Vriend Osama bin Laden predikt in België

Icoon Buitenlands nieuws Een goede vriend van Osama bin Laden, de radicaal geestelijk leider Maulana Fazlur Rehman, is momenteel bezig met een bezoek aan België, zo meldt dagblad De Morgen. Ze baseert zich op anonieme bronnen bij de Belgische Justitie. Een bezoek aan een moskee in Rotterdam stond gepland, maar ging niet door.

De geestelijke is een zeer omstreden persoon, onder meer omdat hij een hechte vriendschap met Osama bin Laden onderhoudt. Geruchten gaan dat hij de terroristenleider regelmatig onderdak verschafte. In Pakistan is Rehman vooral bekend als leider van Harakat-ul-Ansar, dat in de jaren tachtig werd opgericht om vrijwilligers te rekruteren voor de Afghaanse jihad. Harakat-ul-Ansar wordt verantwoordelijk geacht voor de aanslag in New York op het WTC in 1993, waarbij enkele doden vielen en meer dan duizend mensen gewond raakten.

Rehman predikte afgelopen woensdag in de Pakistaanse moskee in Brussel. Woensdag sprak hij de bezoekers van een Antwerpse moskee toe. Het was de bedoeling dat Rehman donderdag in moskee in Rotterdam zou prediken, maar dat ging op het laatste moment niet door.

De bezoeken van de geestelijke gingen met omvangrijke beveiligingsmaatregelen gepaard. In de wijde omgeving van de moskeeën werd zorgvuldig gescreend door de Belgische federale recherche. Tegen Rehman is geen arrestatiebevel uitgevaardigd, ondanks zijn beruchte reputatie. Daarom kon de Belgische politie hem niet arresteren.


De geestelijke Rehman (links) zou ook een bezoek aan een moskee in Rotterdam brengen.