'BBC bewust racistisch met Clarkson-grap'

De BBC heeft bewust een racistische grap van Jeremy Clarkson uitgezonden. Dat oordeelde de Britse mediawaakhond Ofcom maandag. In een uitzending van het autoprogramma Top Gear, afgelopen maart, sprak Clarkson neerbuigend over een Aziatische man. Na de uitzending van maart dienden twee kijkers een klacht in.

In het segment, over de brug over de Kwai, gebruikte Clarkson het woord 'slope' om de helling van de brug te benoemen. Op de brug liep op dat moment echter ook een Thaise man, waarmee het leek alsof het woord, dat ook 'spleetoog' betekent, op hem sloeg. "Ja, de brug is aan de overkant inderdaad hoger dan hier", antwoordde medepresentator Richard Hammond droogjes.

"Het was een van tevoren ingestudeerde grap", beargumenteerde Ofcom. "De BBC heeft nagelaten tijdens het filmen of tijdens de nabewerking te checken of het woord aanstootgevend kon zijn."

Andy Wilman, de uitvoerend producent van Top Gear, liet in april al weten het voorval te betreuren, maar hield wel vol dat de grap een onbedoelde misser was. "Wij wisten destijds niet dat het woord 'slope' door sommige mensen als aanstootgevend kan worden gezien." Wat hem betrof was het vooral een term die buiten Groot-Brittannië als racistisch wordt gezien, 'zoals bijvoorbeeld in de Verenigde Staten of in Australië'.

Clarkson kwam de laatste tijd wel vaker in het nieuws vanwege vermeende racistische uitspattingen. Zo zou hij in een oude opname van Top Gear het woord 'nigger' hebben gebruikt. Die opname kwam echter uit de oude doos van een medewerker en was nooit voor uitzending bedoeld. De BBC heeft daarover al laten weten geen maatregelen te zullen treffen.