Porosjenko beëdigd als president van Oekraïne

Petro Porosjenko is zaterdag beëdigd als president van Oekraïne. Hij neemt de leiding over een land dat kampt met een gewelddadige opstand en economische problemen. Bij zijn aantreden riep Porosjenko gewapende groepen op de wapens neer te leggen.

Porosjenko heeft een begrijpelijk plan beloofd dat een eind moet maken aan de onrust in het land. In dat plan krijgen opstandelingen amnestie en wordt het meer op Rusland gerichte oosten snelle regionale verkiezingen in het vooruitzicht gesteld. Hij wil in dialoog met de bevolking in het oosten van het land, maar weigert om met opstandelingen te praten. "Praten met gangsters en moordenaars past niet in ons straatje", aldus de president.

Vrijdag sprak Porosjenko nog met de Russische president Vladimir Poetin bij de herdenking van D-Day in Frankrijk. Poetin heeft beschuldigingen dat hij de opstand in het oosten aanwakkert ontkend. Hij drong er vrijdag op aan dat Porosjenko met vertegenwoordigers uit het oosten van Oekraïne gaat praten. Ondanks de handreiking van Poetin weigert Porosjenko de annexatie van de Krim door Rusland te accepteren. "De Krim was en is Oekraïens", aldus de nieuwbakken president.

Hij zei er voorts vanuit te gaan dat het Russische parlement het besluit waarmee Poetin toestemming kreeg om het Russische leger op Oekraïens grondgebied in te zetten terugdraait. Hij wil ook een gezamenlijk plan om de Russisch-Oekraïense grens af te sluiten.

Porosjenko, die miljardair werd met een snoepbedrijf, werd op 25 mei gekozen, drie maanden nadat de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj het land ontvluchtte vanwege aanhoudende straatprotesten. Verwacht wordt dat Porosjenko in zijn inaugurele rede meer details geeft over zijn plan om de opstand van pro-Russische separatisten in het oosten van het land te beëindigen.

Namens Nederland was minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) aanwezig bij het afleggen van de eed. "Er rust een belangrijke taak op de schouders van Porosjenko. Naast de nationale dialoog zijn er ook veel diepgaande hervormingen op komst voor Oekraïne. We wensen de nieuwe president veel succes met deze opgave. De internationale gemeenschap inclusief Nederland zullen hem daarbij steunen", laat Timmermans weten.