Westen bereidt meer sancties tegen Rusland voor

De Europese Unie en de Verenigde Staten bereiden nieuwe strafmaatregelen voor tegen Rusland in verband met de aanhoudende onrust in het oosten van Oekraïne. De Amerikaanse president Barack Obama sprak daar maandag over met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande, de Britse premier David Cameron en Italiës premier Matteo Renzi.

De EU en de VS voerden eerder al sancties in tegen Rusland, maar sinds de crash van vlucht MH17 in Oekraïne is de druk op Moskou flink opgevoerd. Zondag werden de namen bekend van een aantal Russische personen en bedrijven tegen wie nieuwe EU-sancties zijn ingesteld. Daarnaast overwegen de EU-regeringsleiders verdergaande sancties af te kondigen die hele sectoren van de Russische economie zullen treffen. De strafmaatregelen zouden gericht zijn op wapenleveranties, financiële transacties, de levering van technologie (vooral waar het energie betreft) en van 'dual use'-producten, die voor zowel civiel als militair gebruik kunnen dienen.

De EU-ambassadeurs praten dinsdag verder over de ontwerptekst. Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy hoopt dat de regeringsleiders dan meteen een beslissing kunnen nemen over sancties via hun ambassadeurs, zonder daarvoor eerst een EU-top bijeen te roepen.