Geregistreerd vriendschapsverdrag in de maak

Het begon als een idee zoals je die bij duizenden tegelijk bedenkt wanneer je een avondje in de kroeg hangt. Maar Joost en Christiaan lijken hun -op het oog opmerkelijke- plan door te gaan zetten en het heeft er alle schijn van dat het nog kans van slagen heeft ook: een geregistreerd vriendschapsverdrag.

Het begon allemaal toen Joost zijn boterbriefje haalde en zich realiseerde dat dit nogal verregaande gevolgen kon hebben. "Neem nou het verschoningsrecht", vertelt Joost. "Stel dat ik iemand zou hebben vermoord, dan hoeft mijn vrouw niet tegen mij te getuigen als zij dat niet wil. Maar dat geldt niet voor goede vrienden. Omgekeerd: stel dat mijn beste vriend blut is en ik win de lotto. Dan mag ik hem niet zomaar een ton geven, maar mijn vrouw wel."

Christiaan stelt dat in de wet alles om het huwelijk draait. Hij vindt het vreemd dat dergelijke afspraken niet kunnen gelden voor innige vriendschappen. "Wij willen het breder trekken. Je kunt ook vol liefde zijn voor vrienden en andere naasten. Dat willen we ook terugzien in de wetgeving. De moderne samenleving telt meer verbintenissen tussen personen dan enkel het huwelijk."

Ze hebben inmiddels een notaris op de kwestie gezet en die is van mening dat dit voorstel wellicht kans van slagen heeft. Mochten de mannen, die alweer 14 jaar bevriend met elkaar zijn daadwerkelijk een vriendschapsakte ondertekenen, dan hoeft dat niet per se gevolgen te hebben voor de relaties die ze met hun partner hebben. De vriendin van Christiaan en de vrouw van Joost vinden het hele gebeuren namelijk wel geinig. Binnenkort kunnen ze misschien elkaar wel het jawoord geven. 'Ja, ik wil… jouw vriendschap'.