'Mobiele dekking 112 moet naar honderd procent'

De mobiele dekking van het alarmnummer 112 moet overal in het land honderd procent zijn. Dat zegt commissaris van de koning in Overijssel Ank Bijleveld (CDA) zaterdag in Eenvandaag. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zou daarvoor de wet moeten aanpassen, vindt ze.

"Er staat in de wet dat honderd procent dekking niet hoeft, dus dat kan hij zo niet afdwingen. Maar wat mij betreft kan hij dat wel veranderen naar honderd procent. Daar wil ik hem toe oproepen, want ik vind dit niet acceptabel", aldus Bijleveld.

In de oostelijke grensstreek leven al langer zorgen over de bereikbaarheid van 112. Dat leidde vorige maand tot Kamervragen van PvdA en CDA maar Opstelten kon een honderd procent dekking niet garanderen. Hij beval mensen om in noodsituaties met een vaste lijn te bellen.

Volgens Bijleveld neemt Opstelten de ernst van de problemen niet serieus en is dat een zorgelijke ontwikkeling. "Het gaat om levensbedreigende situaties en het gaat om hulpdiensten die dingen moeten uitwisselen. Dat moet in het hele land goed geregeld zijn", zegt ze.