Nog eens 130 ebolapatiënten Sierra Leone

In Sierra Leone zijn sinds het land afgelopen drie dagen hermetisch werd afgesloten nog eens 130 ebolabesmettingen vastgesteld. Van zeventig mogelijke patiënten worden de resultaten van het labonderzoek nog afgewacht.

De zes miljoen inwoners van Sierra Leone kregen de opdracht drie dagen binnenshuis te blijven, om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Tienduizenden hulpverleners gingen de afgelopen dagen van deur tot deur om mensen te onderzoeken. Bij die rondgang werden ook nog eens 92 lichamen gevonden.

Door het afsluiten van het land is in Sierra Leone een flinke slag gemaakt, zegt dokter David Heymann, een expert op het gebied van ebola. Doordat veel mensen thuis waren kon er informatie over de ziekte worden verspreid, iets waar in veel landen een schrijnend gebrek aan is, waardoor de wildste geruchten de ronde doen.

Sommige hulpverleners in Sierra Leone hoorden de afgelopen dagen geruchten dat de zeep die aan mensen werd uitgedeeld giftig was. In andere gevallen werden hulpverleners aangevallen omdat mensen dachten dat zij juist de ziekte verspreiden. In Guinee werd vorige week zelfs een team hulpverleners vermoord.

De uitbraak van ebola in West-Afrika heeft al aan meer dan 2800 mensen het leven gekost, vooral in Liberia, Sierra Leone en Guinee. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt echter dat het werkelijke dodental mogelijk veel hoger ligt.