Vaker ongewenst zwanger door te dure pil

Icoon Binnenlands nieuwsSteeds meer vrouwen raken ongewenst zwanger omdat ze geen geld hebben voor anticonceptiemiddelen. Volgens directrice K. Bauer van de centra voor seksuele gezondheid Noord-Nederland en Amsterdam is dit te wijten aan de verwijdering van de anticonceptiepil en spiraaltje uit het ziekenfonds.

De precieze cijfers zijn nog niet beschikbaar, maar volgens Bauer gaat het in Noord-Nederland sinds begin dit jaar in elk geval om enkele tientallen zwangerschappen. Het centrum denkt verder ook dat het aantal ongewenste zwangerschappen de komende maanden nog fors zal stijgen. "Voor kwetsbare groepen in de samenleving is de pil onbetaalbaar. Men denkt de oplossing te vinden in methodes als periodieke onthouding. Dat leidt echter vaker tot een ongewenste zwangerschap", aldus Bauer.

Het gebruik van een spiraaltje is vooral in Amsterdam sinds januari gedaald. Ook dit is een reden waardoor een toename van ongewenste zwangerschappen wordt geconstateerd, zo meldt woordvoerster Y. Hazeveld van het Amsterdamse centrum. "Vrouwen schakelen over op een goedkopere pil, hoewel die vaak ongewenste bijwerkingen heeft", aldus de woordvoerster. Inmiddels heeft Hazeveld de verschillende abortusklinieken opgeroepen te beginnen met het bijhouden van de cijfers, over twee maanden worden de eerste resultaten verwacht.