FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 28 juli 2014

Red band trailer Sin City: A Dame to Kill For

Afgelopen weekend is op Comic Con een zogenaamde red band trailer van Sin City: A Dame to Kill For getoond. 

Een red band trailer is een ongecensureerde trailer die niet in alle bioscopen te zien zal zijn. A Dame to Kill For is het vervolg op de eerste verfilming van Frank Millers's 'strip noir'. Deze komt eveneens uit de koker van regisseur Robert Rodriguez.

De film verschijnt 28 augustus in de Nederlande bioscopen.

Eerste teaser van The Hobbit 3

Nadat afgelopen weekend de eerste teaser voor The Hobbit: The Battle of the Five Armies werd getoond op de Comic Con in San Diego, konden wij hier alleen maar afwachten.

Lang zou het nooit kunnen duren. En het heeft ook niet lang geduurd. Hieronder vind je de eerste teaser voor het laatste deel van Peter Jacksons trilogie. Tevens is er een nieuwe poster vrijgegeven, die je ook hieronder vindt.

The Hobbit teaser poster 2

Boom wint Daags na de Tour in Boxmeer

Lars Boom is winnaar geworden van het criterium Daags na de Tour. De renner van Belkin en ritwinnaar in de Tour de France bleef na de vele rondjes om de kerk in Boxmeer zijn medevluchter Tom Dumoulin voor.

Rafal Majka, winnaar van de bergtrui en twee etappes, maakte het podium compleet. De Pool maakte aanvankelijk deel uit van de ontsnapping, maar moest de Nederlanders wegens materiaalpech laten gaan.

Boom won de wedstrijd eerder in 2010 en 2011. Ook zijn ploeggenoten Laurens ten Dam en Bauke Mollema, de winnaar van vorig jaar, en Nederlands kampioen Sebastian Langeveld stonden aan de start. Dinsdag rijden de renners hun rondjes in Stiphout. 

In het Belgische Aalst werd het criterium gewonnen door Greg van Avermaet. Hij bleef Tourwinnaar Vincenzo Nibali en Marcel Kittel voor.

Geopolitiek in een zonnebloemenveld

Velen van ons hebben de laatste week het nieuws op allerlei media gevolgd dat betrekking heeft op het verlies van 298 mensen die aan boord waren van de vlucht van Malaysian Airlines op 17 juli. Wij kunnen ons goed voorstellen dat het zoveel is geworden voor veel mensen dat elk stukje nieuws of update een beetje begint te neigen naar “overkill”. Er is erg veel over bericht, zowel subjectief als objectief, lokaal, regionaal en internationaal, via traditionele en social media, facts and fakes.

Bloemenzee

Wij zouden echter nog één punt onder de aandacht willen brengen, namelijk de inwoners van de dorpjes Hrabove, Rozsypne en Petropavlivka, de streek in de Oekraine waar de Crash met de MH17 plaatsvond. In dezelfde week dat wij werden opgeschrikt door het neerhalen van het vliegtuig, en allerlei media een onophoudelijke stroom aan verslaggeving gaven, zijn er in Hrabove (plusminus 1000 inwoners) en de omliggende dorpjes een enorme stroom aan restanten gevallen. Lichamen, lichaamsdelen, baggage, brokstukken van het vliegtuig, ze zijn op wegen, tuinen en door daken van huizen gevallen.

Vanaf dag 1 waren deze inwoners net zo geschokt als wij, er zijn zelfs beelden van separatisten die in ongeloof keken naar wat er zojuist had plaatsgevonden.
Vanaf dag 1 werd Hrabove het middelpunt van internationale media, als locatie van een terroristische aanslag in een oorlogsgebied.

Diezelfde media hebben bericht over plunderaars die telefoons, make-up, paspoorten, juwelen en creditcards stalen, lichamen wegsleepten en nonchalant met bewijsmateriaal omgingen. Hierbij wees de beschuldigende vinger in de richting van de separatisten en de inwoners. In Hrabove, feitelijk een boerendorpje waar men zich geen Nederlandse luxes als Iphones, laptops of andere gadgets kan veroorloven, kwam de ramp als een stortbui des doods over het hele dorp heen.

Je bent een half uur verder, verbaasd, geschokt, je bent naar buiten gegaan om hier met je buurman over te praten of meerderen uit je straat, iedereen heeft een ander verhaal; “Brokstukken hier”, “Er viel iets door mijn dak”, “Ik hoorde een grote knal daar” en “Volgens mij is er een vliegtuig neergestort”. Wat zouden die mensen hebben gedacht? Een alarmnummer bellen is in dat gebied niet mogelijk en de mensen die daar wel met geweren rondlopen zijn ook niet altijd te vertrouwen. Toch wil je niet met lichaamsdelen in je huis of tuin zitten. Die brokstukken op de weg. Dat kan hier toch geen wekenlang blijven liggen??

Ondertussen spreken de mensen af om hun dorp gezamenlijk schoon te maken, ook met behulp van mannen die in de naburige mijn werken. Er werden op afspraak stapels gemaakt waar alles op werd neergelegd dat te maken had met de ramp. Gevonden paspoorten werden verzameld tot iemand deze kwam opeisen. Dezelfde mensen hebben, ook in samenwerking met de separatisten, de lichamen gemarkeerd door middel van een paaltje met een witte vlag. Medewerkers van de OVSE werd ook ruim baan gegeven voor onderzoek van de zaak.

In de media werden ze ondertussen afgeschilderd als barbaarse plunderaars, en iedereen deed vrolijk mee. Creditcards zouden zijn ontvreemd en er lagen nergens meer telefoons. Die zouden dus wel gestolen zijn. Make-up, knuffelbeesten. Zelfs onze Minister-President Rutte sprak zijn ongenoegen uit over het respectloos verslepen van lichamen en Minister Timmermans ging nog een stapje verder door het voorbeeld te geven van een trouwring van een overledene die door een separatist achterover zou zijn gedrukt.

Er zijn vreselijke dingen gebeurd. Er zijn fouten gemaakt, ook stomme fouten, aan alle zijden. Ondertussen staat het dorpje Hrabove, bestempeld door de media als plunderaars en barbaren, er alleen voor. De Oekraine kan/wil er de orde niet bewaren, de separatisten zijn daar met name om het gebied te destabiliseren van de Oekraine, en het internationale onderzoeksteam is er prioritair voor hun (forensische) onderzoek.

Heeft iemand al medemenselijkheid getoond aan de inwoners van Hrabove? Of vinden we het allemaal wel best zo en zoeken ze het maar uit omdat het ons probleem toch niet is?

Gezamenlijk strafrechtelijk onderzoek naar crash

De landen die passagiers aan boord hadden van het neergehaalde toestel van Malaysia Airlines trekken samen op in het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp. Dat hebben ze maandag besloten op een vergadering in Den Haag bij Eurojust, het Europese justitiële samenwerkingsverband.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie was al begonnen met oriënterend onderzoek naar de ramp. Een officier van justitie is daarvoor naar Oekraïne afgereisd. Nederland coördineert de internationale samenwerking dan ook.

Bij de bijeenkomst waren maandag vertegenwoordigers van Nederland, België, Duitsland, Australië, Maleisië, Groot-Brittannië, de Filipijnen, Canada, Nieuw-Zeeland, Indonesië, de Verenigde Staten en Oekraïne aanwezig. Ook Europol en Interpol schoven aan. Ze bespraken onder meer hoe de onderzoeken verbreed en versneld kunnen worden.

De vergadering werd voorgezeten door het Nederlandse Eurojust-lid Han Moraal. Hij sprak na afloop van een 'belangrijke stap'. "Het overleg bood aanklagers en onderzoekers uit de hele wereld de waardevolle mogelijkheid elkaar te spreken en dichter bij hun doel te komen: de waarheid achter deze tragedie te achterhalen."

FOK!toen: Het begin van de Eerste Wereldoorlog

Vandaag gaan we in FOK!toen maar liefst 100 jaar terug in de tijd. Het was namelijk op dinsdag 28 juli 1914 dat de 'den groote oorlog' begon, een strijd die later bekend zou worden onder de noemer Eerste Wereldoorlog. Oostenrijk-Hongarije had Servië op die dag namelijk de oorlog verklaard vanwege de moord op Franz Ferdinand, die exact een maand eerder plaats had gevonden. Oostenrijk-Hongarije was ervan overtuigd dat Servië de opdrachtgever was van Gavrilo Princip, de moordenaar van de aartshertog en zijn vrouw in Sarajevo. Later zou blijken dat Princip slechts deel uitmaakte van een Servische verzetsbeweging. Deze oorlogsverklaring van Oostenrijk-Hongarije was als een brandende lont in een kruitvat en zorgde voor een kettingreactie van oorlogsverklaringen.

Uit De Volksstem van 28 juli 1914
Uit De Volksstem van 28 juli 1914

De voorgaande jaren
Vanaf 1900 heerste er grote onrust in de Balkan, een gebied bestaande uit de landen Montenegro, Albanië, Servië, Roemenië en Bulgarije. Deze onrust kwam vooral doordat het Ottomaanse Rijk steeds meer van haar macht begon te verliezen. Oostenrijk-Hongarije, Rusland, maar vooral Italië hadden veel interesse om deze landen over te nemen om meer macht te krijgen. Oostenrijk-Hongarije en Duitsland werden bondgenoten, terwijl Rusland druk bezig was om meer gebied van het toenmalige Ottomaanse Rijk over te nemen.

In 1908 bezet Oostenrijk-Hongarije Bosnië-Hercegovina. Rusland en Servië reageren furieus maar verder gebeurde er maar weinig. Aangezien zowel Frankrijk als Groot-Brittannië er geen heil in zagen om op te treden tegen de bezetting zag ook de Russen af van verdere actie. Wel beloofden ze aan Servië dat ze zouden optreden als er een aanval op het land zou worden gedaan.

Uit Het Centrum van 19 juli 1914
Uit Het Centrum van 19 juli 1914

Een twee-frontenoorlog
Het Duitse keizerrijk was een trouwe bondgenoot van Oostenrijk-Hongarije en verklaarde op 1 augustus 1914 de oorlog aan Rusland, die op zijn beurt weer een bondgenoot van Servië was. Rusland was ook een bondgenoot van Frankrijk die als reactie haar troepen strijdklaar maakte. Op 3 augustus verklaarde Duitsland ook de oorlog aan Frankrijk. Duitsland zat nu wel met een probleem waar men al een tijd bang voor was geweest: een oorlog op twee fronten. In het oosten tegen de Russen en in het westen tegen Frankrijk.

Een kaartje van de situatie rondom de Noordzee in 1914
Een kaartje van de situatie rondom de Noordzee in 1914

Al vanaf de jaren negentig van de 19e eeuw was men in Duitsland bezig geweest met het bestuderen van een oorlogssituatie met een tweetal oorlogsfronten. Het Duitse opperbevel ging er vanuit dat het Duitse leger niet opgewassen was tegen zowel de legers van Rusland als Frankrijk en de Duitse generaal Alfred von Schlieffen bedacht een gewiekst plan om eerst de Franse legers uit te schakelen waarna men zich kon concentreren op de strijd aan het oostfront tegen de Russen.

Het Schlieffenplan bestond uit een grootschalige cirkelvormige troepenverplaatsing door Nederland en Belgie, waarna Frankrijk over een breed noordelijk front kon worden aangevallen. Het oorlogsplan negeerde daarbij de neutraliteit van haar buurlanden. Op deze wijze zou men Frankrijk in een tijdsbestek van 42 dagen uitgeschakelen. Een zwak punt van het Schlieffenplan was het feit dat het plan door militairen was bedacht, die geen rekening hielden met de politieke situatie van die tijd. Zo wou Frankrijk eigenlijk helemaal niet in de crisis in de Balkan betrokken worden maar door de oorlogsverklaring van Duitsland konden ze niet meer aan deze situatie ontkomen.

Uit De Volksstem van 2 augustus 1914
Uit De Volksstem van 2 augustus 1914

De eerste slachtoffers van de oorlog
De Franse korporaal André Peugeot en de Duitse onderluitenant Albert Mayer deelden samen een nogal triest record. De twee mannen waren namelijk de allereerste slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. De 21-jarige Peugeot was een voormalig onderwijzer die in 1913 vanwege de dienstplicht het leger in moest. De lichting van Peugeot had pech en moest niet twee maar drie jaar in militaire dienst. Men was er namelijk van overtuigd dat men door het verlengen van de dienstplicht weer een net zo sterk leger kon krijgen als dat de Duitsers hadden.

Albert Mayer was een Tweede-Luitenant in het 5e regiment jagers te paard in het Duitse Keizerlijke leger en was gelegerd in Mülhausen. Op 1 Augustus 1914 leidde Mayer een patrouille op een verkenningsmissie in de buurt van Joncherey in de Franse gemeente Belfort. Het was zijn taak om Franse troepenbewegingen te rapporteren, een gevaarlijke missie waarbij de kans op overleving nihil was. Op de avond van 1 augustus waren Mayer en Peugeot nog maar zo'n 15 kilometer van elkaar verwijderd.

