Israël: lange oorlog in Gaza

De Israëlische bevolking moet zich voorbereiden op een langdurige militaire operatie in de Gazastrook. Dat heeft premier Benjamin Netanyahu maandag gezegd. De strijd tussen Gaza en Israël duurt al drie weken en heeft in die tijd aan meer dan duizend Palestijnen het leven gekost. Israël heeft 43 militairen en twee burgers verloren.

Het offensief tegen Gaza begon als reactie op raketbeschietingen op Israël. In eerste instantie was het doel om de raketinstallaties uit te schakelen en de tunnels tussen Gaza en Israël te vernietigen. Netanyahu gaf echter aan dat de doelen van de missie breder worden getrokken en dat een oplossing voor het voortslepende conflict niet kan bestaan zonder de demilitarisering van Gaza. "Er is geen enkele oorlog rechtvaardiger dan deze", zei Netanyahu.

Hamas liet via een woordvoerder weten niet onder de indruk te zijn van Netanyahu's uitspraken. "Hamas en het Palestijnse volk schrikken niet van zijn dreigementen. De bezetters zullen een prijs betalen voor het afslachten van burgers en kinderen."