Wellicht geen 'snollebol' meer in België

De Belgische Minister voor Gelijke Kansen wil de genderwet aan gaan scherpen. Waar die tot nu toe, op z'n Belgisch, alleen het aanzetten tot seksisme verbood, wil Joëlle Milquet nu ook het seksisme zelf gaan verbieden.

Milquet definiëert 'seksisme' als volgt: "Elk gebaar en elke uitspraak die duidelijk bedoeld is om misprijzen uit te drukken ten aanzien van een of meer personen van een ander geslacht op basis van hun geslacht, of die hen als minderwaardig beschouwt of die hen reduceert tot hun seksuele dimensie en die een ernstige aanslag op hun waardigheid betekent."

Op zich is dit geen grote verrassing: veel landen hebben al wetten die discriminatie op basis van gender [psychologisch geslacht, red] of sekse [fysiek geslacht, red] verbiedt, en die het een verzwarende omstandigheid maakt bij andere misdrijven. Daarnaast heeft de spraakmakende documentaire 'Femme de la Rue' laatst aangetoond dat seksisme ook in België nog wijdverbrijd is.

Maar criticasters wijzen erop dat het voorstel nog behoorlijk vaag is. Ze vragen zich bijvoorbeeld af wat een 'ernstige aanslag op de waardigheid' precies is. Zo zou een mannenblad als Playboy, dat volgens sommigen vrouwen reduceert tot seksobjecten, al problemen kunnen krijgen als de aanslag op de waardigheid van hun modellen voldoende ernstig wordt geacht.  Ook een slechte versierpoging kan iemand zwaar komen te staan.

Gelukkig moet Milquet het voorstel eerst nog doorpraten met de Belgische federale regering. Desondanks ziet ze al mogelijkheden om dezelfde bescherming door te trekken naar mensen met een andere geaardheid.