President Poincaré gaf de volgende ochtend te weten dat geen enkele Franse soldaat zich in een zone van 10 kilometer van de Duitse grens mocht bevinden. Frankrijk wilde voorkomen dat men later zou kunnen zeggen dat zij de oorlog zelf hadden uitgelokt. Peugeot en zijn medesoldaten kregen de opdracht om zich terug te trekken naar het plaatsje Joncherey. Samen met een viertal soldaten moest Peugeot vlak buiten Joncherey een wachtpost instellen en iedereen die uit de richting van Faverois kwam controleren.

Niet lang daarna ging de telefoon in het kwartier van Mayer en zijn eenheid. De mannen moesten als eerste de Franse grens over om de Franse troepenbewegingen bij Belfort te observeren. Mayer en zijn patrouille reden een tijdje ongestoord op Frans grondgebied, met stomheid nagekeken door lokale inwoners. In Joncherey sloeg de klok die ochtend net 10 uur toen er opeens alarm werd geslagen. De Pruisen waren in aantocht. Mayer was op zijn beurt ook verrast toen hij een jonge Franse soldaat op wacht zag staan.

Peugeot schreeuwde dat de Duitse eenheid gevangen genomen was door het Franse leger, maar Mayer had daar duidelijk andere mening over. Hij trok zijn pistool en schoot driemaal op Peugeot, die dodelijk door een kogel werd getroffen. Andere soldaten uit de Franse patrouille schoten vervolgens op Mayer die in zowel zijn hoofd als buik werd geraakt. De man overleed ter plekke. Hoewel de Eerste Wereldoorlog officieel pas een dag later zou beginnen worden Peugeot en Mayer in het algemeen als de eerste slachtoffers van de moeder aller oorlogen gezien.

Koning Albert en een aantal Belgische officieren
Koning Albert en een aantal Belgische officieren

België
Op 31 juli was het gehele Belgische leger gemobiliseerd. Duitsland gaf de Belgen een ultimatum waarbij vrije doortocht aan de Duitse troepen verleend moest worden. Uiteraard wenste België daar geen gehoor aan te geven en wees op 3 augustus het ultimatum af. Toen Duitsland een dag later met haar troepen over de Belgische grens trok was er in eerste instantie nog weinig tegenstand. Engeland reageerde wel meteen op de neutraliteitsschending van Duitsland met een oorlogsverklaring tegen het land. Tenslotte lag de Belgische kust hemelsbreed maar zo'n 100 kilometer van de Britse kust. De Eerste Wereldoorlog was begonnen. Een oorlog waarvan men dacht dat deze wel weer voorbij zou zijn voor het einde van het jaar.

Uit Den denderbode van 2 augustus 1914
Uit Den denderbode van 2 augustus 1914

Nieuwe Beste Singer-songwriter bekend

De Beste Singer-songwriter van Nederland is voor de derde keer gewonnen door een man. Stef Classens won maandagavond de derde reeks. "Ik was al heel blij met deze kans en ik ben heel blij dat ik al deze artiesten, mijn medekandidaten heb mogen ontmoeten", reageerde de zanger geëmotioneerd.

Classens bracht maandag in het Haagse Paard van Troje het nummer She Will Help You Out, een zelfgekozen hoogtepunt uit het afgelopen seizoen, ten gehore. Hij liet onder anderen Valentina Elèni, Youri Lentjes en Josephine Zwaan achter zich.

Presentator Giel Beelen liet weten dat de keuze 'moeilijker dan ooit' was. Classens won onder meer omdat hij volgens de dj in de hele reeks de beste liedjes heeft geschreven. De zanger wint naast airplay op 3FM ook optredens op festivals als Sziget en The Brave. Daarnaast mag Classens mee op tournee met Jacqueline Govaert.

Beelen zei ook er 'gemakshalve' van uit te gaan dat er een vierde reeks komt. Het tweede seizoen van het programma werd vorig jaar gewonnen door Michael Prins. Douwe Bob kwam als winnaar van het eerste seizoen uit de bus.

Defiance gratis te spelen op Steam

In mei werd aangekondigd dat de MMO-shooter Defiance free-to-play zal worden. 20 juni was het spel voor iedereen met een internet verbinding gratis te spelen en nu is het spel ook gratis op Steam te vinden. De gelijknamige serie is 19 juni met seizoen 2 begonnen.

Voor de spelers die het spel hebben gekocht voor 6 juni zijn er wel een aantal bonussen. Waaronder een Paradise Patron Pass voor dertig dagen, 1000 Arkforge, ingame titel, meer loadouts, meer personage-slots, een verhoogde ark keycode en een grotere inventaris.

Duits hof bevestigt bankenunie-klacht

Een groep Duitse professoren heeft bij het hoogste gerechtshof in Duitsland een klacht ingediend tegen de invoering van de Europese bankenunie. Dat bevestigt het constitutionele hof maandag na berichtgeving hierover van Welt am Sonntag.

Het hof deed geen mededelingen wanneer er uitspraak wordt gedaan in de zaak. In eerdere zaken tegen Europese maatregelen rond de kredietcrisis kwam het hof in Karlsruhe pas maanden later met een oordeel.

In het kader van de bankenunie wordt op 1 november het toezicht over de grootste banken in de eurozone overgeheveld van de nationale autoriteiten naar de Europese Centrale Bank. Volgens de professoren is er in de huidige Europese verdragen geen juridische basis hiervoor.

Israël: lange oorlog in Gaza

De Israëlische bevolking moet zich voorbereiden op een langdurige militaire operatie in de Gazastrook. Dat heeft premier Benjamin Netanyahu maandag gezegd. De strijd tussen Gaza en Israël duurt al drie weken en heeft in die tijd aan meer dan duizend Palestijnen het leven gekost. Israël heeft 43 militairen en twee burgers verloren.

Het offensief tegen Gaza begon als reactie op raketbeschietingen op Israël. In eerste instantie was het doel om de raketinstallaties uit te schakelen en de tunnels tussen Gaza en Israël te vernietigen. Netanyahu gaf echter aan dat de doelen van de missie breder worden getrokken en dat een oplossing voor het voortslepende conflict niet kan bestaan zonder de demilitarisering van Gaza. "Er is geen enkele oorlog rechtvaardiger dan deze", zei Netanyahu.

Hamas liet via een woordvoerder weten niet onder de indruk te zijn van Netanyahu's uitspraken. "Hamas en het Palestijnse volk schrikken niet van zijn dreigementen. De bezetters zullen een prijs betalen voor het afslachten van burgers en kinderen."

Westen bereidt meer sancties tegen Rusland voor

De Europese Unie en de Verenigde Staten bereiden nieuwe strafmaatregelen voor tegen Rusland in verband met de aanhoudende onrust in het oosten van Oekraïne. De Amerikaanse president Barack Obama sprak daar maandag over met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande, de Britse premier David Cameron en Italiës premier Matteo Renzi.

De EU en de VS voerden eerder al sancties in tegen Rusland, maar sinds de crash van vlucht MH17 in Oekraïne is de druk op Moskou flink opgevoerd. Zondag werden de namen bekend van een aantal Russische personen en bedrijven tegen wie nieuwe EU-sancties zijn ingesteld. Daarnaast overwegen de EU-regeringsleiders verdergaande sancties af te kondigen die hele sectoren van de Russische economie zullen treffen. De strafmaatregelen zouden gericht zijn op wapenleveranties, financiële transacties, de levering van technologie (vooral waar het energie betreft) en van 'dual use'-producten, die voor zowel civiel als militair gebruik kunnen dienen.

De EU-ambassadeurs praten dinsdag verder over de ontwerptekst. Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy hoopt dat de regeringsleiders dan meteen een beslissing kunnen nemen over sancties via hun ambassadeurs, zonder daarvoor eerst een EU-top bijeen te roepen.

AZ meldt zich bij ADO voor Van Duinen

Als het aan AZ ligt maakt Mike van Duinen vandaag nog de overstap naar Alkmaar. ADO Den Haag heeft inmiddels een aanbod in beraad.

AZ heeft de 22-jarige spits al langer op de korrel, maar verder dan voorzichtig informeren ging die belangstelling lange tijd niet. Daar is nu verandering in gekomen. AZ heeft zich officieel gemeld bij de Haagse werkgever van de talentvolle aanvaller.

Beide clubs zijn momenteel met elkaar in gesprek over een eventuele transfer. "Maar het is lastig om te zeggen of we er wel en snel uit gaan komen", zegt Earnest Stewart in gesprek met FOX Sports. "Dat we met elkaar praten, geeft in ieder geval aan dat ons bod niet meteen van tafel is geveegd."

Ook Pro Football International, het managementbureau van Van Duinen, kwam bij de televisiezender aan het woord. De belangenbehartigers wilden echter weinig kwijt over de zaak. "Geen commentaar. Het ligt onder de rechter, zoals dat dan heet. Zolang beide clubs er niet uit zijn, doen wij geen mededelingen."

Van Duinen voegde zich op relatief late leeftijd bij de jeugdopleiding van ADO. In mei 2011 maakte hij zijn debuut in de hoofdmacht. Afgelopen seizoen was hij goed voor acht doelpunten in 33 competitiewedstrijden.

Van Duinen in de belangstelling van AZ (PRO SHOTS/Joep Leenen)

FC Twente verslaat Sporting Portugal

FC Twente heeft maandag een oefenduel tegen Sporting Portugal met 2-0 gewonnen. Luc Castaignos kopte de Tukkers al na vier minuten op voorsprong. Het slotakkoord in Vriezenveen kwam kort voor tijd op naam van Quincy Promes.

Twente sluit de voorbereiding zaterdag af met een wedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach in de Grolsch Veste. Een week later wacht de ploeg van coach Alfred Schreuder het eerste competitieduel bij SC Cambuur.

[CL] Italiaan fluit Feyenoord tegen Besiktas

Luca Banti leidt woensdagavond het duel tussen Feyenoord en Besiktas in de Kuip. De Italiaanse scheidsrechter fluit om 20.00 uur voor het begin van de heenwedstrijd in de derde voorronde van de Champions League. Banti wordt bijgestaan door assistenten Elenito Di Liberatore en Andrea Padovan. Vierde official is Andrea Gervasoni.

De return in Turkije wordt op 6 augustus gespeeld. Als Feyenoord de dubbele ontmoeting met Besiktas doorstaat wacht in de laatste kwalificatieronde een topclub. Arsenal, FC Porto, Bayer Leverkusen, Napoli en Athletic Bilbao zijn de potentiële tegenstanders. Bij verlies resteren de play-offs van de Europa League.

Besiktas speelde woensdag in zijn laatste oefenduel voor het treffen met Feyenoord met 1-1 gelijk tegen FSV Mainz. De Rotterdammers besloten de oefencampagne met een 1-1 remise thuis tegen Real Sociedad.

Juventus begint met uitduel bij Chievo Verona

Italiaans kampioen Juventus begint het Serie A-seizoen met een uitwedstrijd bij Chievo Verona. De equipe uit Turijn jaagt op zijn vierde titel op rij. De nummer twee van afgelopen seizoen, het AS Roma van Kevin Strootman en Urby Emanuelson, ontvangt Fiorentina tijdens de eerste speelronde. Dat bleek maandag uit een loting. De Italiaanse competitie trapt af in het weekeinde van 31 augustus.

Stefan de Vrij, die dinsdag de medische keuring ondergaat bij Lazio, maakt mogelijk in San Siro zijn competitiedebuut voor de Romeinen. Lazio start met een duel bij AC Milan, waar Nigel de Jong onder contract staat. De eerste stadsderby tussen AS Roma en Lazio is in het weekeinde van 11 januari. AC Milan en Internazionale staan op 23 november tegenover elkaar in de eerste Milanese derby van het seizoen.

Juventus-trainer Massimiliano Allegri keert tijdens de derde speelronde terug in San Siro wanneer hij het opneemt tegen zijn oude ploeg AC Milan. Allegri werd in januari ontslagen door Milan. Hij volgde eerder deze maand Antonio Conte op in Turijn.

Juve en Roma treffen elkaar in het weekeinde van 5 oktober in Turijn. De return is begin maart. De laatste speelronde van de Serie A is op 31 mei.

Oekraïens leger trekt Torez binnen

Het Oekraïense leger is maandag de stad Torez binnengetrokken. Dat heeft de regering bericht op haar website. Torez, een stad met ruim tachtigduizend inwoners, ligt vlak bij de plek waar MH17 neerstortte.

Het leger is in hevige gevechten verwikkeld met de pro-Russische separatisten in het oosten. De afgelopen weken winnen de regeringstroepen terrein. Torez ligt zo'n zeventig kilometer ten oosten van Donetsk, de belangrijkste stad die de rebellen nog in handen hebben. De rampplek ligt op zo'n vijftien kilometer. De internationale onderzoekers konden hun werkzaamheden vanwege de gevechten voor de tweede dag op rij niet uitvoeren.

Opmerkelijk genoeg zei Andrej Lysenko, een woordvoerder van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad, maandag dat het leger momenteel niet actief is in een straal van veertig kilometer rond de rampplek.

De Oekraïense president Petro Porosjenko gaf vorige week opdracht om alle gevechtshandelingen rondom de rampplek te staken, om de internationale onderzoekers de kans te geven hun werk te doen.

Granero stapt definitief over naar Real Sociedad

Esteban Granero verruilt Queens Park Rangers voor Real Sociedad. De 27-jarige Spanjaard speelde afgelopen seizoen al op huurbasis voor de Basken, maar hij kwam door een knieblessure slechts vier competitieduels in actie. Granero tekende maandag een contract voor vier seizoenen bij de club uit de Primera División.

