Bejaarde kindermisbruiker naar inrichting

Icoon Binnenlands nieuwsEen bejaarde kindermisbruiker uit Amsterdam-Noord moet worden opgenomen in een verpleeginrichting. Zijn voorlopige hechtenis wordt daartoe opgeheven. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank gisteren besloten. De 76-jarige Giel van H. werd in januari opgepakt omdat hij zijn driejarige buurmeisje seksueel misbruikt had.

De bejaarde Van H. paste vaker op het meisje. Toen begin januari het kind opnieuw bij de man werd achtergelaten begon het te huilen en wilde het achter haar vader aan. Als 'straf' wilde Van H. het kind een tik op de blote billen geven. "Daarna ging het goed mis", verklaarde hij later tegen de politie. De vader merkte bij thuiskomst bloed op in de luier van zijn dochter en kleine scheurtjes rond de vagina. Van H. bekende later met zijn vinger de vagina te zijn binnengedrongen. Een poging met de tong hetzelfde te doen mislukte doordat het meisje tegenstribbelde.

De zaak deed veel stof opwaaien in de Amsterdamse wijk Tuindorp-Oostzaan. De ruiten van de dader werden ingegooid en de vader van het kind schreef op de gevel van de woning 'Deze buurman heeft mijn driejarige dochter verkracht'. Van H. staat in de buurt bekend als een stevige drinker en ook die bewuste dag had hij 'een paar pilsjes' gedronken.

Hersenbeschadiging
Uit onderzoek is gebleken dat Van H. een hersenbeschadiging heeft. Zijn waarneming en geheugenfuncties zijn daardoor gestoord. Hij heeft zijn seksuele driften niet onder controle en heeft last van beginnende dementie. "Ik vind dat de heer Van H. nu niet in de gevangenis thuishoort", betoogde de officier van justitie. De rechter veroordeelde Van H. daarop tot een gevangenisstraf gelijk aan de periode van voorlopige hechtenis plus drie maanden voorwaardelijk. Opname in een verpleeghuis, begeleiding bij zijn alcoholgebruik en geriatrische behandeling zijn de voorwaarden die de rechtbank heeft gekoppeld aan de straf. Mocht de bejaarde man zich daaraan onttrekken, dan gaat hij alsnog de cel in.