FOK!sport EK-weetje van de dag

Michel Platini, de huidig voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, is nog altijd  EK-topscorer aller tijden. De huidig president van de Europese voetbalbond UEFA had hier slechts één EK voor nodig. Hij scoorde negen van de in totaal veertien doelpunten van Frankijk bij het EK voetbal van 1984 en leidde daarmee zijn land naar de eerste EK-titel van het land.

Platini wist zijn doelpunten niet alleen te scoren als het soepel liep met Frankrijk, ook op belangrijke momenten sloeg hij toe. De halve finale tegen Portugal leek af te stevenen op strafschoppen, maar in de slotseconden van de verlenging wist Platini alsnog de bevrijdende 3-2 te maken. Ook wist hij in de finale tegen Spanje de score te openen. Zijn uitmuntende spel leverde de Fransman later dat jaar een aantal individuele prijzen op, waaronder World Player of the Year en European Footballer of the Year.

Ondanks dat het voor Platini bij deze negen doelpunten bleef, leidt hij nog altijd het topscorersklassement van alle EK's te samen. Op plaats twee staat Alan Shearer met zeven doelpunten. De Engelsman maakte er vijf in 1996 en wist in 2000 nog tweemaal te scoren. Met zes doelpunten delen Nuno Gomes (Portugal), Thierry Henry (Frankrijk) en de Nederlanders Patrick Kluivert en Ruud van Nistelrooy op dit moment plaats drie.