Granero doorliep de jeugdopleiding van Real Madrid. Zijn doorbraak beleefde hij echter bij Getafe in 2007. Na twee succesvolle seizoenen bij die ploeg besloot Real hem terug te halen, maar een vaste waarde werd hij nooit in Estadio Santiago Bernabeu. Twee jaar geleden vertrok de middenvelder naar QPR.

Tegenover de komst van Granero bij Real Sociedad staat het vertrek van Antoine Griezmann. De Franse vleugelaanvaller gaat aan de slag bij Spaans kampioen Atlético Madrid, zo werd eerder maandag duidelijk.

Everton heeft de Bosnische international Muhamed Besic aangetrokken. De 21-jarige verdediger komt over van Ferencváros uit Hongarije en tekende een contract voor vijf seizoenen. Op het WK in Brazilië kwam Besic in alle groepsduels in actie. Eerder speelde hij voor Hamburger SV.

Antibraakmiddel domperidon alleen nog op recept

Het antibraakmiddel domperidon is voortaan alleen nog op doktersrecept verkrijgbaar. Dat heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen besloten naar aanleiding van klachten over bijwerkingen.

Het Nederlands bijwerkingencentrum Lareb kreeg de afgelopen jaren vele tientallen meldingen over het medicijn tegen misselijkheid en braken. Het ging vooral om hartproblemen. Het Lareb kreeg ook meldingen over overleden domperidon-gebruikers. Het is echter niet zeker of zij daadwerkelijk door het geneesmiddel zijn overleden.

In Nederland was domperidon vrij verkrijgbaar in apotheken. Op de bijsluiter van het middel staat sinds 2009 dat het hartritmestoornissen kan veroorzaken. Sinds dat jaar mag het ook niet meer door drogisterijen worden verstrekt. In andere landen is het medicijn al langer alleen op doktersrecept te verkrijgen.

400-meterloper Lawrence (25) overleden

De Amerikaanse atleet Torrin Lawrence heeft maandag het leven gelaten bij een auto-ongeluk. Dat heeft de universiteit van Georgia, waar hij in zijn collegejaren voor uitkwam, bekendgemaakt. Lawrence werd slechts 25 jaar oud.

De specialist op de 400 meter deed in zijn loopbaan één keer mee aan een internationaal toernooi. Tijdens de inaugurele World Relays op de Bahama's, het officieuze WK voor estafettes, liep Lawrence eerder dit jaar mee in de series, waarna wereldkampioen LaShawn Merritt hem verving in de finale.

Lawrence kende vooral in 2010 een aantal opvallende maanden. Tijdens het indoorseizoen liep hij voor zijn universiteitsteam tijdens wedstrijden in Fayetteville naar de drie beste wereldjaarprestaties. Hij versloeg daar onder meer twee keer een jonge Kirani James, de regerend olympisch kampioen.

Dit jaar kwam Lawrence nog in actie tijdens de Amerikaanse kampioenschappen, waar hij de halve finale haalde (foto). Zijn laatste wedstrijd was op 12 juli, toen hij met een zege tijdens de Guldensporenmeeting in het Belgische Kortrijk onder meer de Nederlander Liemarvin Bonefacia versloeg.

'Succes mens kan zijn ondergang worden'

Enkele biologen luiden de noodklok. Het lijkt er namelijk op dat het succes van de menselijke soort, tevens zijn ondergang kan worden. Sinds de wereldpopulatie zo ongeveer verdubbeld is, is recht evenredig daaraan de hoeveelheid ongewervelde dieren juist met bijna de helft afgenomen.

En dat is zorgelijk, aldus de wetenschappers. Insecten zijn namelijk onder andere belangrijk voor het bestuiven van gewassen. Zonder bestuiving planten planten zich niet meer voort en komen we dus uiteindelijk zonder voedsel te zitten. Niet handig in een tijd waarin er meer mensen op de aarde rondwandelen dan in de hele geschiedenis ervoor.

Het aantal ongewervelden is in 35 jaar afgenomen met 45%. Toeval of niet: precies in die periode nam de wereldbevolking schrikbarend toe. Volgens een van de onderzoekers, Ben Collen is dit erg zorgwekkend. "Ook al begrijpen we niet helemaal welke invloed deze dalende cijfers op lange termijn zullen hebben: we lopen momenteel het risico om integrale onderdelen van ons ecosysteem te verliezen, zonder dat we precies weten welke rol ze binnen dat ecosysteem vervullen.” Insecten spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol bij de bestuiving van planten – waaronder voor de mens belangrijke gewassen."

Ben vervolgt: "Om een verdere afname te voorkomen moeten we beter gaan begrijpen welke soorten de strijd om te overleven aan het winnen en aan het verliezen zijn,” stelt Collen. Van de winnaars kunnen we wellicht leren welke maatregelen getroffen moeten worden om soorten te behouden. “Ook moeten we de invloed die deze veranderingen op het ecosysteem hebben, kunnen voorspellen zodat we kunnen achterhalen welke maatregelen ter behoud van soorten voorrang zouden moeten krijgen."

Het hele paper is hier neer te laden.

VN: koop geen olie van Jabhat al-Nusra en ISIS

Het is lidstaten van de Verenigde Naties verboden olie af te nemen van Jabhat al-Nusra en de Islamitische Staat in Irak en de Levant. Dat heeft de VN-Veiligheidsraad maandag afgekondigd.

Wie Syrische of Iraakse olie koopt van de twee terreurgroepen voorziet hen van inkomsten, waarschuwt de Veiligheidsraad in een zogeheten voorzittersverklaring. Met die inkomsten kunnen zij 'nieuwe rekruten werven, ook terroristen uit het buitenland, en hun mogelijkheden tot het plegen van terreuraanslagen versterken', aldus de door Rusland opgestelde verklaring.

De olie die Jabhat al-Nusra en ISIS (die zich tegenwoordig IS noemt) te koop aanbieden is op illegale wijze verkregen, stelt de Veiligheidsraad. De beide radicaalislamitische bewegingen hebben delen van Syrië en Irak veroverd. Ze hopen nu hun voordeel te doen met de olievelden en -installaties die in hun handen zijn gevallen.

Eerder veroordeelden de VN al eens de illegale export van olie door Libische milities.

In plastic verpakt lichaam gevonden in Terheijden

Een lichaam verpakt in plastic is maandag gevonden in het water in het Brabantse Terheijden. De brandweer heeft het stoffelijk overschot uit de Mark gehaald. De politie in Noord-Brabant gaat uit van een misdrijf, laat een woordvoerder weten.

Het lichaam werd in de rivier gevonden door twee mannen die aan het varen waren. Komende dagen wordt sectie verricht. "Het lijkt er sterk op dat iemand het lichaam kwijt wilde", zegt de woordvoerder. De politie kon nog niets zeggen over de identiteit van de persoon.

De Vrij naar Rome voor medische keuring

Stefan de Vrij heeft zijn transfer naar Lazio op een haar na afgerond. De 22-jarige verdediger landt maandagavond in Rome, waarna hij dinsdagochtend de medische keuring ondergaat. Dat meldt Lazio op Twitter. "Wij verwelkomen de beste verdediger van het WK in Brazilië", schrijft de club uit de Serie A.

De Italianen maken naar verluidt 8,5 miljoen euro over naar Feyenoord. De international van het Nederlands elftal is na Graziano Pellè, Daryl Janmaat en Bruno Martins Indi de vierde basisspeler die vertrekt uit Rotterdam.

'Beatles wilden Lord of the Rings verfilmen'

The Beatles hebben in de jaren zestig geprobeerd om The Lord of the Rings van J.R.R. Tolkien te verfilmen. Dat zegt Peter Jackson, die het fantasyepos verfilmde en nu bezig is met het het afmonteren van het derde en laatste deel van de Hobbit-trilogie.

"Serieus, ze zijn naar Stanley Kubrick gestapt voor de regie", zegt Jackson tegen de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. "Dat was voordat Tolkien de rechten verkocht aan United Artists. Ze hebben het hem ook gevraagd, maar hij zei nee. Paul McCartney bevestigde het een paar jaar geleden, toen ik het hem vroeg."

De Nieuw-Zeelandse filmmaker kende al jaren geruchten dat The Lords of the Rings de volgende film na Help zou worden van The Beatles. "John Lennon zou Gollum spelen, George Harrison de rol van Gandalf en Ringo Starr die van Sam", vertelt Jackson. "Ook een hoop anderen zouden meedoen om de cast aan te vullen."

McCartney zei uiteindelijk blij te zijn geweest dat hun project destijds niet door is gegaan. "Dat was heel aardig van hem", vindt Jackson. "Hij zei: dan had jij die prachtige films van jou nooit gemaakt. Ik zei op mijn beurt dat hun versie vast een fantastische soundtrack zou hebben opgeleverd. Dat blijft een eeuwig gemis."

Ook Tarantino bevestigt The Hateful Eight

Quentin Tarantino gaat zijn western The Hateful Eight dan toch maken. Dat bevestigde de filmmaker zondag op de strip- en filmbeurs Comic-Con in San Diego, schrijft de Amerikaanse filmsite Collider. Eerder deze maand liet beoogd hoofdrolspeler Kurt Russell al weten dat de film eraan zit te komen.

Tarantino besloot eerder dit jaar het hele project af te blazen nadat het scenario illegaal op internet was verschenen. Hij bezwoer de film alleen in boekvorm uit te brengen. Daarna zei hij ook te werken aan een bijbehorend stripverhaal en ook volgde in New York een voorleessessie met enkele van de beoogde acteurs, onder wie Russell, Michael Madsen en Samuel L. Jackson.

De opnames staan vooralsnog gepland voor november. Daar kan, gezien de wispeltiruge geschiedenis, nog van alles aan veranderen.

The Hateful Eight gaat over een groep reizigers op een postkoets die door een sneeuwstorm gedwongen worden te schuilen in een saloon. Daar lopen de spanningen al snel op, zeker als blijkt dat zich onder hen twee premiejagers, een zuidelijke soldaat en een vrouwelijke voortvluchtige bevinden.

KLM vliegt niet meer over 'onveilig' Irak

KLM vliegt sinds vorige week niet meer over Irak. Het gebied voldoet niet meer aan de veiligheidseisen, bevestigt een woordvoerder vandaag. De luchtvaartmaatschappij wil verder niet op de beslissing ingaan. Wel staat die volgens KLM los van de vliegramp in Oekraïne.

De Arabische luchtvaartmaatschappij Emirates nam eerder op de dag hetzelfde besluit. Volgens de Britse krant The Times is de Arabische maatschappij bang voor raketaanslagen door de terreurbeweging ISIS.

KLM-topman Camiel Eurlings zei zaterdag in NRC Handelsblad dat het bedrijf niet wist dat andere luchtvaartmaatschappijen Oost-Oekraïne al enige tijd meden. "Het was gewoon een veilig verklaarde route", aldus Eurlings.

Lobato zegeviert in Ronde van Wallonië

Juan José Lobato heeft de derde etappe van de de Ronde van Wallonië gewonnen. De Spanjaard van Movistar was maandag na een rit van 174 kilometer in Neufchâteau de sterkste in de massasprint. Gianni Meersman van Omega Pharma-Quick-Step werd voor de derde dag op rij tweede, Silvan Dillier moest genoegen met plaats drie.

Pim Ligthart was op de zesde plaats de beste Nederlander. Meersman behield wel de leiding in het algemeen klassement. De Ronde van Wallonië duurt tot en met woensdag.

Rusland overweegt importverbod Nederlands fruit

Rusland overweegt een verbod in te stellen op de import van Nederlands fruit. Dat zei een woordvoerder van de Russische florawaakhond, meldt persbureau ITAR-TASS. De officiële lezing is dat groente en fruit uit Nederland, Moldavië en Polen mogelijk besmet is met de grijze fruitmot.

Als het verbod er komt, gebeurt het waarschijnlijk binnen een of twee weken, zei Aleksej Aleksejenko van de florawaakhond. Tegen Polen worden mogelijk verdere maatregelen ingesteld omdat volgens Rusland de juiste certificaten ontbreken. Polen is goed voor bijna vijftig procent van de totale appelimport naar Rusland.

Rusland geeft een mogelijke besmetting op als reden voor het eventuele verbod, maar het kan ook een reactie zijn op de sancties die Europa de afgelopen maanden tegen Rusland instelde. Brussel wil door middel van sancties Moskou ertoe te bewegen de rebellen in Oost-Oekraïne niet langer te steunen.

Waarschuwing extreem weer alleen nog in Gelderland

Het KNMI heeft code oranje voor de provincies Noord-Holland, Flevoland, Utrecht en Noord-Brabant maandag rond 18.00 uur ingetrokken. De waarschuwing voor extreem weer geldt alleen nog in Gelderland. Daar kan nog veel regen vallen.

In Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Flevoland, Limburg, Noord-Brabant, Overijssel en Utrecht geldt code geel. Er kunnen buien voorkomen met plaatselijk onweer. In Groningen, Drenthe en Friesland is geen waarschuwing van kracht. Daar was het de hele dag rustig zomerweer.

