'IS niet de grootste Syrische bedreiging voor VS'

In Syrië is een groep extremisten actief die een directere bedreiging is voor de veiligheid van de Verenigde Staten dan de Islamitische Staat. Dat zeggen Amerikaanse officials. De cel zou zich niet zozeer bezig houden met de strijd tegen de regering, maar vooral aanslagen willen plegen op vliegtuigen.

De groepering bestaat uit militanten uit Afghanistan, Jemen, Syrië en Europa en werkt samen met bommenmakers uit Jemen, zeggen de officials. De Amerikaanse luchtvaart zou hun doelwit zijn.

Centraal staat een terreurcel die bekend is onder de naam Khorasan, een groep ervaren Al-Qaidastrijders uit Afghanistan en Pakistan die naar Syrië is getrokken om samen te werken met Al-Qaidatakken daar.

De strijd tegen president Bashar Assad is bijvangst. De extremisten zijn door Al-Qaidaleider Ayman al-Zawahiri gestuurd om Europeanen en Amerikanen te rekruteren. Zij kunnen met hun paspoorten makkelijker aan boord van Amerikaanse vliegtuigen komen en worden minder scherp in de gaten gehouden door beveiligers.

De Amerikaanse president Barack Obama begon jaren geleden al met aanvallen op Khorasan. Drones namen de cel onder vuur in Jemen.