Gepikeerd Brazilië wijst anti-ontbossingsplan af

Hoewel het land een belangrijke rol speelt in de bescherming van het Amazonewoud, is Brazilië niet voornemens een anti-ontbossingsplan te steunen dat op de klimaattop van de Verenigde Naties gepresenteerd wordt. Brazilië zegt voor het plan niet geraadpleegd te zijn. De VN ontkennen dat.

Volgens de Braziliaanse minister van milieu Izabella Teixeira was haar land 'niet uitgenodigd om mee te doen aan de voorbereiding' van de verklaring. In plaats daarvan zou Brazilië een afschrift van de tekst voorgelegd hebben gekregen met het verzoek die te onderschrijven, zonder de mogelijkheid wijzigingen voor te stellen.

De VN zeggen dat er wel pogingen ondernomen zijn om met de Brazilianen in overleg te treden, maar dat zij daar nooit op gereageerd hebben. De organisatie noemt Brazilië de belangrijkste speler in de strijd tegen ontbossing.

Teixeira zegt dat Brazilië bezorgd is dat de verklaring botst met de nationale wetgeving, die gecontroleerde houtkap in het Amazonewoud en andere bossen toestaat. "Er is een verschil tussen legale ontbossing en illegale ontbossing. Ons nationale beleid is dat wij illegale ontbossing willen stoppen."

De bosverklaring is nog niet gepubliceerd, maar wordt vermoedelijk gesteund door vele landen, bedrijven en grote milieuorganisaties. Het is een van de belangrijkste documenten van de klimaattop van dinsdag.