'James Bond moet naar Friesland'

Friesland zou een uitstekende locatie zijn voor de 24e James Bond-film. Dat vindt althans Jelle Hiemstra van Statenfractie Friese Koers. "Het is een gouden kans voor de provincie Friesland om onze provincie te promoten richting een miljoenenpubliek over de gehele wereld", zegt fractievoorzitter Jelle Hiemstra in een verklaring.

Waarom de oud-fractievoorzitter van de Friese PVV nu pleit voor opnames in Friesland, is niet duidelijk. Wel vindt hij het zelf een goed plan. "Het mediatoerisme is een moderne manier om toeristen uit de gehele wereld te bereiken en naar ons toe te trekken."

Volgens Hiemstra, die ook schriftelijke vragen heeft ingediend, spelen de locaties een belangrijke rol in de James Bond-Films. "Iedereen kent nog de prachtige stranden van de Bahama's met Rusula Andress als Bondgirl in de film Dr. No. Ook het dorp Mürren in Zwitserland heeft een speciale James Bond-route sinds de film uit 1969 On Her Majesty's Secret Service."

Hiemstra ziet in Friesland een perfecte locatie voor de 24e James Bond, die zich in ieder geval deels in Rome afspeelt. "Het zou grandioos en weergaloos zijn als in de nieuwe James Bond-film de stranden van Terschelling te zien zijn of opnames bij de Sneker Waterpoort of op een cruiseschip in de haven van Harlingen."

De opnames van de nieuwe James Bond-film moeten in het najaar beginnen. Over de details van de film, die volgend najaar moet verschijnen, is nog weinig bekend. Wel kruipt Daniel Craig wederom in de huid van 007 en wordt de film, net als voorganger Skyfall, geregisseerd door Sam Mendes.

Beerenburg, Shaken not stirred
Beerenburg, Shaken not stirred

30 minuten Rainbow Six: Siege

Op YouTube is een filmpje van zo'n 30 minuten opgedoken met gameplaybeelden van Rainbow Six: Siege. In het filmpje worden verschillende strategieën gebruikt om een woning te belegeren of juist te beschermen.

Er wordt gespeeld zoals het hoort: de spelers maken gebruik van strategische positionering, visuele ondersteuning met behulp van camera's en drones en bespreken continu hun tactieken via teamspeak.

'GayStation' geveild voor goed doel

In het kader van het Stockholm Pride Festival wordt er een speciale editie van de PlayStation 4 geveild. De opbrengst gaat naar de Swedish Federation for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender Rights. De veiling wordt verzorgd door website webhallen.com.

Momenteel staat de bieding op 17.100 Zweedse kroon, iets meer dan 2.500 dollar. Biedingen worden geaccepteerd tot drie augustus. Ook een bod doen? Dat kan hier.

'Rusland wil Gérard Depardieu op Krim stationeren'

Als het aan een aantal leden van het Russische parlement ligt, vestigt Gérard Depardieu zich op de Krim. De Franse acteur, die begin vorig jaar een Russisch paspoort kreeg, zei vorige week dat hij biowodka wilde gaan stoken. Leden van het parlement zien voor Depardieu een toekomst weggelegd als wijnboer op de Krim, schrijft de krant Izvestia.

De parlementsleden stellen voor een speciaal overheidsorgaan in het leven te roepen dat de wijnproductie in de Krim regelt. Depardieu, die niet vies is van een glaasje wijn, zou de ideale man zijn om die organisatie te leiden. Het plan is voorgelegd aan Sergej Aksjonov, de premier van het autonome schiereiland dat eerder dit jaar door Rusland werd geannexeerd.

"Gérard is tegenwoordig niet alleen een symbool van de Franse film en de Franse charme, maar ook van de Russische vrijgevigheid", stelt parlementslid Igor Zotov. "Het zou voor de regio erg goed zijn als Depardieu, die wereldwijd bekendstaat als wijnkenner, aan het hoofd staat van een overheidsinstelling die de wijnproductie op de Krim stuurt."

De 65-jarige Depardieu zou een kopie van het ingediende plan hebben ontvangen, maar heeft nog niet gereageerd. De acteur verliet Frankrijk in 2012 uit woede om een extra belasting voor de rijken, die uiteindelijk toch niet werd doorgevoerd. De Russische president Vladimir Poetin bood Depardieu een paspoort aan, wat hij met beide handen aanpakte.

Sinds zijn vertrek naar Rusland heeft Depardieu al verschillende toekomstplannen gesmeed. Zo was hij van plan een restaurantketen te openen en zou er een lijn met keukengerei van de hand van de Fransman komen.

Mako keert terug in Mass Effect 4

Tijdens de Comic-Con heeft BioWare van de gelegenheid gebruikgemaakt om nieuwe details van het vierde deel van Mass Effect prijs te geven. Naast beelden van de nieuwe Mako kwam BioWare met prototype designs van nieuwe armor.

In de beelden is te zien dat de Mako beduidend sneller gaat dan de variant uit de eerst Mass Effect, maar er is vooralsnog geen wapentuig te zien op de uit de kluiten gewassen buggy. Wel wordt er gesproken over eventuele customization-mogelijkheden om het uiterlijk van de Mako af te stemmen op de speler. In deel twee en drie was het voertuig niet beschikbaar voor de speler.

Skip naar 1:00 voor gameplaybeelden van de Mako.

Armor prototypes

Marechaussees Oekraïne kunnen wapens krijgen

De marechaussees in Oost-Oekraïne kunnen bewapend worden, als daar behoefte aan is. Het verdrag dat dit juridisch mogelijk maakt is ondertekend door Oekraïne. Dat zei een hoge ambtenaar van het minister van Buitenlandse Zaken maandagmiddag tijdens de briefing in de Tweede Kamer over de repatriëringsmissie.

Het Oekraïense parlement moet het verdrag nog wel ratificeren. De Tweede Kamer hoeft dat niet te doen, omdat de looptijd van het verdrag korter dan een jaar is. Wel krijgt de Kamer de tekst van de overeenkomst.

De commandant der strijdkrachten Tom Middendorp zei tijdens de briefing dat de wapens zich momenteel niet in het gebied bevinden, maar direct kunnen worden ingevlogen en uitgereikt.

Het is de bedoeling dat de Oekraïners het verdrag donderdag ratificeren.

'Hoofdziekenhuis Gaza gebombardeerd'

Het belangrijkste ziekenhuis van Gaza is maandagmiddag getroffen door een luchtaanval. Dat zeggen Palestijnse functionarissen. Het bombardement op het Al Shifa-ziekenhuis zou meerdere levens hebben geëist.

Ooggetuigen telden volgens persbureau dpa zeker drie doden. Ook zouden er tientallen gewonden zijn gevallen.

Het Israëlische leger zegt een onderzoek in te stellen naar het voorval, meldt dpa.

Separatistenleider Donetsk vertrokken naar Rusland

De premier van de eigenmachtig uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk is vertrokken naar Rusland. De tweede man van Aleksandr Borodaj, Vladimir Antjoefejev, maakte maandagmiddag bekend dat hij het premierschap voorlopig waarneemt.

De separatistische regering liet een verslaggever van Novum Nieuws ter plaatse weten dat het om een dienstreis gaat. Borodaj zou binnenkort terugkeren.

Volgens de waarnemend premier overlegt Borodaj in Rusland over de opvang van vluchtelingen uit de separatistische volksrepublieken in Oost-Oekraïne. Antjoefejev zei niet hoelang Borodaj in Rusland blijft.

De pro-Russische opstandelingen in het oosten van Oekraïne lijken de laatste dagen in de verdediging gedrongen. Het regeringsleger rukt op naar Donetsk, de hoofdstad van Borodajs volksrepubliek. Reizen tussen Donetsk en Rusland is kennelijk nog wel mogelijk.

Rechtszaak over belastingontduiking Messi gaat door

Lionel Messi moet zich toch voor de rechter verantwoorden voor belastingontduiking. Dat heeft een Spaanse rechter maandag bepaald. In een verklaring laat de rechter weten dat er 'genoeg bewijs' is dat de Argentijn 'had kunnen weten en instemmen met' de creatie van een fictieve bv. Daarmee werd voorkomen dat belasting moest worden afgedragen over Messi's portretrecht.

In juni had het kamp van Messi nog naar buiten gebracht dat de openbaar aanklager ermee had ingestemd de zaak te seponeren. De rechter ging echter niet mee in het verzoek van de aanklager. Behalve Messi moet ook zijn vader Jorge Horacio Messi terechtstaan. Die zou tussen 2007 en 2009 vier miljoen euro te weinig belasting hebben betaald.

Koeman ziet weer speler vertrekken bij Southampton

Aan de leegloop bij Southampton lijkt geen einde te komen. De nieuwe club van trainer Ronald Koeman ziet ook centrale verdediger Calum Chambers vertrekken, naar Arsenal. Dat meldden beide clubs maandag. Chambers is al de vijfde speler die bij de Saints vertrekt.

De 19-jarige Chambers kwam vorig seizoen tot 22 duels voor de nummer acht van de Premier League. "Ik wil graag iedereen bij Southampton bedanken voor alles wat ze gedaan hebben en deze transfer daardoor mogelijk gemaakt hebben."

Koeman die deze zomer Feyenoord voor Southampton verruilde, zag eerder al Dejan Lovren, Adam Lallana en Rickie Lambert naar Liverpool gaan en verloor Luke Shaw aan Louis van Gaals Manchester United.

De oud-international haalde zelf Graziano Pellè en Dusan Tadic naar Southampton. Hij wil daarnaast nog enkele versterkingen aan zijn selectie toevoegen.

Koeman ging overigens eerder maandag op Twitter op humoristische wijze in op de situatie bij zijn nieuwe club:

FIFA wil Italiaanse bobo aanpakken

FIFA heeft de Italiaanse voetbalbond FIGC gevraagd onderzoek te doen naar uitspraken van Carlo Tavecchio. De vicevoorzitter van de FIGC, die kandidaat is voor het voorzitterschap, zou vrijdag racistische uitlatingen hebben gedaan. De FIFA herinnerde de Italiaanse bond er in de verklaring nog fijntjes aan dat 'de strijd tegen racisme voor de FIFA de hoogste prioriteit heeft'.

Tavecchio is als vicevoorzitter van de bond ook de baas van de amateurcompetitie in Italië. Vrijdag besprak hij de aanwezigheid van buitenlandse voetballers in de competitie door een vergelijking te maken met Engeland. "In Engeland selecteren ze spelers op basis van professionaliteit. Maar hier zeggen we, hij at eerst bananen en nu start hij voor Lazio en dat is oké."

Advocaat onder de indruk van talentvol Servië

Dick Advocaat ziet volop mogelijkheden om succesvol te zijn met het Servische nationale team. De 66-jarige Nederlander bekeek zo'n tien wedstrijden en raakte onder de indruk. "Ik zag veel getalenteerde spelers", zei Advocaat maandag tijdens zijn presentatie "Alleen hebben ze zich nog niet gekwalificeerd voor een eindtoernooi. Dat moeten we proberen te veranderen."

Advocaat draaide er niet omheen. Servië moet over twee jaar bij het EK in Frankrijk van de partij zijn. "Er zijn geen excuses, want de kwaliteit is er." In 2016 worden voor het eerst 24 in plaats van zestien landen toegelaten tot de mondiale titelstrijd.

Baas van de Servische voetbalbond, Tomislav Karadzic, prees de doorgewinterde Advocaat. "We geloven dat zijn ervaring, kennis en strenge hand zal helpen om ons spelniveau te verhogen." Karadzic voegde eraan toe dat Advocaats contract verlengd kan worden als hij zich kwalificeert voor het EK.

Advocaat was eerder bondscoach van het Nederlands elftal, Zuid-Korea, België en Rusland. Het afgelopen halfjaar was hij trainer van AZ.

Feyenoord bindt Kongolo tot 2017

Terence Kongolo blijft ook de komende jaren actief in de Kuip. De 20-jarige verdediger heeft zijn contract met twee jaar verlengd tot medio 2017, meldt Feyenoord maandag. Kongolo brak vorig seizoen door in de hoofdmacht en maakte deel uit van de Nederlandse WK-selectie. Hij kwam in Brazilië slechts twee minuten in actie.

Kongolo doorliep de jeugdopleiding van Feyenoord en maakte in het voorjaar van 2012 zijn debuut. Hij heeft inmiddels 23 optredens achter zijn naam. "Ik heb er een heel goed gevoel over dat ik ook de komende jaren bij Feyenoord onder contract sta."

De linksbenige Kongolo zegt nog niet te zijn uitgeleerd bij Feyenoord. "Ik heb nog niet heel veel wedstrijden in het eerste elftal en in de Eredivisie achter mijn naam. Daarom denk ik dat het voor mijn ontwikkeling beter is als ik eerst nog een tijd bij Feyenoord speel."

Het ligt in de lijn der verwachting dat Kongolo dit seizoen vaste basisspeler wordt. Feyenoord verkocht al collega-verdedigers Daryl Janmaat en Bruno Martins Indi en lijkt ook afscheid te moeten nemen van Stefan de Vrij, die naar verluidt akkoord is met Lazio Roma.

AZ wil van Lam en Avdic af

AZ-spelers Thomas Lam en Denni Avdic mogen op zoek naar een andere club. Dat heeft de Alkmaarse club maandag bekendgemaakt. AZ wil met een kleinere selectie verder. De Finse verdediger Thomas Lam speelde in totaal acht wedstrijden voor AZ. Avdic, een Zweedse aanvaller, kwam tot negentien duels.

