Laat een snor staan tegen kanker!

Nee, FOK! gaat niet de hipstertoer op. Eén maand per jaar een snor laten groeien helpt net zo goed tegen prostaatkanker als bidden, dus over Movember zullen we het niet hebben. Maar uit onderzoek blijkt dat het laten groeien van een snor wel degelijk helpt tegen huidkanker.

Bij het lezen van het type kanker zullen velen al een aha-erlebnis gehad hebben, maar voor de rest zullen we het even verklaren: een belangrijke oorzaak van huidkanker zijn zonnestralen. Door een laag haar op je gezicht te laten groeien, verminder je de mate waarin je huid blootstaat aan de kankerverwekkende stralen.

Met een beetje gezond verstand had men dit al kunnen bedenken, maar onze moderne sceptische maatschappij vraagt nou eenmaal wetenschappelijk bewijs voor iedere bewering. Dat is er nu dankzij een team van de University of Southern Queensland in Australië.

Zij gebruikten dosimetriek, een methode om de hoeveelheid straling te meten die iets (in dit geval de huid) opneemt. Daarmee kwamen zij tot de ontdekking dat een portie gezichtsbeharing de blootstelling aan schadelijke stralen met een derde kan doen verminderen. Des te dikker de beharing, Des te groter het effect.

Dus, mannen, de volgende keer dat je een baard wilt laten staan en je vrouw of vriendin begint weer te zeuren over prikkende wangen en holbewonerlooks, sla haar met deze feiten om de oren: niet alleen neemt je mannelijkheid er enorm door toe, de kans dat je ziek wordt neemt ook nog eens af.

SPF: Oneindig (Foto: Wen-Yan King)SPF: Oneindig (foto: Wen-Yan King)