'Succes mens kan zijn ondergang worden'

Enkele biologen luiden de noodklok. Het lijkt er namelijk op dat het succes van de menselijke soort, tevens zijn ondergang kan worden. Sinds de wereldpopulatie zo ongeveer verdubbeld is, is recht evenredig daaraan de hoeveelheid ongewervelde dieren juist met bijna de helft afgenomen.

En dat is zorgelijk, aldus de wetenschappers. Insecten zijn namelijk onder andere belangrijk voor het bestuiven van gewassen. Zonder bestuiving planten planten zich niet meer voort en komen we dus uiteindelijk zonder voedsel te zitten. Niet handig in een tijd waarin er meer mensen op de aarde rondwandelen dan in de hele geschiedenis ervoor.

Het aantal ongewervelden is in 35 jaar afgenomen met 45%. Toeval of niet: precies in die periode nam de wereldbevolking schrikbarend toe. Volgens een van de onderzoekers, Ben Collen is dit erg zorgwekkend. "Ook al begrijpen we niet helemaal welke invloed deze dalende cijfers op lange termijn zullen hebben: we lopen momenteel het risico om integrale onderdelen van ons ecosysteem te verliezen, zonder dat we precies weten welke rol ze binnen dat ecosysteem vervullen.” Insecten spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol bij de bestuiving van planten – waaronder voor de mens belangrijke gewassen."

Ben vervolgt: "Om een verdere afname te voorkomen moeten we beter gaan begrijpen welke soorten de strijd om te overleven aan het winnen en aan het verliezen zijn,” stelt Collen. Van de winnaars kunnen we wellicht leren welke maatregelen getroffen moeten worden om soorten te behouden. “Ook moeten we de invloed die deze veranderingen op het ecosysteem hebben, kunnen voorspellen zodat we kunnen achterhalen welke maatregelen ter behoud van soorten voorrang zouden moeten krijgen."

Het hele paper is hier neer te laden.