JOVD-voorzitter spreekt VVD-congres toe

JOVD-voorzitter Jarico Vos heeft zaterdag toch nog het VVD-congres in Den Bosch toegesproken, na dagen van gesteggel over de vraag of hij wel of niet spreektijd zou krijgen. Vos betoogde in zijn speech dat de VVD de afgelopen jaren de liberale principes te gemakkelijk overboord heeft gezet.

"Het ideologische kompas van de VVD is op hol geslagen", zei Vos. Zowel in het huidige als in het vorige kabinet heeft de partij de eigen principes te gemakkelijk overboord gezet. De VVD moet beter duidelijk maken waar de partij zelf voor staat, betoogde Vos.

De JOVD-voorzitter riep de VVD-fractie in de Tweede Kamer op de komende jaren de grenzen van het regeerakkoord op te zoeken. "Stap op de rem als onze principes verloochend dreigen te worden, was de boodschap van de jonge liberaal aan de VVD-fractie.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra noemde de oproep 'heel raak'. Hij zei dat de fractie inderdaad zal staan voor de liberale waarden."Het regeerakkoord kent veel punten waar interpretatie mogelijk is", zei Zijlstra. Hij zei het als zijn taak te zien op die punten zo liberaal mogelijk in te vullen.

Het VVD-bestuur wilde niet dat Vos het woord zou voeren. De JOVD-voorzitter maakte daartegen bezwaar, en kreeg bijval van onder anderen partijcoryfee Hans Wiegel. Zaterdag hield partijvoorzitter Benk Korthals aanvankelijk vol dat de JOVD geen spreektijd zou krijgen, maar een meerderheid van de aanwezigen was het daar niet mee eens.