FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 7 mei 2014

Ruim 100 doden door illegale alcohol Kenia

Het aantal mensen dat sinds maandag in Kenia is overleden na het drinken van illegaal gestookte alcohol, is gestegen naar meer dan 100. Dat heeft het Keniaanse tv-station NTV woensdag gemeld. De politie heeft enkele verdachten voor verhoor aangehouden.

Het consumeren van illegaal gestookte alcohol komt in het Oost-Afrikaanse land veel voor, omdat veel Kenianen zich geen 'gewone' alcohol kunnen permitteren. Al jaren heeft echter alcohol die op één plek is gestookt, niet meer zo veel slachtoffers gemaakt in drie dagen tijd. De autoriteiten gaan ervan uit dat de alcohol die de afgelopen dagen zoveel levens eiste, allemaal uit één bron afkomstig is.

Burgemeesters voor ruimer kinderpardon

Tientallen burgemeesters willen dat meer kinderen in aanmerking komen voor het kinderpardon. Ze hebben zich aangesloten bij een oproep van burgemeester Hans Martijn Ostendorp van Bunnik.

De oproep staat op de site van het zogeheten Landelijk Overleg Gemeentebesturen inzake Opvang- en terugkeerbeleid (LOGO). Ongeveer 75 burgemeesters hebben de oproep inmiddels ondertekend. Onder hen zijn de burgervaders van Rotterdam, Utrecht, Groningen, Nijmegen, Amersfoort, Den Bosch en Heerlen. Ze zijn lid van onder meer VVD, PvdA, CDA, D66, ChristenUnie en SGP.

Het kinderpardon is in 2012 ingevoerd. Kinderen van asielzoekers die langer dan 5 jaar in Nederland wonen en hier intussen zijn geworteld komen ervoor in aanmerking. De helft van alle aanvragen is niet gehonoreerd. Zo'n 600 kinderen zouden moeten terugkeren naar hun land van herkomst.

Meer burgemeesters willen ruimer kinderpardon
Meer burgemeesters willen ruimer kinderpardon (Foto: ANP)

Ook Vermist looft beloning uit voor vrouwen Panama

Het programma Vermist looft een beloning van tienduizend euro uit voor een veilige terugkeer van de vermiste Nederlandse vrouwen in Panama. Dat meldt het TROS-programma woensdag. Eerder beloofde de familie van de twee vrouwen al dertigduizend dollar aan degene die met de gouden tip komt in de vermissingszaak.

Ook zet Vermist samen met het Nederlandse honkbalteam een actie op touw voor de 21-jarige Kris Kremers en de 22-jarige Lisanne Froon. Enkele spelers van het nationale team zullen in een spotje vragen om uit te kijken naar de vrouwen. De video wordt vervolgens uitgezonden bij Panamese sportzenders en op grote schermen in alle baseball-stadions.

De families Froon en Kremers vinden het 'een mooie actie'. Zij zitten volgende week bij Vermist om te praten over de voortgang van het onderzoek dat is opgezet om hun dochters te vinden. De ouders van Lisanne lieten dinsdag weten op korte termijn naar Panama te vertrekken om de zoektocht een impuls te geven. Ze zijn teleurgesteld dat al het speurwerk tot nu toe nog niets heeft opgeleverd.

De vrouwen uit Amersfoort en Utrecht zijn sinds 1 april vermist. Kremers' ouders zijn al in Panama geweest.

Costa Rica onderschept twee ton cocaïne

De kustwacht van Costa Rica heeft bijna twee ton cocaïne onderschept. Minister van openbare veiligheid Mario Zamora zei woensdag dat de drugs aan boord van een vissersboot werden gevonden, zo'n zestig kilometer uit de kust van Costa Rica. Drie mensen zijn aangehouden.

Een vliegtuig van de Amerikaanse kustwacht merkte op dat de mensen op de vissersboot zich verdacht gedroegen, waarna de autoriteiten in Costa Rica werden ingelicht. De drugs hebben een geschatte waarde van omgerekend ruim 25 miljoen euro, zei Zamora.

Wetenschappers creëren virtueel universum

Wetenschappers zijn er in geslaagd voor het eerst een realistische computersimulatie van het universum te bouwen. Het virtuele model, Illustris gedoopt, omvat dertien miljard jaar ontwikkeling van het universum en begint 'slechts' twaalf miljoen jaar na de oerknal.

Met Illustris wordt de kosmische evolutie nagebootst in een virtuele kubus met zijden van 350 miljoen lichtjaar. Voor het eerst kan in een simulatie, 'tegelijkertijd op grote en kleine schaal', het universum worden gereconstrueerd, aldus Mark Vogelsberger van het Massachusetts Institute of Technology. Aan het einde van de dertien miljard jaar, in het heden dus, telt de kubus meer dan 41.000 sterrenstelsels.

Vogelsberger werkte samen met onder anderen wetenschappers van het Duitse Heidelberg Instituut voor Theoretische Studies. De ontwikkeling van Illustris nam vijf jaar in beslag. In het nieuwe nummer van het wetenschappelijke tijdschrift Nature, dat donderdag verschijnt, doen zij verslag van hun werk.

De simulatie bevat details die niet eerder in een virtueel model konden worden nagebootst en geeft onder meer de verspreiding en ontwikkeling van diverse soorten sterrenstelsels weer. Dat is nu dankzij toegenomen computerkracht en een beter begrip van onderliggende fysica wel mogelijk. Met een gewone huis-tuin-en-keukencomputer zouden de berekeningen voor de simulatie meer dan tweeduizend jaar hebben geduurd.

De ontwikkelaars van Illustris spreken van een 'belangrijke stap voorwaarts in het modelleren van de vorming van sterrenstelsels'. Hoe verder je in de ruimte kijkt, hoe verder terug in het verleden je kunt zien, omdat licht met een vaste snelheid voortbeweegt. De ruimtetelescoop Hubble kan bijvoorbeeld beelden vangen van sterrenstelsel uit het vroege universum door van zo ver mogelijk licht op te vangen. De ontwikkeling van deze verre sterrenstelsels waarnemen behoort echter niet tot de mogelijkheden. Met behulp van een simulatie als Illustris kan dit proces wel worden bestudeerd.

Ouders vaker naar advocaat om schooladvies

Ouders nemen steeds vaker een advocaat in de arm als ze het niet eens zijn met een advies dat hun kind krijgt van de school. Sinds 2011 is het aantal verzoeken voor juridische bijstand aan ouders gestegen van bijna driehonderd naar 420 in 2013. Verwacht wordt dat het aantal dit jaar de vijfhonderd overstijgt. Dat meldt RTL Nieuws.

De nieuwsorganisatie maakte een rondgang langs onderwijsorganisaties en juristen. Daaruit is gebleken dat ouders vooral naar een advocaat stappen als een school bijvoorbeeld vindt dat een leerling naar het vmbo moet, terwijl de ouders denken dat het kind prima naar de havo kan.

Maar ouders schakelen ook om andere redenen een advocaat in. Bijvoorbeeld als hun kind blijft zitten of als het wordt geschorst. Onderwijsjuristen vinden volgens RTL dat scholen te weinig naar ouders luisteren. Zij zouden, op basis van gesprekken met ouders en kind, maatwerk moeten leveren. Onderwijsorganisatie AOB spreekt van een slechte ontwikkeling. De relatie tussen ouders en school zou op die manier verharden.

Samsom: kinderpardon wordt al ruimer ingevuld

PvdA-leider Diederik Samsom vindt dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) goed kijkt naar schrijnende gevallen die mogelijk in aanmerking komen voor het kinderpardon. "De wet wordt al ruimer ingevuld", zei hij woensdag voor de camera van de NOS.

Dat Teeven goed kijkt naar 'individuele gevallen' en daar 'ruimhartig' mee omgaat, is volgens Samsom zo afgesproken met de Tweede Kamer. "Tientallen kinderen mochten al blijven omdat we de regels niet helemaal strikt uitvoeren, maar er ook menselijk naar kijken", aldus de PvdA'er. Hij geeft echter aan dat er altijd grensgevallen zullen blijven.

Samsom reageert met zijn uitspraken op een pleidooi dat Kinderombudsman Marc Dullaert woensdagochtend hield in de Volkskrant. Hij vindt dat asielkinderen ook onder het kinderpardon moeten vallen als zij vijf jaar onder toezicht van de gemeente stonden in plaats van de rijksoverheid. Hij noemde het 'idioot' dat kinderen alleen mogen blijven als ze minimaal vijf jaar onder rijkstoezicht hebben gestaan. Gemeenten zijn volgens Dullaert ook de overheid.

Dinsdag bleek al dat verschillende oppositiepartijen en zo'n dertig burgemeesters de gevolgen van het kinderpardon met de Tweede Kamer willen bespreken. Ook zij hebben er problemen mee dat honderden kinderen die onder toezicht van gemeenten stonden buiten de boot vallen.

Miss Montreal wil Songfestival 'wel eens meemaken'

Miss Montreal zou best wel eens mee willen doen aan het Eurovisie Songfestival. "Eigenlijk wil ik de hilariteit wel eens meemaken", zei de zangeres woensdagavond op Q-Music tegen Jeroen van Inkel. Maar toch heeft ze ook haar twijfels. "De enige reden dat ik er niet aan mee zou doen, is omdat ik bang ben dat iedereen mij dan in een keer stom vindt."

Miss Montreal zat dinsdagavond net als een paar miljoen andere Nederlanders aan de buis gekluisterd voor de eerste halve finale van de liedjeswedstrijd. Dankzij de deelnemers uit Letland, die Cake to Bake zongen, besloot ze zelf eens aan de slag te gaan in de keuken. "Het nummer zat in m'n hoofd, ik kon die cake maar niet loslaten", aldus de zangeres. "Toen dacht ik: eigenlijk heb ik nog nooit een cake gebakken in m'n hele kansloze leven."

De 29-jarige Miss Montreal spendeerde in totaal zo'n zes uur aan het halen van een mixer, bakvorm, alle ingrediënten voor de cake en het bakken ervan. "Nu is 'ie klaar, allemaal dankzij dat leuke liedje op het Songfestival."

Overigens schat de zangeres The Common Linnets, die dinsdag de finale bereikten met Calm after the Storm, redelijk hoog in. "Ik vind het een heel mooi nummer. En ik denk wel dat 'ie in de top vijf eindigt. Maar ik heb op mijn cake gezet met glazuur: Ilse plus Waylon is nummer één."

Uitslag AZ - sc Heerenveen

Vanavond begon om de 20.45 uur in Alkmaar het play-off duel om een Europa league ticket tussen AZ en sc Heerenveen. De thuisploeg zette een grote stap op weg naar de finaleronde door met 3-0 te winnen. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.


AZ-speler Johann Berg Gudmundsson in duel met Heerenveen-speler Chris Kum (Foto: PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

AZ

3 - 0

sc Heerenveen

 26' Ortíz
 37' Gudelj(pen)
 38' Berghuis
   
 
 Gele kaart: Gudmundsson, (AZ), v. Aken, (sc Heerenveen)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 12.298
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
M.Johansson
Gouweleeuw
Wuytens (Hoedt/83)
Viergever
Henriksen
Gudelj
Ortíz (Gorter/58)
Elm
Berghuis (Overtoom/61)
Gudmundsson
  Nordfeldt
Marzo
Kum
Kruiswijk
v.Aken
v.Anholt
v.d.Berg (v.La Parra/79)
De Roon
Basacikoglu
Finnbogason (Ziyech/45)
Sinkgraven (Slagveer/53)

Kim Kardashian ontkracht huwelijksroddels

Kim Kardashian heeft even een aantal zaken rechtgezet. Via Twitter benadrukte de realityster woensdag onder meer dat ze nog niet getrouwd is met Kanye West, hoewel verschillende media na het weekeinde hadden geschreven van wel.

"Ik zie zo veel verschillende verhalen verschijnen", aldus Kardashian, die volgens roddels haar jawoord had gegeven aan West tijdens een geheime ceremonie in Los Angeles. "Ik ga ze niet allemaal bestrijden, maar een aantal dingen wil ik even rechtzetten."

Naast de mededeling dat ze nog niet in het huwelijksbootje is gestapt, laat de 33-jarige Kardashian weten dat haar huwelijk niet te zien zal zijn in haar eigen realityserie Keeping Up with the Kardashians. "Je krijgt alles te zien tot aan de bruiloft en daarna. We hebben besloten het dicht bij onszelf te houden en alleen foto's naar buiten te brengen."

Een gastenlijst is volgens de brunette ook nog niet bekendgemaakt, hoewel online verschillende lijstjes circuleren. "We hebben zeker geen 1600 mensen gevraagd, zoals ik ergens las. We houden het juist erg klein en intiem." En niemand heeft de bruidsjurk van de toekomstige bruid nog gezien, beweert Kardashian. "De foto's die ik zie, zijn oud of bewerkt met Photoshop. Dat is het. Geloof niks van wat je leest, tenzij je het van ons hoort."

Burgemeester en wethouders zetten Zandvoort te koop

Burgemeester Niek Meijer en wethouders van Zandvoort hebben de plaats woensdag te koop gezet. Het gaat om een ludieke actie die is bedoeld om aandacht te vragen voor een windmolenpark dat vlak voor de kust moet komen. De gemeente, bewoners en ondernemers zijn fel tegen de bouw van het park.

"Het paradijs strandt. Het walhalla aan de Noordzeekust, op steenworp afstand van Amsterdam, wordt bedreigd door de komst van een windmolenpark. De zon zul je niet meer in zee zien zakken", klinkt het op de special opgerichte veilingsite fundazandvoort.nl.

Om de actie kracht bij te zetten hebben Meijer en de wethouders Belinda Göransson en Gert Toonen woensdag een te koop-bord op het raadhuis van Zandvoort gehangen. Ook andere panden staan 'te koop'. Toonen denkt erover om nog een stap verder te gaan en minister van Economische Zaken Henk Kamp als makelaar aan te stellen. "Ik ga stickers wildplakken met het nummer van minister Henk Kamp en daarbij: bel de makelaar".

Tot 17 mei kan een bod uitgebracht worden op Zandvoort. De plaats is fel tegen het plan om een windmolenpark op zo'n vijf kilometer van de kustlijn te bouwen. "We willen wel windmolens, maar dan ver op zee. Uit het zicht, anders krijgt het toerisme een klap die dodelijk is voor onze kustplaats", zegt Göransson.

Zandvoort was eerder al een petitie begonnen tegen de windmolens. Ook de kustgemeenten Wassenaar, Katwijk en Noordwijk willen geen parken vlak 'voor de deur'. De gemeenten zijn bang dat toeristen wegblijven als het uitzicht wordt verpest door de molens. Uit een studie in opdracht van de gemeenten zou blijken dat zeventien tot twintig procent van de vakantiegangers afziet van strandbezoek wanneer zich op korte afstand een windmolenpark bevindt.

Recron, de branchevereniging van recreatieondernemers, gaf in februari bovendien aan dat door de bouw van windmolenparken voor de Nederlandse kust zo'n drieduizend banen in de toeristische sector verdwijnen. Ook loopt de toeristische sector jaarlijks zo'n honderd miljoen euro mis als de molens worden gebouwd.

Van Gaal ziet Manchester United wel zitten

Louis van Gaal heeft wel oren naar het trainerschap van Manchester United. Dat heeft de bondscoach van het Nederlands elftal woensdag in Hoenderloo tegen Engelse media gezegd. "Manchester United is de grootste club ter wereld. Ik hoop dat ik het word." Van Gaal is de torenhoge favoriet om de ontslagen David Moyes op te volgen bij United.

Volgens eerdere geruchten zou de aanstelling van Van Gaal deze week al rondkomen. Nu speculeren de BBC en Sky Sports dat United pas begin volgende week met een nieuwe trainer op de proppen komt. Dan zit het seizoen in de Premier League er op.

Verkiezingen Zuid-Afrika rustig verlopen

De stembussen in Zuid-Afrika zijn woensdag om 21.00 uur gesloten. De kiescommissie sprak van een 'extreem hoge opkomst' bij sommige stemlokalen en zei dat de dag rustig is verlopen. De eerste voorlopige uitslagen worden rond middernacht verwacht, de definitieve uitslag van de parlementsverkiezingen wordt op zijn vroegst zaterdag bekendgemaakt.

In onder meer scholen, kerken en ziekenhuizen waren zo'n 22.000 stembureaus ingericht. Bewoners van afgelegen gebieden werden bediend met auto's die waren omgebouwd tot mobiele stembureaus.

Aartsbisschop in ruste Desmond Tutu stemde in Kaapstad en zei dat de Zuid-Afrikanen dankbaar moeten zijn dat ze in vrede kunnen stemmen. "Ik denk aan Oekraïne, ik denk aan Zuid-Sudan, weet u, aan al die dingen die daar gebeuren." Hij verwees naar de strijd die de zwarte bevolking van Zuid-Afrika heeft geleverd tegen de blanke minderheid en die uiteindelijk leidde tot een democratisch Zuid-Afrika. "Mensen werden gevangengezet. Mensen hebben geleden. We moeten het (stemrecht, red.) daarom niet verkwanselen. We moeten ons blijven beseffen dat we hier een hoge prijs voor hebben betaald."

Kroes pleit voor vernieuwing Europese Unie

De Europese Unie moet zichzelf vernieuwen om succesvol te blijven. Er moet meer ruimte komen voor nationale verschillen. Dat heeft eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) woensdag gezegd in een lezing in Nijmegen.

Kroes stelde dat de Europese Unie een groot succes is, maar wel doorlopend aandacht nodig heeft. Ze pleitte voor meer 'tweerichtingsverkeer'. "We hebben onze eigen Nederlandse, Britse, Franse of Poolse identiteit nodig. Het Europa van vandaag moet deze diversiteit omarmen voor zij ons verdeelt." Zo kan de EU weer vooruitkijken in plaats van vast te lopen in onderlinge discussies.

Kroes nam woensdag de Vrede van Nijmegen Penning in ontvangst, een onderscheiding die elke twee jaar wordt uitgereikt aan iemand die zich heeft ingezet voor Europa. De twee eerdere winnaars zijn de Fransman Jacques Delors, voormalig voorzitter van de Europese Commissie, en de Italiaanse schrijver Umberto Eco.

Bejaarde aangehouden voor misbruik kinderen

Een 74-jarige man is woensdagochtend aangehouden omdat hij twee meisjes uit het Zeeuwse Breskens zou hebben misbruikt. De ouders van de basisschoolkinderen hadden hiervan melding gemaakt. De man is volgens de politie woonachtig in de gemeente Sluis, waar Breskens ook onder valt.

Rechercheurs hebben de twee meisjes verhoord. De ouders van de kinderen hebben aangifte gedaan tegen de bejaarde man. Zedenrechercheurs onderzoeken of hij meer slachtoffers heeft gemaakt. Hij zit vast op het politiecomplex in Middelburg.

De kinderen gaan allebei naar openbare basisschool Breskens. De gemeente heeft naar aanleiding van het incident besloten om woensdagavond een informatieavond te organiseren voor ouders van de school. Zij kunnen daar vragen stellen. Burgemeester Annemiek Jetten, de officier van justitie, een leidinggevende van de politie en medewerkers van de GGD zijn aanwezig om ondersteuning te bieden.