Nick Olij en Dabney dos Santos worden teruggezet naar Jong AZ. Het tweetal speelde vorig jaar nog voor AZ onder 19 en was dit jaar gepromoveerd. Ze trainden mee met de A-selectie, maar vanwege de grote concurrentie op hun posities vindt de technische staf het beter dat ze elke week spelen. Collega Derrick Luckassen blijft wel bij het eerste team.

Ook Fernando Lewis vertrekt bij het eerste team van de Alkmaarders. De 21-jarige rechtsbuiten hoeft niet weg bij AZ. De club wil hem verhuren.

Adam West speelt weer Batman

Op de San Diego Comic-Con is bekendgemaakt dat LEGO Batman 3: Beyond Gotham wordt ingesproken door niemand minder dan de eerste Batman ooit: acteur Adam West. Dat je nooit te oud bent om met LEGO te spelen bewijst hij, de man is ondertussen 85 jaar oud.

Om de terugkeer van Adam West als de Batman uit de jaren zestig in LEGO Batman 3: Beyond Gotham te vieren, hebben Warner Bros. Interactive Entertainment en TT Games een nieuwe behind-the-scenes trailer vrijgegeven waarin de cast te zien is, waaronder Adam West, Troy Baker, Laura Bailey, Travis Willingham en vele anderen.

LEGO Batman 3: Beyond Gotham staat gepland om in de herfst te verschijnen op Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Wii U, 3DS en pc.

Filipijnse extremisten vermoorden dorpelingen

Leden van de extremistische moslimorganisatie Abu Sayyaf hebben maandagochtend in de zuidelijke Filipijnse provincie Sulu ten minste 21 dorpsbewoners vermoord, meldt het Filipijnse leger. Veertien burgers raakten gewond.

Onder de doden zijn zeker zes kinderen.

De slachtoffers waren in twee busjes op weg naar familie om het einde van de ramadan te vieren toen ze bij de kustplaats Talipao door veertig tot vijftig gewapende mannen onder vuur werden genomen. Het motief voor de aanval is onduidelijk, maar volgens een militaire woordvoerder behoorden sommige doden tot een burgerwacht en waren zij verwikkeld in een clanvete met Abu Sayyaf.

De aanval is een van de bloedigste van Abu Sayyaf sinds jaren. De groep telt ongeveer driehonderd gewapende strijders. Door operaties van het regeringsleger zijn de activiteiten van de groep sterk beknot; zij kan vooral voortbestaan door hoge losgeldsommen te eisen bij ontvoeringen. Momenteel gijzelt de groep een tiental mensen, onder wie twee Duitse toeristen die in april gevangen werden genomen en twee vogelaars, een Nederlander en een Zwitser, die twee jaar geleden werden ontvoerd.

Exit uit rampgebied 'op elk moment' mogelijk

Het ministerie van Defensie probeert ervoor te zorgen dat de Nederlanders in het rampgebied van vlucht MH17 in Oekraïne op 'elk moment' kunnen worden geëvacueerd. Dat zei de commandant der strijdkrachten Tom Middendorp maandag tijdens de technische briefing in de Tweede Kamer over de repatriëringsmissie.

"We proberen dat een exit op ieder moment mogelijk is." Zo wordt iedere dag besloten of het verantwoord is voor de onderzoekers om de rampplek te betreden of niet. Defensie neemt deze taak over van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof. "Als het fout gaat blijven ze zitten", zei Middendorp. Als het nog verder fout gaat, trekken ze zich verder terug.

Ook mogen de onderzoekers besluiten om af te wijken van het advies, bijvoorbeeld als ze vinden dat de situatie toch te gevaarlijk wordt. Daarnaast is een arts en een aantal verpleegkundigen ingevlogen die eerste hulp kunnen bieden. Gewonden kunnen met ambulances worden afgevoerd naar een ziekenhuis in Donetsk. Ook staat er een militair vliegtuig met een chirurgisch team aan boord voor het geval dat nodig is.

Middendorp verdedigde het kabinetsbesluit om de marechaussees niet te bewapenen. Onbewapende agenten zijn ook minder bedreigend en provoceren niet. "Ik besprak dat met een agent. Die zei: hoe minder ik bewapend ben, hoe veiliger ik mij voel", zei Middendorp daarover. "Bewapening an sich werkt provocerend."

Momenteel leggen Nederland en Oekraïne de juridische basis om de marechaussees alsnog te kunnen bewapenen met een handwapen. Maar Middendorp temperde de verwachtingen. Het geeft de mensen vooral een groter gevoel van veiligheid, maar het is niet noodzakelijk.

Volgens de hoogste militair draagt verder de aanwezigheid van internationale media bij aan de veiligheid. Dat werkt 'drempelverhogend' voor mensen die kwaad in de zin hebben.

De ongewapende marechaussees dragen in Oekraïne dragen gewoon hun politiepak. Wel krijgen zij hesjes waarop duidelijk staat wat zij doen, namelijk het zoeken naar stoffelijke resten in het rampgebied van vlucht MH17. Ook houden zij helmen en scherfvesten bij de hand, zodat zij zich kunnen beschermen in geval de situatie escaleert. Middendorp wil hiermee berichten ontkrachten dat de marechaussees niet-provocerende kleding zouden dragen.

Het kabinet besloot zondag geen gewapende militairen naar het gebied te sturen om de rampplek veilig te stellen. Middendorp noemde de situatie 'heel fragiel'. Er is weliswaar een soort staakt-het-vuren rond de rampplek maar die wordt niet door iedereen altijd gerespecteerd. En daarbuiten wordt gewoon gevochten.

Het risico bestaat dat Nederland onderdeel zou worden van het conflict door gewapend in te grijpen, zei Middendorp het kabinet na. Bovendien zou het enkele weken duren voordat de missie zou kunnen worden uitgevoerd.

Het gebied waarover de wrakstukken liggen is groot, ongeveer 35 vierkante kilometer, met bossen, rivieren en meren. Het zoeken is niet eenvoudig. "Het zijn niet een paar weilanden die je onderzoekt. Het is echt een groot gebied", aldus Middendorp.

Darunia in actie in Hyrule Warriors

Vorige week zijn er drie nieuwe personages aangekondigd voor de hack & slash Hyrule Warriors. Deze week is er van Goronleider Darunia gameplay opgedoken. Ruto was vorige week al aan de beurt, alleen Sheik is nog niet verschenen.

Hyrule Warriors is een cross-over van de gameplay van Dynasty Warriors. Je kiest een personage en je gaat al hakkend en slashend door de missies heen. Dit keer dan met met vele personages en vijanden uit The Legend of Zelda.

Hyrule Warriors komt 19 september uit op Wii U.

Voetbaltrainer verdacht van ontucht

Een 32-jarige trainer van voetbalclub SV Epe heeft zich mogelijk onzedelijk en ongewenst gedragen tegenover minstens vier jongens. De ouders van die kinderen hebben aangifte tegen de man gedaan. Hij is door de club op non-actief gesteld.

De voetbaltrainer werd vorige week dinsdag al aangehouden en zit in voorlopige hechtenis. De zaak kwam naar buiten nadat het bestuur van SV Epe de ouders van de jeugdleden dit weekeinde met een brief op de hoogte stelde van het onderzoek.

Voetbaltrainer verdacht van ontucht
Voetbaltrainer verdacht van ontucht (Foto: ANP)

Rusland moet eigenaren Yukos 50 miljard betalen

Rusland moet een vroegere aandeelhouder van het olieconcern Yukos een vergoeding van vijftig miljard dollar (ruim 37 miljard euro) betalen voor de schade die zij hebben geleden bij het omvallen van het bedrijf. Dat heeft het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag besloten, zo bevestigt aandeelhouder GML maandag.

De Russische overheid heeft volgens het hof bewust aangestuurd op een faillissement van Yukos, zo stelt GML. Ook zou Rusland zich enkele onderdelen van het bedrijf op oneerlijke wijze hebben toegeëigend. GML procedeert al zo'n tien jaar om een schadevergoeding af te dwingen. Het bedrijf eiste een compensatie van 103,5 miljard dollar.

Yukos, ooit een van de grootste bedrijven in Rusland, ging in 2006 bankroet nadat het een paar jaar eerder een belastingaanslag van meer dan 27 miljard dollar ontving. Ook werd topman Michail Chodorkovski gearresteerd en veroordeeld voor fraude. Volgens critici gebeurde dat omdat de oliemiljardair geregeld kritiek uitte op president Vladimir Poetin.

In de nasleep daarvan werden bedrijfsonderdelen van Yukos via een veilig verkocht. Een groot deel ging over in handen van Rosneft, een Russisch staatsbedrijf. Daarbij werd echter veel minder betaald dan de bedrijfsonderdelen waard zouden zijn.

Rusland heeft nog wel de mogelijkheid om tegen de uitspraak in beroep te gaan. Dat gaat ook gebeuren, kondigde minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov in een reactie aan. "De instanties die ons in deze rechtszaak vertegenwoordigen zullen alle beschikbare juridische middelen aangrijpen om hun positie te verdedigen."

KNMI waarschuwt voor extreem weer in westen

Het KNMI heeft voor de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant code oranje voor extreem weer afgekondigd. Vanwege de zware regenval kampen en het westen midden van het land veel wateroverlast. Maandagmiddag komen opnieuw buien tot ontwikkeling.

De hevige regenbuien hebben ervoor gezorgd dat in Alphen aan den Rijn in ruim twaalf uur tijd ruim twee keer de maandhoeveelheid aan regen is gevallen. Sinds zondagavond viel zo'n 160 millimeter, terwijl normaal in juli tachtig millimeter valt. Ook in andere plaatsen viel al meer dan honderd millimeter water. Een woordvoerder van weeronline.nl verwacht dat de grens van tweehonderd millimeter maandagmiddag zeker wordt gehaald.

De hulpdiensten hebben hun handen vol aan het regenwater. De veiligheidsregio's hebben sinds maandagochtend honderden meldingen gekregen van ondergelopen straten, huizen en tunnels. Een woordvoerder van de veiligheidsregio in Brabant raadt mensen aan om binnen te blijven.

Het contrast met de provincies Groningen en Drenthe is overigens groot. In Groningen is het zelfs zomers warm met veel zon.

Froome richt pijlen op Vuelta

Chris Froome gaat volgende maand van start in de Ronde van Spanje. Dat bevestigt de onttroonde tourwinnaar in gesprek met NBC Sports. Froome brak een kleine drie weken geleden zijn linkerpols en rechterhand en staakte al in de vijfde etappe van de Tour de France de strijd.

"Ik ben terug op de fiets, maar mijn armen zijn nog wel ingepakt", vertelt Froome, die in 2011 al eens tweede werd in de Vuelta. Vooralsnog is de eindzege geen doel. "Ik moet fit worden. Dat is de eerste stap. Het zou fantastisch zijn om een mooi resultaat neer te zetten, maar het wordt een heel zware race." De Vuelta begin op 23 augustus in Jerez de la Frontera.

Froome was samen met Alberto Contador de grote favoriet voor het winnen van de Tour, maar beiden vielen al in een vroeg stadium uit. Vincenzo Nibali reed daardoor onbedreigd naar de zege.

"Het was voor mij moeilijk om van een afstand te zien dat Nibali in de bergen nauwelijks werd uitgedaagd", zegt Froome. "Er was geen strijd om het geel. Dat is triest voor een grote ronde als de Tour. Maar Nibali heeft absoluut verdiend gewonnen."

Noodgemalen ingezet in Rijnland

Vanwege de extreme regenval heeft het hoogheemraadschap Rijnland de noodgemalen ingezet om het water in het gebied op peil te houden. Lokaal zijn er extra pompen nodig om de polders en steden droog te houden.

Vooral in de regio's Gouda, Boskoop en Alphen aan den Rijn heeft het water moeite om weg te zakken in de bodem. Uit deze gebieden komen talloze meldingen binnen van ondergelopen straten. Ook loopt er in enkele gevallen water over de kade.

Dimitrov door griep niet in Washington

Tennisser Grigor Dimitrov heeft zich met griep afgemeld voor het ATP-toernooi in Washington DC. Ook heeft de Bulgaar, die als derde was geplaatst in de Amerikaanse hoofdstad, een voorhoofdsholteontsteking. Het toernooi begint maandag.

Dimitrov is momenteel de nummer negen van de wereld. De Bulgaar speelde voor het laatst op Wimbledon, waar hij in de halve finale stond. Eerder dit jaar won hij de toernooien van Acapulco, Boekarest en de Queen's Club.

Dijkdoorbraak dreigt in Alphen aan den Rijn

De politie heeft in Alphen aan den Rijn een straat afgezet omdat een dijk dreigt door te breken. De brandweer is met groot materieel uitgerukt, laat een woordvoerder weten. Voorlopig worden nog geen bewoners geëvacueerd.

Het water loopt inmiddels over de dijk aan de Dijksloot in de Zuid-Hollandse plaats. De aangrenzende straten staan daardoor blank.

