Kuipers fluit CL-finale tussen Atletico en Real

Björn Kuipers moet op 24 mei in Lissabon de finale van de Champions League tussen Atletico Madrid en Real Madrid in goede banen leiden. Dat heeft de UEFA woensdag gemeld. Het is voor het eerst in dertien jaar dat een Nederlandse arbiter de finale van het kampioenenbal leidt. "Dit is een droom die uitkomt", reageert Kuipers.

Voor de 41-jarige Kuipers is het zijn derde Europese finale. Vorig seizoen floot hij de eindstrijd van de Europa League en in 2011 de Europese Supercup. Daarnaast had de Oldenzaler vorig jaar zomer de leiding over de finale van de Confederations Cup, het traditionele voorbereidingstoernooi voor het WK.

Kuipers is in de zevende hemel. "Op het veld staan tijdens de finale van de Champions League is voor een scheidsrechter net als voor voetballers een van de hoogst haalbare prestaties", vertelt hij. "Dat maakt ons enorm trots en wij zijn iedereen die ons heeft gesteund en heeft bijgestaan in de afgelopen jaren ontzettend dankbaar."

Content is ook Dick van Egmond, coördinator scheidsrechterszaken van de KNVB. "Kuipers en zijn assistenten hebben de afgelopen jaren veel internationale topwedstrijden in goede banen geleid. De finale van de Champions League is dan ook een absoluut verdiende kroon op hun werk."

Kuipers wordt in Estadio da Luz bijgestaan door zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. De rol van vierde man wordt vervuld door de Turkse arbiter Cüneyt Çakir. Pol van Boekel en Richard Liesveld fungeren als vijfde en zesde official. Dick Jol was in 2001 de laatste Nederlandse arbiter die floot in een CL-finale.