Sneijder bezorgt Galatasaray Turkse beker

Wesley Sneijder heeft Galatasaray woensdag de Turkse beker bezorgd. Hij scoorde de enige treffer in een 1-0 overwinning op Eskisehirspor. De spelmaker was twintig minuten voor tijd attent toen na een rommelige aanval de bal voor zijn voeten viel en schoof van dichtbij binnen.

Galatasaray had sinds 2005 niet meer in de bekerfinale gestaan. De zege betekende de vijftiende keer dat de club de trofee mee naar huis neemt. Eskisehirspor stond alleen in 1971 en 1987 in de Turkse bekerfinale en won het eerste optreden. Dat blijft de enige prijs in de geschiedenis van de club uit het midden van Turkije.

De wedstrijd werd in de eerste helft even gestaakt. Fans gooiden vanaf de tribune vuurwerk op de atletiekbaan rondom het veld.

Brabantse zusjes uit huis na aanval door hond

De Brabantse zusjes die twee weken geleden in Schijndel werden aangevallen door hun hond, zijn uit huis geplaatst. Dat meldt Omroep Brabant woensdagavond. Het incident was voor Bureau Jeugdzorg de druppel. "Er was al meer aan de hand", zegt een woordvoerder tegen de regionale omroep. Wat precies wil ze niet kwijt.

Zo'n tweeënhalf jaar geleden hadden zowel Jeugdzorg als de Raad voor de Kinderbescherming al geadviseerd om de kinderen uit huis te plaatsen. De vader vocht dat toen aan en boekte succes. Jeugdzorg adviseerde naar aanleiding van het bijtincident weer om de kinderen uit huis te plaatsen en werd nu wel in het gelijk gesteld. Een van de meisjes is bij een tante ondergebracht, de ander bij een pleeggezin.

Het incident vond plaats op een camping waar de twee meisjes met hun vader woonden. Hun ouders zijn gescheiden. De meisjes werden door de hond, een stafford, aangevallen toen een van hen het hok opende waarin het dier verbleef. Hun vader was op dat moment elders op de camping.

Het dier en twee andere honden van de familie zijn door de politie meegenomen. Een van de meisjes raakte gewond bij het incident. In eerste instantie leek het ernstig, maar achteraf bleek het mee te vallen.

Sherlock Holmes komt in september en naar Xbox One

Gameuitgever Focus Home Interactive heeft bekendgemaakt dat Sherlock Holmes: Crimes & Punishments naast de al eerder aangekondigde platformen ook naar Xbox One komt. Daarnaast meldt de studio dat de game begin september te koop is.

Om dit nieuws visueel op te leuken heeft de uitgever ook nog eens drie screenshots uitgebracht om een beeld van de game te geven.

In Sherlock Holmes: Crimes & Punishments moet je als de befaamde detective zes zaken oplossen, variërend van moorden en verdwijningen tot diefstallen. Je krijgt hierbij een grote mate van vrijheid om bepaalde morele keuzes te maken waarbij zowel het verloop van het spel als je eigen reputatie worden beïnvloed.

Sherlock Holmes: Crimes & Punishments komt uit op Playstation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Colombiaan gepakt in Spanje met 'broodje coke'

Een Colombiaan is in het Spaanse Benidorm aangehouden op verdenking van drugssmokkel. Bij zijn aanhouding vonden agenten negen bolletjes cocaïne, verstopt in een broodje met ham en kaas. In zijn woning werden nog meer drugs aangetroffen, meldt persbureau AFP.

De 29-jarige man werd staande gehouden bij een bushalte in Benidorm, aldus de politie. De bolletjes in het broodje van de man waren goed voor zo'n honderd gram cocaïne. Toen agenten het huis van de Colombiaan doorzochten werden nog eens een kilo coke en een partij marihuana gevonden. De 20-jarige huisgenoot van de man, eveneens een Colombiaan, is ook aangehouden.

Paris Saint-Germain al voor aftrap kampioen

Paris Saint-Germain is woensdag al voor het zelf in actie komt kampioen geworden. De enig overgebleven concurrent AS Monaco speelde thuis met 1-1 gelijk tegen Guingamp. De Monegasken staan daardoor zeven punten achter op PSG met nog twee wedstrijden te spelen. De thuiswedstrijd van PSG tegen Stade Rennes woensdagavond wordt dankzij de remise van Monaco een galavoorstelling.

De titel van Paris Saint-Germain is pas de vierde. Ook in 1986, 1994 en vorig seizoen waren de Parijzenaars de beste club van Frankrijk. De hoofdstedelijke club werd in 1970 opgericht.

Uitslag FC Groningen - Vitesse

Vanavond begon om 18.45 uur de eerste wedstrijd in de halve finale van de play-offs om een plek in de Europa League. FC Groningen nam het thuis op tegen Vitesse en won het duel door een doelpunt in de slotfase. Bekijk hieronder de karakteristieken.


Traoré en Burnet in duel om de bal (PRO SHOTS/Jan Kanning)

FC Groningen

1 - 0

Vitesse

 88' Burnet    
 
 Gele kaart: v. Nieff (FC Groningen), Leerdam (Vitesse)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: nnb
Arbiter: v. Boekel
Bijzonderheden: Atsu (Vitesse) mist penalty (13')
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Hateboer (Wijnaldum/59)
Botteghin
Kappelhof
Burnet
Lindgren
Chery
v. Nieff
v.d. Velden (De Leeuw/76)
Zivkovic
Kostic
  Velthuizen
Leerdam
Mori
v.d. Heijden
v. Aanholt
Pröpper
Vejinovic
Atsu
Ibarra (Traoré/73)
Havenaar
Labyad (Achenteh/89)

'Ferrari in Monaco met B-versie F14 T'

Het Formule 1-team Ferrari zal voor de Grand Prix van Monaco met een B-versie van de F14 T gaan komen, zo meldt de technisch analist van TheJudge13, Lorenzo de Luca, via Twitter. Het chassis is een doorontwikkeling van de huidige versie.

Het nieuwe chassis zou veel stijver van constructie zijn dan het huidige. De race in Spanje komt nog te vroeg voor de B-spec, maar het circuit in Barcelona zal wel gebruikt worden om data uit de windtunnel te valideren. De verwachting is dat een rij nieuwe onderdelen hier haar debuut zal gaan maken.

Na de eerste vier races van 2014 staat Ferrari in het kampioenschap inmiddels al een straatlengte achter op Mercedes. De Italianen behaalden tijdens de vorige race in China via Fernando Alonso haar eerste plaats op het podium. Vanwege de matige prestaties is teambaas Stefano Domenicali ontslagen en vervangen door Marco Mattiacci.

Schoofs uitgeschakeld, Kerkhove naar kwartfinale

Tennisster Bibiane Schoofs is woensdag in de tweede ronde van het ITF-toernooi in Tunis uitgeschakeld. Ze bleek niet opgewassen tegen de Française Stéphanie Foretz Gacon: 4-6 en 1-6. Lesley Kerkhove ging wel verder in de Tunesische hoofdstad. Zij klopte Tereza Mrdeza uit Kroatië met 2-6, 6-4 en 6-3.

Kerkhove treft bij de laatste acht de Liechtensteinse qualifier Kathinka von Deichmann. Die schakelde in de tweede ronde de als zesde geplaatste Kroatische Ana Vrljic uit. Von Deichmann is de nummer 437 van de wereld, Kerkhove staat 256e.

Swansea verkiest Monk boven Koeman

Ronald Koeman wordt niet de nieuwe trainer van Swansea City. De club uit Wales maakte woensdag bekend dat Gary Monk de komende drie jaar de coach is. Koeman was in beeld bij de club uit de Premier League en zijn zaakwaarnemer voerde zelfs al een gesprek.

Gary Monk nam drie maanden geleden de taken bij Swansea over van de ontslagen Michael Laudrup. Op dat moment was de 35-jarige Engelsman nog in dienst als verdediger bij de club. Monk handhaafde zich met Swansea vervolgens in de Premier League. De club van Nederlanders Michel Vorm, Dwight Tiendalli, Jonathan de Guzman en Marvin Emnes staat dertiende met nog een wedstrijd te gaan.

De 51-jarige Koeman vertrekt na drie seizoenen bij Feyenoord. De trainer eindigde met de Rotterdammers als tweede in de competitie. Een plek die recht geeft op voorronde van de Champions League.

Brawn bezoekt fabriek Ferrari

Voormalig Ferrari-directeur Ross Brawn heeft gisteren een bezoek gebracht aan de fabriek in Maranello. Volgens de geruchten zou de met pensioen zijnde 59-jarige Brit gevraagd zijn om bij de Italianen weer een functie te bekleden, maar zelf zegt hij dat zijn tripje puur voor het plezier was.

Brawn beleefde in het verleden een succesvolle periode bij Ferrari waar hij met toenmalig teambaas Jean Todt en coureur Michael Schumacher een ijzersterk trio vormde. Na zijn Italiaanse periode streek de Brit neer bij Honda en runde hij in 2009 Brawn GP voordat hij het team aan Mercedes verkocht. Tot afgelopen jaar was hij er teambaas en ging daarna met pensioen.

Ferrari ontsloeg eerder dit jaar teambaas Stefano Domenicali en direct gingen de geruchten dat Brawn benaderd zou zijn om de vacature op te vullen, maar dat hij hiervoor had bedankt. De Italianen stelden uiteindelijk Marco Mattiacci aan als nieuwe teambaas. Volgens de geruchten van deze week zou het team uit Maranello Brawn gepolst hebben over een adviesrol. Tegenover de BBC ontkent Ferrari dat. "Het bezoek van Ross en zijn vrienden was niet meer dan een onderdeel van zijn vakantie en was bovendien een tijd geleden al gepland."

Syriëganger uit Amsterdam blijft langer vastzitten

De 20-jarige Syriëganger uit Amsterdam die bij terugkeer in Nederland werd aangehouden, blijft negentig dagen langer vastzitten. Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Haag woensdagavond. De man werd twee weken geleden opgepakt.

De Amsterdammer wordt verdacht van het plegen van 'voorbereidingshandelingen gericht op het deelnemen aan de strijd in Syrië onder de vlag van een terroristische organisatie'. Ook zou hij in het bezit zijn van 'tot terreur opruiende teksten', die bedoeld waren om te verspreiden.

Het Openbaar Ministerie wil verder niets over de zaak kwijt, omdat de man in beperkingen zit. Hij mag alleen contact hebben met zijn advocaat.

Noodverordening Susteren na aanslag op Bandidos-lid

De Limburgse gemeente Echt-Susteren heeft een noodverordening afgekondigd voor de straat waar dinsdagnacht een explosief afging. Dat maakte burgemeester Jos Hessels woensdagavond bekend op een persconferentie. Ook vertelde hij dat de aanslag gericht was op het huis van een lid van motorclub Bandidos.

Er komen veiligheidsmaatregelen om 'de veiligheid van de inwoners zo veel als mogelijk te kunnen garanderen'. Zo worden op de Ruitersweg, waar de explosie plaatsvond, verkeersremmende maatregelen genomen en geldt er een parkeerverbod. Verder mag er preventief gefouilleerd worden, komt er permanente camerabewaking en gaat de politie extra surveilleren in de straat en de omgeving.

"We leven mee met de inwoners en begrijpen hun ongerustheid. Het past niet bij een klein stadje als Susteren om geconfronteerd te worden met dit soort geweld", aldus Hessels. Hij hoopt dat de rust en het 'gevoel' van veiligheid snel terugkeert in de stad.

Door de aanslag zijn meerdere huizen en een auto beschadigd geraakt. De explosie is de derde in korte tijd op een lid van Bandidos. Eerder waren er twee aanslagen op het huis van voormalig vicepresident van de Hells Angels Harrie Ramakers in Nieuwstadt. Nadat hij lid was geworden van de rivaliserende motorclub Bandidos in Sittard was zijn huis in een week twee keer doelwit van een aanslag. Beide keren werd een explosief gebruikt.

Tweede trailer voor A Million Ways To Die In The West

In het Wilde Westen is er wel een miljoen manieren waarop je aan je einde kunt komen. In Seth McFarlanes nieuwe comedy lijkt het erop dat een redelijk aantal van deze doodsoorzaken aan bod gaat komen, als we de nieuwe trailer mogen geloven.

De tweede trailer voor deze film, die over een paar weken gaat draaien, toont een aantal dezelfde momenten als de vorige, terwijl andere scènes opnieuw belicht worden en zo meer van het verhaal vrijgeven.

A Million Ways To Die In The West, met naast McFarlane ook Charlize Theron, Liam Neeson en Giovanni Ribisi, is te zien vanaf 29 mei.

Marechaussee blundert met oefening

Een oefening van de marechaussee heeft woensdag voor flinke onrust gezorgd in Amsterdam. Er werd met losse flodders geschoten, maar niemand was op de hoogte van de oefening waardoor mensen massaal 112 belden. Een foutje, stelt de marechaussee zijn Facebook-pagina.

De Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten, een antiterreureenheid, hield de oefening in de buurt van het Museumplein. "Lokale autoriteiten worden normaal gesproken vooraf van te houden oefeningen op de hoogte gebracht", is te lezen op Facebook. "Dat is dit keer abusievelijk niet gebeurd, waardoor de oefening tot onrust bij burgers leidde. De oefening is hierop direct stilgelegd."

Daarnaast is contact opgenomen met de lokale instanties, waaronder de politie. De Koninklijke Marechaussee zegt 'een en ander' intern te evalueren.

Een politiewoordvoerder noemt de situatie 'buitengewoon vervelend'. "Maar al snel bleek dat het om een oefening ging en konden we de mensen geruststellen."

Vorig jaar verzuimde de marechaussee ook al om de Amsterdamse politie op de hoogte te stellen van een oefening. Burgers schrokken zich rot toen militairen al schietend door het Vondelpark renden.

VN willen dat Qatar arbeidswetten hervormt

Diverse leden van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties hebben Qatar opgeroepen zijn wetten voor gastarbeiders te hervormen. Het land zou in de aanloop naar het WK voetbal van 2022 arbeiders uitbuiten.

De Mensenrechtenraad toonde zich bezorgd om hoe Qatar met bouwvakkers en huishoudelijk personeel omgaat. België raadde aan voor wettelijke bescherming te zorgen om 'geweld tegen vrouwen en meisjes' tegen te gaan. De raad dringt er verder op aan om uitreisvisa af te schaffen, aangezien werkgevers die kunnen gebruiken om gastarbeiders te beletten het land te verlaten.

De Qatarese onderminister van buitenlandse zaken Abdulrahman bin Jassim Al-Thani zei dat sinds 2010 veel vooruitgang is geboekt, mede 'dankzij behulpzame adviezen van verschillende landen'.

Vorig jaar tikten de VN Qatar ook al op de vingers vanwege slechte huisvestingsomstandigheden voor gastarbeiders die werken aan projecten voor het WK. Rechtengroepen zeggen al jaren dat het schatrijke oliestaatje de omstandigheden voor de veelal Zuid-Aziatische arbeiders moet verbeteren.

Zestien arrestaties bij hennepactie in zuiden

Bij een hennepactie in het zuiden van het land heeft de politie woensdag zestien verdachten aangehouden en veertien kwekerijen opgerold. In totaal zijn 3325 hennepplanten in beslag genomen evenals drie auto's en twee televisies. De actie werd gehouden in de regio Zeeland en Midden- en West-Brabant.

De geruimde kwekerijen bevonden zich onder meer in Bergen op Zoom, Etten-Leur en Berkel-Enschot. De arrestanten zijn volgens de politie bijna allemaal aangehouden vanwege stroomfraude.

De politie houdt geregeld hennepacties door heel Nederland. De aanpak van kwekerijen heeft een hoge prioriteit omdat ze dikwijls stankoverlast veroorzaken. Daarnaast zorgen ze voor brandgevaar, wordt vaak illegaal stroom afgetapt en is er geregeld een link met de georganiseerde misdaad.

In het noorden van het land werd begin maart nog een drugsactie gehouden. Daarbij werd op zestien locaties een inval gedaan en werden tien arrestaties verricht. In totaal werd ruim honderd kilo aan hennep en een ton aan contanten in beslag genomen.

UEFA maakt geen uitzondering voor Alonso

Xabi Alonso doet op 24 mei definitief niet mee met Real Madrid in de Champions League-finale tegen stadgenoot Atlético. Een beroep dat Real Madrid aantekende tegen de schorsing van de middenvelder is woensdag door de UEFA afgewezen.

Alonso liep vorige week in de return tegen Bayern München tegen zijn derde gele kaart van het Europese seizoen op en is daarom automatisch uitgesloten voor de finale. De UEFA liet weten geen uitzondering op die regel te willen maken.

Voor Alonso zou het zijn derde Champions League-finale zijn geweest. Als speler van Liverpool won hij in 2005 in de eindstrijd van AC Milan, twee jaar later namen de Italianen revanche. De 32-jarige Spaans international speelt sinds 2009 voor Real Madrid.

Nadal laat geen spaan heel van Mónaco

Rafael Nadal is door een overtuigende prestatie doorgedrongen tot de derde ronde van het masterstoernooi in Madrid. De Spanjaard liet werkelijk geen spaan heel van Juan Mónaco en gunde de Argentijn slechts een game: 6-1 en 6-0. De eclatante zege komt op een welkom moment voor Nadal, aangezien de wereldlijstaanvoerder bij de laatste twee toernooien, in Monte Carlo en Barcelona, al in de kwartfinale sneuvelde.

Mónaco wist er geen moment een wedstrijd van te maken. De mondiale nummer 56 slaagde er geen enkele keer in zijn opslag te behouden. De enige game verdiende Mónaco bij 0-2 op de service van Nadal. Hij verloor vervolgens tien games op rij.

Tweevoudig winnaar Nadal stuit in de volgende ronde op Jarkko Nieminen, die eerder op de dag de Nederlander Igor Sijsling versloeg.

Olympisch kampioenen: "Levenslang voor dopingzondaars"

Olympisch atletiekkampioenen Asbel Kiprop en Ezekiel Kemboi zijn van mening dat dopingzondaars een levenslange schorsing moeten krijgen. Ook zijn de Kenianen fel tegen het kwijtschelden van een deel van de straf als een zondaar informatie geeft.

"Op deze manier stuur je de verkeerde boodschap. Atleten die betrapt zijn moeten vertellen wat ze weten, ook als ze geen strafvermindering krijgen", aldus Kiprop tegenover insidethegames. Hij is tweevoudig wereldkampioen op de 1500 meter, maar heeft ondanks zijn olympische titel nooit op het hoogste podium mogen staan. Rashid Ramzi uit Bahrein 'won' in 2008 olympisch goud, maar moest die medaille vanwege dopinggebruik later inleveren aan Kiprop.

Kemboi, een legende op de steeplechase, is eveneens duidelijk: "Ik vind strafvermindering geen goed idee. Als iemand vier jaar geschorst wordt moet het ook vier jaar blijven. Als je vals hebt gespeeld - bewust of onbewust - moet je je straf uitzitten, want je bent altijd zelf verantwoordelijk voor wat er in je lichaam komt."

"Atleten die valsspelen zouden levenslang geschorst moeten worden. Sport gaat over vriendschap en samen zijn, waarom zou je dan vals moeten spelen om te winnen? Dat is niet goed voor de sport", vervolgt Kemboi, die bekend staat om zijn uitgebreide danspasjes na zijn overwinningen (foto). Op de steeplechase is hij drievoudig wereldkampioen en dubbel olympisch kampioen.