Hevige regenbuien hebben ervoor gezorgd dat in Alphen aan den Rijn in ruim twaalf uur tijd ruim twee keer de maandhoeveelheid aan regen is gevallen. Sinds zondagavond gaat het om zo'n 160 millimeter, terwijl normaal in juli tachtig millimeter valt.

Politie ontvangt 150 foto's en films van crash MH17

De politie heeft tot maandagmiddag ruim 150 foto's en video's van tijdens of na de crash van vlucht MH17 gekregen. Het beeldmateriaal is onder meer geüpload vanuit Rusland en Oekraïne, laat een woordvoerder weten.

Of de beelden bruikbaar zijn voor het het onderzoek is nog niet duidelijk. De politie moet alles nog bekijken en analyseren. De woordvoerder hoopt bovendien dat er nog meer binnenkomt.

De Nederlandse politie deed de oproep vrijdag in het Oekraïens, Russisch, Engels en Nederlands. Het onderzoeksteam wil de plek van de ramp net voor, tijdens en na de ramp in beeld brengen om zo een reconstructie te maken. Het beeldmateriaal kan via de site van de politie worden verzonden.

De vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd anderhalve week geleden neergehaald. Alle 298 inzittenden, onder wie 194 Nederlanders, kwamen om het leven.

Duizenden Brabanders zonder stroom

Zeker tienduizend huishoudens rond Tilburg zitten maandag zonder stroom vanwege een storing. Door de hevige regenval is een transformator in een hoogspanningsstation uitgevallen, meldt netbeheerder Enexis.

Behalve Tilburg hebben mensen in Loon op Zand, Oisterwijk en Haaren geen elektriciteit. De brandweer is bezig water weg te pompen. Ook zijn monteurs aanwezig, maar die kunnen volgens Enexis nog niets doen.

'BBC bewust racistisch met Clarkson-grap'

De BBC heeft bewust een racistische grap van Jeremy Clarkson uitgezonden. Dat oordeelde de Britse mediawaakhond Ofcom maandag. In een uitzending van het autoprogramma Top Gear, afgelopen maart, sprak Clarkson neerbuigend over een Aziatische man. Na de uitzending van maart dienden twee kijkers een klacht in.

In het segment, over de brug over de Kwai, gebruikte Clarkson het woord 'slope' om de helling van de brug te benoemen. Op de brug liep op dat moment echter ook een Thaise man, waarmee het leek alsof het woord, dat ook 'spleetoog' betekent, op hem sloeg. "Ja, de brug is aan de overkant inderdaad hoger dan hier", antwoordde medepresentator Richard Hammond droogjes.

"Het was een van tevoren ingestudeerde grap", beargumenteerde Ofcom. "De BBC heeft nagelaten tijdens het filmen of tijdens de nabewerking te checken of het woord aanstootgevend kon zijn."

Andy Wilman, de uitvoerend producent van Top Gear, liet in april al weten het voorval te betreuren, maar hield wel vol dat de grap een onbedoelde misser was. "Wij wisten destijds niet dat het woord 'slope' door sommige mensen als aanstootgevend kan worden gezien." Wat hem betrof was het vooral een term die buiten Groot-Brittannië als racistisch wordt gezien, 'zoals bijvoorbeeld in de Verenigde Staten of in Australië'.

Clarkson kwam de laatste tijd wel vaker in het nieuws vanwege vermeende racistische uitspattingen. Zo zou hij in een oude opname van Top Gear het woord 'nigger' hebben gebruikt. Die opname kwam echter uit de oude doos van een medewerker en was nooit voor uitzending bedoeld. De BBC heeft daarover al laten weten geen maatregelen te zullen treffen.

Mata prijst 'geweldige manager' Van Gaal

Juan Mata is onder de indruk van het begin van Louis van Gaal bij Manchester United. "We voelen dat hij een geweldige manager met een sterke mentaliteit is", stelt de Spaanse middenvelder. "Deze club is gemaakt voor een winnende mentaliteit en ik denk dat hij die heeft."

Mata heeft in twee weken tijd ervaren dat Van Gaal recht door zee is. "Hij is eerlijk naar de spelers, zegt wat hij denkt en heeft een duidelijke manier van spelen. Alles is nieuw, maar we passen ons snel aan."

Van Gaal leidde Oranje naar de derde plaats op het WK en is nu twee weken in Engelse dienst. Daarin werd zowel LA Galaxy (7-0) als AS Roma (3-2) in oefenverband verslagen. Toch was Van Gaal over laatstgenoemde wedstrijd niet te spreken. "Hij was duidelijk niet tevreden over het feit dat we twee goals incasseerden. Dat kenmerkt een goede manager", zegt Mata in gesprek met de Britse krant The Guardian.

Mata is niet de eerste op Old Trafford die de loftrompet steekt over Van Gaal. Eerder liet clubicoon Ryan Giggs, nu assistent-trainer, zich al lovend uit over de Nederlander.

Kishna: "Iets recht te zetten tegen PEC"

Ajax won zaterdagavond met 1-0 van Benfica dankzij een treffer van Ricardo Kishna. De aanvaller van Ajax voelt zich sterker worden. "Ik krijg langzaamaan de extra versnelling in de versnelling weer terug", zegt Kishna in gesprek met De Telegraaf.

"Die had ik vroeger ook, maar na mijn blessure ben ik het een beetje kwijtgeraakt. Gelukkig komt het nu weer terug." Met de overwinning op Benfica sloot Ajax een goede voorbereiding op het nieuwe seizoen af met een prijs: de Eusébio Cup. "Benfica is een grote club met een prachtig stadion", aldus Kishna.

Zondag krijgt Ajax opnieuw een kans om een prijs te pakken. Dan neemt de ploeg van trainer Frank de Boer het in de Amsterdam ArenA op tegen bekerwinnaar PEC Zwolle. "We hebben namelijk iets recht te zetten tegen PEC Zwolle. Daarnaast wil ik altijd prijzen pakken, dus ook de super cup", besluit Kishna.

[NBA] Scott bevestigt trainerschap Los Angeles Lakers

Byron Scott wordt de nieuwe trainer van basketbalploeg Los Angeles Lakers. De 53-jarige oud-speler van de Lakers heeft dat afgelopen weekeinde aan een tv-station in Los Angeles bevestigd. ESPN meldde al eerder dat Scott voor vier jaar zou tekenen. De Lakers zitten zonder coach sinds Mike D'Antoni eind april werd ontslagen.

Scott werd met de Lakers drie keer kampioen van de NBA. Na tien seizoenen voor de ploeg verhuisde hij in 1993 naar Indiana Pacers en twee jaar later naar Vancouver Grizzlies. In het seizoen 1996-1997 keerde hij terug naar de Lakers, het jaar waarin Kobe Bryant debuteerde. Hij sloot zijn spelersloopbaan af bij het Griekse Panathinaikos.

Na zijn actieve loopbaan werd hij assistent bij Sacramento Kings. Vervolgens had hij New Jersey Nets (nu Brooklyn Nets), New Orleans Hornets (nu New Orleans Pelicans) en Cleveland Cavaliers onder zijn hoede. In 2008, als coach van de Hornets, werd hij verkozen tot beste trainer van de NBA. Met de Nets verloor hij in 2002 en 2003 de finale van de NBA.

Scott krijgt het komend seizoen waarschijnlijk moeilijk met de Lakers. Afgelopen seizoen miste de ploeg de play-offs. In de zomer zagen de Lakers Pau Gasol naar Chicago Bulls vertrekken. Daar stond alleen de komst van Julius Randle uit de draft tegenover.

Reisleiders verlaten Kos na bedreigingen

Nederlandse reisleiders van de organisatie Gogo Jongerenreizen zijn van het Griekse eiland Kos gevlucht na bedreigingen. Sommige lokale horecabazen zijn boos dat ze worden overgeslagen tijdens de kroegentocht die de reisorganisatie organiseert voor vakantiegangers. Dat heeft Joost Romeijn, directeur van moederbedrijf Sundio Group, maandag laten weten.

"De reisleiders kregen sms'jes met ernstige bedreigingen en een heeft zelfs een pak rammel gekregen", zegt Romeijn. De dreigementen hebben te maken met een conflict dat Gogo heeft met horecazaken die buiten de boot vallen bij de kroegentocht.

De lokale politie onderzoekt nu van wie de bedreigingen afkomstig zijn, vertelt Romeijn. Zodra de politie de situatie weer veilig acht, vliegen de reisleiders terug naar het eiland. De Nederlandse ambassade is op de hoogte gesteld van de zaak.

Een andere reisorganisatie op het eiland, Gofun van Corendon, laat weten buiten het conflict te staan en geen aanleiding te hebben om medewerkers terug te halen.

Volgens Romeijn merken de jongeren die met Gogo op vakantie zijn weinig van het conflict. Alleen het avondprogramma met de kroegentocht is afgelast. De vakantiegangers worden opgevangen door reisleiders van andere reisorganisaties die op Kos aanwezig zijn. Het programma overdag gaat wel door.

Geraint Thomas langer bij Sky

Wielrenner Geraint Thomas heeft zijn contract bij Team Sky met twee jaar verlengd. De Engelse wielerformatie heeft dat maandag bekendgemaakt. De 28-jarige Welshman rijdt sinds 2010, toen Team Sky werd opgericht, voor de ploeg. De allrounder won dit jaar de Ronde van Beieren. In de Tour de France werd hij 22e.

"Ik ben blij dat ik nog twee jaar bij Team Sky blijf", laat Thomas op de website van zijn ploeg weten. "Ik ben hier sinds het begin en ik geloof dat het de beste plek voor mij is om alles uit mijn carrière te halen."

Pakistaanse menigte doodt 'ketters'

Een islamitische meute heeft zondagavond in Pakistan meerdere huizen van leden van de Ahmadi-minderheid in brand gestoken. Dat heeft de politie gezegd. Bij de aanval stierven drie vrouwen en kreeg een vierde een miskraam.

Het geweld brak uit nadat het gerucht zich had verspreid dat de Ahmadi-moslims een blasfemische foto op Facebook zouden hebben gezet. Op de afbeelding zou worden gespot met de Kaaba, een kubusvormige steen in de Saudische stad Mekka die heilig is in de islam.

De slachtoffers kwamen om door verstikking. Ahmadi-moslims vormen een belangrijke religieuze minderheid in Pakistan. Net als andere minderheden, zoals christenen, hindoes en sikhs, zijn zij vaak het doelwit van moslimextremisten.

Joden eisen zerotolerancebeleid rond demonstraties

De joodse kerkgenootschappen in Nederland vinden het onbestaanbaar dat gemeenten en politie niets doen tegen de recente antisemitische demonstraties. Ze pleiten in een brief aan premier Mark Rutte (VVD) voor een zerotolerancebeleid.

"Het kan niet zo zijn dat de verantwoordelijke overheid en haar organen hierin geen aanleiding zien tot optreden, maar kiezen voor bagatelliseren en het niet provoceren in plaats van bestraffen van de overtreders", zo staat in de brief. De genootschappen verwachten dan ook een 'onomwonden' verklaring van Rutte.

De joodse organisaties eisen dat het kabinet onvoorwaardelijk en helder afstand neemt van elke vorm van antisemitisme en willen dat het zerotolerancebeleid actief wordt gehandhaafd. Burgemeesters zouden verder geïnstrueerd moeten worden om dergelijk beleid strikt op te volgen en geen toestemming meer moeten geven voor demonstraties die uit de hand kunnen lopen.

De brief is ondertekend door het Nederlands-lsraëlitisch Kerkgenootschap, het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom en het Portugees-lsraëlitisch Kerkgenootschap. Bij de organisaties zijn een kleine tienduizend joodse Nederlanders aangesloten.

VN: Neerschieten MH17 mogelijk oorlogsmisdaad

Het neerhalen van het toestel van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne op 17 juli is mogelijk een oorlogsmisdaad. Dat heeft de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Navi Pillay van de Verenigde Naties maandag gezegd. Zij roept op tot een grondig onderzoek naar de toedracht van de crash.

Uit het onderzoek moet blijken of het oorlogsrecht geschonden is. De Verenigde Staten en Oekraïne zeggen dat het vliegtuig door pro-Russische separatisten werd neergeschoten met een luchtdoelraket. Waarschijnlijk zagen zij het toestel aan voor een Oekraïens gevechtsvliegtuig. Bij de crash kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 194 Nederlanders.

Pillay meldde maandag ook dat zeker 1129 mensen zijn gedood sinds in Oekraïne gevechten zijn uitgebroken tussen het regeringsleger en de rebellen. Daarnaast zijn 3442 personen gewond geraakt en meer dan honderdduizend mensen sinds april op de vlucht geslagen.

Kim Jong Un roept op tot oorlogsmentaliteit

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un heeft zijn burgers opgeroepen weer een oorlogsmentaliteit aan te nemen. Dat heeft het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA maandag gemeld. De leider deed zijn oproep toen hij de graven bezocht van militairen die zijn omgekomen in de Koreaanse Oorlog (1950 - 1953).

Kim bezocht het Vaderlandse Bevrijdingsoorlog Martelarenkerkhof omdat het zondag exact 61 jaar geleden was dat de oorlog eindigde in een wapenstilstand. Het jubileum is een officiële feestdag in het communistische land. Hoewel het conflict eindigde in een staakt-het-vuren, beweert Noord-Korea dat het de oorlog gewonnen heeft.

