[update] Ketchupduo terug cel in

De twee zogenaamde ketchupactivisten, de actievoersters die vorige week minister Verdonk van Vreemdelingenzaken met tomatenketchup besmeurden, moeten terug de cel in. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank vanochtend besloten in het beroep dat het Openbaar Ministerie (OM) had aangetekend tegen de vrijlating van het duo.

De rechtbank hield bij de beslissing rekening met de ophef die ontstond na het incident. "Het heeft bij de betrokken bewindsvrouw angst teweeg gebracht en daarnaast in de samenleving onrust en gevoelens van onveiligheid veroorzaakt. Daarbij speelt de herinnering aan eerdere soortgelijke incidenten rond Nederlandse politici en de impact die deze in de samenleving hebben gehad, uiteraard een rol."

Het OM moet nu de twee proberen op te sporen. Dat kan nog lastig zijn aangezien de identiteit van de twee vrouwen onbekend is gebleven. Zij beriepen zich tijdens het verhoor op hun zwijgrecht en weigerden naam, adres en woonplaats te geven. Van de twee zijn wel vingerafdrukken genomen en politiefoto's gemaakt.

Vanmiddag moeten zij bovendien voor de politierechter in Amsterdam verschijnen om zich te verantwoorden voor het ketchupgooien. Verwacht wordt echter dat ze niet komen opdagen. Voor een berechting en eventuele veroordeling is de aanwezigheid van de ketchupgooiers overigens niet vereist. De politierechter kan het tweetal bij verstek veroordelen.

Update 20:14
Tegen de verwachting in meldden de twee 'ketchupverdachten' zich vanmiddag toch bij de rechtbank. Ze kwamen de rechtszaal binnen onder luid gejuich vanaf de publieke tribune. Ze blijven echter weigeren hun naam, adres en woonplaats te geven.

De politierechter besloot de zaak aan te houden tot 23 juli. De rechter wees het verzoek om voorlopige hechtenis van de twee op te heffen, af. Hij verwierp echter ook vordering tot gevangenhouding van de officier van justitie. Die wilde de vrouwen tot aan 23 juli vasthouden. Maar de politierechter achtte zo een lange tijd niet in overeenstemming met een eventueel op te leggen straf. Een en ander houdt in dat de twee over 10 dagen op vrije voeten komen.

De advocaten van de ketchupgooisters wilden dat de twee activisten onmiddellijk vrijgelaten werden. Volgens hen is het gevaar dat de verdachten op de vlucht slaan klein , aangezien zij zich vrijwillig hebben gemeld. Bovendien vinden de advocaten het onbegrijpelijk dat iemand die met ketchup gooit, ''iets dat geen gevaar oplevert voor de gezondheid, vervolgens wordt aangemerkt als staatsgevaarlijk''. Ze wezen er verder op dat de taartgooiers op Pim Fortuyn slechts 500 euro boete kregen. De officier van justitie stelde dat de strafzaak tegen de ketchupgooiers een norm moet stellen: ''Je blijft met je handen van politici af.''


'Taart slechts boete, ketchup cel'