Kiprop is het eens met zijn landgenoot: "Sommige atleten zijn te hebberig en zijn veel te veel gericht op het geld. Het is niet goed dat zij met de schone atleten strijden. Het is belangrijk om hele zware straffen te hebben, ik ben het dan ook volledig eens met Ezekiel over levenslange schorsingen."

Démare verslaat Sinkeldam in Vierdaagse

Ramon Sinkeldam is in de eerste etappe van de Vierdaagse van Duinkerken naar een tweede plaats gesprint. De Nederlander van Giant-Shimano moest alleen de Fransman Arnaud Démare van FDJ voor zich dulden. Sinkeldam werd goed afgezet door zijn ploeg maar Démare was duidelijk sneller. De Fransman Yannick Martinez van Europcar maakte het podium compleet.

Door zijn overwinning mag Démare ook de eerste leiderstrui aantrekken. Vorig jaar ging de 22-jarige sprinter met de eindzege aan de haal. Sinkeldam werd toen die derde in het eindklassement. Dit jaar wist de 25-jarige renner nog nergens waar hij meedeed bij de beste tien te eindigen.

De Vierdaagse van Duinkerken duurt vijf dagen. Zondag eindigt de laatste etappe weer in Duinkerken, waar woensdag de rit begon.

Op vakantie naar Afrika met Sniper Elite 3

Ontwikkelaar Rebellion Software heeft een video online gezet voor Sniper Elite 3. Naast beelden van de beroemde killcam wordt ons ook verteld dat we in Sniper Elite 3 naar Noord-afrika gaan om het op te nemen tegen het beroemde Deutsches Afrikakorps van Erwin Rommel op te nemen.

Sniper Elite 3 komt 27 juni uit op Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4 en pc.

'Leeuwin voor vier jaar naar FC Utrecht'

Ramon Leeuwin voetbalt volgend seizoen hoogstwaarschijnlijk bij FC Utrecht. Voetbal International meldt dat SC Cambuur nagenoeg akkoord is met de domstedelingen. Er zou voor Leeuwin een contract klaar liggen voor vier jaar. "We hebben een positief gesprek gehad. De intentie van beide kanten is om eruit te komen", zegt FC Utrecht-directeur Wilco van Schaik.

Tussen 2006 en 2008 stond Leeuwin ook al onder contract bij Utrecht. In die twee jaar speelde hij er drie wedstrijden. Dit seizoen kwam de 26-jarige verdediger tot 32 wedstrijden in Leeuwarden, dat hem vorig jaar overnam van ADO Den Haag. In januari verlengde Leeuwin zijn contract bij Cambuur nog tot 2015.

Geen Ronaldinho en Robinho in selectie Brazilië

Ronaldinho en Robinho maken geen deel uit van de selectie van gastland Brazilië voor het WK deze zomer. Ook de naam van Kaka ontbreekt op de lijst van 23 spelers die woensdag door bondscoach Luiz Felipe Scolari werd onthuld. Scolari kiest vooral voor spelers die het land vorig jaar aan de zege in de Confederations Cup hielpen. Neymar en Oscar zijn twee van de grootste blikvangers.

Dat de oude vedetten buiten de boot vallen is geen verrassing. Dertigers Ronaldinho (Atletico Mineiro), Robinho en Kaka (beiden AC Milan) kwamen de laatste tijd al niet meer in actie voor de nationale ploeg, maar lieten hun hoop op een WK in eigen land niet varen.

Slechts vijf van de 23 spelers waren er op het vorige WK ook bij. Julio Cesar, Thiago Silva, Dani Alves, Maicon en Ramires zaten in de selectie die vier jaar geleden in de kwartfinale sneuvelde tegen het Nederlands elftal. Bij het komende WK krijgen nieuwe sterren als Neymar (Barcelona) en Oscar (Chelsea) de kans om zich te laten zien. Ook zit er met Alves, David Luiz, Silva en Hulk de nodige ervaring in de groep.

Brazilië opent het WK op 12 juni met een wedstrijd tegen Kroatië. Mexico en Kameroen zijn de andere tegenstanders in de groep.

Volledige WK-selectie Brazilië:

Keepers: Julio Cesar (Toronto FC), Jefferson (Botafogo), Victor (Atletico Mineiro) 

Verdedigers: David Luiz (Chelsea), Dante (Bayern München), Thiago Silva (Paris Saint-Germain), Henrique (Napoli), Maicon (AS Roma), Dani Alves (Barcelona), Marcelo (Real Madrid), Maxwell (Paris Saint-Germain) 

Middenvelders: Luiz Gustavo (Wolfsburg), Paulinho (Tottenham Hotspur), Fernandinho (Manchester City), Ramires (Chelsea), Oscar (Chelsea), Willian (Chelsea), Hernanes (Internazionale) 

Aanvallers: Hulk (Zenit St. Petersburg), Bernard (Sjachtar Donetsk), Neymar (Barcelona), Jo (Atletico Mineiro), Fred (Fluminense).

Britse politie pakt ontsnapte 'Schedelkraker' op

De Britse politie heeft een voortvluchtige gewapende overvaller gearresteerd vijf dagen nadat hij tijdens een dagverlof was gevlucht. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt. De crimineel Michael Wheatley, die de bijnaam 'Schedelkraker' heeft, zit dertien levenslange celstraffen uit.

De 55-jarige Wheatley werd in 2002 veroordeeld voor een reeks gewapende bankovervallen. Hij kreeg vorige week dagverlof, maar keerde niet terug naar de gevangenis. Wheatley werd later samen met een andere man in Londen gearresteerd op verdenking van het voorbereiden van een nieuwe gewapende overval.

Wheatley dankt zijn bijnaam aan de gewoonte om zijn slachtoffers met een pistool neer te slaan tijdens de overvallen. Zijn ontsnapping heeft tot een discussie geleid om de regels voor verloven aan te scherpen.

Thais hof zet premier en ministers uit hun ambt

Het Thaise hooggerechtshof heeft woensdag bepaald dat de Thaise premier Yingluck Shinawatra moet aftreden. Ook is een groot deel van het kabinet naar huis gestuurd. Yingluck heeft zich volgens de rechter schuldig gemaakt aan machtsmisbruik.

Volgens het hof heeft Yingluck haar macht aangewend voor eigen gewin, iets wat zij zelf ontkent. In 2011 wees ze de chef van de nationale veiligheidsraad een andere baan toe en volgens de rechter voerde ze daarmee een 'geheime agenda'. Ze plaatste de hoge ambtenaar over om haar politiek machtige familie te bevoordelen. Dat is volgens het hof een schending van de grondwet. De negen ministers die naar huis zijn gestuurd waren hier volgens de rechter medeplichtig aan.

"Overplaatsing van overheidsfunctionarissen moet gebeuren volgens ethische principes", aldus het hof. Het vonnis werd live voorgelezen in een televisieuitzending van anderhalf uur. "Overplaatsing met een geheime agenda is niet acceptabel."

Wie de nieuwe waarnemend premier van het land wordt is onduidelijk. Volgens de BBC heeft het kabinet voorgesteld om Niwattumrong Boonsongpaisan, de minister van handel, aan te wijzen als Yinglucks opvolger.

Of de geplande verkiezingen in juli door kunnen gaan is nog maar de vraag. Dat ligt gevoelig bij de aanhang van Yingluck Shinawatra, die zaterdag in Bangkok tegen de uitspraak van het hof gaat demonstreren. Gevreesd wordt dat de betoging leidt tot geweld. Bij botsingen tussen aanhangers en tegenstanders van Yingluck kwamen het afgelopen halfjaar zeker twintig mensen om het leven.

Yingluck is met name populair op het platteland, bij een arme meerderheid in het noorden en noordoosten. De Thaise oppositie bestaat voornamelijk uit de stedelijke elite en mensen uit het zuiden van Thailand. Tegenstanders eisten de laatste maanden dat er een ongekozen interim-premier wordt aangewezen. Ze stonden er ook op dat er een hervormingsraad wordt samengesteld die een einde moet maken aan de corruptie in het land. Of ze die eisen nog steeds stellen is niet duidelijk.

De beslissing van het hof stort Thailand dieper in de politieke crisis. Die begon in 2006, nadat toenmalig premier Thaksin Shinawatra, de steenrijke broer van Yingluck, was afgezet tijdens een militaire coup. Hij werd beschuldigd van corruptie en machtsmisbruik. Sindsdien zijn er af en aan langdurige protesten geweest van zowel voor- als tegenstanders. De oppositie zegt dat Yingluck een marionet is van haar broer, die in het buitenland woont.

Aanhangers van Thaksin zeggen dat de Thaise elite probeert zijn eigen belangen te verdedigen. De bovenklasse zou zich bedreigd voelen in haar geprivilegieerde positie. De rechters worden, net als het leger, gezien als bastions van anti-Thaksinconservatisme. Tegenstanders van Thaksin, ook zij die zich tegen de politie keerden of overheidsgebouwen vernielden, zijn in het verleden doorgaans mild bestraft.

Chantal Janzen wederom 'lekkerste moeder'

Chantal Janzen is woensdag voor de derde keer uitgeroepen tot lekkerste moeder van Nederland. Van radiozender 538 kreeg de blondine, die moeder is van zoon James, het predicaat milf 2014. Ze won eerder in 2009 en 2012.

Wanneer haar zegereeks eindigt, weet Janzen niet. "Misschien volgend jaar al", zei ze tegen presentator Ruud de Wild. "Ik doe m'n best, voor de rest kan ik er niet zo veel aan doen." Ze zegt wel enigszins moeite te hebben met de titel, vooral als ze moet uitleggen aan haar moeder wat die inhoudt. "Ik heb nu gezegd dat het 'mom I'd like to fancy' betekent. Zij is niet zo goed in Engels, dus ik vond het een fantastische oplossing."

De Wild gaat voor zijn radioprogramma al jaren op zoek naar de hotste moeders van het land. Via de website van zijn show kwamen ruim negentigduizend stemmen binnen. Doutzen Kroes eindigde als tweede en koningin Máxima als derde.

Waylon en Ilse vinden Songfestival intense ervaring

Waylon en Ilse DeLange genieten met volle teugen van het Eurovisie Songfestival. Als The Common Linnets plaatste het duo zich dinsdagavond via de eerste halve finale voor de eindstrijd van het zangfestijn. Het hele gebeuren maakt een grote indruk op de twee.

"Ik vind het een mooie ervaring", zegt Waylon voor de camera van Novum Nieuws. "Het is heel intens en ik heb het wel naar mijn zin hier eigenlijk. Ik ben wel blij dat we in die finale zitten, dan hebben we nog een paar dagen extra."

Waylon mikt op een plek in de top zeven, maar DeLange waagt zich niet aan voorspellingen. "Hij is altijd meer van dat soort uitspraken dan ik", zegt ze. "Ik weet het niet, ik ga nog geen voorspelling doen. Ik geniet eerst gewoon van dit moment."

De finale van het Eurovisie Songfestival vindt zaterdagavond plaats. Het deelnemersveld van de eindstrijd wordt donderdag gecompleteerd. Dan wordt de tweede halve finale gehouden.

Pechtold bekritiseert Europese leidersrol Rutte

Nederland heeft minder invloed gekregen in Europa als gevolg van het optreden van premier Mark Rutte (VVD). Onder zijn leiding trekt Nederland niet langer het initiatief naar zich toe. Dat heeft D66-leider Alexander Pechtold woensdag gezegd in een interview met Zoomin.

"Het is in Europa zaak dat je vooroploopt, dus het is jammer dat Rutte vaak achteroploopt", zei Pechtold. Nederland nam vaak het initiatief, en had daardoor grote invloed op de driehoek Londen-Parijs-Berlijn, stelde de D66-leider. "Dat zijn we helaas kwijtgeraakt, door al dat cynisme, de zwartgalligheid, en het keer op keer weglopen bij de feiten."

Pechtold uitte ook kritiek op de PVV, omdat die partij samenwerking zoekt met partijen als het Front National en de FPÖ. Pechtold noemde dat verwerpelijk. Ook hekelde hij de 'kwestieuze' opstelling van de PVV ten aanzien van Rusland. "Je ziet waar bij de PVV de principes liggen. Als je met homofoben en antisemieten samenwerkt, is het ook geen probleem om te zwijgen over het mensenrechtenbeleid van Poetin."

Voor de D66-voorman is het ondenkbaar dat Nederland uit de Europese Unie stapt, zoals de PVV wenst. "Als we niet samenwerken, hebben we het in Nederland allemaal een stuk minder. Anderhalf miljoen banen danken we aan de Europese Unie."

Pechtold bepleit meer samenwerking tussen EU-landen, bijvoorbeeld op het gebied van buitenlands beleid en defensie. "Je kunt aan slagkracht winnen door defensie beter op elkaar af te stemmen. In Europa geven we ongeveer veertig procent uit van wat de Amerikanen uitgeven, terwijl onze slagkracht maar een kwart daarvan is." Een EU-leger wil hij niet. "Dat is een woord waar iedereen van schrikt."

Poetin: troepen Rusland weg bij grens met Oekraïne

Rusland heeft zijn troepen bij de grens met Oekraïne teruggetrokken. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin woensdag gezegd.

De militairen hebben zich teruggetrokken naar oefenterreinen en locaties voor 'reguliere oefeningen', aldus Poetin. Of deze locaties zich in de buurt van Oekraïne bevinden, is onduidelijk.

Eerder gaf Poetin aan dat hij graag ziet dat een referendum over autonomie voor het oosten van Oekraïne, dat komend weekeinde gehouden moet worden, wordt uitgesteld.

Geen dna-onderzoek in zaak Baflo

Alasam S. wordt niet onderworpen aan een dna-onderzoek in de zaak-Baflo. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden woensdag bepaald in een zogenoemd tussenarrest. S. schoot in 2011 twee mensen dood in de Groningse plaats. Een van hen was een politieman.

De advocaat van S. had om het onderzoek gevraagd, omdat gebruik van het medicijn paroxetine mogelijk een rol zou hebben gespeeld bij het plegen van de dubbele moord. Een onderzoek naar de genetische bepaaldheid van S. zou moeten verklaren waarom hij bijwerkingen kreeg van het medicijn. Verkeerd gebruik zou tot agressie kunnen leiden.

Het hof vindt het echter geen 'kwestie' om te onderzoeken. Voor de rechters staat de vraag centraal of 'de verdachte heeft verkeerd in een toestand, al dan niet mede veroorzaakt door paroxetine, die de strafbaarheid doet wegvallen', zo is te lezen in het tussenvonnis. Daarbij is het volgens het hof niet van belang of de toestand van S. is toe te schrijven aan een 'genetisch defect'.

Wel worden vier deskundigen, die verslag hebben uitgebracht over de toestand van S., gehoord. Ook hier had de advocaat van S. om gevraagd. De conclusies van de ingebrachte deskundigenverslagen zouden tegenstrijdigheden bevatten. Het gaat dan om het feit of S. ten tijde van de moorden in een psychose verkeerde.

S., een uitgeprocedeerde asielzoeker uit Benin, schoot in april 2011 de 47-jarige motoragent Dick Haveman dood met diens eigen dienstwapen. Daarvoor had hij zijn 29-jarige vriendin doodgeslagen met een brandblusser. In maart vorig jaar werd S. door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot een celstraf van 28 jaar. Hij heeft daarna hoger beroep aangetekend.

Man wil inkomen uit wietkwekerij niet terugbetalen

Een 64-jarige man uit Appelscha wil het geld dat hij verdiende met de verkoop van zijn wiet niet terugbetalen aan de staat. Hij gaat dan ook in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechtbank in Leeuwarden. Die bepaalde eind vorige maand dat de man ruim 233.000 euro moet terugbetalen.

Advocatenkantoor Anker & Anker heeft het beroep ingesteld omdat de rechtbank de straf in hun ogen 'onjuist' heeft onderbouwd. "De rechtbank is bij de berekening uitgegaan van een oogst in 2009, maar heeft ten onrechte geen rekening gehouden met het feit dat deze oogst volgens onze cliënt vrijwel geheel is mislukt", zo is te lezen in een verklaring.

Ook gaat de rechtbank volgens het advocatenkantoor uit van een te hoge gemiddelde opbrengst per plant. "Daarnaast is geen rekening gehouden met de wisselende opbrengsten van de verschillende soorten planten en is het feit dat onze cliënt op biologische wijze heeft geteeld, met een daarbij horende lagere opbrengst, genegeerd."

Verder stellen de advocaten dat de rechter 'op geen enkele wijze' heeft meegewogen dat de man 'een principiële strijd voert tegen het in zijn ogen wankelmoedige en tweeslachtige drugsbeleid'. De Fries heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij wiet teelt. Hij pleit voor legalisering en had gehoopt dat de rechtbank een signaal aan de politiek zou geven door hem niet te straffen.

Behalve de 'geldstraf' kreeg de man van de rechtbank ook een werkstraf van honderd uur opgelegd en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. Hij kwam er daarmee nog redelijk goed van af. Justitie wilde dat hij een half miljoen euro inleverde. Ook werd een werkstraf van 180 uur geëist.

Veertien maanden cel voor kinderpornoleraar

Een 27-jarige basisschoolleraar uit Veenendaal moet veertien maanden de gevangenis in voor het bezitten en verspreiden van kinderporno. Ook moet hij zich verplicht laten behandelen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald.

De man, die les gaf op een protestants-christelijke basisschool en trainer was bij een korfbalvereniging, had zo'n 7200 foto's en 2300 filmpjes in zijn bezit. De zaak kwam aan het licht toen het ip-adres van de man boven water kwam in een Russisch onderzoek.

De rechtbank hield bij het opleggen van de straf onder meer rekening met het feit dat de man enigszins verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij moet zich laten behandelen voor pedofilie en de kwetsbaarheden in zijn persoonlijkheid. Als de man na zijn straf binnen drie jaar opnieuw strafbare feiten pleegt, moet hij nog eens tien maanden de gevangenis in.

Tegen de man was dertig maanden celstraf geëist, waarvan tien voorwaardelijk.

Schipholganzen vergassen mag van Noord-Holland

Ganzen in een straal van twintig kilometer rond Schiphol mogen weer worden gevangen en vergast. De provincie Noord-Holland heeft woensdag toestemming gegeven voor het doden van de ganzen. Doel is het aantal aanvaringen tussen vliegtuigen en ganzen te verminderen. De ontheffing is geldig van 15 mei tot en met 6 juli.

De ganzen zijn een bedreiging voor de veiligheid van de luchtvaart. Rond Schiphol leven ruim vijftigduizend ganzen, volgens de provincie tien keer zo veel als in 2005. Duke Faunabeheer gaat de dieren vangen in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Om de actie in het hele gebied te kunnen uitvoeren is ook toestemming nodig van Utrecht en Zuid-Holland, omdat een deel ervan in die provincies ligt. Zij verleenden vorig jaar toestemming. De grauwe gans mag in de hele zone worden gevangen en gedood. Voor de kolgans, brandgans, nijlgans, Indische gans en Canadese gans geldt een straal van tien kilometer rondom de luchthaven.

De ganzen worden vergast met CO2, waarvoor het ministerie in maart een ontheffing gaf. Vorig jaar zijn 9600 Schipholganzen vergast. De gedode beesten worden ook gebruikt in de horeca.