De leider legde een mand bloemen neer op de begraafplaats en nam een moment stilte in acht voor de militairen die in de oorlog hun leven hebben gegeven voor Noord-Korea. De oorlog werd begonnen door Kims grootvader, de toenmalige leider Kim Il Sung. Bij het conflict kwamen tussen de 2,5 en vier miljoen mensen om het leven.

Hockeymannen openen EK met duel tegen Spanje

De loting voor het Europees kampioenschap hockey is verricht. De hockeyheren zijn in de groepsfase gekoppeld aan Spanje, Polen en Rusland. De andere poule bestaat uit Duitsland, België, Schotland en Ierland. 

De vrouwen zijn in poule A ingedeeld met Polen, Spanje en België. De andere vrouwenpoule bestaat uit Engeland, Duitsland, Italië en Schotland. Het EK wordt volgend jaar augustus gespeeld. Alleen Europees kampioen plaatst zich rechtstreeks voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Voor Rio plaatsen zich, naast gastland Brazilië, alle continentale kampioenen en de landen die zich kwalificeren via de Hockey World League. Het EK vorig jaar viel tegen voor Nederland. In het Belgische Boom werden zowel de heren als de vrouwen derde. 

Atlético legt Franse spits Griezmann vast

Atlético Madrid heeft Frans international Antoine Griezmann aangetrokken. Dat meldt de Spaanse kampioen maandag. De 23-jarige aanvaller wordt overgenomen van Real Sociedad. Hij moet nog wel eerst medisch gekeurd worden. Verdere details over de transfer heeft Atlético niet bekendgemaakt. Naar verluidt is er dertig miljoen euro mee gemoeid.

Griezmann kwam op 13-jarige leeftijd bij Real Sociedad terecht. De jonge Fransman speelde zijn eerste wedstrijd voor het eerste team van de ploeg uit San Sebastian in 2009 en kwam daarna tot 202 duels. In die wedstrijden tekende hij voor 53 doelpunten. Griezmann is negenvoudig Frans international en scoorde drie keer voor zijn land.

Haase levert in op wereldranglijst

Robin Haase is tien plaatsen gezakt op de wereldranglijst. De huidige nummer 61 van de tenniswereld werd afgelopen week in Gstaad in de halve finale uitgeschakeld, terwijl hij vorig jaar verliezend finalist was. Ook deze week heeft hij veel punten te verdedigen in Kitzbühel. In de Oostenrijkse plaats haalde hij vorig jaar de halve finale.

Igor Sijsling boekte een plaats winst en staat nu 75e. Thiemo de Bakker steeg negen plaatsen en is de nieuwe nummer 133. Jesse Huta Galung duikelde dertig plaatsen. Met een 193e stek staat hij nog net bij de beste tweehonderd.

Aan de top van de ranglijst veranderde niets. Novak Djokovic is de beste van de wereld, voor Rafael Nadal, Roger Federer, Stanislas Wawrinka en Tomas Berdych.

Kleine stijging Bertens op ranglijst

Kiki Bertens staat deze week een plaats hoger op de wereldranglijst dan vorige week. De tennisster uit Wateringen is nu de nummer 77 van de wereld. Ook Arantxa Rus steeg, van 160 naar 157. De Monsterse voelt de hete adem van Richel Hogenkamp wel in haar nek. Hogenkamp klom van de 166e naar de 159e plaats. Indy de Vroome zakte van de 178e naar de 185e stek.

De top van de ranglijst blijft ongewijzigd. Serena Williams is nog altijd de nummer één van de wereld. De Amerikaanse wordt gevolgd door Na Li, Simona Halep, Petra Kvitova en Agnieszka Radwanska.

Caterham F1 mogelijk voor rechter gesleept

Het Formule 1-team Caterham wordt mogelijk voor de rechter gedaagd. De reden hiervoor is de stevige inkrimping van het personeel die plaats heeft gevonden. Teambaas Christian Albers en zijn management zetten meer dan 40 werknemers op straat, maar dit is niet helemaal correct verlopen.

Begin deze maand nam een Arabisch/Zwitsers consortium Caterham over van Tony Fernandes. Direct hierna werd een ontslagronde in gang gezet om het team kleiner en efficiënter te maken. Volgens de advocaat van de ex-werknemers is hierbij niet de juiste procedure gevolgd. Hij dreigt met forse schadeclaims en een gang naar de rechter.

'Hamilton wil 90 miljoen euro van Mercedes'

Lewis Hamilton is in onderhandeling met het Formule 1-team Mercedes over het verlengen van zijn contract. Het loopt eind 2015 af en dit willen de Brit en zijn management graag verlengd zien. Volgens Bild vragen ze voor de drie seizoenen 2016-2018 in totaal 90 miljoen euro.

Eerder werd al bekend dat teamgenoot Nico Rosberg voor drie jaar naar verluidt 55 miljoen euro zal gaan ontvangen. Hamilton wil hier nog eens stevig overheen gaan. Het is mogelijk ook de reden waarom Red Bull-adviseur Helmut Marko zijn coureur Sebastian Vettel in verband bracht met Mercedes. Maar of Vettel echt benaderd is door de Duitsers wilde hij gisteren tegenover Sky niet verklappen. Hij hield het op Silly Season waarin veel toprijders aan andere renstallen gelinkt worden, te meer omdat een aantal contracten eind volgend jaar aflopen.

Sarah Palin begint onlinenieuwszender

De gewezen Amerikaanse vicepresidentskandidate Sarah Palin begint een eigen onlinenieuwszender. Ze wil naar eigen zeggen kijkers een alternatief bieden voor de "politiek correct filter" van reguliere media, meldt CNN maandag.

De zeer conservatieve voormalige gouverneur van Alaska, die het in 2008 tevergeefs samen met John McCain opnam tegen Barack Obama, vraagt kijkers 9,95 dollar per maand om haar zender te kunnen zien.

Palin geldt als Tea Party-aanhanger en moet niet veel hebben van de huidige president en zijn regering. "Bent u moe van mediafilters? Ik in ieder geval wel", zegt ze in een promofilmpje. "Ik wil direct tot u kunnen spreken op onze zender en op mijn voorwaarden en hoef de gevestigde orde niet te behagen."

Na haar mislukte gooi naar het vicepresidentschap ontvouwde Palin tal van initiatieven. Ze had haar eigen real life serie, was politiek commentator voor het conservatieve FoxNews en schreef twee boeken. Een rentree in de politiek sluit ze niet uit.

Sarah Palin begint onlinenieuwszender
Sarah Palin begint onlinenieuwszender (Foto: ANP)

Nederlands onderzoeksteam naar rampgebied

Nederlandse forensische experts en marechaussees doen maandag weer een poging om naar de plek van de vliegramp in het oosten van Oekraïne af te reizen. Het is op het moment veilig genoeg om vanuit Donetsk naar het rampgebied te reizen. Dat heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) maandag laten weten.

De forensische experts reizen vanuit Donetsk naar het rampgebied. De OVSE heeft hierover afspraken kunnen maken met de pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger. Beide partijen vochten het afgelopen etmaal hevig in het rampgebied.

Zondag moesten de onderzoekers en marechaussees hun tocht om die reden afblazen. Voor de dertig Nederlanders wordt per dag bekeken of ze veilig aan het werk kunnen.

Premier Mark Rutte (VVD) maakte zondag ook bekend definitief geen bewapende missie naar het rampgebied te sturen. Militaire aanwezigheid zou de onrust alleen maar vergroten, waardoor de kans op het terughalen van de nog aanwezige slachtoffers kleiner wordt. Wel gaan nog eens zestig Nederlandse forensische experts en zestig marechaussees naar het land.

Chinese politie haalt kruis van kerk

Honderden politieagenten hebben maandag in alle vroegte een kruis van een christelijke kerk in Oost-China verwijderd. Het neerhalen is onderdeel van een operatie tegen georganiseerd christendom en kerkgebouwen in de kustregio Zhejiang.

Volgens Qu Linuo, een evangelisch christen die niet tot dezelfde kerk behoort, kwam de politie maandagochtend met een hijskraan naar de Longgang Huai En-kerk gereden. Qu was enkele uren eerder met zo'n tweehonderd sympathisanten voor het gebedshuis gaan staan om dit te beschermen. Uiteindelijk maakten zij plaats voor de autoriteiten, die het heilige christelijke symbool van de kerk af sloopten.

De politie zei tegen Qu dat het kruis de hoogtelimiet voor gebouwen in de stad schond. Regeringsfunctionarissen hadden ook bij eerdere incidenten gezegd dat zij bouwvoorschriften afdwingen, hoewel ze niet willen vertellen om welke het gaat. De lokale politie wilde desgevraagd niet op de operatie van maandagochtend reageren. Na afloop gaven de autoriteiten het kruis terug aan de gelovigen, die zich rondom het voorwerp verzamelden om te huilen en te bidden.

In de hele provincie hebben de autoriteiten de kruizen van meer dan 130 protestantse kerken verwijderd of hiermee gedreigd. In enkele gevallen heeft de politie zelfs heiligdommen geplunderd of kapot gemaakt. Geloofsgemeenschappen zeggen dat de regering het snel groeiende christendom de kop in wil drukken. Het Pew Research Center, een Amerikaans onderzoeksbureau, schatte het aantal protestanten in China in 2011 op 58 miljoen en het aantal katholieken op negen miljoen.

Volleybalsters verslaan ook Argentinië

De Nederlandse volleybalsters hebben in de World Grand Prix ook hun derde wedstrijd gewonnen. In het Puerto Ricaanse Carolina werd Argentinië met 3-0 verslagen. De setstanden waren 25-19, 25-19 en 26-24.

Na de simpele zeges op Cuba en Puerto Rico werd tegen Argentinië de eerste set ook eenvoudig gewonnen. Het gemak waarmee dat gebeurde, leidde wellicht tot concentratieverlies. De ploeg van bondscoach Gido Vermeulen maakte in de tweede set echter een 1-5 achterstand direct goed. In de derde set stond Argentinië telkens aan de goede kant van de score.

Oranje was echter net op tijd bij weer de les, werkte twee setpunten weg en voorkwam overwerk. Topscorer was Judith Pietersen met tien punten. Yvon Beliën en Robin de Kruijf waren ieder goed voor negen punten.

Volgend weekend spelen de volleybalsters in het Belgische leuven. Gastland België, Canada en opnieuw Argentinië zijn dan de tegenstanders. De week erop spelen de dames drie wedstrijden thuis in Doetinchem. 

Steeds meer zonnepanelen in Nederland

Steeds meer consumenten halen hun stroom uit zonnepanelen. Het aantal zonnepanelen in Nederland is het afgelopen jaar gestegen van 125.000 naar 185.000. Dat blijkt uit cijfers van netbeheerder Stedin.

Alleen al in de provincies Zuid-Holland en Utrecht leveren de panelen genoeg stroom voor zo'n 30.000 huishoudens. In het eigen netgebied zag Stedin het aantal consumenten stijgen van 25.000 naar 35.000.

Koploper is de stad Utrecht. In een jaar tijd verdubbelde daar het aantal zonnepanelen van 1342 naar 3151. Den Haag volgt op de tweede plaats, met 3000 geregistreerde gebruikers. Ook het vermogen dat per adres wordt opgewekt nam hier het afgelopen jaar toe.

De elektriciteit die door zonnepanelen wordt opgewekt, wordt voornamelijk gebruikt voor eigen gebruik. Wat overblijft, wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet van Stedin.

'Feyenoord en Lazio akkoord over De Vrij'

Stefan de Vrij vertrekt definitief naar Lazio Roma. De Italiaanse club heeft met Feyenoord een akkoord bereikt over zijn transfer. Dat schrijft De Telegraaf maandag.

De Vrij, een van de sterkhouders van Oranje tijdens het afgelopen WK in Brazilië, tekent een contract voor vijf jaar. Hij had een aflopend contract bij Feyenoord. De Rotterdammers krijgen naar verluidt 8,5 miljoen euro voor de 22-jarige verdediger. De Vrij is na Graziano Pellè, Daryl Janmaat en Bruno Martins Indi al de vierde speler die deze zomer vertrekt bij Feyenoord.

Conchita kijkt graag naar Poetin

Conchita Wurst vindt de Russische president Vladimir Poetin geen onaantrekkelijke man. "Verschrikkelijke dingen gebeuren er, onder zijn bewind, met de homo's in Rusland", zegt ze maandag in De Telegraaf. "Maar Poetin zelf, ik vind hem eigenlijk wel een erg aantrekkelijke man. Ik kan dingen scheiden, weet je?"

De Oostenrijkse Wurst, die eigenlijk Tom Neuwirth heet, is komend weekend te gast in Amsterdam. Zaterdag vaart hij, uiteraard weer verkleed als Conchita Wurst, 'de vrouw met baard', mee op een bood tijdens de Canal Parade en zondag volgt een concert op het Rembrandtplein.

Wat dat betreft is er veel veranderd sinds Conchita twee maanden geleden in Kopenhagen het Eurovisie Songfestival won met haar nummer Rise Like a Phoenix. Ze is gevraagd om volgend jaar de presentatie van het festival op zich te nemen en heeft de afgelopen maanden door heel Europa getoerd. Ze stond al op menig homofeest, met naar eigen zeggen als hoogtepunt een optreden op de London Pride op Trafalgar Square.

