Blair geeft fout Irak toe

Nyrem had ons via de nieuws-submit te melden:

De Britse premier Tony Blair heeft woensdag in het Lagerhuis toegeven dat de verslechterde situatie in Irak hem te verwijten valt. Hij nam tijgens het debat de volledige verantwoordelijkheid voor de verslechterende situatie in Irak op zich. "Ik moet de verantwoordelijkheid accepteren voor de positie waarin ik en het land verkeren, omdat ik de premier ben die deze situatie heb veroorzaakt."

Er wordt veel belang gehecht aan Blairs bekentenis binnen Britse politieke kringen. Vorige zomer verklaarde Blair nog tijdens zijn speech voor het Amerikaanse Congres dat de geschiedenis hem van alle blaam zal zuiveren. Nu is het echter voor het eerst dat Blair toegeeft dat hij in het nauw zit, en dat zijn premierschap op de tocht staat.

Door Blairs verklaring wordt het duidelijk dat de Britse regering zich steeds meer distantieert van de VS. Woensdag weigerde Jack Straw, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, de schuld over het martelfotoschandaal te delen met de VS. Hiertoe had de opposite eerder opgeroepen maar hier werd geen gehoor aan gegeven.