Overigens worden voortvloeiend uit een convenant van april 2012 ook andere maatregelen getroffen. Zo wordt een vogelradar op Schiphol ingezet en worden gewassen geteeld die niet aantrekkelijk zijn voor ganzen. Ook worden graanstoppels versneld ondergeploegd om ganzen te weren.

Nieuwe Pokémon-games voor 3DS

Nintendo en natuurlijk de fans krijgen maar geen genoeg van de Pokémon-franchise, want ook in november van dit jaar kunnen we weer twee "nieuwe" Pokémon-games verwelkomen, namelijk Pokémon Omega Ruby en Pokémon Alpha Sapphire.

The Pokémon Company International en Nintendo hebben vandaag bekendgemaakt dat Pokémon Omega Ruby en Pokémon Alpha Sapphire in november 2014 wereldwijd geïntroduceerd zullen worden, exclusief voor de Nintendo 3DS en Nintendo 2DS. Het zullen niet totaal nieuwe games worden, maar remakes van de goed ontvangen Pokémon Ruby and Pokémon Sapphire, die in 2003 uitkwamen op Nintendo Game Boy Advance.

Wederom geen problemen voor Williams tegen Peng

Serena Williams heeft de derde ronde bereikt van het tennistoernooi van Madrid. De Amerikaanse nummer één van de wereld haalde tegen de Chinese Shuai Peng de wedstrijd in twee sets binnen: 6-2 en 6-3. De laatste twee jaar ging Williams er met de eindzege vandoor in Madrid.

Williams heeft een goede balans tegen Peng. In de voorgaande twee ontmoetingen won ze ook in straight sets. Ditmaal nam de wedstrijd iets meer dan een uur in beslag. Williams staat op de wereldranglijst 41 plekken hoger dan de Chinese. Ze speelt in de volgende ronde tegen de winnaar van het duel tussen Alison Riske en Carla Suárez Navarro.

De Roemeense Simona Halep versloeg Lara Arruabarrena uit Spanje, die met een wildcard was toegelaten tot het toernooi. De nummer vijf van de wereldranglijst won met twee keer 6-4.

Qualifier Caroline Garcia hoefde niet in actie te komen om door te gaan. Haar tegenstander Maria Kirilenko had te veel last van haar linkerpols.

PEC Zwolle verlengt contract Hiwat niet

Giovanni Hiwat heeft zijn laatste officiële wedstrijd voor PEC Zwolle gespeeld. Het aflopende contract van de twintigjarige aanvaller wordt niet verlengd, meldt de club woensdag. Hiwat speelde 25 wedstrijden in het shirt van Zwolle en scoorde twee keer.

Hiwat maakte in 2011 zijn debuut in de Eerste Divisie bij de Zwollenaren en werd begin 2013 een halfjaar verhuurd aan SC Cambuur. Met zowel PEC Zwolle als Cambuur werd de buitenspeler kampioen van de Eerste Divisie. In de gewonnen bekerfinale tegen Ajax van vorige maand kwam de geboren Zwollenaar niet in actie.

Sijsling onderuit op masterstoernooi Madrid

Aan de korte opmars van Igor Sijsling bij het masterstoernooi van Madrid is al een einde gekomen. De Amsterdammer verloor woensdag in de tweede ronde kansloos van Jarkko Nieminen uit Finland: 3-6 en 2-6. Sijsling had zich op het Spaanse gravel door de kwalificaties heen geslagen en rekende vervolgens knap af met Tommy Haas.

Sijsling wist Nieminen aanvankelijk nog redelijk bij te benen. Een break in de achtste game kostte hem echter setverlies. In het tweede bedrijf werd Sijsling bij 2-2 opnieuw gebroken. Die klap kwam hij niet meer te boven. Zelf kreeg Sijsling gedurende de wedstrijd geen enkel breekpunt.

Nieminen tilde door zijn zege de stand in onderlinge ontmoetingen naar 4-2. De Finse mondiale nummer 57 staat op de wereldranglijst twee plekken hoger. Ondanks zijn uitschakeling kan Sijsling tevreden terugkijken. Hij sneuvelde bij de vier vorige toernooien steeds in de eerste ronde.

Van Ginkel vervangt geblesseerde Locadia

Marco van Ginkel heeft van bondscoach Louis van Gaal een uitnodiging gekregen voor de trainingsstage in Hoenderloo. De middenvelder van Chelsea vervangt Jürgen Locadia. De spits van PSV kampt met lichte liesklachten en heeft na onderzoek door de medische staf van Oranje besloten het trainingskamp te verlaten.

Van Ginkel sluit zich woensdagavond aan bij de spelersgroep, meldt de KNVB. De Amersfoorter is sinds ruim een maand weer fit, nadat zijn voorste kruisband in september was gescheurd. De tweevoudig international zat in eerste instantie bij de selectie van Jong Oranje.

Oranje begint in Hoenderloo met de voorbereiding op het WK in Brazilië. Van Ginkel is de eerste buitenlandse international die zich bij de selectie meldt. Aanvankelijk had Van Gaal twintig spelers uit de Eredivisie opgeroepen.

Eredivisionisten melden zich in Hoenderloo

De voorbereiding van het Nederlands elftal op het WK in Brazilië is woensdag in gang gezet. Twintig spelers uit de Eredivisie meldden zich in Hoenderloo voor de eerste van drie driedaagse stages. Aan het begin van de avond zal er voor het eerst worden getraind.

Feyenoorder Jean-Paul Boëtius kwam als eerste aan in Hoenderloo, gevolgd door Jürgen Locadia van PSV. Twente-spits Luc Castaignos maakte indruk door in een Porsche te arriveren.

Bij de eerste trainingsstage ontbreken de internationals uit het buitenland. Zij zullen zich later bij de groep vroegen. In de praktijk zijn alleen spelers van PSV, Feyenoord, Ajax en Twente van de partij.

Lichamen Marokkanen gevonden op perceel Lau G.

Justitie heeft de lichamen gevonden van twee jarenlang vermiste Marokkanen. De stoffelijke overschotten lagen begraven op het terrein van de oude woning van verdachte Lau G. Dat heeft hoofdofficier van justitie Roger Bos woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Maastricht.

Gebitsanalyse heeft voor 'honderd procent' zekerheid gegeven dat het om de spoorloos verdwenen mannen gaat. "Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden. Wij hopen dat de vondst van de lichamen de families zal ondersteunen in het rouwproces", aldus Bos.

De 52-jarige G. werd vorige maand opnieuw aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning. Ook een medeverdachte, Geert G. uit Baarlo, werd weer gearresteerd. Zij zijn in hun cel geconfronteerd met de vondst van de lichamen. Over hun reactie wil het OM niets zeggen.

De Marokkanen waren spoorloos sinds een inbraak in een wietkwekerij in Venray in 2006. Justitie verdenkt G. al langer, maar moest hem tweemaal laten gaan wegens gebrek aan bewijs.

Op zoek naar nieuwe aanwijzingen waren rechercheurs sinds maandag bezig met graaf- en zoekwerk op het perceel van de voormalige woning van Lau G. in het Limburgse Arcen. Dinsdag is een helikopter ingezet om het gebied in kaart te brengen.

De grond is nauwgezet afgegraven met behulp van een archeoloog van het NFI. Ook zijn röntgenopnamen van de bodem gemaakt. De gevonden lichamen waren gewikkeld in plastic. Over de precieze doodsoorzaak is tijdens de persconferentie niets bekendgemaakt.

De zaak gaat 16 juni verder, dan houdt de rechtbank een regiezitting. Het OM verwacht daarna snel met de inhoudelijke behandeling te kunnen beginnen.

Katie Price gaat scheiden na betrappen echtgenoot

Het huwelijk van Katie Price is alweer voorbij. Het 35-jarige glamourmodel gaat na een klein anderhalf jaar scheiden van haar man Kieran Hayler. Ze heeft hem betrapt met haar beste vriendin, heeft ze woensdag bekendgemaakt via Twitter. Price is momenteel voor de tweede keer zwanger van Hayler.

"Helaas moet ik mededelen dat Kieran en ik gaan scheiden. Hij en mijn beste vriendin Jane Pountney hebben al zeven maanden een heftige seksaffaire", schrijft Price. Ze noemt haar onder meer een 'hoer' en een 'slet'. Kieran vindt ze een 'afgrijselijk mens'. "Niemand verdient dit en helemaal niet als je zes maanden zwanger bent."

Price beloofde vorig jaar januari eeuwige trouw aan de 27-jarige Hayler. Die zomer werden ze ouders van zoon Jett. Afgelopen weekeinde werd bekend dat de tweede al op komst is. Het wordt de vijfde spruit van Price. Het model kreeg twee kinderen met zanger Peter Andre en nog een kind uit een eerdere relatie.

Philip Morris legt sociaal plan voor

Philip Morris heeft de vakbonden een voorstel gedaan voor het sociaal plan voor de 1250 medewerkers van de fabriek in Bergen op Zoom. Dat heeft de Nederlandse dochter van de Amerikaanse sigarettenfabrikant woensdag bekendgemaakt.

Het sociaal plan is volgens Philip Morris 'genereus'. Zo stelt het bedrijf voor om de oude kantonrechtsformule te gebruiken met een ruime correctiefactor. Hierdoor zou de ontslagvergoeding dertig procent hoger uitvallen dan onder de nieuwe kantonrechtersformule. Medewerkers die lang zonder werk zitten krijgen nog een extra vergoeding.

Per werknemers heeft Philip Morris daarnaast 6500 euro uitgetrokken voor begeleiding naar ander werk, bijvoorbeeld door opleidingen te bekostigen. Dit is volgens de fabrikant een ruimer bedrag dan gebruikelijk. De fabriek sluit haar deuren op 1 oktober.

Ilse en Waylon tevreden over indeling finale

Ilse DeLange en Waylon zijn blij met de plek die zie hebben gekregen in de finale van het Eurovisie Songfestival. The Common Linnets, zoals het countryduo zich noemt, moet zaterdag in de tweede helft van de eindstrijd aan de bak. Een mooie indeling, vinden de twee.

"Dan ligt het liedje verser in het geheugen van de kijker", motiveert DeLange tegenover Novum Nieuws over het moment dat het publiek zijn stem kan uitbrengen. "We genieten weer van het moment en we zien wel waar we terechtkomen." Waylon laat weten te mikken op een plek in de top zeven.

De twee hebben hun ticket voor de finale uitgebreid gevierd. "We hebben gefeest in het hotel tot in de late uurtjes. Iedereen lekker aan de bar", zegt de zangeres. Voor ze het wisten, zagen DeLange en Waylon de zon buiten alweer opkomen. "Gelukkig hebben we niet zo veel op het programma staan vandaag."

De eindstrijd van het Eurovisie Songfestival vindt zaterdagavond plaats in Kopenhagen. The Common Linnets kwalificeerden zich via de eerste halve finale met nog negen andere landen. De tweede halve finale wordt donderdag gehouden.

Loopgraven uit WO I moeten monument worden

De enige loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog in Nederland moeten de status van beschermd archeologisch monument krijgen. Dat vindt de Bond Heemschut, die woensdag bij het ministerie van Cultuur de monumentenstatus voor de unieke restanten heeft aangevraagd. Ook de vereniging voor vrijwilligers in de archeologie AWN heeft een verzoek ingediend.

De bijna honderd jaar oude verdedigingslinie ligt in het Bergherbos bij 's-Heerenberg in Gelderland. De loopgraven met daarbij 84 bunkers zijn in 1917 aangelegd op wat toen nog Duits grondgebied was. Na de Tweede Wereldoorlog is een deel van de verdedigingslinie door annexatie in Nederland komen te liggen.

De linie was in de vergetelheid geraakt. Natuurmonumenten, beheerder van het bosgebied, heeft het bouwwerk weer zichtbaar gemaakt.

Loopgraven uit WO I moeten monument worden
Loopgraven uit WO I moeten monument worden (Foto: ANP)

Nederland kan minister Curaçao niet tot orde roepen

Nederland heeft geen mogelijkheden om de in opspraak geraakte gevolmachtigd minister van Curaçao, Marvelyne Wiels, tot de orde te roepen. Dat valt op te maken uit een advies van de Raad van State.

SP-Kamerlid Ronald van Raak verzocht de raad in januari te onderzoeken of premier Mark Rutte (VVD) de mogelijkheid heeft Wiels te weren uit de rijksministerraad. Als voorzitter van het overlegorgaan tussen de landen uit het Koninkrijk mag Rutte een gevolmachtigd minister echter niet weren, concludeert de raad nu. Daar gaan de landen zelf over.

Sinds Wiels vorig jaar aantrad als gevolmachtigd minister van Curaçao raakte zij meerdere keren in opspraak. Zo heeft ze gelogen over haar cv en wordt ze beschuldigd van vriendjespolitiek. "Haar voorganger noemde ze vorige week nog een mietje met een roze string. Ze blijft zich misdragen en wij kunnen er niets aan doen", zegt Van Raak woensdag. "Nu blijkt dus ook dat we haar in de rijksministerraad niet tot de orde kunnen roepen."

Het Kamerlid erkent dat het aan het parlement van Curaçao is om Wiels tot de orde te roepen als daar aanleiding voor is. "Maar uiteindelijk zijn ook wij verantwoordelijk voor goed bestuur binnen de landen van het koninkrijk. Daar moet Wiels zich ook aan houden." Het advies is voor Van Raak aanleiding de organisatie van het Nederlandse koninkrijk opnieuw ter discussie te stellen in de Tweede Kamer.

De Nederlandse regering liet eerder al weten dat alleen de regering en het parlement van Curaçao kunnen optreden. Nederland heeft die bevoegdheid niet.

PvdA wil belastingontwijking aanpakken

De PvdA wil meer maatregelen om belastingontwijking door multinationals als Google en Facebook tegen te gaan. In een actieplan dat woensdag wordt gepresenteerd bepleit de partij onder meer een Europees minimumtarief voor de winstbelasting en verplichte winstrapportage per land.

"Veel bedrijven vestigen zich in Nederland alleen op papier en ontwijken op die manier belasting die ze in andere landen schuldig zijn", zegt Europees lijsttrekker Paul Tang, die het programma samen met de Jonge Socialisten presenteert tijdens een protestactie op de Amsterdamse Herengracht, het adres van de brievenbusfirma's van U2 en de Rolling Stones. Ook deze bands ontwijken belasting via Nederland.

De PvdA wil onder meer een gemeenschappelijke grondslag voor de winstbelasting, en een minimumtarief. Zo moet er een einde komen aan de concurrentie tussen EU-landen om de tarieven steeds te verlagen. Multinationals moeten worden verplicht in het jaarverslag per land te vermelden hoeveel winst daar is gemaakt. Verder wil de PvdA dat er in EU-verband strengere eisen worden gesteld aan brievenbusmaatschappijen.

Tang wijst erop dat bedrijven steeds minder belasting betalen, en werknemers steeds meer. Nederland loopt voorop bij deze trend, stelt Tang, verwijzend naar onderzoek van de Europese Commissie.

[foto] Groezrock 2014

Groezrock. Elk jaar komen in het laatste weekend van april 40.000 mensen bijeen voor het Groezrock festival in het Vlaamse Meerhout. In een paar jaar tijd is het festival van zo'n 400 bezoekers gegroeid naar ruim het tienvoudige.

Mensen uit alle windstreken van de wereld reizen af naar Groezrock voor een zeer divers aanbod van muziek. Punk, Emo, Ska, Metal en van alles. Door het diverse aanbod is Groezrock een van de grootste Punkrock festivals van Europa.

Mama slet? Dan dochter ook!

Neukt je schoonmoeder geregeld buiten de deur, dan mag je je vrouw wel aan de ketting leggen. Vreemdgaan is namelijk overdraagbaar van moeder op dochter. Dit blijkt uit een gedegen, Brits onderzoek.

Illicit Encounters, een Britse datingsite voor echtgenotes, heeft voor hun onderzoek maar liefst tweeduizend vrouwen het hemd van het lijf gevraagd. Met schokkende resultaten. Zo gaf maar liefst 73 procent van de overspelige vrouwen aan dat hun moeder ook wel eens een slippertje heeft gemaakt.

Daar blijft het echter niet bij. Ruim zes op de tien vrouwen noemen hun sletterige moeder zelfs als voorbeeld voor hun eigen gedrag. Bij mannen werkt dit overigens hetzelfde, zo blijkt uit onderzoek.

Een eerdere studie heeft deze conclusie gestaafd. Wetenschappers aan de universiteit van Binghamton en de universiteit van New York hebben namelijk ontdekt dat vreemdgangers beschikken over een speciaal gen, het DRD4-gen.

Greenpeace probeert Borssele via VN te sluiten

Nederland handelt in strijd met internationale verdragen door de levensduur van de kerncentrale in Borssele te verlengen zonder hier een milieueffectrapportage voor op te stellen. Dat concludeert Greenpeace uit een nog niet bekrachtigde uitspraak van een VN-commissie. Die uitspraak gaat over een zaak in Oekraïne, maar is volgens Greenpeace vergelijkbaar met de situatie in Nederland.

Het gaat om een voorgenomen aanbeveling van de Implementatiecommissie voor het Verdrag van Espoo. Dat verdrag verplicht landen milieueffectrapportages uit te voeren voor activiteiten die grote grensoverschrijdende milieueffecten kunnen hebben.

De commissie die toeziet op naleving van dit verdrag staat volgens Greenpeace op het punt te bepalen dat het verlengen van de levensduur van een kerncentrale alleen al voldoende reden is voor het uitvoeren van een milieueffectrapportage. "Het gaat om een voorgenomen aanbeveling die alleen nog in een vergadering bekrachtigd moet worden, maar dat is een formaliteit", zegt een woordvoerder van Greenpeace.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) oordeelde eerder dat een milieueffectrapportage niet nodig is omdat er geen wezenlijke veranderingen aan de kerncentrale worden aangebracht. De commissie lijkt nu dus een andere mening te zijn toegedaan.

"In Oekraïne moeten nu rapportages worden uitgevoerd voor elke kerncentrale die levensduurverlenging krijgt. Wij verwachten dat dit voor Borssele niet anders zal zijn", schrijft kernenergie-expert bij Greenpeace Jan Haverkamp. Hij noemt het 'roekeloos en onacceptabel' om de levensduur van de veertig jaar oude kerncentrale met twintig jaar te verlengen zonder grondig uit te zoeken welke gevolgen dat kan hebben.

Greenpeace heeft ook een melding gedaan bij een VN-commissie die erop toeziet of burgers toegang hebben tot milieu-informatie. Het ontbreken van een milieueffectrapportage zorgt er volgens de organisatie voor dat burgers zich niet goed kunnen informeren over de milieugevolgen.

Nigeriaanse activist gearresteerd

De Nigeriaanse activist Sunny Ofehe, die zondag samen met drie Nederlanders werd ontvoerd in Nigeria, is opgepakt door de politie. Dat heeft Sahara Reporters dinsdag gemeld. In de nacht van maandag op dinsdag werd hij vrijgelaten door de kidnappers. De Nederlanders worden nog steeds vastgehouden.

Ook enkele journalisten en ontwikkelingsmedewerkers zijn gearresteerd. De eigendommen van Ofehe werden in beslag genomen. Het is niet bekend waarom de personen zijn opgepakt.

Ofehe is woonachtig in Rotterdam. Hij en de drie Nederlanders werden zondag gekidnapt door gewapende mannen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde de ontvoering maandag, maar kon niets zeggen over de identiteit van de ontvoerden.