"Ik ben er trots op dat iedere homo in de wereld nu weet wie ik ben", gaat Neuwirth verder. Toch is het af en toe wel overweldigend dat ze als internationaal boegbeeld van de gayscene en rolmodel wordt gezien. "Ik maak me ook een beetje zorgen dat ik de verwachtingen niet helemaal kan waarmaken. Ook ik ben niet perfect, maar ik doe wat ik denk dat goed is. Dus als ik niet ieders verwachtingen kan waarmaken... dat is niet mijn fout, ik heb nooit gezegd dat ik de wereld zal veranderen. Maar ik doe wel mijn best."

Daarom is Neuwirth ook zo blij dat hij zich af en toe weer gewoon als Tom Neuwirth kan gedragen. Pruik af, jurk uit, en weer zonder lippenstift en tonnen oogschaduw gewoon even op de bank zitten. "Soms vind ik het heerlijk om weer even Tom te worden, aan het einde van de dag. Dat kan zelfs een opluchting zijn. Net als voor iedereen: thuiskomen, je werkkleding uittrekken en relaxen."

Weer water uit de kraan in Noordoost-Friesland

Het noordoosten van Friesland heeft weer kraanwater. De problemen met de waterleiding van zondagavond zijn opgelost, laat een woordvoerder van waterbedrijf Vitens weten.

Door een technische storing in de waterproductiefaciliteit in Noardbergum, in de gemeente Tytsjerksteradiel, kwam er enige tijd minder tot geen water uit de kraan. Hoeveel huishoudens hinder ondervonden van de storing is niet bekend.

Aangehouden diplomaat terug in Venezuela

De diplomaat Hugo Carvajal is zondagavond (lokale tijd) direct na zijn vrijlating op Aruba in een vliegtuigje teruggevlogen naar Venezuela. Dat heeft de Venezolaanse president Nicolas Maduro laten weten. Op Aruba is hij persona non grata verklaard, waardoor hij daar niet terug kan keren.

De vrijlating van Carvajal wordt door de regering in Venezuela als een politieke overwinning gevierd. Volgens Maduro is hij 'gered door een diplomatiek en politiek offensief van Venezuela'. "Dit is opnieuw een overwinning voor het Venezolaanse volk", laat minister van buitenlandse zaken Elias Jaua weten.

Jaua, die Nederland bedankte voor het oplossen van de zaak dankzij 'de positieve relaties' tussen beide landen, verwelkomde Carvajal bij zijn aankomst op het internationale vliegveld nabij de hoofdstad Caracas. Carvajal verklaarde tegenover de krant El Nacional dat de openbaar aanklager en de rechter, die zijn zaak behandelden, corrupt zijn.

De VS wil de Venezolaanse oud-generaal, die op Aruba als consul-generaal zou worden geïnstalleerd, voor drugs- en wapenhandel met de Colombiaanse guerrillabeweging FARC berechten. Venezuela protesteerde hevig tegen de arrestatie van Carvajal woensdag op Aruba.

Vrijdagavond liep de spanning op nadat het luchtverkeer naar Aruba en de voormalige Nederlandse Antillen werd gestaakt. Dit werd enkele uren later echter hervat. Vrijdagavond besloot een rechter dat Carvajal langer vast bleef zitten, maar zondagavond verklaarde het OM dat hij toch diplomatieke onschendbaarheid geniet en vrijgelaten zou worden.

Carvajal was de chef van de inlichtingendienst onder de vorig jaar overleden omstreden president Hugo Chávez tussen 2004 en 2011.

Veiligheidsraad wil humanitair bestand Gaza

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zondagnacht opgeroepen tot een 'onmiddellijk en onvoorwaardelijk humanitair staakt-het-vuren' in de oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza. De raad riep de partijen bovendien op zich in te zetten voor een 'duurzaam en volledig gerespecteerd' bestand op basis van de voorstellen van Egypte.

In een zogenoemde voorzittersverklaring betuigt de raad zijn 'ernstige zorg over de verslechtering van de situatie als gevolg van de crisis met betrekking tot Gaza en het verlies van burgerlevens en slachtoffers'. Een dergelijke verklaring is minder dwingen dan een resolutie, maar moet wel door alle vijftien leden van de Veiligheidsraad worden goedgekeurd.

In het twintig dagen oude conflict zijn volgens het Palestijnse ministerie van gezondheid meer dan 1030 Palestijnen om het leven gekomen, voor het merendeel burgers. Israël verloor 43 militairen. Ook kwamen volgens het Israëlische leger door raket- en mortierbeschietingen vanuit Gaza twee Israëlische burgers en een Thaise arbeider om het leven.

De Veiligheidsraad roept op tot 'volledige eerbiediging' van het internationaal humanitair recht en stelt dat geëigende maatregelen moeten worden getroffen om de veiligheid van burgers te waarborgen en hen te beschermen.

Overlast door zware buien

Fikse buien hebben sinds zondagavond op verschillende plaatsen in het land voor overlast gezorgd. Bij de brandweer kwamen diverse meldingen binnen van stormschade en wateroverlast.

Op meerdere plaatsen in Utrecht, Noord-Brabant en Zeeland liepen straten en kelders onder. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Volgens weeronline.nl is plaatselijk al meer dan veertig millimeter neerslag gevallen, wat neerkomt op vier volle emmers water per vierkante meter. Vooral het zuiden en westen van het land kreeg de volle laag.

In Vinkel werd een festival zondagavond vroegtijdig gestaakt vanwege het weer. Zanger Jan Smit werd daardoor al na drie liedjes van het podium gestuurd.

Het weer blijft maandag onstuimig. De hele dag is er kans op onweersbuien met mogelijk hagel en windstoten. De hevigste buien worden opnieuw in het zuiden en zuidwesten van het land verwacht. Met uitzondering van Groningen en Drenthe geldt voor het hele land code geel voor gevaarlijk weer.

Boek: Het geheim van Penumbra's boekwinkel - Robin Sloan

Er zijn van die boeken die boekenliefhebbers gelezen moeten hebben. En dan bedoel ik met name liefhebbers van het fysieke, papieren object 'boek'. Deze eerste regels van een recensie die ik ergens op internet las, maakten mij enthousiast. Want laat ik nou net zo'n boekenliefhebber zijn. Vol nieuwsgierigheid begon ik aan Het geheim van Penumbra's boekwinkel. Maar na een tijdje had ik echt moeite om verder te lezen. Het verhaal kwam maar niet op gang en op mijn nachtkastje lag nog een stapel boeken, schreeuwend om gelezen te worden. Misschien verwachtte ik er te veel van. Stiekem hoopte ik op een soort van De Da Vinci Code-achtig verhaal, maar dan met boeken in plaats van met symbolen. Dit boek kwam daar in de verste verte niet bij in de de buurt.

Moslims vieren einde ramadan

Veel moslims in Nederland vieren maandag het Suikerfeest. De viering markeert het einde van de islamitische vastenmaand ramadan.

Het feest, ook wel Id-Al-Fitr of 'het kleine feest', wordt gevierd op het moment waarop een nieuwe maan te zien is, maar Turken berekenen wanneer het zover is. Voor hen kunnen de data van de ramadan daardoor licht verschillen.

Voor moslims was overdag een maand lang eten, drinken, roken en seks uit den boze. Het was vanwege de zomerse ramadan een zware maand om te vasten. De dagen duren in de zomer een stuk langer dan wanneer ramadan later in het jaar plaatsvindt. De ramadan vindt jaar op jaar steeds ongeveer elf dagen eerder plaats.

Isner prolongeert titel in Atlanta

John Isner heeft zijn titel op het ATP-toernooi van Atlanta met succes verdedigd. De boomlange Amerikaan versloeg de Israëlische verrassing Dudi Sela zondag in de finale met 6-3 en 6-4.

Voor Isner, de nummer twaalf van de wereld, is het na zijn eindzege in Auckland de tweede titel van dit jaar en de negende in zijn carrière. Hij stond in Atlanta al vier keer in de finale en won er tweemaal. De 29-jarige Sela stond pas voor de tweede keer in zijn carrière in een finale.

Koeman ziet Lovren naar Liverpool vertrekken

Ronald Koeman moet het dit seizoen bij Southampton doen zonder Dejan Lovren. De Kroatische verdediger vertrekt voor ruim 25 miljoen euro naar Liverpool, melden The Reds zondag.

Koeman mist veel van de uitblinkers van vorig seizoen. Hij zag deze zomer al Adam Lallana en Rickie Lambert naar Liverpool gaan en verloor Luke Shaw aan Louis van Gaals Manchester United. Daarnaast lijkt Calum Chambers hard op weg naar Arsenal.

De oud-trainer van Feyenoord haalde zelf Graziano Pellè en Dusan Tadic naar Southampton. Hij wil daarnaast nog enkele versterkingen aan zijn selectie toevoegen.

Lovren speelde op het WK in Brazilië alle wedstrijden voor Kroatië. De 25-jarige verdediger kwam voor zijn overstap naar Southampton in 2013 uit voor Olympique Lyon en Dinamo Zagreb.

VS: bewijs voor Russische raketten op Oekraïne

Satellietbeelden bewijzen dat Rusland Oekraïens grondgebied heeft bestookt met raketten. Dat stelt het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken.

Het departement gaf zondag satellietbeelden vrij waarop de lanceerlocaties en inslagkraters van raketten te zien zouden zijn. De eerste liggen op Russisch, de tweede op Oekraïens grondgebied. De aanvallen vonden volgens buitenlandse zaken plaats tussen maandag 21 en zaterdag 26 juli. Sommige raketten zouden ruim zeven kilometer over de grens zijn neergekomen.

Het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten heeft de beelden aangeleverd, zegt het ministerie van buitenlandse zaken. ''De uitgestrektheid van het getroffen gebied duidt op salvo's van meerdere raketinstallaties'', stelt het departement. Rond een Oekraïense legereenheid zouden tientallen raketten zijn ingeslagen.

Een andere satellietopname toont volgens het Amerikaanse ministerie houwitsers of andere mobiele artillerie waarover alleen het Russische leger beschikt. Het geschut zou een Oekraïense legereenheid op Oekraïens grondgebied op de korrel hebben genomen. Andere satellietfoto's zouden bewijzen dat 'de separatisten in Oekraïne door Rusland geleverde zware artillerie hebben ingezet tegen Oekraïense strijdkrachten'.

De VS spraken eerder, ook op grond van onder meer satellietbeelden, de verdenking uit dat pro-Russische separatisten vlucht MH17 uit de lucht hebben geschoten. Het gebruikte wapentuig zou afkomstig zijn uit Rusland. Het Kremlin wees de beschuldigingen verontwaardigd van de hand.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry sprak zondag met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov, meldt die laatste. Lavrov deelde Kerry mee dat Rusland volledig wil meewerken met de waarnemersmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. De OVSE-missie is welkom bij twee Russische grensposten, zei Lavrov. De Oekraïense en Amerikaanse regering beschuldigen Rusland van de levering van wapens aan de rebellen in Oost-Oekraïne via de grensovergangen.

Lavrov vroeg Kerry ervoor te zorgen dat ook de Amerikanen de OVSE niets in de weg leggen. Het tweetal sprak verder opnieuw uit dat het akkoord van Genève van 17 april als uitgangspunt moet dienen voor de oplossing van het conflict in Oekraïne.

Van Amerikaanse zijde zijn over het telefoongesprek geen mededelingen gedaan. Eerder blunderde Amerika al eens met satellietbeelden waarop massavernietigingswapen in Irak te zien zouden zijn, waarna een invasie volgde.

Nieuwe beelden Legend of Korra

Platinum Games, developer van onder andere Bayonetta, heeft tijdens Comic-Con gesproken over de Legend of Korra-game die in het najaar uitkomt. In de video van IGN zien we Korra alle elementen gebruiken om vijanden te verslaan. Daarnaast wordt, onder andere, ook gepraat over de moeilijkheidsgraad van de game.

Behalve het vechten zien we ook een soort minigame waarop Korra op Naga, haar ijsbeer-hond, rijdt en allerlei hindernissen moet ontwijken wat vergelijkbaar is met Temple Run.

Gameplay vanaf 01:00

Tweede WK-medaille voor atlete Visser

Atlete Nadine Visser heeft tijdens het WK junioren in het Amerikaanse Eugene haar tweede medaille gepakt. Na het brons op de zevenkamp was er zondag opnieuw brons op de 100 meter horden. Ze is daarmee de eerste Nederlandse atleet die tijdens een groot internationaal toernooi twee medailles wint sinds Rutger Smith op het WK junioren van 2000.

De negentienjarige Visser begon aan het toernooi op de horden met een persoonlijk record van 13,21 seconden. In de halve finales liep ze al 13,01, maar door de veel te sterke wind in de rug gaat die tijd niet de boeken in.

In de finale kende ze een veel betere start en snelde Visser naar 12,99 seconden, met een legale wind. Haar tijd is ook een nationaal juniorenrecord. Met 12,89 ging het goud naar de Amerikaanse Kendell Williams, voor landgenote Dior Hall (12,92).

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #153 - Subtropisch wonen in Gaanderen
review
Rise of Industry
preview
Bee Simulator
preview
WRC 8
review
Blu-ray: Unfriended: Dark Web
review
Blu-ray: Mortal Engines
©FOK.nl e.a.