Komende dagen last van brandharen processierups

Met het warme weer in aantocht is er een goede kans dat mensen de komende dagen last krijgen van de brandharen van de eikenprocessierups. Door het hele land zijn nesten ontdekt, meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups zaterdag op natuurbericht.nl.

Een forse toename is gezien in de grensgebieden met België, het westen van Noord-Brabant, het oosten van Gelderland en Overijssel het zuiden van Utrecht en het westen van Flevoland. In Groningen, Drenthe en Friesland zijn op nieuwe locaties nesten ontdekt.

De eikenprocessierups is te herkennen aan zijn lange grijze lichaamsharen. Dat zijn overigens niet de haren die de overlast veroorzaken. De problemen worden veroorzaakt door de zogenoemde brandharen, die tussen half mei en juni verschijnen. Deze haren kunnen als een soort pijl worden afgeschoten als er gevaar dreigt. Maar ook als er geen gevaar dreigt verliezen de rupsen hun brandharen na een tijd.

Omdat de eikenprocessierupsen samen soms hele dekens vormen op bomen, kunnen de brandharen die ze massaal verliezen jaren later nog overlast veroorzaken. De brandharen kunnen huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk veroorzaken. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf. Mensen die er gevoelig voor zijn, kunnen door de brandharen braken, duizelig worden of koorts krijgen.

In gebieden waar de rupsen al langer voorkomen wordt inmiddels veel gedaan aan bestrijding. Daar is het probleem nog beheersbaar, maar de spreiding van de rupsen is volgens het kenniscentrum dit jaar groot. Het kenniscentrum raadt aan om bij activiteiten in de buurt van eikenbomen eerst aan de eigenaar te vragen of er eikenprocessierupsen in de buurt zijn.