"Meer Amerikaanse gruwelgevangenissen"

Volgens recente rapporten van non-gouvernementele organisaties (NGO's) houden de Amerikaanse autoriteiten wereldwijd ongeveer 10.000 gevangenen vast in geheime gevangenissen die hetzelfde regime kennen als de beruchte Abou Ghraib-gevangenis in Irak. Onder andere Human Rights Watch (HRW) en het Internationale Rode Kruis spraken hun bezorgdheid over de situatie in Afghanistan en Guantanamo Bay uit.

Volgens de berichten houden de Verenigde Staten onder het vaandel van 'de strijd tegen het terrorisme' gevangenen uit Algerije, Egypte, Iran, Irak, Palestina, Jordanië, Libanon, Libië, Maleisië, Oman, Saoedi-Arabië, Somalië, Soedan, Syrië, Zweden, Tunesië, Turkije, Oekraïne, Jemen en Groot-Brittannië vast. Zelfs doorgewinterde leden van het Amerikaanse congres zouden echter geen idee hebben waar deze inrichtingen zich bevinden.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch beschuldigde het Amerikaanse leger vandaag in een rapport van "systematische" mishandeling van de gevangenen in Afghanistan. Volgens HRW betreft dit geen op zichzelf staande gevallen. "Afghanen hebben ons sinds een jaar over mishandelingen bericht", aldus Jon Sifton, die bij de organisatie verantwoordelijk is voor Afghanistan. "We hebben de Amerikaanse overheid in 2003 en 2004 herhaalde malen op de problemen gewezen." In diverse gevangenissen zouden gevangenen worden geslagen, blootgesteld aan de vrieskou of uit hun slaap worden gehouden. Enkele gevangenen meldden dat ze naakt werden gefotografeerd. De Amerikaanse strijdkrachten in Afghanistan deelden woensdag al mee dat er een onderzoek is ingesteld naar de mogelijke mishandeling van gevangenen.

Het Internationale Rode Kruis maakte vandaag bekend dat het begin mei een rapport heeft overgemaakt aan de Amerikaanse regering waarin de mishandeling van gevangenen op Guantanamo Bay op Cuba werd belicht. In Guantanamo Bay zitten nog 600 gevangenen opgesloten.

Mishandeling en het denigreren van gevangenen is onder andere verboden in de Geneefse Internationale Rode Kruisverdragen over de behandeling van krijgsgevangenen, maar ook in algemene verdragen zoals het Verdrag tegen foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing.