Doden bij bomaanslag op Pakistaanse sjiieten

Een bermbom in het noordwesten van Pakistan heeft zaterdag aan ten minste zeven mensen het leven gekost. Zeker dertig mensen raakten gewond toen de bom afging op het moment dat deelnemers aan een sjiitische processie passeerden.

Zo'n honderd sjiieten liepen door Dera Ismail Khan om zich bij de processie ter gelegenheid van de sjiitische feestdag Ashoura te voegen toen de bom ontplofte. De verantwoordelijkheid is niet opgeëist, maar vermoed wordt dat de Pakistaanse Taliban achter de aanslag zitten. De Pakistaanse Taliban en andere verboden soennitische groepen plegen rond Ashoura vaker aanslagen.

Zondag is het Ashoura, de dag waarop sjiieten het overlijden van de sjiitische heilige Imam Hussein, kleinzoon van de profeet Mohammed herdenken. Dat zou zo'n 1300 jaar geleden hebben plaatsgevonden. Het schisma tussen soennieten en sjiieten dateert uit die tijd.

President Asif Ali Zardari heeft de bomaanslagen zaterdag veroordeeld en herhaalde dat de regering vastbesloten is de militanten te stoppen.