Behalve gevolgen voor de schoolloopbaan zorgt dat er ook voor dat de kinderen ontworteld kunnen raken en zich nergens meer thuis voelen.

Sommige ouders, voornamelijk Polen, werken lange dagen waardoor ze niet goed voor hun kinderen kunnen zorgen. Kinderen krijgen weinig aandacht wat vervolgens weer een zwakke band met de ouders oplevert.

Deskundigen maken zich vooral zorgen over tieners die dreigen te ontsporen. Ze krijgen verkeerde vrienden, hangen rond en zorgen voor problemen op straat en op school. In enkele gevallen is sprake van tienerzwangerschappen en prostitutie.

In Nederland zijn ongeveer 41 duizend kinderen uit Midden- en Oost-Europese landen ingeschreven. Het merendeel is Pools (24 duizend). Volgens het SCP zijn er ook nog kinderen die niet zijn ingeschreven, maar hoeveel dat er precies zijn is niet bekend.

The Lion King verbreekt musicalrecord

De musical The Lion King is in financieel opzicht de succesvolste entertainmentproductie aller tijden. De Disney-musical haalde wereldwijd al meer dan 4,8 miljard euro op en is daarmee The Phantom of the Opera voorbijgestreefd.

De producenten van The Phantom hebben hun collega's van The Lion King al gefeliciteerd met het record. Het theaterstuk werd in 1997 voor het eerst opgevoerd op Broadway. "Het is moeilijk om niet emotioneel te worden als je je realiseert wat de invloed van de show is geweest", reageert Thomas Schumacher, topman bij Disney. De film Avatar is met een opbrengst van 2,1 miljard euro financieel gezien de succesvolste film.

"Ons doel was om een heel puur verhaal te vertellen dat publiek zou raken in het hart", gaat hij verder. "En tot op de dag van vandaag is dat de reactie van het publiek als zij de show zien in Madrid, Appleton, Zuid-Afrika, Tokyo of Broadway. Daar zijn we heel trots op." De musical was ook een paar jaar in Nederland te zien.

Wall Street begint handelsweek met verlies

(Novum/ABM FN) - De Amerikaanse beurzen zijn maandag met een verlies aan de handelsweek begonnen. De S&P 500 index daalde met 0,8 procent naar 1.994,29 punten, de Dow Jones index verloor 0,6 procent op 17.172,69 punten en de Nasdaq sloot 1,1 procent lager op 4.527,69 punten.

Beleggers moesten het maandag zonder veel richtinggevend nieuws stellen. Voorbeurs bleek de groei in de regio Chicago teruggevallen. De Chicago Fed National Activity Index daalde van 0,26 in juli naar 0,21 negatief in augustus.

Ook de verkoop van bestaande woningen kon niet voor positieve geluiden zorgen. De index voor de verkopen van bestaande woningen nam afgelopen maand af met 1,8 procent tot 5,05 miljoen stuks op jaarbasis. Dit was de eerste daling na vier maanden van stijging op rij.

De blik lijkt vooral gericht op dinsdag, wanneer de voorlopige inkoopmanagersindex van de Amerikaanse industrie naar buiten komt. Vrijdag krijgen beleggers vervolgens nieuwe cijfers over de economische groei over het tweede kwartaal te verwerken, samen met het consumentenvertrouwen door de Universiteit van Michigan.

Beleggers in beursnieuweling Alibaba hadden een zware dag. Het Chinese internetbedrijf won afgelopen vrijdag bij introductie op de beurs nog tientallen procenten, maar begon maandag met een verlies van 4,3 procent aan de handelsweek. Yahoo!, in het bezit van een fors belang in Alibaba, daalde 5,6 procent.

Apple won 0,1 procent en profiteerde daarmee nipt van een succesvol eerste verkoopweekend van de nieuwe iPhone 6. Het technologiebedrijf verkocht het recordaantal van meer dan tien miljoen stuks en versloeg daarmee de eigen verwachtingen.

Sigma-Aldrich won liefst 33,2 procent na een overnamebod van Merck. De Duitse farmaceut wil 17 miljard dollar betalen, een premie van 37 procent ten opzichte van de slotkoers van Sigma-Aldrich van afgelopen vrijdag.

Het Duitse Siemens maakte bekend Dresser-Rand over te willen nemen voor 7,6 miljard dollar. Het conglomeraat betaalt 83 dollar per aandeel Dresser-Rand, toeleverancier van de olie- en gasindustrie. Dresser-Rand sloot 2,6 procent hoger.

Vernieuwd tieneurobiljet dinsdag gelanceerd

De Europese Centrale Bank brengt het nieuwe tieneurobiljet vanaf dinsdag in omloop. De 10 op het briefje is smaragdgroen en wordt bij beweging diepblauw. Daarmee wordt controleren met de zogenoemde voel-kijk-kantelmethode makkelijker, volgens de centrale bank van de eurozone.

Het biljet heeft ook een ander uiterlijk gekregen, al blijven de poort aan de voorkant en de kaart van Europa aan de achterkant gehandhaafd. In het hologram en watermerk van het nieuwe biljet is een portret te zien van Europa, een figuur uit de Griekse mythologie.

Vorig jaar werd het vijfeurobiljet al vernieuwd. De komende jaren vervangt de Europese Centrale Bank alle biljetten uit de eerste serie door de Europaserie.

