Bettini grijpt goud in wegwedstrijd

Paolo Bettini heeft goud behaald op de wegrit in Athene. Zilver en brons waren respectievelijk voor zijn vluchtgezel Sergio Paulinho en de achtervolger Axel Merckx.

De wedstrijd werd in het begin gekleurd door Magnus Backstedt die al vroeg in de aanval trok en een serieuze voorsprong kreeg van het peloton. Toen hij gegrepen was, was het hek van de dam, en regende het aanvallen. Bij de Nederlanders reden Max Van Heeswijk en vooral Karsten Kroon goed mee.

De beslissende aanval kwam echter in de voorlaatste ronde op de enige echte beklimming, de Licavitos. Enkel Paulinho, die onlangs de Ronde van Portugal won, kon een ontstoken Paolo Bettini volgen. Het tweetal liep langzaam maar zeker uit op het peloton en in de spurt met twee was Bettini duidelijk de sterkste. In de achterhoede reed Merckx nog weg uit het peloton en pakt zo brons. Zabel won de groepsspurt op twaalf seconden van de Italiaanse winnaar.

Eerste Nederlander was Max Van Heeswijk op een zeventiende plaats. Michael Boogerd moest al in de eerste ronde opgeven wegens een valpartij.

Top tien Olympische wegrit
1 Paolo Bettini (Italïe) 5.41.44
2 Sergio Paulinho (Portugal) 0.01
3 Axel Merckx (Belgïe) 0.06
4 Erik Zabel (Duitsland) 0.12
5 Andrej Hauptman (Slovenïe)
6 Kim Kirchen (Luxemburg)
7 Roger Hammond (Groot Britanïe)
8 Frank Hoj (Denemarken)
9 Kurt-Asle Arvesen (Norwegen)
10 Alexandr Kolobnev (Rusland)
17 Max Van Heeswijk (Nederland)
41 Erik Dekker (Nederland)