Dominee: 'Islam is duivelse religie'

Icoon Buitenlands nieuws Een Engelse dominee heeft met bijzondere felle uitspraken over de islam veel kritiek over zich heen gekregen. Dominee Alan Clifford van de kleine Reformed Church te Norwich stelde in de lokale krant Evening News zich achter de opmerkingen van de politicus Nick Griffin, dat de islam onder andere een "duivelse religie" is. Inmiddels is een onderzoek ingesteld naar de opmerkingen.

Griffin, die te boek staat als rechtsradicaal en leider van de British National Party, noemde in een documentaire de islam "een boosaardig, verdorven geloof, een monster in ons midden". Dominee Cliffords sloot zich hier ten volle bij aan. Ondanks dat Cliffords racisme verafschuwt, noemde hij de opmerkingen van de politicus correct. Zo sprak hij: "Het juiste tegengif voor deze duivelse religie is het pure evangelie van Jezus Christus."

Vanuit de hele wereld heeft de dominee inmiddels steunbetuigingen gekregen van andere christenen. De politie onderzoekt nu of de uitspraken niet gemeenschapsontbindend zouden kunnen werken.

In de kerk waar Cliffords normaliter predikt (momenteel is hij op vakantie, zoals al gepland was) heeft een collega afstand gedaan van zijn uitlatingen. In de preek beklemtoonde dominee Quinton dat de kerk geen racisme wil bevorderen en zich distantieert van de National Party. Hij bad daarna voor de christenen in Egypte en Sudan die door moslimleiders worden vervolgd.

Na afloop van de dienst ging Quinton dieper in op vragen van journalisten. "We haten geen moslims. We hebben hen lief, en van de meesten van hen hebben we geen gevaar te duchten. Ons geloof leert ons dat we onze vijanden lief moeten hebben. We zullen nooit oproepen tot geweld. Als je echter bepaalde stukken in de Koran leest, dan zie je dat zij dat wél doen."