VS openen de aanval op Islamitische Staat in Syrië

De Verenigde Staten en vijf Arabische landen zijn dinsdag begonnen met luchtaanvallen op doelen van de extremistische organisatie Islamitische Staat in Syrië. Dat heeft het Pentagon bekendgemaakt. Tot nu toe vielen de VS alleen doelen van IS aan in Irak.

Volgens Damascus was de Syrische vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties vooraf van de aanvallen op de hoogte gebracht. In een korte verklaring spreekt Damascus van aanvallen op Raqqa, de hoofdstad van het door IS uitgeroepen kalifaat.

De luchtaanvallen werden uitgevoerd met een mengeling van bemande vliegtuigen - straaljagers en bommenwerpers - en Tomahawk kruisraketten. Rond 02.30 uur Nederlandse tijd werd het vuur geopend. Naast de VS werken Bahrein, Qatar, Saudi-Arabië, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten aan de aanvallen mee.

De eerste ronde van beschietingen duurde ongeveer negentig minuten. Volgens een anonieme bron in Washington zal de operatie echter nog enkele uren langer voortduren. Amerikaanse militairen zeggen dat de militanten commando- en controleposten, bevoorradingsfaciliteiten, trainingskampen en andere belangrijke logistieke doelen aanvallen.