Marechaussee blundert met oefening

Een oefening van de marechaussee heeft woensdag voor flinke onrust gezorgd in Amsterdam. Er werd met losse flodders geschoten, maar niemand was op de hoogte van de oefening waardoor mensen massaal 112 belden. Een foutje, stelt de marechaussee zijn Facebook-pagina.

De Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten, een antiterreureenheid, hield de oefening in de buurt van het Museumplein. "Lokale autoriteiten worden normaal gesproken vooraf van te houden oefeningen op de hoogte gebracht", is te lezen op Facebook. "Dat is dit keer abusievelijk niet gebeurd, waardoor de oefening tot onrust bij burgers leidde. De oefening is hierop direct stilgelegd."

Daarnaast is contact opgenomen met de lokale instanties, waaronder de politie. De Koninklijke Marechaussee zegt 'een en ander' intern te evalueren.

Een politiewoordvoerder noemt de situatie 'buitengewoon vervelend'. "Maar al snel bleek dat het om een oefening ging en konden we de mensen geruststellen."

Vorig jaar verzuimde de marechaussee ook al om de Amsterdamse politie op de hoogte te stellen van een oefening. Burgers schrokken zich rot toen militairen al schietend door het Vondelpark renden.