Het zou gaan om Erhard Leffers en Marianne Vos uit Dedemsvaart en Jan Dries Groenendijk. Het viertal was in Nigeria om het actiemagazine Inside Niger Delta te promoten. Het blad wordt uitgegeven door drukkerij Gerrits & Leffers waar Leffers de eigenaar van is. Vos was mee als assistent. Groenendijk is documentairemaker.

Inside Niger Delta Magazine, wordt in Nederland gemaakt door de stichting Hope for Niger Delta Campaign (HNDC). Ofehe is de drijvende kracht achter deze organisatie, die naar eigen zeggen tot doel heeft om de levensomstandigheden van de bevolking van de Nigerdelta te verbeteren.

De vier werden gekidnapt in de plaats Letugbene. Ze waren op bezoek bij een lokale koning. Ze werden in een boot overvallen door de militanten die met kalasjnikovs kwamen aanvaren.

'Heleen Mees vangt bot bij rechter'

Heleen Mees kan in Nederland geen civiele rechtszaak aanspannen tegen topman bij Citibank Willem Buiter, die zij jarenlang zou hebben gestalkt. Een federale rechter in de Verenigde Staten heeft een streep gezet door de plannen van de Nederlandse econome, meldt de Amerikaanse krant New York Daily News woensdag.

Mees wilde haar ex-geliefde in Nederland voor de rechter slepen omdat de stalkingszaak haar goede naam en eer in Nederland zwaar zou hebben aangetast. Ook wilde zij documenten in handen krijgen om haar zaak tegen Buiter sterker te maken.

Maar de rechter ging hier niet in mee. Advocaten van de Citibank-topman stelden dat Mees een loopje met het rechtssysteem nam door Buiter in Nederland aan te klagen.

In maart besloot een Amerikaanse rechter nog de econome niet te vervolgen voor stalking als zij veertien therapiesessies zou volgen en zich het komende jaar niet misdraagt.

De 45-jarige Mees werd in juli vorig jaar in New York gearresteerd op verdenking van stalking, bedreiging en seksuele intimidatie van haar ex-geliefde. Ze zou hem enkele jaren lastig hebben gevallen met duizenden e-mails nadat hij hun affaire had beëindigd. Mees zou seksueel getinte foto's van zichzelf, maar ook afbeeldingen van dode vogels en ernstige verwensingen hebben gestuurd.

Nederland geeft gratis geld aan Rwanda

Nederland gaat weer ontwikkelingsgeld geven voor de justitiesector in Rwanda. Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) trekt er maximaal vijf miljoen euro per jaar voor uit. Dat heeft zij woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

De hulp werd in 2012 stopgezet vanwege de steun van Rwanda aan de rebellengroep M23, die actief was in de burgeroorlog in Congo. Inmiddels is M23 verslagen en is de Rwandese president Paul Kagame 'op constructieve wijze' betrokken bij vredesoverleg, schrijft Ploumen, die eind maart al aankondigde dat ze van plan was weer geld te gaan overmaken.

Ploumen verbindt wel voorwaarden aan het geld. Zo wordt jaarlijks bekeken of er voldoende vooruitgang wordt geboekt. Ook moet Rwanda zelf genoeg geld uittrekken voor justitie en mag het land zich niet meer mengen in conflicten in buurlanden.

'Alleen Sauber Gutierrez onder minimumgewicht'

Bij het Formule 1-team Sauber kan dit weekend in Spanje alleen coureur Esteban Gutierrez optimaal profiteren van de veel lichter geworden C33. Dit meldt het Duitse Auto Motor und Sport. Teamgenoot Adrian Sutil is minimaal vijftien kilogram zwaarder, waardoor hij iets minder voordelen kan genieten.

Volgens correspondent Michael Schmidt is de Sauber van Gutierrez voor komend weekend tien tot vijftien kilogram lichter geworden, wat zeker enkele tienden per ronde op moet gaan leveren. Voor de Mexicaan is daarnaast zijn gewicht een voordeel, waardoor hij onder het door de FIA verplichte minimumgewicht van 692 kilogram voor bolide plus coureur gaat duiken. Hierdoor kan hij ballastgewicht meenemen dan voor een betere balans en wegligging van de auto kan zorgen. Sutil heeft deze voordelen nog niet.

'Nog de hele maand kutweer'

Mooi weer was het hè, de afgelopen weken? Zon, warmte, het hield niet op! Het lijkt erop dat dat de lente van 2014 was, want de komende week wordt het huilen met de pet op.

Vanaf vandaag lijkt de herfst zijn intrede te hebben gedaan, want het is te koud, het regent en er staat een snoeiharde wind. En ook de voorspellingen beloven weinig goeds.

Tot en met dinsdag wordt iedere dag 90 procent neerslag verwacht, met porties neerslag die kunnen oplopen tot en met elf millimeter per dag. Oftewel: elf liter water per vierkante meter. En maximumtemperaturen van maar liefst 15 graden! En daar worden wij niet vrolijk van.

Ook de week erna ziet het er zeer somber uit. "Waarschijnlijk voortzetting van het wisselvallige en vrij koele weertype, wel met geleidelijk afnemende neerslagkansen. Er is echter een grote spreiding (onzekerheid) in de verwachting", zo meldt het KNMI.

FOK!ker Dven vroeg nog om een spermaspeer in dit artikel, dus bij dezen. Geen tienermeisjes en milfjes met korte rokjes deze maand, dus houd je spermaspeer maar in de broek!

Het is weer voorbij, die mooie zomer!

Nintendo heeft Wii U's over

Nintendo kan binnenkort een kofferbakverkoop gaan houden met Wii U's. Vandaag heeft het bedrijf namelijk haar jaarcijfers bekendgemaakt over het fiscale jaar 2013, wat loopt tot en met 31 maart 2014, en hieruit komt naar voren dat ze iets minder consoles hebben verkocht dan verwacht.

Waar Nintendo aan het begin van het boekjaar nog heel stellig een verwachting neerlegde van negen miljoen verkochte Wii U's is dit in het laatste kwartaal al naar beneden bijgesteld naar 2,8 miljoen  stuks. Uiteindelijk is zelfs dit getal niet gehaald. Nintendo heeft het boekjaar afgesloten met slechts 2,7 miljoen verkochte Wii U's.

Deze verkoopcijfers gaan samen met een operationeel verlies voor het bedrijf van bijna 329 miljoen euro. Het fiscale boekjaar 2012 werd ook al met verlies afgesloten. Nintendo toonde toen een operationeel verlies van bijna 258 miljoen euro.

Nintendo is er van overtuigd dat zij het komend fiscale jaar weer met winst afsluiten. Zij verwachten hiervoor 3,6 miljoen Wii U's te verkopen. Het bedrijf lijkt ook veel te verwachten van de releases van Wii U-games Mario Kart 8 en Super Smash Bros.

Treinverkeer Den Haag korte tijd plat door storing

Het treinverkeer rond Den Haag heeft woensdagochtend korte tijd platgelegen door een telefoniestoring. Eenzelfde soort storing trof het treinverkeer dinsdagavond in een deel van Noord-Holland boven Amsterdam, zegt een woordvoerder van Prorail. Het is niet duidelijk of er een verband is.

Het gaat om een zogenoemde GSMR-storing die bij de provider ligt. "We gaan natuurlijk wel uitzoeken hoe we herhaling kunnen voorkomen", zegt de woordvoerder. Langs de treinbaan staan masten die communicatie tussen machinisten en de verkeersleiding mogelijk maken. Het is een systeem dat onafhankelijk werkt van andere communicatiesystemen.

"Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om machinisten te waarschuwen dat er een boom op het spoor ligt. Ook kunnen machinisten het gebruiken om achteropvolgende treinen te waarschuwen dat er kinderen langs het spoor spelen", legt de woordvoerder uit. "Je kunt dus niet even zonder dit systeem rijden."

Door de storing mochten treinen Den Haag Centraal tussen 09.15 en 10.15 uur niet in- of uitrijden. In de nasleep van de storing rijden voorlopig veel minder treinen rond Den Haag. De storing van woensdag had volgens de woordvoerder een stuk minder gevolgen dan die van dinsdag. Toen werden verbindingen van en naar Haarlem, Enkhuizen en Den Helder getroffen. Reizigers hadden er de hele avond last van.

Dr. Dre neemt stulpje Gisele Bündchen over

Gisele Bündchen heeft haar villa verkocht. Niemand minder dan Dr. Dre is de nieuwe eigenaar van het optrekje in Los Angeles, dat het supermodel en haar man American footballspeler Tom Brady zo'n twee maanden geleden voor vijftig miljoen dollar te koop zetten.

Bündchen en Brady kochten het huis in 2008 voor 'slechts' 11,75 miljoen dollar, maar breidden de woning in de jaren daarna flink uit. Dr. Dre krijgt onder meer vijf slaapkamers, negen badkamers, een sportzaal en een bibliotheek tot zijn beschikking, weet entertainmentzender E!.

De rapper en producer kan het zich best veroorloven. Hij eindigde onlangs als tweede in Forbes' lijst van rijkste hiphopsterren met een geschat vermogen van 550 miljoen dollar. Dr. Dre liet vorige week ook al weten te overwegen de Clippers te kopen, mocht de in opspraak geraakte eigenaar de basketbalclub moeten verkopen.

Oekraïens leger herovert stadhuis Marioepol

Oekraïense regeringstroepen hebben het stadhuis van Marioepol heroverd op pro-Russische activisten. Dat meldt BBC. De separatisten verlieten het gebouw in de Oost-Oekraïense stad woensdag.

De inname verliep vreedzaam. "Er zijn geen schoten gelost", aldus een pro-Russische rebel. "Alle militieleden zijn vertrokken uit het gebouw." Het is niet duidelijk waarom de separatisten hun biezen pakten.

Na de verovering ruimde een bulldozer de barricades uit de weg die de activisten voor het stadhuis hadden opgeworpen. Het overheidsgebouw was sinds vorige week in handen van de rebellen.

Pro-Russische groeperingen hebben in meer dan tien Oost-Oekraïense steden gebouwen bezet. Ze hebben uiteenlopende eisen, waaronder meer autonomie voor hun regio, afscheiding van Oekraïne of aansluiting bij Rusland. Sinds vorige week voert het Oekraïense leger in verschillende steden 'antiterreuroperaties' uit.

Oranje gebruikt Google Glass en Oculus Rift bij WK

Het Nederlandse elftal is al hard aan het trainen voor het WK. En om nog beter te worden gebruikt het elftal Google Glass en mogelijk Oculus Rift. Het it-bedrijf Triple IT ontwikkelde zowel de applicaties voor Google Glass als voor Oculus Rift.

Triple IT en de KNVB onderzoeken hoe interactieve technologie kan bijdragen aan de voetbalsport. Voor Google Glass werden twee applicaties ontwikkeld. Een toont statistieken als de opstelling van een team of de lengte van een speler. De tweede applicatie is vernieuwender, aldus Sander Schouten, projectleider innovaties bij Triple IT.

Met de tweede applicatie kunnen video-analyses bekeken worden. Daardoor kunnen bijvoorbeeld standaardsituaties met een training op dat moment vergeleken worden. Waarop spelers beter kunnen oefenen op het reageren op dergelijke situaties.

Triple IT gebruikt de Oculus Rift om spelers een beter beeld van elkaar te hebben, letterlijk. "Van Persie krijgt de bal maar niet, maar kan door de Oculus Rift-bril precies zien wat Sneijder zag. Op die manier kan hij leren hoe hij de volgende keer wel aanspeelbaar is," gebruikt Sander Schouten als voorbeeld.

Er wordt gebruik gemaakt van speciale hardware zodat de positie van spelers te volgen op het veld. Met die informatie kan iemand zien wat de speler zag. Het veld is in alle richtingen zichtbaar zodat er een oneindig aantal situaties beschikbaar zijn om mee te oefenen. 

Meer passagiers via Nederlandse luchthavens

Nederlandse vliegvelden hebben vorig jaar in totaal 58 miljoen passagiers vervoerd. Vier jaar eerder waren dat er nog 46 miljoen. Dat leidde tot meer omzet voor de luchthavens, ondanks een dalende vrachtmarkt tussen 2010 en 2013. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag gemeld.

Eind 2013 was de omzet bij de luchthavens met vijf procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder door de toename van passagiers. In totaal werd 1,6 miljard euro omgezet

Het vrachtvervoer had zwaar te leiden onder de afnemende vraag naar goederen als gevolg van de crisis. Pas eind 2013 lag het vervoerde gewicht weer op het peil van eind 2010.

De helft van het geld dat de luchthavens omzette, kwam uit start- en landingsgelden. Ook exploitatie van de luchthaven en afhandeling van passagiers en bagage levert geld op. Zo krijgen vliegvelden geld binnen uit parkeergelden en winkelverhuur.

Franse voetbalclub krijgt vrouwelijke hoofdtrainer

Clermont Foot krijgt volgend seizoen een vrouw aan het roer. De Franse voetbalclub, die uitkomt op het tweede niveau, heeft Helena Costa als nieuwe hoofdtrainer aangesteld. De 36-jarige Portugese wordt de eerste vrouwelijke coach van een Franse professionele voetbalclub.

Costa genoot haar opleiding bij Benfica en was vervolgens werkzaam als bondscoach van de Iraanse en Qatarese vrouwenelftallen. Ook fungeerde ze als scout voor Celtic.

"Deze aanstelling moet een nieuw tijdperk voor Clermont Foot inluiden", staat opgetekend in een verklaring op de clubsite. "Er kan een beroep worden gedaan op zeventien contractspelers, aangevuld met talenten uit de jeugdopleiding." Clermont Foot eindigde de laatste jaren steevast in de subtop van de Ligue 2, maar staat nu veertiende.

Ticheler volgt Jansma op als perschef Oranje

Bas Ticheler wordt de nieuwe perschef van het Nederlands elftal. De 41-jarige Tukker volgt na het WK voetbal in Brazilië Kees Jansma op, die het na tien jaar voor gezien houdt. Ticheler werkt sinds 1995 voor de NOS en versloeg naast het betaalde voetbal ook Oranje.

Ticheler is 'ongelooflijk blij' met zijn nieuwe uitdaging. "Als verslaggever van de NOS heb ik het Nederlands elftal jarenlang vanaf de buitenkant bekeken, maar ik heb altijd de wens gehad ooit eens onderdeel te zijn van het team rond Oranje."

President Uruguay ondertekent wietregelgeving

Wiethandel is nu officieel legaal in Uruguay. President José Mujica en zijn ministers hebben de langverwachte wetgeving goedgekeurd. Aan het eind van het jaar moet de verkoop van door de overheid goedgekeurde joints bij apotheken van start kunnen gaan.

Uruguay is het eerste land ter wereld waar de hele productieketen van marihuana is gelegaliseerd. De hoop is dat op die manier drugscriminaliteit en verslaving worden tegengegaan. Bovendien meent president Mujica dat de overheid het recht van burgers om te experimenteren moet beschermen.

De verkoop van wiet is wel aan allerlei regels gebonden. Er zijn vijftien goedgekeurde soorten met minder dan 15 procent THC, de stof die mensen high maakt. Er is een systeem met vingerafdrukken opgezet zodat de verkoop gevolgd kan worden. Per huishouden mogen er zes planten gekweekt worden met een maximale jaarlijkse productie van 480 gram. Ook zijn kweekclubs toegestaan, bestaande uit vijftien tot vijfenveertig personen met maximaal 99 plantjes. Gebruikers mogen tien gram per week kopen, tot veertig gram per maand. De prijs wordt aangepast op de prijzen van illegale wiet.

Over twee weken wordt begonnen met de selectie van kwekers die de drugs aan de overheid zullen leveren.

'Slachtoffers Sewol moeten zaterdag geborgen zijn'

De Zuid-Koreaanse premier Chung Hong-won hoopt dat de zoektocht in de gezonken veerboot Sewol dit weekend kan worden afgerond. Er worden nog dertig mensen vermist.

Voor de nabestaanden, die nog altijd in een nabijgelegen haven bivakkeren, gaat de bergingsoperatie tergend langzaam. De Sewol zonk drie weken geleden met 476 passagiers aan boord. 270 lichamen zijn geborgen, slechts 174 mensen hebben het overleefd.

Chung Hong-won zei woensdag in een kabinetsbespreking dat de zoektocht naar slachtoffers zaterdag moet worden afgerond, omdat de stromingen tot dan zwak zijn. Bovendien zijn de weersomstandigheden tot zaterdag gunstig. Stromingen en puin in het schip bemoeilijken het zoeken.

AIVD licht tipje van de sluier op

Inlichtingendienst AIVD heeft woensdag voor het eerst delen van een tot nu toe geheim onderzoeksdossier openbaar gemaakt. Het gaat om zes bestanden over de Stichting Opstand, een onderzoekscollectief dat de groeiende armoede en het overheidsbeleid in de jaren tachtig aan de kaak stelde. De documenten zijn te vinden op de AIVD-website nadat een verzoek tot inzage was ingediend.

De AIVD wil naar eigen zeggen 'aan de hand van historische dossiers inzicht geven in haar eigen werk'. Maar meer dan een tipje van de sluier wordt niet opgelicht, een deel van de informatie is afkomstig uit openbare bronnen.

In het geval van de in 1987 opgerichte Stichting Opstand gaat het om een kort verslag van een radio-interview waarin de oprichting van de stichting bekend wordt gemaakt. Verder zijn er wat krantenknipsels te vinden over juridische onderzoeken tegen enkele leden. Volgens justitie waren er namelijk banden met de extreemlinkse terreurgroep RaRa (Revolutionaire Anti-Racistische Actie).

Ook is een aankondiging van een discussiemiddag geopenbaard, evenals een brochure en een werkplan van de stichting.

De dienst heeft niet alle gevraagde documenten op de site gezet. De aanvrager van de informatie heeft ook de cv's gekregen van personen die in het onderzoek voorkwamen, maar vanwege privacyredenen is deze informatie niet online gezet.

De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten uit 2002 regelt dat de AIVD alle gegevens kan verstrekken, zolang deze 'niets prijsgeven over de werkwijze, bronnen en het actuele kennisniveau van de dienst'. "Passages die om die wettelijke reden niet kunnen worden vrijgegeven, zijn daarom 'gewit'", is te lezen op de site van de AIVD.

De openbaarmaking past in de roep om meer transparantie bij de inlichtingendiensten. Na de onthullingen van de klokkenluider Edward Snowden over de dubieuze werkwijzen van de Amerikaanse geheime dienst NSA, liggen ook de Nederlandse veiligheidsdiensten onder een vergrootglas. Politici in de Tweede Kamer willen meer inzicht in en controle op het werk van de diensten om te voorkomen dat belangen van burgers te veel worden geschaad.

EA toont zes nieuwe spellen op E3

Electronic Arts zal zes nieuwe spelen tonen op E3, aldus Geoff Keighley van Spike TV. EA bevestigd dat zij beginnen om 21:00 Nederlandse tijd. Het wordt gehost in het Shrine Expo Hall in Los Angelos en zal ongeveer een uur duren.

E3 2014 zal beginnen op dinsdag 10 juni en eindigen op donderdag 12 juni.