Triad Wars aangekondigd voor pc

Pc-gamers krijgen een spin-off van Sleeping Dogs, namelijk Triad Wars. Het spel is een online open wereld actiegame dat zich afspeelt in Hong Kong. Je probeert de grote man in de onderwereld te worden.

United Front Games bouwt verder op dezelfde engine en assets die voor Sleeping Dogs zijn gebruikt, dus verwacht in Triad Wars dezelfde open wereld met races en gevechten. Er is geen singleplayerverhaal, in Triad Wars gaat iedere speler strijden om gebieden en resources om baas in de onderwereld te worden.

Triad Wars komt in 2015 uit voor pc. Je kunt je hier voor een bèta inschrijven 

Investeringsbedrijf dumpt naam ISIS

De Britse investeringsmaatschappij ISIS Equity Partners dumpt haar eigen naam om er zeker van te zijn dat er geen overeenkomst is met de terreurorganisatie Islamitische Staat in Syrië en Irak.

Het investeringsbedrijf hoopt binnen enkele weken een nieuwe naam te kunnen aankondigen. "Het mag geen verrassing zijn dat de naam wordt gewijzigd omdat we niet dezelfde naam willen hebben als een terroristische organisatie", aldus de investeerder in een verklaring. Het bedrijf wil verder vooral op de oude voet doorgaan.

ISIS Equity Partners richt zich op Britse ondernemingen en beheert ongeveer circa 1,3 miljard pond (1,6 miljard euro). Eerder deze maand kondigde het mobiele betalingsbedrijf Isis ook al aan van naam te veranderen.

IS brengt Iraaks leger slag toe

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft afgelopen weekeinde met zelfmoordaanslagen zeker veertig Iraakse militairen gedood. De tegenaanval van het regeringsleger is de afgelopen dagen vastgelopen. Dat heeft generaal Rasheed Fleih maandag gezegd.

De aanslagen, die zondag plaatsgrepen in het stadje Sijir, betekenen een zware klap voor de pogingen van het leger IS terug te dringen. IS wist volgens de hoge officier ook nog eens 68 soldaten krijgsgevangen te maken. Zij zijn meegevoerd naar Fallujah. Het leger heeft zevenhonderd manschappen uit het gebied teruggetrokken.

De opmars van IS is in Irak min of meer tot staan gebracht. Koerdische milities en regeringstroepen wisten de soennitische terreurbeweging met behulp van onder meer Amerikaanse luchtaanvallen zelfs wat terug te slaan. Maar in de soennitische streken in het westen en midden van Irak geniet IS nog veel steun. Bovendien hebben de extremistische strijders zich verschanst in grote steden als Mosul en Fallujah, waaruit ze vermoedelijk maar moeilijk en tegen een hoge prijs aan levens van soldaten en burgers zijn te verdrijven.

Bioshock Infinite Complete Edition

Bioshock Infinite, de veelgeprezen shooter uit 2014, krijgt een Complete Edition. Deze editie bevat naast de game zelf alle tot nu toe verschenen DLC en komt naar verluidt op vier november uit voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

2K Games maakte dit vandaag bekend aan Gamespot. Hiermee bevestigen ze berichten die eerder de ronde deden nadat de speciale editie tijdelijk te zien was op onder andere Amazon. 2K Games kwam zelf nog niet met de exacte details.

De extra content voor Bioshock Infinite bestaat uit Clash in the Clouds, een soort arena-mode, en het tweedelige Burial at Sea, waarin wordt voortgeborduurd op de gebeurtenissen uit de originele game. Daarnaast zal de Complete Edition waarschijnlijk de Columbia's Finest Pack en de Early Bird Special Pack bevatten, welke talloze nieuwe gear en upgrades met zich meebrengen. 

Bioshock Infinite sleepte in 2013 tal van awards in de wacht. Naast alleen al vijftien Game of the Year-awards, werd de game geroemd vanwege de muziek en kreeg ook hier talloze onderscheidingen voor.

Dood varkentje neergelegd voor moskee Frankrijk

Voor de toegangspoort van de moskee in het Franse Pontarlier is in de nacht van zondag op maandag een dood varkentje neergelegd. Agenten hebben het dode beest van 7 kilo verwijderd. De prefect van de aan Zwitserland en Elzas grenzende regio Franche-Comté heeft de "onwaardige handeling" veroordeeld, aldus het weekblad Le Nouvel Observateur op zijn website.

Een zegsman van de moslimgemeenschap in Frankrijk toonde zich "bedroefd" over de "chronische islamofobie" in Franche-Comté. Vorig jaar werd er een varkenshoofd neergelegd voor een moskee.

Frankrijk is het EU-land waar de meeste moslims wonen.

Dood varkentje neergelegd voor Franse moskee
Dood varkentje neergelegd voor Franse moskee (Foto: ANP)

Act of Aggression

Bijna iedereen die de jaren 90 bewust heeft meegemaakt kent het genre real-time strategy. En als je het RTS-genre kent, dan ken je ook het vlaggenschip: Command & Conquer: Generals. In de loop der jaren is er volgens velen geen game meer geweest die het niveau van die game heeft gehaald. Dit was voor een groepje mensen reden om de gamestudio Eugen Systems op te starten. Met Act of War brachten zij al een eerbetoon aan C&C: Generals en nu komen zij met de opvolger Act of Aggression.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.