Wilders ziet geen antisemitisme bij FPÖ en FN

De Oostenrijkse FPÖ en het Franse Front National zijn helemaal niet antisemitisch. Zij nemen zelf juist afstand van partijen die dat wel zijn, zoals het Hongaarse Jobbik, 'en dat zegt genoeg', stelt PVV-leider Geert Wilders woensdag in een reactie op een artikel in De Telegraaf.

Jobbik laat zich geregeld discriminerend uit over joden en zigeuners. Het verschil met FPÖ en Front National is dat bij deze partijen dit soort gedrag de laatste tijd niet is vertoond. Het Front National richt zijn pijlen de laatste jaren vooral op moslims.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) schrijft woensdag op Facebook dat hij meerdere keren een dringend beroep op de PVV heeft gedaan niet met partijen samen te werken die 'onlosmakelijk' met antisemitisme en vreemdelingenhaat' zijn verbonden. Bij de FPÖ 'en de club van Le Pen' borrelt antisemitisme volgens hem nog regelmatig op als moerasgas.

"Wilders heeft EU-haat omarmd als politiek instrument, dat is zijn democratisch recht, al vind ik het slecht voor Nederland. Maar hij slaat door als deze haat hem in de armen drijft van Le Pen en consorten."

De FPÖ werd groot onder wijlen Jörg Haider en heeft een antisemitisch verleden. Maar ook de huidige partijleider, Heinz-Christian Strache, is niet onomstreden. In 2012 kwam hij in opspraak vanwege een spotprent die hij op zijn Facebook-pagina plaatste. Daarop was een corpulente bankier met een grote haakneus en davidssterren op zijn manchetknopen te zien. Strache stelde dat hij alleen 'hebzuchtige bankiers' op de korrel wilde nemen.

Het Front National haalde onder oprichter Jean-Marie le Pen geregeld het nieuws met zijn antisemitische opmerkingen. De Holocaust noemde hij een 'detail van de geschiedenis'. Zijn dochter Marine le Pen vaart een gematigder koers, maar CIDI-directeur Esther Voet wijst er in De Telegraaf op dat hij wel op de Europese lijst staat en nog altijd erevoorzitter is.

Wilders wil met deze partijen samenwerken om een eurosceptisch blok in het Europees Parlement te vormen. "Wij gaan voor een sterke EU-kritische fractie", schrijft hij. "De macht moet terug naar Nederland." Verder benadrukt hij 'zeer pro-Israël en fel tegen antisemitisme' te zijn. "Met partijen als het Hongaarse Jobbik zullen wij dan ook nooit zaken doen."