Succesvolle Rodgers verlengt tot 2018 bij Liverpool

Brendan Rodgers heeft overeenstemming bereikt met Liverpool over een contract tot 2018. Dat meldt The Guardian woensdag. In 2012 tekende de trainer een verbintenis voor drie jaar met een optie voor nog een jaar. Over de details van het contract lopen nog besprekingen. Met de opwaardering zou Liverpool de 41-jarige coach willen belonen voor de goede prestaties.

Rodgers kwam in de zomer van 2012 over van Swansea City. Met de club uit Wales promoveerde hij in 2011 naar de Premier League. Bij Liverpool verving Rodgers Kenny Dalglish. In het eerste seizoen bij Liverpool werd hij zevende in de eindrangschikking. Dit jaar strijden de Reds mee om het kampioenschap.

Liverpool kan voor het eerst in 24 jaar kampioen worden maar na maandag lijkt dit ver weg. Uit bij Crystal Palace werd in het laatste kwartier een 3-0 voorsprong uit handen gegeven. Door het 3-3 gelijkspel heeft Manchester City genoeg aan vier punten uit de laatste twee wedstrijden om kampioen te worden.

Tweede afdeling No Surrender in Limburg

No Surrender heeft een tweede afdeling in Limburg geopend. Het chapter is dinsdagavond tijdens een clubavond geïnstalleerd, zegt motorclubvoorzitter Klaas Otto tegen de Limburgse omroep L1.

De nieuwe afdeling in Geleen heet Shqiponjat en telt tien Albanese leden. Zij moeten het voorlopig zonder clubhuis doen omdat aspirant-chapters geen clubhuis mogen hebben.

De eerste Limburgse afdeling, genaamd South Side, werd eerder dit jaar opgericht in Venlo. Deze tak is nog niet officieel geïnstalleerd omdat beoogd president Lau G. in de cel zit. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de verdwijning van twee Marokkanen uit Venray.

Staatssecretaris Dekker bij Dokter Corrie

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) is vrijdag te gast in de uitzending van Dokter Corrie, de omstreden seksrubriek van het Schooltv-weekjournaal. Dat heeft de omroep NTR woensdag gemeld. De komst van Dekker is opmerkelijk, gezien de ophef die afgelopen najaar over het programma ontstond.

Enkele duizenden ouders ondertekenden vorig jaar een petitie tegen Dokter Corrie, vanwege de 'ordinaire' manier waarop zij seks behandelt. De ChristenUnie stelde Kamervragen aan Dekker. Die stelde daarop geen problemen te hebben met Dokter Corrie en de rubriek 'best grappig' te vinden.

Volgens de NTR praat Dekker onder meer over zijn grote neus, waar hij vroeger onzeker over was. Het programma is bestemd voor leerlingen in groep 7 en 8 van het basisonderwijs.

Extreemrechts rukt op in Europa

Extreemrechtse partijen zijn afgelopen week weer gegroeid in peilingen voor de Europese Parlementsverkiezingen. Dat blijkt uit de nieuwste peiling van Votewatch Europe, die woensdag is gepubliceerd. Een beoogde extreemrechtse fractie met PVV, Front National en vijf andere partijen kan rekenen op 38 zetels, een meer dan vorige week.

De christendemocratische EVP is iets uitgelopen in de nek-aan-nekrace met de sociaaldemocratische PES. Waar het verschil tussen beide Europese fracties vorige week was teruggedrongen tot slechts vijf zetels, is de afstand nu opgelopen tot elf zetels.

De EVP en de PES deden de afgelopen weken aan stuivertje wisselen. De PES was in de eerste maanden van dit jaar de populairste fractie, maar begin april stonden zij en de EVP beide op 212 zetels. Daarna nam de EVP de koppositie over. De EVP komt deze keer uit op 216 zetels, tegen 205 voor de PES. De afgelopen weken leverden de christendemocraten juist voorsprong in.

De liberale ALDE is met 63 zetels nog steeds de derde fractie op de lijst. Door het lidmaatschap van D66 en de VVD van deze fractie is zij de populairste in Nederland. Het linkse verbond GUE/NGL, waar de SP deel van uitmaakt, en de Groenen volgen met respectievelijk 49 en 41 zetels. De conservatief-christelijke ECR staat op 39 zetels.

'Hacker saboteerde vredesoverleg Colombia'

De Colombiaanse autoriteiten hebben een vermoedelijke hacker opgepakt die probeerde informatie in handen te krijgen om zo het vredesoverleg tussen de Colombiaanse regering en de rebellen van de FARC te ondermijnen. Dat heeft het openbaar ministerie dinsdag gezegd. De man, Andres Sepulveda, wordt gezien als de leider van een club spionnen. Onder andere de e-mailaccount van de Colombiaanse president Juan Manuel Santos zou ten prooi zijn gevallen aan de spionnen, maar onderzoekers willen geen details geven.

De kwestie heeft een politieke ondertoon; over minder dan drie weken hebben in het land presidentsverkiezingen plaats. Sepulveda heeft meegewerkt aan de verkiezingscampagne van Oscar Ivan Zuluaga, een rivaal van Santos. Zuluaga heeft dinsdag bevestigd dat Sepulveda computerdiensten leverde. Hij veroordeelde eventuele illegale acties van Sepulveda, maar verzekerde dat die niets van doen hebben met zijn campagne.

Volgens Zuluaga is de arrestatie van Sepulveda vooral bedoeld om de aandacht af te leiden van een schandaal dat maandag aan het licht kwam. Campagnestrateeg van Santos, J. J. Rendon, stapte maandag op. Hij wordt ervan beschuldigd miljoenen aan smeergeld te hebben aangenomen van drugskartels.

Brabander in levensgevaar na mep van broer

Een 51-jarige man uit Breda is dinsdagavond ernstig gewond geraakt toen zijn twee jaar jongere broer hem met een voorwerp op zijn hoofd sloeg. Het slachtoffer is dinsdag met een hoogwerker van de brandweer uit zijn woning gehaald. Daarna is hij geopereerd, maar hij verkeert nog altijd in levensgevaar, meldt de politie.

De broers wonen bij elkaar in een huis aan het Hoogeind. De 49-jarige broer is aangehouden en in een cel gezet. De politie onderzoekt nog waarom hij zijn broer heeft mishandeld.

Starbucks gaat koffie schenken bij Shell

In Nederlandse en Franse tankstations van Shell kunnen klanten binnenkort terecht voor koffie van de Amerikaanse keten Starbucks. Dat hebben de twee bedrijven woensdag bekendgemaakt. De eerste Nederlandse vestiging wordt in de tweede helft van het jaar geopend bij Shell Haarrijn aan de A2 bij Breukelen.

Hoeveel tankstations uiteindelijk worden uitgerust met een vestiging van Starbucks is nog niet bekend, licht een woordvoerder toe. "We gaan eerst ervaring opdoen, en daarna kijken hoe we verder uitbreiden." Vooral tankstations langs de snelweg worden uitgerust met een vestiging van de koffieketen, inclusief eigen zitplaatsen.

Shell heeft in Nederland ruim 550 tankstations, waarvan ruim zestig langs de snelweg. In Frankrijk zijn het er negentig, voornamelijk langs de snelweg.

Huizen Susteren beschadigd door explosie

Meerdere huizen en een auto in het Limburgse Susteren zijn dinsdagnacht beschadigd geraakt door een explosie. De Ruitersweg is afgezet en de politie onderzoekt wat er is gebeurd, zegt een woordvoerder van de gemeente Susteren-Echt.

Uit een buurtonderzoek is volgens de gemeente inmiddels duidelijk dat meerdere omwonenden rond 03.00 uur een knal hebben gehoord. Ook zouden getuigen aangeven schoten te hebben gehoord.

De zaak toont volgens de gemeente gelijkenissen met eerdere aanslagen op het huis van voormalig vicepresident van de Hells Angels Harrie Ramakers in Nieuwstadt. Nadat hij lid was geworden van de rivaliserende motorclub Bandidos in Sittard was zijn huis in een week twee keer doelwit van een aanslag. Beide keren werd een explosief gebruikt.

Storing bij politienummer Den Haag

Het politienummer voor niet-spoedeisende gevallen in Den Haag kampt woensdagochtend met een storing. Het nummer 0900-8844 is hierdoor moeilijk bereikbaar, zegt een woordvoerder van de politie.

Voor zover bekend treft de storing alleen de regio Haaglanden. "Mensen moeten soms meerdere keren bellen om iemand te pakken te krijgen. Als het niet lukt kan ook voor niet-spoedeisende zaken 112 worden gebeld", zegt de woordvoerder. "Daar is extra capaciteit voor vrijgemaakt."

Waardoor de storing, die rond 11.00 uur begon, wordt veroorzaakt is nog niet bekend. De storing kan nog uren aanhouden.

Van Hummel wint in Azerbeidzjan

Kenny van Hummel heeft de eerste etappe in de Ronde van Azerbeidzjan op zijn naam geschreven. De Nederlandse sprinter hield na een etappe over 154 kilometer - van Baku naar Sumqayit - in de massasprint Vitaly Buts uit Oekraïne en de Italiaan Davide Vigano achter zich. 

Voor de 31-jarige Van Hummel is het zijn tweede overwinning van het jaar. De renner van Androni Giocattoli won in maart de zesde etappe in de Ronde van Langkawi. 

Rover: treinchaos door 'veiligheidsmanie' onnodig

Het platleggen van het treinverkeer in een groot deel van Noord-Holland dinsdagavond was overdreven en onnodig. Dat stelt reizigersvereniging Rover woensdag. Volgens de organisatie lijkt het alsof de 'veiligheidsmanie' steeds grotere proporties aanneemt.

Telefooncontact met de machinist is wat Rover betreft niet per se nodig omdat de seinen ervoor zorgen dat het treinverkeer veilig verloopt. "In de afweging die hier is gemaakt zien we de heersende fixatie terug op een absoluut maximale veiligheid ten koste van alles", foetert Rover.

"Het is dezelfde, haast maniakale focus op veiligheid die er sinds begin dit jaar toe leidt dat Prorail buiten de afgesproken onderhoudsuren het treinverkeer vaker dan ooit plat legt voor spoedreparaties", aldus Rover. Dit jaar gebeurde dat al zeventig keer.

Rover concludeert daaruit dat het spoor in een gevaarlijke staat van onderhoud verkeert of dat de veiligheidsmanie steeds grotere proporties aanneemt. Beide zijn zeer verontrustend, zegt de reizigersclub.

Prorail zei woensdagochtend, kort na eenzelfde storing rond Den Haag, dat zonder communicatie tussen de machinisten en de verkeersleiding niet te rijden is. Het treinverkeer kan anders niet gewaarschuwd worden voor bijvoorbeeld omgevallen bomen of kinderen langs het spoor.

Door de storing van dinsdagavond konden veel mensen niet naar huis. Verbindingen tussen Amsterdam, Alkmaar, Haarlem, Enkhuizen en Den Helder lagen gedeeltelijk of helemaal plat.

Rover spreekt van 'een zwarte dag op het spoor'. Volgens de vereniging zijn tienduizenden mensen gedupeerd. "Tot laat in de avond hadden reizigers last van uitgevallen treinen en liepen er mensen op stations te dolen op zoek naar een trein die hen wel thuis kon brengen."

De NS moet als eerste aanspreekpunt voor klanten ruimhartig omgaan met compensatievragen van reizigers die kosten hebben gemaakt voor bus of taxi, vindt Rover. De NS kan die vervolgens doorspelen naar Prorail.

KNVB zet Twente terug naar problematische categorie

FC Twente komt onder verscherpt toezicht van de KNVB. De eredivisionist meldt woensdag door de voetbalbond terug gezet te zijn naar categorie 1, waarin clubs met een problematische financiële huishouding ingedeeld zijn.

"Met dit scenario, mede een gevolg van het doorschuiven van de verwerking van de transactie waarbij we een deel van de extra tv-gelden hebben verkocht aan een externe partij, hielden we rekening", vertelt Gert-Jan Nijweide, manager Finance & Control, op de clubsite.

Clubs in categorie 1 moeten aan de hand van een plan van aanpak werken aan hun financiële herstel en binnen drie jaar promotie hebben gemaakt naar een veilige categorie. "De KNVB houdt daarbij toezicht op de gemaakte afspraken", benadrukt Nijweide.

Kuipers: "Droom die uitkomt"

Eerder vandaag maakte de UEFA bekend dat Björn Kuipers de finale van de Champions League mag fluiten later deze maand. Voor Kuipers is het de derde grote finale in een jaar tijd,  na eerder de finales van de Europa League en Confederations Cup geleid te hebben. Desondanks is de arbiter erg blij met zijn uitverkiezing. 

"Dit is een droom die uitkomt", zei Kuipers op de website van de KNVB. "Op het veld staan tijdens de finale van de Champions League is voor een scheidsrechter net als voor voetballers een van de hoogst haalbare prestaties in het voetbal." 

"Dat maakt ons enorm trots en wij zijn iedereen die ons heeft gesteund en heeft bijgestaan in de afgelopen jaren ontzettend dankbaar. Ik kijk er dan ook enorm naar uit om samen met mijn team dit prachtige treffen tussen twee Spaanse clubs in Lissabon te leiden", aldus de WK-ganger.

De finale tussen Real Madrid en Atlético Madrid wordt op 24 mei gespeeld in Lissabon.

[vid] Sexy blondje (20) naakt over straat

Het is twee Belgische studenten gelukt om een viraal filmpje te maken. Dat lag dan ook wel in de lijn der verwachting. Zij hebben namelijk een lekker blondje naakt over straat laten lopen.

Sarah en David, twee studenten Reclame en Marketing uit Doornik, kregen van school de opdracht een internethit te creëren. En dat is gelukt. Hun filmpje 'elle se balade cul nu dans la rue' ('ze loopt in haar blote kont over straat') is in een week tijd al zes miljoen keer bekeken.

Aangezien seks altijd scoort, besloten de Belgen een 20-jarige blondine naakt over de straten van Rijsel te laten paraderen. De Franse make-upartieste Marie Przybylsk spoot voor dit doel blauwe verf op de kont en benen van het blondje, om zo de illusie van een skinny jeans te wekken.

Hierna werd de sexy dame de grens naar Frankrijk overgezet om vervolgens door Lille rond te lopen. Het filmpje vindt inmiddels gretig aftrek en wordt massaal gedeeld. Sarah en David hun missie kan dus als 'geslaagd' worden bestempeld.

Naakt blondje vindt gretig aftrek...

'Gerucht: nieuwe Mass Effect heet Contact'

Het is vrijwel zeker dat er een Mass Effect-aankondiging zal zijn op de aankomende E3. In de tussentijd word er druk over de titel gespeculeerd. Volgens een bron is echter naar buiten gekomen dat de titel mogelijk “Mass Effect: Contact” zou zijn.

De bron, genaamd Ahsan Rasheed, staat inmiddels bekend om zijn onthullingen die hij volgens eigen zeggen van interne bronnen krijgt. Zo poste hij onlangs dat Mass Effect 4 de titel “Mass Effect: _ _nt_ _t” krijgt en als je veel naar Lingo kijkt, is het vrij eenvoudig om de ontbrekende letters in te vullen, namelijk C O N T A C T.

De titel Mass Effect: Contact zou kunnen inhouden dat de volgende game zich zal afspelen ten tijde van de 'First Contact War'. Het zou hier dus om een prequel kunnen gaan, aangezien de gebeurtenissen van de 'First Contact War' zich voor de eerste drie games afspelen, in de periode dat de mensheid net de Mass Relays hebben ontdekt en voor het eerst in contact komen met de Turians.

ME4

Wilders ziet geen antisemitisme bij FPÖ en FN

De Oostenrijkse FPÖ en het Franse Front National zijn helemaal niet antisemitisch. Zij nemen zelf juist afstand van partijen die dat wel zijn, zoals het Hongaarse Jobbik, 'en dat zegt genoeg', stelt PVV-leider Geert Wilders woensdag in een reactie op een artikel in De Telegraaf.

Jobbik laat zich geregeld discriminerend uit over joden en zigeuners. Het verschil met FPÖ en Front National is dat bij deze partijen dit soort gedrag de laatste tijd niet is vertoond. Het Front National richt zijn pijlen de laatste jaren vooral op moslims.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) schrijft woensdag op Facebook dat hij meerdere keren een dringend beroep op de PVV heeft gedaan niet met partijen samen te werken die 'onlosmakelijk' met antisemitisme en vreemdelingenhaat' zijn verbonden. Bij de FPÖ 'en de club van Le Pen' borrelt antisemitisme volgens hem nog regelmatig op als moerasgas.

"Wilders heeft EU-haat omarmd als politiek instrument, dat is zijn democratisch recht, al vind ik het slecht voor Nederland. Maar hij slaat door als deze haat hem in de armen drijft van Le Pen en consorten."

De FPÖ werd groot onder wijlen Jörg Haider en heeft een antisemitisch verleden. Maar ook de huidige partijleider, Heinz-Christian Strache, is niet onomstreden. In 2012 kwam hij in opspraak vanwege een spotprent die hij op zijn Facebook-pagina plaatste. Daarop was een corpulente bankier met een grote haakneus en davidssterren op zijn manchetknopen te zien. Strache stelde dat hij alleen 'hebzuchtige bankiers' op de korrel wilde nemen.

Het Front National haalde onder oprichter Jean-Marie le Pen geregeld het nieuws met zijn antisemitische opmerkingen. De Holocaust noemde hij een 'detail van de geschiedenis'. Zijn dochter Marine le Pen vaart een gematigder koers, maar CIDI-directeur Esther Voet wijst er in De Telegraaf op dat hij wel op de Europese lijst staat en nog altijd erevoorzitter is.

Wilders wil met deze partijen samenwerken om een eurosceptisch blok in het Europees Parlement te vormen. "Wij gaan voor een sterke EU-kritische fractie", schrijft hij. "De macht moet terug naar Nederland." Verder benadrukt hij 'zeer pro-Israël en fel tegen antisemitisme' te zijn. "Met partijen als het Hongaarse Jobbik zullen wij dan ook nooit zaken doen."

Kuipers fluit CL-finale tussen Atletico en Real

Björn Kuipers moet op 24 mei in Lissabon de finale van de Champions League tussen Atletico Madrid en Real Madrid in goede banen leiden. Dat heeft de UEFA woensdag gemeld. Het is voor het eerst in dertien jaar dat een Nederlandse arbiter de finale van het kampioenenbal leidt. "Dit is een droom die uitkomt", reageert Kuipers.

Voor de 41-jarige Kuipers is het zijn derde Europese finale. Vorig seizoen floot hij de eindstrijd van de Europa League en in 2011 de Europese Supercup. Daarnaast had de Oldenzaler vorig jaar zomer de leiding over de finale van de Confederations Cup, het traditionele voorbereidingstoernooi voor het WK.

Kuipers is in de zevende hemel. "Op het veld staan tijdens de finale van de Champions League is voor een scheidsrechter net als voor voetballers een van de hoogst haalbare prestaties", vertelt hij. "Dat maakt ons enorm trots en wij zijn iedereen die ons heeft gesteund en heeft bijgestaan in de afgelopen jaren ontzettend dankbaar."

Content is ook Dick van Egmond, coördinator scheidsrechterszaken van de KNVB. "Kuipers en zijn assistenten hebben de afgelopen jaren veel internationale topwedstrijden in goede banen geleid. De finale van de Champions League is dan ook een absoluut verdiende kroon op hun werk."

