Moslimpartij van AEL doet in 2006 mee

De Moslim Democratische Partij (MDP), de politieke tak van de Arabisch Europese Liga (AEL), gaat in 2006 meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht. Volgens AEL-voorzitter Nabil Marmouch blijft de AEL de beweging die het veldwerk voor de partij doet.

Volgens Marmouch moet de MDP geen ''islamitisch bolwerk'' worden. De inspiratie komt volgens hem vanuit de islam: ''Maar alle burgers die zich herkennen in onze standpunten, zijn welkom.'' Het is nog onduidelijk waar de MDP voor zal staan. ''Het programma moet nog geschreven worden. Maar ik kan me als burger -dus niet als voorzitter van de AEL- voorstellen dat de partij zich gaat inzetten voor fatsoenlijke scholen. En dan heb ik het dus over islamitische scholen.'' Als het aan de AEL-voorzitter ligt, gaat de MDP in Utrecht ook strijden tegen discriminatie bij uitgaansgelegenheden. Verder zou Marmouch graag zien dat ''het probleem van daklozen en drugsgebruikers op straat in Utrecht wordt aangepakt''.

De MDP gaat volgens de AEL-voorzitter tevens meedoen aan de raadsverkiezingen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Marmouch ziet verder kansen voor deelname in steden in de provincies Groningen en Friesland. AEL-leden zouden hebben aangegeven dat zo’n partij ook daar kan aanslaan.


AEL-voorzitter Nabil Marmouch

In België doet de MDP volgende maand al in twee provincies mee aan de Europese verkiezingen. Vorig jaar deed Dyab Abou Jahjah bij onze zuiderburen nog een poging om met de AEL zetels te veroveren bij de Senaatverkiezing. Daartoe ging men een verbond aan met de extreem-linkse PVDA. In heel Vlaanderen werd 0,4% gescoord. In Antwerpen haalde de AEL toen 2,3% hetgeen te weinig was om de kiesdrempel (5%) te slechten.