Nieuwe structuur voor zwembond

De Stichting Top Zwemmen wil binnen een maand met een nieuwe structuur komen voor het Nederlandse zwemmen. Er moet meer aandacht komen voor de jeugd.

In de afgelopen maanden maakten bondscoach André Cats en jeugdcoach Marcel Wouda een analyse van het Nederlandse zwemmen van de afgelopen tien jaar. Op basis van die bevindingen zal worden getracht een betere structuur te zoeken. In de afgelopen maanden en met name tijdens de afgelopen Olympische Spelen was er veel kritiek op het opleidingssysteem binnen het zwemmen. Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn zouden geen opvolgers hebben die de prestaties kunnen doortrekken.

Meeuwis Bouw van de Stichting Top Zwemmen lichtte toe: "We trekken ons deze kritiek zeker aan. Uit de analyse blijkt dat het wel meevalt met het talent, maar zodra ze bij de top aanbelanden gaat er iets niet goed. Met alle deskundigen willen we de komende tijd tot een goed draagvlak komen en de juiste lijnen gaan uitzetten."

Ook zal worden gekeken naar de positie van bondscoach Cats. Die bleef op verzoek van verschillende zwemmers en clubtrainers thuis tijdens de Olympische Spelen. Bouw zei daarover: "Het was zuur voor hem, maar hij heeft zich daardoor op ons verzoek wel op de analyse kunnen richten. We gaan er in ieder geval wel vanuit dat hij bij ons in dienst zal blijven."