Fouten in Groene Boekje worden hersteld

De Nederlandse Taalunie gaat een aantal fouten in het Groene Boekje herstellen. De Taalunie kreeg duizenden brieven van taalliefhebbers die zich beklaagden over de fouten.

Er werd onder meer geklaagd over het woord ’lazarus’ dat anders wordt gespeld dan ’apelazerus’. Voorts wordt ’aids-patiënt’ geschreven met een koppelteken maar ’carapatiënt’ zonder. In ’oud-papierhandel’ behoort helemaal geen streepje te staan. ’Kamerlid’ wordt met hoofdletter geschreven, maar ’collega-kamerlid’ staat abusievelijk zonder. En dit zijn nog maar een paar voorbeelden van een hele waslijst aan fouten.

De Taalunie bekijkt ook of woorden waar het eerste deel een diernaam is en het tweede deel een plantkundige aanduiding, voortaan ook met een tussen 'n' moeten worden geschreven. Nu is het paardebloem en kattekruid, terwijl andere woorden met de 'n' ertussen zijn: kattenluik, paardenhoofdstel. Een beslissing daarover is echter nog niet genomen.

Van het Groene Boekje (officieel 'Woordenlijst van de Nederlandse taal' geheten) komt zo om de tien jaar een nieuwe editie uit. Dat is omdat in een levende taal er steeds nieuwe woorden ontstaan waarvoor bijvoorbeeld ook verkleinwoorden moeten komen. De Taalunie is een Nederlands-Vlaams samenwerkingsverband en stelt het boekje samen in overleg met het Comiteé van Ministers (van beide landen), spellingsdeskundigen, uitgevers en de interparlementaire commissie voor dit onderwerp.

-
Fouten in het Groene Boekje.