Politie ontruimt Haags plein na EK-duel

De Haagse politie heeft zaterdagavond in Den Haag het Jonckbloetplein ontruimd. Op het plein hadden zich na de EK-wedstrijd van het Nederlands elftal ongeveer 150 Oranjesupporters verzameld. Om rellen te voorkomen, werden ze weggestuurd.

Omdat het publiek maar bleef terugkomen, werd de ME en politie te paard ingezet om de mensen van het plein in de wijk Laakkwartier af te drijven. Rond 21.00 uur was het plein leeg. De politie heeft meerdere mensen aangehouden voor onder meer het gooien vuurwerk en vechtpartijtjes. Een van de verdachten had eerder al een gebiedsverbod opgelegd gekregen en een ander was betrokken bij ongeregeldheden eerder deze week in de Hildebrandstraat.

In het verleden braken op het Jonckbloetplein meerdere keren rellen uit bij wedstrijden van het Nederlands elftal. Twee jaar geleden liep het na de verloren WK-finale nog uit de hand. De politie werd toen belaagd met vuurwerk en stenen en er werden veertig mensen opgepakt. Volgens een politiewoordvoerder waren buurtbewoners dat zat en schakelden ze de politie in toen ze zagen dat het steeds drukker werd op het plein.

Eerder deze week ontstonden elders in de wijk rellen na een politie-inval. Tientallen relschoppers probeerden in de Hildebrandstraat een arrestatie te voorkomen door de agenten met zwaar vuurwerk en stenen te bekogelen.