Gemeente aansprakelijk voor dug-outongeluk

De gemeente Achtkarspelen erkent aansprakelijkheid voor de gevolgen van het instorten van de dug-out in Twijzel in mei. Een schaderegelaar gaat de aard en omvang van de schade inventariseren bij de betrokkenen van het ongeluk, waarbij een meisje van 10 om het leven kwam en vijf kinderen gewond raakten. Dat heeft de Friese gemeente zaterdag bekendgemaakt.

Tijdens een gesprek dat burgemeester Gerben Gerbrandy vorige week met de familie van het slachtoffer had bleek dat 'grote behoefte' is aan het erkennen van aansprakelijkheid. De gemeente erkent nu dat zij als eigenaar van het sportveld ook eigenaar was van de dug-out en aansprakelijk is voor de gevolgen van het instorten daarvan.

De gemeente realiseert zich dat het lang heeft geduurd voordat aansprakelijkheid is erkend. Het duurde zo lang doordat justitie, politie en de gemeente na het ongeluk hebben afgesproken om in afwachting van het onderzoek van het OM geen uitspraken te doen die het onderzoek kunnen belasten.

Justitie onderzoekt nog of strafrechtelijk gezien sprake is van schuld. Het onderzoek zou eigenlijk voor de zomervakantie klaar zijn, maar justitie heeft meer tijd nodig. De gemeente wil daar niet meer op wachten en 'stelt de belangen van de betrokken families en sportverenigingen voorop'.

De gemeente wijst er verder op dat Gerbrandy vanaf het begin heeft aangegeven dat de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt en er alles aan wil doen om de betrokkenen te helpen. "Als de betrokken families vinden dat we hierin zijn tekortgeschoten dan bieden we hiervoor onze excuses aan", aldus Gerbrandy in een verklaring.

Het OM meldde in juli al wel dat de kinderen die op de dug-out zaten toen die instortte niets te verwijten valt. Op het moment van het ongeluk was er een schoolkorfbaltoernooi bezig waaraan ruim duizend basisscholieren meededen.