Kuipers wordt in Estadio da Luz bijgestaan door zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. De rol van vierde man wordt vervuld door de Turkse arbiter Cüneyt Çakir. Pol van Boekel en Richard Liesveld fungeren als vijfde en zesde official. Dick Jol was in 2001 de laatste Nederlandse arbiter die floot in een CL-finale.

Onzorgvuldig chemiebedrijf op de bon

Een chemisch bedrijf in Zuid-Holland moet 150 duizend euro betalen omdat het de brandgevaren onvoldoende in beeld heeft. Dat meldt de Inspectie SZW woensdag.

Het bedrijf gebruikt en slaat brandbare oplosmiddelen op. Tijdens een inspectie vorig jaar mei bleek dat de risico's onvoldoende in kaart waren gebracht. Het bedrijf kreeg daarna een halfjaar de tijd om alles op orde te krijgen maar bij een hercontrole werden nog steeds onzorgvuldigheden gezien.

Om welk bedrijf het gaat, wil de inspectie niet zeggen. De chemiefabriek kan nog in beroep gaan tegen de boete.

Weer verlies voor HEMA

HEMA heeft vorig jaar een verlies geleden van 16,4 miljoen euro. De afgelopen twee jaar schreef de warenhuisketen nog zwarte cijfers. Dat schrijft De Telegraaf woensdag op basis van het jaarverslag.

In 2012 werd 5,8 miljoen euro winst geboekt en in 2011 11,4 miljoen. In de jaren daarvoor schreef het concern echter ook al flinke verliezen van rond de achttien miljoen euro.

Het operationeel resultaat (EBITDA) van HEMA daalde vorig jaar met vijftien procent tot 119 miljoen euro. Het concern meldde in februari al dat de omzet vorig jaar met vijf procent daalde tot 1,53 miljard euro. Toen werd al een meer dan tien procent lagere EBITDA voorzien. Naar aanleiding van de slechte cijfers schrapt HEMA 65 banen op het hoofdkantoor, zo werd destijds bekendgemaakt.

HEMA, dat de afgelopen jaren uitbreidt over de grens, is in handen van Lion Capital. Die durfinvesteerder kocht de keten in 2007 vooral met geleend geld. De kosten hiervan drukken al jaren op het nettoresultaat.

'L'Oréal dumpt Sylvie Meis'

L'Oréal heeft gebroken met Sylvie Meis. De Franse cosmeticagigant heeft het gehad met de negatieve berichtgeving rond de 36-jarige presentatrice, schrijft De Telegraaf woensdag.

Begin vorig jaar werd bekend dat het huwelijk van Meis en Rafael van der Vaart over is. Later werd de presentatrice onder meer beschuldigd van vreemdgaan tijdens haar huwelijk met de voetballer. Na ruzies met haar voormalige beste vriendin Sabia Engizek, die nu samen is met Van der Vaart, heeft ze het tegenwoordig aan de stok met oud-vriendin Touriya Haoud.

Meis was een aantal jaar in verschillende landen het gezicht van L'Oréal. De cosmeticagigant deed het afgelopen jaar ook al niet vaak meer een beroep op de presentatrice.

Star Wars: Battlefront op E3

EA heeft tijdens de financiële besprekingen het nieuws bevestigd dat Star Wars: Battlefront aanwezig zal zijn op de aankomende E3. De uitgever gaf wel aan dat de game nog lang niet klaar is, maar dat het de game wel "de goede kant op gaat".

Star Wars: Battlefront zal gebruik maken van Frostbite 3-engine. Hoewel, de game nog niet klaar is:"zorgt Frostbite 3 ervoor dat de ontwikkelaars een innovatieve game kunnen ontwikkelen van een hoge kwaliteit," aldus EA.

Star Wars: Battlefront E3

'Slachtoffer' kunstschaatsrel Sochi stopt

De Zuid-Koreaanse kunstschaatster Yu-na Kim heeft dinsdag haar loopbaan definitief afgesloten. Dat deed ze na een reeks shows in eigen land, waarvan ze dinsdag in Seoul de laatste uitvoerde. 

De 23-jarige Kim kende een glansrijke carrière. In 2009 en 2013 werd ze wereldkampioene, terwijl ze op WK's ook nog twee keer zilver en twee keer brons won. Het hoogtepunt van haar loopbaan vond plaats in Vancouver. In 2010 werd de Zuid-Koreaanse daar olympisch kampioene. 

Eerder dit jaar was Kim in Sochi de favoriete om opnieuw olympisch goud te winnen. Dat goud ging echter naar de Russische Adelina Sotnikova, die in tegenstelling tot Kim een overduidelijke fout maakte tijdens haar lange kür.

Dit zorgde voor een grote rel, zeker nadat bekend werd dat een van de juryleden getrouwd is met een belangrijke man binnen het Russische kunstschaatsen. Ook was er een jurylid aanwezig die in 1998 al eens geschorst was tijdens de Olympische Spelen. De Zuid-Koreaanse schaatsbond heeft na de Spelen tevergeefs protest aangetekend tegen het resultaat.

"Ik sluit hier officieel mijn loopbaan als sporter af", aldus een zeer emotionele Kim na afloop. "Na deze shows ga ik eerst flink uitrusten, want het was erg vermoeiend. Toch heb ik de laatste tijd meer liefde en steun ontvangen dan ik verdiend heb. Achteraf gezien hebben mijn medailles of prestaties me niet door moeilijke tijden gesleept, maar jullie hebben dat gedaan. Bedankt", zo sloot een huilende Kim haar speech tegenover de fans af.

Kim tijdens de Spelen in Sochi, op weg naar controversieel zilver (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Kim tijdens de Spelen in Sochi, op weg naar controversieel zilver (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Succesvolle operatie Gesink aan hart

Wielrenner Robert Gesink heeft dinsdag een operatie ondergaan om hem van aanhoudende hartritmestoornissen af te helpen. De 27-jarige renner van Belkin maakte op 15 april bekend dat hij al jarenlang kampt met zogeheten 'boezemfibrilleringen'. Gesink heeft sindsdien niet meer op de fiets gezeten.

De renner uit Varsseveld liet de afgelopen weken uitgebreid onderzoek doen naar de oorzaak van zijn hartritmestoornissen. "De oorzaak werd dinsdag gevonden en direct behandeld", zo liet Belkin woensdag in een verklaring weten. Gesink zal na een rustperiode de training weer hervatten. "Ik ben opgelucht dat deze onzekere periode nu achter de rug is", zei Gesink.

Succesvolle operatie wielrenner Gesink
Succesvolle operatie wielrenner Gesink (Foto: ANP)

Heracles heeft Bayern-spits Markoutz op proef

Oliver Markoutz mag proberen een contract in de wacht te slepen bij Heracles Almelo. De 19-jarige Oostenrijker is woensdag en donderdag op proef, meldt de eredivisionist. De aanvaller speelde het afgelopen seizoen onder de Nederlandse coach Erik ten Hag in het tweede van Bayern München.

Voor Heracles is het seizoen reeds ten einde. De ploeg van coach Jan de Jonge verloor zaterdag de afsluitende competitiewedstrijd bij FC Groningen en beëindigde daardoor de competitie als veertiende.

Nwofor en Ibarra mogen hopen op WK-deelname

Eredivisiespelers Uche Nwofor en Renato Ibarra hebben goede kans om komende zomer op het WK voetbal in Brazilië actief te zijn. De aanvallers zijn opgenomen in de voorlopige selecties van respectievelijk Nigeria en Ecuador.

Met name de oproep van Nwofor is opmerkelijk, aangezien de aanvaller dit seizoen bij Heerenveen maar vier duels speelde. De huurling van VVV-Venlo had stevige concurrentie in de vorm van topscorer Alfred Finnbogason. De voorlopige selectie van Nigeria telt dertig man en kent John Mikel Obi, Victor Moses en oud-VVV'er Ahmed Musa als blikvangers.

Ibarra is al bijna drie seizoenen een vaste waarde bij Vitesse. De buitenspeler speelde zeventien interlands voor Ecuador, dat op 17 mei een oefeninterland speelt tegen Oranje. Grote man in de 24-koppige selectie is Antonio Valencia, middenvelder van Manchester United.

De voorlopige WK-selectie van Nigeria:

Doel: Vincent Enyeama (Lille), Austin Ejide (Hapoel Be'er Sheva), Daniel Akpeyi (Heartland), Chigozie Agbim (Gombe United)

Defensie: Elderson Echiéjilé (AS Monaco), Efe Ambrose (Celtic), Godfrey Oboabona (Rizespor), Azubuike Egwuekwe (Warri Wolves), Kenneth Omeruo (Middlesbrough), Juwon Oshaniwa (Ashdod FC), Joseph Yobo (Norwich City), Kunle Odunlami (Sunshine Stars)

Middenveld: John Mikel Obi (Chelsea), Ramon Azeez (Almeria), Ogenyi Onazi (Lazio Roma), Joel Obi (Parma), Nnamdi Oduamadi (Varese), Ejike Uzoenyi (Enugu Rangers), Nosa Igiebor (Real Betis), Sunday Mba (CA Bastia), Reuben Gabriel (Waasland-Beveren), Michael Babatunde (Volyn Lutsk)

Aanval: Ahmed Musa (CSKA Moskou), Shola Ameobi (Newcastle United), Emmanuel Emenike (Fenerbahçe), Obinna Nsofor (Chievo Verona), Peter Odemwingie (Stoke City), Michael Uchebo (Cercle Brugge), Victor Moses (Liverpool), Uche Nwofor (sc Heerenveen)

Kuipers fluit finale Champions League

De Champions League-finale tussen Real Madrid en Atlético Madrid zal onder leiding staan van de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers. De 41-jarige Kuipers is mede door zijn goede prestaties op de Nederlandse en Europese velden aangesteld voor het duel, dat 24 mei wordt gespeeld in Lissabon.

Het wordt niet de eerste finale op topniveau die Kuipers mag fluiten. Vorig jaar mocht de arbiter aantreden bij de finales van de Europa League en de Confederations Cup. De laatste keer dat een Nederlander de finale van het miljoenenbal mocht fluiten dateert alweer van 2001. Toen was Dick Jol de leidsman bij de finale tussen Bayern München en Valencia.

Kuipers wordt in Estadio da Luz bijgestaan door zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. De rol van vierde man wordt vervuld door de Turkse arbiter Cüneyt Çakir. Pol van Boekel en Richard Liesveld fungeren als vijfde en zesde official.

Scheidsrechter Björn Kuipers fluit finale Champions League (Pro Shots/Joep Leenen)

Haase niet naar Rosmalen, wildcard Krajicek en De Bakker

Robin Haase doet niet mee aan het ATP-toernooi in Rosmalen. De Hagenaar heeft zich niet ingeschreven voor het grastoernooi. Het toernooi heeft plaats van 15 tot en met 21 juni. Igor Sijsling zal wel deelnemen. 

"Robin wil dit jaar graag wat vroeger naar Londen afreizen om zich beter voor te kunnen bereiden op Wimbledon", aldus toernooidirecteur Marcel Hunze. "Ik wens hem het allerbeste toe en zal de eerste zijn die hem feliciteert als hij het goed doet op Wimbledon."

Haase zorgde vorig jaar op het grastoernooi voor een opvallend incident. De Hagenaar ergerde zich aan geluidsoverlast en uitte dat door luidkeels "zet die muziek uit!" te schreeuwen. "Dat heeft er niets mee te maken dat hij nu niet speelt", aldus Hunze.

Naast Sijsling zullen Thiemo de Bakker en Michaëlla Krajicek in actie komen in Rosmalen. De bakker en Krajicek hebben een wildcard voor het toernooi gekregen. Hierdoor zijn drie Nederlanders verzekerd van deelname in Rosmalen. Kiki Bertens, die hoger gerankt is dan Krajicek, staat vooralsnog nog niet op de deelnemerslijst. 

"Michaëlla heeft meteen aangegeven dat zij liever in Rosmalen wilde spelen dan de kwalificaties van Wimbledon", aldus Hunze. "Bovendien is zij een oud-winnares van het toernooi. De andere speelsters wisten nog niet precies wat zij wilden en daarom heeft Krajicek de wildcard gekregen."

Hunze heeft voor het mannentoernooi als het vrouwentoernooi nog twee wildcards over. Deze zullen vlak voor het begin van het toernooi worden ingevuld. De toppers die in Rosmalen zullen verschijnen zijn: David Ferrer (ATP-5), Simona Halep (WTA-5), Dominika Cibulková (WTA-10) en Eugenie Bouchard (WTA-18).

Bouterse vecht cokeveroordeling aan

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft een herzieningsverzoek bij de Hoge Raad ingediend om zijn veroordeling voor cocaïnesmokkel in Nederland aan te vechten.

Volgens zijn advocaat Inez Weski blijkt op basis van nieuw en aanvullend bewijs dat Bouterse in 1999 onterecht is veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de smokkel van 474 kilo cocaïne van Suriname naar Stellendam in 1997.

De veroordeling van het gerechtshof in Den Haag was toen voornamelijk gebaseerd op verklaringen van een kroongetuige. De Belg Patrick van L. getuigde tegen Bouterse in ruil voor strafvermindering. Hij is inmiddels van zijn belastende verklaring teruggekomen.

Bouterse heeft herzieningsverzoek ingediend
Bouterse vecht cokeveroordeling aan (Foto: ANP)

'Kans op werk belangrijker bij studiekeuze'

Aankomend studenten laten zich bij hun studiekeuze vaker leiden door het baanperspectief na het afstuderen. Dat schrijft De Volkskrant woensdag na een analyse van instroomcijfers op hogescholen en universiteiten over de afgelopen vijf jaar.

Vaker dan voor de crisis kiezen studenten voor studies in de richtingen techniek, gezondheidszorg en landbouw. Taal- en cultuurstudies en gedragstudies zagen het aantal nieuwe studenten juist teruglopen omdat aan in die studies gelieerde sectoren het vooruitzicht op werk beduidend kleiner is.

Oorzaak voor de verschuiving is de toegenomen werkloosheid, die de student bewuster heeft gemaakt van de baankansen en de verschillen daartussen, schrijft de krant. Techniekstudies kregen zeker tien procent meer aanmeldingen dan vijf jaar geleden, landbouw-en natuurstudies zeven procent. Bij taal- en cultuurstudies meldden 12,6 procent minder studenten zich aan, bij gedrag- en maatschappijstudies was dat 2,3 procent. Op zowel hogescholen als universiteiten is de trend zichtbaar.

Universiteitenvereniging VSNU maakte dinsdag bekend dat het aantal nieuwe studenten met vijf procent is toegenomen op universiteiten. Zo'n 66 duizend mensen schreven zich in. Op hogescholen zijn dat er ruim 105 duizend.

Voor het eerst moesten studenten zich voor 1 mei aanmelden, in plaats van 1 oktober. Studenten moeten tot de start van het onderwijsjaar een studiekeuzecheck doen waarin ze moeten proefstuderen. Het ministerie van Onderwijs wil zo de hoge uitvalcijfers terugdringen en hoopt dat mensen een bewustere studiekeuze maken.

[NBA] Heat op voorsprong tegen angstgegner Brooklyn

Miami Heat is in de tweede ronde van de play-offs in de NBA op voorsprong gekomen tegen Brooklyn Nets. De titelhouder boekte in het openingsduel een overtuigende 107-86 zege op de angstgegner, die in de reguliere competitie alle onderlinge ontmoetingen had gewonnen. LeBron James noteerde 22 punten en Ray Allen negentien.

Donderdag mag Miami, wederom voor eigen publiek, proberen de voorsprong uit te bouwen. De ploeg is nog ongeslagen in de play-offs.

San Antonio Spurs begon de tweede ronde eveneens overtuigend door Portland Trail Blazers met 116-92 te verslaan. Tony Parker vertolkte een hoofdrol met 33 punten.

'ANC wint verkiezingen Zuid-Afrika weer'

De Zuid-Afrikaanse bevolking gaat woensdag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De verwachting is dat het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) weer de grootste partij wordt, ondanks een felle campagne van de oppositiepartijen. De oppositie probeerde munt te slaan uit de ontevredenheid over de corruptie en de economische ongelijkheid in het land, maar lijkt daar niet in geslaagd.

Veel mensen stonden al voor opening van de stembureaus om 7.00 uur in de rij. Het is de vijfde keer sinds in 1994 een einde werd gemaakt aan de apartheid dat in Zuid-Afrika parlementsverkiezingen worden gehouden. Uiteindelijk benoemt het parlement ook de president. In totaal zijn er zo'n 22 duizend stembureaus in scholen, kerken, ziekenhuizen en er zijn zelfs mobiele stembureaus voor mensen die in afgelegen gebieden wonen. Ongeveer 25 miljoen Zuid-Afrikanen - grofweg de helft van de bevolking - heeft zich laten registreren als kiezer. De regering heeft Zuid-Afrikanen, met name jongeren die voor de eerste keer kunnen stemmen, opgeroepen vroeg te gaan stemmen om te voorkomen dat er later op de dag door grote drukte problemen ontstaan. Er zijn zo'n tweeduizend militairen en agenten op de been om te zorgen dat de stembusgang veilig verloopt.

Bij de laatste verkiezingen, in 2009, wist het ANC net geen tweederdemeerderheid te behalen. Ditmaal zijn de belangrijkste rivalen van het ANC de Democratische Alliantie, geleid door voormalig journaliste en activiste Helen Zille, en de Economische Vrijheidsstrijders van Julius Malema, de oud-voorzitter van de jeugdbeweging van het ANC.

Sigthórsson: "Nu wil ik verder kijken"

Kolbeinn Sigthórsson is uit op een vertrek bij Ajax. De IJslander hoopt na drie seizoenen in Amsterdam op een avontuur in het buitenland. Sigthórsson (24) staat sinds juli 2011 onder contract bij Ajax. De spits werd drie jaar op rij kampioen met de Amsterdamse club.

In de eerste twee seizoenen werd de 21-voudig international geplaagd door blessures. Mede door een vermoeidheidsbreuk en een schouderblessure miste hij de nodige wedstrijden. In die seizoenen kwam Sigthórsson tweemaal tot zeven doelpunten. Deze jaargang vond hij tien keer het net in dertig optredens. "Ik wilde graag kampioen worden. Dat is gelukt. Nu wil ik verder kijken. Engeland is wel een land waar het voetbal me ligt", zegt Sigthórsson tegen het Algemeen Dagblad.

"We gaan ons de komende tijd oriënteren. Het zou overigens goed kunnen dat ik me gewoon meld voor de eerste training. De transfermarkt komt laat op gang, zo is de laatste jaren gebleken ik sta open voor een nieuwe uitdaging", aldus de IJslander, die in de winterstop onder meer werd gelinkt aan Queens Park Rangers.

Ajax-coach Frank de Boer gaf onlangs aan op zoek te gaan naar een spits komende zomer. De Amsterdammers haalden al Richairo Zivkovic van FC Groningen. "Als je een spits haalt, dan is dat in eerste instantie omdat hij bekendstaat dat hij wel doelpunten kan maken", aldus de trainer van Ajax.

Oranje trapt af voor WK

Met 20 spelers uit de eredivisie begint Louis van Gaal woensdag aan de voorbereiding op het WK. De bondscoach van het Nederlands elftal ontvangt de uitverkoren voetballers vanaf 13.30 uur in Hoenderloo. Hij leidt daar ook vanaf 18.00 uur de eerste training in de aanloop naar de mondiale eindronde in Brazilië.

