'Verklaring Wijker moordzaak genegeerd'

Justitie in Alkmaar onderzoekt op dit moment tot op de bodem waarom een belangrijke getuigeverklaring in de vier jaar oude moordzaak op de Bergense restauranthouder Willem Wijker is genegeerd. Het gaat om de verklaring van een taxichauffeur uit Zaandam, die indertijd vlak voor de moord twee mannen buiten bij het restaurant zag rondsnuffelen.

De taxichauffeur trok vorige week aan de bel nadat hij een boek gelezen had over de Wijkermoordzaak. In dat boek zag hij tot zijn grote verbazing zijn indertijd afgelegde verklaring helemaal niet vermeld staan.

Wijker werd op 1 mei 2000 doodgeschoten toen hij twee inbrekers in de woning boven zijn gasterij 't Woud aantrof. Justitie had een hele tijd twee mannen, Steef van de M. en Willem G., op het oog als dader, en kreeg die in eerste instantie ook veroordeeld. In hoger beroep werden ze echter vrijgesproken omdat de kroongetuigen niet als betrouwbaar werden gezien. De verdediging van de twee mannen heeft altijd aangevoerd dat de kroongetuigen, Dave B. en Cor van B., zelf de daders kunnen zijn.

De taxichauffeur heeft indertijd de twee mannen die hij zag omschreven. Die beschrijvingen blijken overeen te komen met de signalementen die bij de kroongetuigen horen.

Het boek over de Wijkermoord, ''Je zult maar in hun schoenen staan'', gaat in op de volgens de schrijver enorme missers die justitie heeft gemaakt. Politie en het OM zouden zich blind hebben gestaard op de twee mannen die zij als dader zagen, en links die juist naar de kroongetuigen wezen hebben genegeerd. Na de vrijspraak kondigde justitie aan de zaak niet te heropenen omdat in het verleden ''alles al was onderzocht''.


Het boek van misdaadverslaggever Arno Ruitenbeek die zich door alle proces-verbalen heen worstelde en gesprekken voerde met de eerst veroordeelde, en later vrijgesproken Steef van de M.