'GroenLinks binnen halfjaar op de rit'

GroenLinks kan binnen een halfjaar weer normaal functioneren met de komst van een nieuwe partijleider en een nieuw bestuur. Dat heeft oud-lijsttrekker Ina Brouwer zaterdag gezegd in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

Het bestuur onder leiding van voorzitter Heleen Weening opereerde volgens haar op een 'volstrekt amateuristische manier van leidinggeven'. "Ze waren niet berekend op hun posities", aldus Brouwer. "Als dat wel weer komt, staat GroenLinks binnen een halfjaar weer op de rit."

De GroenLinks-prominent verwacht dat er nog altijd een toekomst voor de partij is, zeker nu er zo goed als zeker een coalitie van VVD en PvdA komt. "Er komt ruimte aan de groene kant. Samsom gaat niet alles binnenhalen. Als je het dan goed doet terwijl duurzaamheid steeds belangrijker wordt, komt er ruimte voor GroenLinks."

Brouwer noemde het huidige scenario 'het ergst denkbare'. Volgens haar had Jolande Sap meteen na de verkiezingen al moeten aftreden. "Ik denk dat ze achteraf spijt heeft. Persoonlijk vind ik dat je beter zelf kunt opstappen."

Zaterdag stapte in navolging van Sap het gehele partijbestuur op. Weening vindt dat zij net als Sap het herstel van GroenLinks in de weg staat. De overige leden van het partijbestuur willen voorkomen dat discussie over personen de vernieuwing van de partij in de weg staat.