Van Gaal kan nog niet beschikken over de internationals die actief zijn in het buitenland. De meeste van hen zijn na komend weekeinde beschikbaar. Dat geldt nog niet voor Wesley Sneijder en Dirk Kuijt, die de Turkse competitie op 18 mei afsluiten. De kans is groot dat Rafael van der Vaart nog met Hamburger SV in de nacompetitie moet uitkomen.

Van Gaal presenteert op 13 mei zijn voorlopige WK-selectie van 30 spelers. Op 2 juni wordt duidelijk welke 23 spelers van die lijst naar Brazilië mogen.

Deep Silver heeft nieuwe games voor E3

Deep Silver, welbekend van Saints Row en Dead Island hebben twee aankondigingen over nieuwe AAA-games voor ons in petto tijdens de E3.

Welke titels dat zijn is alleen maar te raden. Metro: Redux voor PlayStation 4 en Xbox One en Dead Island: Epidemic zijn al aangekondigd, Sacred 3 komt in augustus al uit. Een nieuwe Saints Row misschien? Of geheel nieuwe IP's?

Vanaf 10 juni zullen we het weten, want dan start het E3-evenement, dat tot 12 juni duurt.

Saints Row: The Third

Need for Speed op de rem

Electronic Arts heeft tijdens een financiële meeting aangegeven dat er geen Need for Speed dit jaar uitkomt. Ontwikkelaar Ghost Games krijgt een extra jaar om het nieuwe deel in de franchise te maken.

Ghost Games's general manager Marcus Nilsson geeft aan dat ze naar de fans willen luisteren en de game willen maken die de gamers willen. Hiervoor hebben ze een extra jaar van uitgever Electronic Arts gekregen om dat te bewerkstelligen. Nilsson geeft aan dat ze nu ook niet tot 2015 stil gaan zijn: ze komen met meer informatie via Facebook, zodat de community de gewenste feedback kan geven.

De laatste Need for Speed was Need for Speed: Rivals, dat in 2013 uitkwam. Tegenwoordig valt de franchise onder de EA Sports-vlag.

Need for Speed Rivals

CIDI laakt samenwerken PVV met extreem rechts

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vindt dat Geert Wilders zijn principes verloochent door op Europees niveau samenwerking te zoeken met extreem rechtse en openlijk antisemitische partijen als het Franse Front National en de Oostenrijkse FPÖ. "Altijd heeft hij gezegd niet met extreem rechts in zee te gaan, maar dat gebeurt nu toch", zegt CIDI-directeur Esther Voet woensdag in De Telegraaf.

"Het is een glijdende schaal", stelt Voet. "De FPÖ, opgericht door oud-SS'ers, wentelt zich nog in het bruine verleden." Verder wijst de CIDI-directeur op de veroordeling wegens antisemitisme van de voormalige voorman van het Front National, Jean Marie Le Pen.

CIDI laakt samenwerken PVV met extreem rechts
CIDI laakt samenwerken PVV met extreem rechts (Foto: ANP)

'Meeste winkeliers willen ruimere wapenwet'

Zestig procent van de winkeliers wil dat de wapenwet wordt verruimd zodat zij een wapen mogen hebben. Een op de vijf heeft al een wapen achter de toonbank, schrijft het AD woensdag op basis van een onderzoek van Eenvandaag onder duizend winkeliers.

Een op de vijf ondervraagde winkeliers zou al een wapen achter de toonbank hebben. Bij de grote meerderheid gaat het om slagwapens zoals honkbalknuppels. Verder worden ijzeren staven en stoelpoten met spijkers genoemd. Enkele juweliers hebben een vuurwapen.

De winkeliers zouden massaal aangeven achter de juweliersvrouw in Deurne te staan. Zij doodde op 28 maart twee overvallers toen haar man gevaar liep. Van de winkeliers zegt 88 procent er begrip voor te hebben dat het paar een wapen had. Het stel had hier geen vergunning voor en zou vervolgd kunnen worden voor verboden wapenbezit.

Hoogleraar strafrecht Henny Sackers waarschuwt in de krant voor een wapenwedloop. "Wat we niet moeten hebben is dat de overvaller denkt: 'De gemiddelde winkelier heeft een slagwapen, dus ik kan niet meer aankomen met een mes, laat ik maar een volautomatisch vuurwapen meenemen.'"

'Kinderpardon is idioot'

Asielkinderen moeten ook onder het kinderpardon vallen als zij vijf jaar onder toezicht van een gemeente stonden en niet onder rijkstoezicht. Het is 'idioot' dat kinderen alleen mogen blijven als ze minimaal vijf jaar onder rijkstoezicht hebben gestaan, zegt Kinderombudsman Marc Dullaert woensdag in de Volkskrant. Om zijn stelling te onderbouwen zet hij de dossiers van kinderen waar het om gaat binnenkort in samengevatte vorm op zijn website.

Gemeenten zijn volgens de Kinderombudsman ook de overheid. Dullaert wijst er in de krant op dat bij het overdragen van zorgtaken gemeenten wel als decentrale overheden worden gezien en bij het kinderpardon plotseling niet. "Deze kinderen waren gewoon op school ingeschreven, gingen naar sportclubs, er was contact met een maatschappelijk werker. Zij waren dus wel degelijk in het zicht van de overheid."

Dinsdag bleek al dat verschillende oppositiepartijen en zo'n dertig burgemeesters de gevolgen van het kinderpardon met de Tweede Kamer willen bespreken. Ook zij hebben er problemen mee dat honderden kinderen die onder toezicht van gemeenten stonden buiten de boot vallen.

Het kinderpardon is afkomstig uit het regeerakkoord. De maatregel was aanvankelijk een 'uitruil' tussen coalitiepartijen VVD en PvdA. In ruil voor het pardon kreeg de VVD de strafbaarstelling van illegaliteit. Die laatste maatregel werd op verzoek van de PvdA vorige maand geschrapt. De VVD kreeg daar een half miljard aan lastenverlichtingen voor terug.

Win Bound by Flame

Easy Interactive kondigt de gloednieuwe RPG Bound by Flame aan, die op 8 mei verkrijgbaar is. Deze game neemt spelers mee in een strijd, waar bondgenoten oog in oog komen te staan met de machtige Ice Lords en hun Deadarmy. Maar je bent zelf niet zo menselijk als gedacht. Vecht je tegen de demon in je of gebruik je zijn kracht om chaos te creëren? In Bound by Flame telt iedere keuze.

In Bound by Flame creëer en verbeter je je personage en wapenuitrusting. Vind hulp bij verschillende bondgenoten om zo samen te vechten in gevaarlijke real-time gevechten. Tijdens je reis ontmoet je vijf bondgenoten met ieder hun eigen persoonlijkheid. Je kunt zelf de band bepalen tussen jou en je bondgenoten; worden jullie vrienden, rivalen of laat je romantiek ontstaan? Als jouw bondgenoten het niet eens zijn met je keuzes loop je kans ze voor eens en altijd te verliezen. Kies slim, want maar één bondgenoot kan je tijdens een gevecht helpen.

FOK!games mag voor PlayStation 3, Xbox 360 en PlayStation 4 elk één Bound by Flame-exemplaar weggeven. Wat moet je doen? Antwoord geven op deze vraag: hoe heet je bondgenoot die het dorpje Valvenor beschermt? Wil je de PlayStation 4-versie winnen, geef dan hier het antwoord door, mocht je liever voor PlayStation 3 gaan klik dan hier en voor de Xbox 360-variant is dit linkje weer bedoeld. Je kunt meedoen tot en met 7 mei. Winnaars krijgen bericht via pm.

Bandai Namco bij Japan Expo in Parijs

Bandai Namco heeft laten weten dat ze bij de Japan Expo in parijs aanwezig zullen zijn met natuurlijk een hele batch Japanse games, demo's en andere activiteiten.

Games die ze meebrengen: One Piece: Unlimited World Red, Tales of Xillia 2, Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Revolution, JoJo's Bizarre Adventure: All-Star Battle, Rise of Incarnates en Pac-Man and the Ghostly Adventures. Maar het bedrijf geeft al aan dat er meer titels en verrassingen mee naar Parijs gaan. De gameshop van Bandai Namco gaat ook mee, zodat ook de Japanse iconen en andere game-items uit Japan te koop zijn.

Mocht je in die tijd in de buurt zijn: de Japan Expo 2014 wordt van 2 juli tot 6 juli gehouden in Paris-Nord Villepinte Exhibition Center.

Tales of Xillia

Wawrinka snel uitgespeeld in Madrid

Het masterstoernooi in Madrid is dinsdag de nummer drie van de plaatsingslijst bij de mannen kwijtgeraakt. Stanislas Wawrinka uit Zwitserland boog in zijn eerste wedstrijd op het Spaanse gravel met 6-1, 2-6 en 4-6 voor de Oostenrijkse qualifier Dominic Thiem.

David Ferrer (5), Milos Raonic (8) en Kei Nishikori (10) deden wel wat er van ze werd verwacht. Ferrer klopte in een Spaans onderonsje Albert Ramos met 7-6 (6), 5-7 en 6-3. De Canadees Raonic was met tweemaal 6-3 Jérémy Chardy uit Frankrijk de baas. Nishikori rekende tenslotte af met de Spanjaard Guillermo Garcia-Lopez. De Japanner trok met 6-3 en 6-1 aan het langste eind.

Fabio Fognini (13) sneuvelde al in de eerste ronde. De Oekraïner Aleksandr Dolgopolov bleek met 7-5, 4-6 en 6-3 te sterk voor de Italiaan. Igor Sijsling had eerder dinsdag de als veertiende geplaatste Duitser Tommy Haas naar huis gestuurd.

Bij de vrouwen hadden Petra Kvitova (5) en Maria Sharapova (8) drie sets nodig om de derde ronde te bereiken. De Tsjechische Kvitova versloeg Varvara Lepchenko uit de Verenigde Staten: 2-6, 6-2 en 6-1. Sharapova uit Rusland was een andere Amerikaanse de baas. Ze klopte Christina McHale met 6-1, 4-6 en 6-4.

Na Li, de Chinese nummer twee van de plaatsingslijst, ging ten koste van landgenote Jie Zheng naar de derde ronde. Het werd 6-2 en 6-3 voor Li. Sara Errani speelde ook tegen een landgenote. De als tiende geplaatste Italiaanse versloeg Francesca Schiavone met 6-3 en 6-1.

Destiny-bèta in juli

Tijdens een financiele meeting is bekendgemaakt dat uitgever Activision Blizzard de bèta van de MMO, uh, shared-world shooter, Destiny in juli wil laten starten. Destiny komt 9 september uit, maar als je een preorder hebt staan is de bèta veel eerder toegankelijk.

Van Destiny verwacht de uitgever heel veel, ze willen daar een franchise van maken dat miljarden moet kunnen opleveren. Verder had de uitgever te melden dat de nieuwe World of Warcraft-uitbreiding, Warlords of Draenor, al een miljoen preorders heeft uitstaan. Dit is een record voor de franchise. De uitbreiding wordt in de tweede helft van het jaar verwacht. En ook Hearthstone: Heroes of Warcraft doet het goed: het heeft in maart 10 miljoen spelers gemeten.

Activision Blizzard heeft daarnaast natuurlijk Call of Duty: Advanced Warfare, Diablo III Ultimate Evil Edition en Skylanders: Trap Team op stapel staan om de aandeelhouders tevreden te houden. 

Destiny bèta

Kevin Durant op cover van NBA 2K15

Kevin Durant, de net gekroonde Most Valuable Player van de NBA, wordt de coveratleet van de nog verder aan te kondigen NBA 2K15. Hij volgt LeBron James op die op de cover van NBA 2K14 stond.

Durant is al eerder op een cover van de franchise verschenen, maar dan niet alleen. Op de cover van NBA 2K13 stond hij samen met Blake Griffin en Derrick Rose. Of Durant een eigen game-modus krijgt in de nieuwe basketbalgame is nog niet bekend.

NBA 2K15 wordt in de herfst verwacht op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Durant (Foto: Novum)

Warcraft-film 'bijna' af

Het filmen van Warcraft is bijna klaar, maar het zal toch nog even duren voordat de makers "job's done" horen. De postproductie gaat namelijk twintig maanden kosten.

Warcraft wordt gemaakt door Universal Pictures en Legendary Pictures. De regisseur is Duncan Jones, bekend van de sci-fi film Moon. Thomas Tull, CEO bij Legendary, heeft er het volgende over te zeggen: "Zoals je misschien al gemerkt hebt, komen er deze komende twee jaar vrij grote titels uit. We wilden ervoor zorgen dat we het goed doen, maar er zijn enkele scènes en een aantal dingen die Duncan Jones heeft gedaan die cutting-edge zijn. We willen genoeg tijd hebben om ervoor te zorgen dat die erin zitten. Dat zal iets minder dan twee jaar duren voordat dat gebeurd is. Het duurt ongeveer 20 maanden. We willen echt onze tijd nemen en dit goed doen, omdat de technologie die gebruikt is echt wat moderne technieken gebruikt."

De camera's kunnen opgeborgen worden op 23 mei, de laatste draaidag van de film. Pas vanaf 11 maart 2016 is het resultaat in de bioscoop te zien.

Warcraft set

Lewinsky heeft spijt van affaire met Clinton

Monica Lewinsky, de stagiaire die een affaire had met de Amerikaanse president Bill Clinton, schrijft over haar "spijt" over de zaak in een artikel in het blad Vanity Fair. Het stuk verschijnt donderdag online.

Clinton ontkende aanvankelijk dat hij een seksuele relatie met Lewinsky had gehad, maar moest die ontkenning intrekken. Hij raakte in 1998 in een afzettingsprocedure verzeild die spaak liep. Clinton bleef aan tot het einde van zijn tweede ambtstermijn in januari 2001.

"Ikzelf heb diepe spijt van wat er is gebeurd tussen mij en president Clinton", schrijft Lewinsky volgens Vanity Fair, dat delen van het artikel dinsdag heeft gepubliceerd. "Laat ik het nogmaals zeggen: Ikzelf. Heb. Diepe. Spijt. Van. Wat. Er. Is. Gebeurd", herhaalt Lewinsky.

Alibaba gaat naar de beurs

De Chinese internetwinkel Alibaba heeft een officiele aanvraag voor een beursgang in New York ingediend. Dat is dinsdag bekend gemaakt.

Het is nog niet bekend welk bedrag met de gang naar de beurs gemoeid zal zijn, maar analisten rekenen op mogelijk de grootste beursgang in de VS ooit. De totale marktwaarde van de online detailhandelaar wordt geschat op 168 miljard dollar, circa 120 miljard euro.

Volgens bronnen wil Alibaba een belang van circa 12 procent vrij verhandelbaar maken. Daarmee zou de beursgang een waarde hebben van zo'n 20 miljard dollar.

De aanvraag van dinsdag is de eerste stap van een proces dat waarschijnlijk enkele maanden in beslag zal nemen. Pas als de uiteindelijke datum van de beursgang in zicht komt, zal er een eerste prijs voor de aandelen bekend worden gemaakt. Alibaba zal ook nog moet kiezen of het een notering wil aan de technologiebeurs Nasdaq of aan de New York Stock Exchange.

Alibaba gaat naar de beurs
Alibaba gaat naar de beurs (Foto: ANP)

DE derby

I love Tilburg. Want Tilburg, da's een schoon stadje in een mooie provincie. Helemaal niks mis mee. Toch is deze uitspraak van mij, op zijn zachtst gezegd, een merkwaardigheidje. Om niet te zeggen: vloeken in de kerk. Ikzelf ben namelijk woonachtig in Breda. Geboren en getogen. Zeker als trouwe supporter van de lokale voetbalclub word je geacht een teringhekel aan de oosterburen te hebben.

Zoektocht naar vermiste Marokkanen gaat door

Ook woensdag gaat de politie in een bos in het Limburgse dorp Arcen verder zoeken naar de stoffelijke overschotten van twee sinds 2006 vermiste Marokkanen. Dinsdagavond rond half tien is het zoeken voor de tweede achtereenvolgende dag op deze plek gestopt. Het terrein wordt in de nacht bewaakt.

De twee Venrayse Marokkanen Karim Fourkour (19) en Fouad Bendalla (23) werden in mei 2006 betrapt tijdens het leeghalen van een hennepplantage en ter plekke doodgeschoten. De verdachten van deze moord zijn de 52-jarige Lau G. en de 39-jarige Geert G.. Zij zouden de lijken hebben laten verdwijnen, beweert het Openbaar Ministerie dinsdag (OM).

Of er iets is gevonden wilde het OM dinsdagavond niet zeggen.

[PL] Debutant Wilson schiet United langs Hull

De 18-jarige James Wilson heeft Manchester United dinsdag aan een 3-1 zege geholpen op Hull City. Op Old Trafford scoorde de jonge spits, die debuteerde in het eerste, twee doelpunten. Matt Fryatt bracht Hull terug tot op één doelpunt. Robin van Persie viel opnieuw in bij Man U. Hij loste Wilson in de 64e minuut af en scoorde vlak voor tijd de beslissende treffer.

Speler-manager Ryan Giggs had Wilson, die nog nooit een minuut in het eerste had gespeeld, bij zijn debuut een plaats in de basis toebedeeld. De jongeling beloonde het vertrouwen na een halfuur voor het eerst. Na een corner viel de bal voor de voeten van Wilson die hard binnen volleerde.

Na ruim een uur was het weer raak. Hull-doelman Eldin Jakupovic liet een schot van Marouane Fellaini los en Wilson profiteerde opnieuw. Even later maakte Fryatt de aansluitingstreffer vlak voor Wilson werd gewisseld voor Van Persie. Daarmee kwam het aantal Nederlanders bij United op twee, want Alexander Büttner speelde de volle negentig minuten.

Twintig minuten voor tijd gebruikte Giggs zijn derde wissel - Nemanja Vidic was al na twintig minuten de geblesseerde Phil Jones komen vervangen - om zichzelf in te brengen. De inmiddels 40-jarige Welshe routinier speelde daarmee vermoedelijk zijn laatste wedstrijd op Old Trafford. Hij stond in de slotfase aan de basis van het doelpunt van Van Persie.

Manchester United blijft ondanks de zege zevende en kan nog hooguit een plaats stijgen. Hull zakt naar de vijftiende plaats, maar is al buiten degradatiegevaar.

Meniscusoperatie voor Chileen Vidal

Juventus-middenvelder Arturo Vidal moet geopereerd worden aan zijn knie. De Chileens international gaat woensdag onder het mes, heeft de Italiaans kampioen dinsdag bekendgemaakt. Daarbij wordt de meniscus van zijn rechterknie gerepareerd. Het is onduidelijk hoe lang hij na de ingreep moet revalideren.

De blessure van Vidal komt voor Chili op een ongelukkig moment. Het WK in Brazilië begint over vijf weken. Chili zit daarbij in dezelfde poule als Nederland. Het duel tussen het Zuid-Amerikaanse land en Oranje staat evenwel pas op 23 juni op het programma. Vidal is één van de sterkhouders bij Chili.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #890
review
Simpele superheldenpret met Shazam! Fury of the Gods
preview
Diablo IV
special
Random Pics van de Dag #889
review
Apple Watch 8
special
Random Pics van de Dag #888
©FOK.nl e.a.